Συμπληρώματα και βότανα για τη διάρροια, τη δυσκοιλιότητα και τη στομαχική δυσφορία


Τα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (OTC) χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθήσουν σε επαναλαμβανόμενα στομαχικά προβλήματα.

Ωστόσο, αν ψάχνετε για κάτι πιο φυσικό, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα και βότανα για τη διάρροια, τη δυσκοιλιότητα και άλλες πεπτικές παθήσεις.

Για παράδειγμα, ορισμένα βότανα και συμπληρώματα μπορεί να σας βοηθήσουν να θέσετε υπό έλεγχο το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Τα οφέλη από την επιλογή φυσικών θεραπειών περιλαμβάνουν πιθανώς λιγότερες παρενέργειες από τα φάρμακα και λιγότερους λόγους ανησυχίας για τη μακροχρόνια χρήση. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν λιγότερο αυστηρά τεκμηριωμένα στοιχεία για βότανα και συμπληρώματα.

Αυτό το άρθρο εξηγεί κοινά φυσικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση της διάρροιας, της δυσκοιλιότητας και άλλων προβλημάτων υγείας του πεπτικού συστήματος.

Πριν δοκιμάσετε οποιοδήποτε φυτικό συμπλήρωμα, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα αλληλεπιδράσει με φάρμακα που παίρνετε ή ότι δεν θα προκαλέσει προβλήματα λόγω υποκείμενης ιατρικής πάθησης, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής ή ηπατικής νόσου.

Συμπληρώματα και βότανα για τη διάρροια

Η διάρροια μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία προβλημάτων. Ανάλογα με την υποκείμενη αιτία της διάρροιας, διάφορες φυσικές θεραπείες μπορεί να είναι χρήσιμες.

Καταπολέμηση της λοίμωξης

Μία από τις πιο κοινές αιτίες της διάρροιας είναι μια λοίμωξη που είναι είτε ιογενής, βακτηριακή ή παρασιτική. Αν και υπάρχουν φυτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της λοίμωξης, ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να επιδεινωθούν με συμπληρώματα και θεραπείες με βότανα. Επομένως, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και να κατανοήσετε τι είδους μόλυνση μπορεί να έχετε.

Μπορείτε να συζητήσετε τις ακόλουθες θεραπείες που έχουν κάποιες ενδείξεις αποτελεσματικότητας:

Πρωτόγαλα βοοειδών

Το πρωτόγαλα βοοειδών είναι το γάλα που παράγεται από μια αγελάδα τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό. Έχει χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα κυρίως για μωρά. Το πρωτόγαλα περιέχει αντισώματα, αυξητικούς παράγοντες και κυτοκίνες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της διάρροιας σε ενήλικες. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά της.

Berberine

Αυτό το φαρμακευτικό φυτό χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για μια σειρά παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, επειδή έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες για την καταπολέμηση βακτηρίων, ιών και μυκήτων. Βρίσκεται σε κοινά συμπληρώματα όπως το goldenseal, το σταφύλι Oregon και το barberry. Ωστόσο, εάν παίρνετε αυτά τα συμπληρώματα από το στόμα, ενδέχεται να μην μπορείτε να απορροφήσετε αρκετή βερβερίνη για να κερδίσετε οφέλη για το πεπτικό.

Ψευδάργυρος

Ενώ τα υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, οι δοκιμές δείχνουν επίσης ότι τα χαμηλότερα επίπεδα συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της διάρροιας στα παιδιά. Για να κατανοηθούν και να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες μελέτες.

Μείωση της Φλεγμονής

Η φλεγμονή του παχέος εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια διάρροια. Για αυτές τις καταστάσεις, εξετάστε τις ακόλουθες φυσικές θεραπείες.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι, διαθέσιμο σε μορφή τσαγιού, υγρού ή κάψουλας, πιστεύεται ότι μειώνει τη φλεγμονή και τους ήρεμους σπασμούς στο έντερο. Το χαμομήλι δεν είναι κατάλληλο για οποιονδήποτε ακολουθεί δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP.

Τσάι από φύλλα μούρων

Τα τσάγια από φύλλα μούρων περιλαμβάνουν ροφήματα που παρασκευάζονται από φύλλα βατόμουρου, βατόμουρου ή βατόμουρου. Αυτά περιέχουν τανίνες που μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και την έκκριση υγρών στα έντερα.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το προβιοτικό Lactobacillus acidophilus (L. acidophilus) μπορεί να ανακουφίσει τη διάρροια επειδή προάγει τα «καλά» βακτήρια στο πεπτικό σας σύστημα. Ωστόσο, η έρευνα είναι ανάμεικτη. Μπορείτε να δοκιμάσετε να φάτε γιαούρτι που περιέχει το προβιοτικό, αλλά εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι σε κίνδυνο, συζητήστε το πρώτα με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Τζίντζερ

Η διάρροια που σχετίζεται με το IBS μπορεί να ανακουφιστεί με εκχύλισμα τζίντζερ και τζίντζερ. Η έρευνα βασίζεται κυρίως σε μελέτες σε ζώα, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί καλύτερα πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι το τζίντζερ.

Κερσετίνη

Η κερσετίνη έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει τη διάρροια. Λαμβάνεται ως από του στόματος συμπλήρωμα, η κερσετίνη φαίνεται να έχει αντιοξειδωτική ικανότητα που βελτιώνει τα βακτήρια του εντέρου και τη μεταβολική λειτουργία.

Συμπληρώματα και βότανα για τη δυσκοιλιότητα

Ορισμένα συμπληρώματα και φυτικά σκευάσματα θεωρούνται αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας επειδή έχουν καθαρτική δράση.

Ανθρακινόνη

Οι ουσίες που ονομάζονται ανθρακινόνες είναι οργανικές ενώσεις που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά. Εκτός από τις φαρμακευτικές ιδιότητες, οι ανθρακινόνες χρησιμοποιούνται για βαφές.

Οι ανθρακινόνες είναι ισχυρά καθαρτικά. Εάν χρησιμοποιηθούν ακατάλληλα, μπορεί να ερεθίσουν τη γαστρεντερική οδό. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας όταν χρησιμοποιούνται σωστά.

Οι πηγές ανθρακινόνης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν:

Τσάι Senna: Φτιαγμένο από τα φύλλα ενός φυτού σέννας, χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική και μερικές φορές χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου πριν από την κολονοσκόπηση.

Cascara sagrada: Χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας για χρόνια ως καθαρτικό, αλλά ο FDA απέσυρε την έγκρισή του ως OTC φάρμακο λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται σε μη ελεγχόμενα φυτικά συμπληρώματα.

Ραβέντι: Αυτό το λαχανικό χρησιμοποιείται στην ανατολική ιατρική για τις καθαρτικές του επιδράσεις και μερικές φορές ενσωματώνεται σε ένα τσάι για να βοηθήσει με τις κινήσεις του εντέρου. Ωστόσο, δεν έχουν πραγματοποιηθεί κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιώσουν αυτούς τους ισχυρισμούς.


Φραγκούλα: Τα παρασκευάσματα του φλοιού Φραγκούλας χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, λόγω της πιθανότητας τοξικότητας, υπάρχουν προειδοποιήσεις κατά της χρήσης του ως συμπλήρωμα.

Τα φυτικά καθαρτικά ανθρακινόνης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερο από επτά ημέρες, καθώς η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ηπατικής τοξικότητας και βλάβης.

Ψύλλιο

είναι καθαρτικό που σχηματίζει όγκο. Προέρχεται από τους φλοιούς του σπόρου του ψυλλίου, είναι ένας τύπος διαλυτής ίνας. Σε προϊόντα σε σκόνη όπως το Metamucil, το psyllium αναμιγνύεται με νερό και λαμβάνεται από το στόμα για τη θεραπεία της περιστασιακής δυσκοιλιότητας και τη διατήρηση τακτικών κινήσεων του εντέρου.

Αμαλάκα

Η σκόνη Amalaki, που παρασκευάζεται από τον καρπό του δέντρου Amalaki, βρίσκεται σε όλη την Ασία και χρησιμοποιείται συχνά στην ιατρική της Αγιουρβέδα. Θεωρείται ότι επηρεάζει θετικά τη συνολική πέψη και ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα.

Τριφαλα

Το Triphala είναι ένα φυτικό παρασκεύασμα που παρασκευάζεται από τον καρπό των δέντρων bibhataki, haritaki και Amalaki. Εκτός από την καθαρτική του δράση, το Triphala πιστεύεται ότι μειώνει τον κοιλιακό πόνο και το φούσκωμα.

Βότανα για την υγεία του πεπτικού συστήματος

Εκτός από την ειδική βοήθεια με τις κινήσεις του εντέρου, ορισμένα βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της συνολικής υγείας του πεπτικού συστήματος.

Μινθέλαιο

Το έλαιο μέντας είναι το μόνο φυτικό συμπλήρωμα που παίρνει τη σφραγίδα έγκρισης από το Αμερικανικό Κολλέγιο Γαστρεντερολογίας λόγω της αποτελεσματικότητάς του στη μείωση του κοιλιακού πόνου.

Αυτή η αναλγητική ποιότητα πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα της επίδρασης του ελαίου μέντας στην κινητικότητα του εντέρου. Το έλαιο μέντας φαίνεται να χαλαρώνει τους μύες του εντέρου. Αυτό μπορεί να μειώσει τους μυϊκούς σπασμούς που συμβάλλουν στον κοιλιακό πόνο.

Slippery Elm

Η ολισθηρή φτελιά έχει μακρά ιστορία χρήσης από τους ιθαγενείς της Αμερικής ως φάρμακο για μια ποικιλία παθήσεων υγείας. Όσον αφορά την υγεία του πεπτικού συστήματος, η ολισθηρή φτελιά θεωρείται ότι καταπραΰνει τον ερεθισμό επικαλύπτοντας την επένδυση του εντερικού συστήματος.

Η επίδραση της ολισθηρής φτελιάς στα κόπρανα δείχνει γιατί θεωρείται χρήσιμη. Με την προσθήκη όγκου στα κόπρανα, θεωρείται ότι ανακουφίζει τη διάρροια. Η ολισθηρή φτελιά μαλακώνει επίσης τα κόπρανα, βοηθώντας έτσι στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας

Ένα νεότερο φυσικό φάρμακο στη λίστα θεραπείας του IBS, το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας (ALE) δείχνει μια εκπληκτική υπόσχεση.

Σε μια μετα-ανάλυση του 2016, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό στη μείωση των κινήσεων του εντέρου από τακτική δυσκοιλιότητα και διάρροια σε «φυσιολογικό».

Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται σε μια ορισμένη αντισπασμωδική ένωση που ονομάζεται κυναροπικρίνη.

Αλόη

Ο χυμός αλόης βέρα κυκλοφορεί συχνά ως θεραπεία για το IBS. Ωστόσο, η περιορισμένη έρευνα που υπάρχει για το θέμα είναι αντιφατική.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν έχει καμία επίδραση στα συμπτώματα του IBS. Τουλάχιστον μια διπλή-τυφλή τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή βρήκε ότι είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, αλλά όχι του κοιλιακού πόνου. Υπάρχει ακόμη πολλή συζήτηση και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Η αλόη βέρα μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) και πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για τον διαβήτη.

Οι αλλαγές στη διατροφή σας αποτελούν σημαντικό μέρος της διαχείρισης της διάρροιας, της δυσκοιλιότητας και των πεπτικών προβλημάτων. Μπορείτε επίσης να πάρετε OTC ή συνταγογραφούμενα φάρμακα για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα. Ωστόσο, η χρήση συμπληρωμάτων και βοτανικών θεραπειών είναι μια επιλογή για τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας - ή ακόμα και την πρόληψη χρόνιων προβλημάτων.

Επιλέξτε συμπληρώματα όπως το goldenseal για την καταπολέμηση των λοιμώξεων στο πεπτικό σύστημα και το χαμομήλι για να μειώσετε τη φλεγμονή, καθώς αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Μπορείτε επίσης να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα με ανθρακινόνες, φυτικές ίνες και άλλες φυσικές ουσίες. Για άλλα πεπτικά προβλήματα, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια, εκχυλίσματα και αλόη βέρα.

Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία με συμπληρώματα ή φυτικές θεραπείες.

 

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !