Φυσικές θεραπείες για την Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας

 

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια νευροτυπική ή νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την εκτελεστική λειτουργία για παιδιά και ενήλικες. 

Τα χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν την παρορμητικότητα, την αποδιοργάνωση και τις δυσκολίες συγκέντρωσης και ρύθμισης των συναισθημάτων—όλα αυτά μπορούν να κάνουν τη ζωή σε έναν νευροτυπικό κόσμο απίστευτα δύσκολη.

Για να αντεπεξέλθουν, μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν φάρμακα για τη ΔΕΠΥ, αλλά η φαρμακευτική θεραπεία για τη ΔΕΠΥ μπορεί να μην είναι αποτελεσματική για όλους και πολλά από αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες. 

Η ολιστική θεραπεία για τη ΔΕΠΥ περιλαμβάνει συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες ΔΕΠΥ. Αυτό το άρθρο καλύπτει αυτές τις εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ή τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.

Η ενασχόληση με τακτικές σωματικές δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανησυχίας και της παρορμητικότητας που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ. 

Η άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώσει την εκτελεστική λειτουργία (σχεδιασμός και επίλυση προβλημάτων που απαιτούνται για την καθημερινή ζωή) των ασθενών με ΔΕΠΥ, καθιστώντας έτσι μια ολιστική προσέγγιση για τη διαχείριση αυτής της πάθησης. Ομοίως, τροφές πλούσιες σε επεξεργασμένα σάκχαρα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ.

Διατροφή

Οι ερευνητές εξετάζουν τη διατροφή ως μια πιθανή φυσική θεραπεία για τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ εδώ και χρόνια, με αντικρουόμενα ευρήματα. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ή τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ, ενώ άλλα τρόφιμα μπορεί να προσφέρουν προστατευτικό όφελος έναντι των συμπτωμάτων.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ραφιναρισμένη ζάχαρη και κορεσμένα λίπη, για παράδειγμα, έχουν συσχετιστεί με συμπτώματα ΔΕΠΥ, αλλά δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά συνδέονται με λιγότερα ή λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά περιλαμβάνουν:

Μεσογειακή διατροφή

Δίαιτα DASH (Διατροφικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης).

Χορτοφαγική διατροφή

Τι γίνεται με τις δίαιτες εξάλειψης για τη ΔΕΠΥ;

Οι δίαιτες εξάλειψης για τη ΔΕΠ-Υ περιλαμβάνουν την εξάλειψη ειδών διατροφής ή συστατικών ένα κάθε φορά σε μια προσπάθεια να απομονωθούν τρόφιμα που δυνητικά συμβάλλουν στα συμπτώματα. Δεν έχουν τεκμηριωθεί καλά και λέγεται ότι συνδέονται με διατροφικές ελλείψεις.

Τροποποιήσεις τρόπου ζωής

Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής είναι συνήθειες ή συμπεριφορές που μπορούν να αλλάξουν. Ο ύπνος και η άσκηση ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Οι διαταραχές και οι διαταραχές ύπνου είναι κοινές σε άτομα με ΔΕΠΥ και η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ.

Οι ειδικοί προτείνουν:

Ασκήστε υγιεινές συνήθειες ύπνου, όπως να μην υπάρχουν οθόνες πριν τον ύπνο, να ορίζετε την ώρα για ύπνο και την ώρα αφύπνισης.

Μειώστε ή αποφύγετε τις διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ, ειδικά αργά την ημέρα.

Προσθέστε τεχνικές χαλάρωσης στη ρουτίνα σας πριν τον ύπνο.

Αναζητήστε συμπεριφοριστική θεραπεία για τη βελτίωση των συνηθειών ύπνου, εάν είναι απαραίτητο.

Φάρμακα και ύπνος για τη ΔΕΠΥ

Εάν παίρνετε φάρμακα για τη ΔΕΠΥ και παρεμποδίζουν τον ύπνο σας, ο γιατρός που σας συνταγογραφεί μπορεί να προτείνει τη μετάβαση σε εναλλακτικά φάρμακα.

 Μην σταματήσετε ποτέ να παίρνετε φάρμακα χωρίς να συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τα επόμενα βήματα.

Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει άμεσα τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ όπως η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα και βελτιώνει την εκτελεστική λειτουργία (δεξιότητες διαχείρισης του καθημερινού προγραμματισμού και επίλυσης προβλημάτων).

Οι ειδικοί προτείνουν τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης άσκησης φιλικό προς τη ΔΕΠΥ. Μερικές συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη περιλαμβάνουν:

Καθιερώστε μια καθορισμένη ρουτίνα.

Βρείτε έναν αξιόπιστο συνεργάτη προπόνησης.

Έχετε μια ποικιλία ασκήσεων για να διαλέξετε.

Πειραματιστείτε με νέες δραστηριότητες.

Σπάστε τους στόχους φυσικής δραστηριότητας σε μικρότερα, πιο εφικτά ορόσημα.

Συνιστάται στους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα και δύο ημέρες δραστηριότητας μυϊκής ενδυνάμωσης. Εάν αυτό είναι υπερβολικό, λάβετε υπόψη ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία. 

Εξετάστε το ενδεχόμενο να παρακολουθείτε πώς αισθάνεστε πριν και μετά την άσκηση, ώστε να μπορείτε να παρατηρήσετε τις θετικές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.

Φυτικά Φάρμακα

Τα φυτικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε αντί είτε σε συνδυασμό με φάρμακο που συνταγογραφείται από πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Μπορούν να έρθουν σε τσάι, κάψουλα, χάπι, βάμμα ή σκόνη. Πάντα να συμβουλεύεστε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, καθώς πολλά βότανα αλληλεπιδρούν με φάρμακα και η έρευνα για την αποτελεσματικότητα είναι συχνά ανάμεικτη.

Βότανα που μπορεί να είναι χρήσιμα για τη φυσική θεραπεία των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ, αλλά εξακολουθούν να απαιτούν περαιτέρω έρευνα:

Biloba (Ginkgo biloba)

Εκχύλισμα φλοιού πεύκου

Σαφράν (Crocus sativus)

Τζίνσενγκ (Panax ginseng και Panax quinquefolius)

Βάλσαμο λεμονιού (Melissa officinalis)

Νερό ύσσωπος (B. monnieri)

Κοκκία Ningdong (NDG)

Πασιφλόρα (Passiflora incarnata)

Η εύρεση της σωστής θεραπείας για τη ΔΕΠΥ μπορεί να απαιτήσει δοκιμή και λάθη.

 Συνιστάται η διαβούλευση με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν από την έναρξη, τη διακοπή ή την αλλαγή οποιουδήποτε σχεδίου θεραπείας για τη ΔΕΠΥ, συμπεριλαμβανομένων των ολιστικών θεραπειών.

Τα οφέλη της κατανάλωσης τσαγιού από βότανα για χαλάρωση και υγεία

Συμπληρώματα και βιταμίνες

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα συμπληρώματα ή βιταμίνες μπορεί να είναι χρήσιμα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ. Ωστόσο, τα τρέχοντα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτόν τον τύπο φυσικής θεραπείας για τη ΔΕΠΥ εξακολουθούν να είναι ασαφή - ειδικά όταν εξετάζουμε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Τα ακόλουθα συμπληρώματα και βιταμίνες συνδέονται ωστόσο με φυσικές θεραπείες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ:

Βιταμίνη D

Ψευδάργυρος

Σίδερο

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs)

Μελατονίνη

Συμπληρώματα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ

Αιθέρια Έλαια

Τα αιθέρια έλαια μπορεί να είναι χρήσιμα στη διαχείριση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ, επειδή η μυρωδιά τους μπορεί να διεγείρει το μεταιχμιακό σύστημα, το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μνήμη, τη συμπεριφορά, τα κίνητρα και το συναίσθημα.

Διαφορετικά λάδια έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Τα κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Έλαια χαμομηλιού και λεβάντας: Ηρεμιστικά, γνωστά και αποδεικνύονται για τις δράσεις τους που μειώνουν το άγχος14

Έλαιο μέντας: Διεγείρει και δυνητικά βελτιώνει την ικανότητα και την απόδοση της μνήμης15

Έλαιο δεντρολίβανου: Διεγείρει και δυνητικά ενισχύει την εστίαση και την ανάκληση της βραχυπρόθεσμης μνήμης16

Όπως και με άλλες φυσικές θεραπείες για τη ΔΕΠΥ, υπάρχει έλλειψη στοιχείων που να υποστηρίζουν τη χρήση αιθέριων ελαίων ως αυτόνομη θεραπεία.

Βοηθώντας τα παιδιά να μάθουν νέες δεξιότητες

Οι ειδικοί λένε ότι η δημιουργία καθημερινών συνηθειών ή η δημιουργία συστημάτων για δραστηριότητες ρουτίνας, όπως η προετοιμασία για το σχολείο, μπορεί να διευκολύνει τα παιδιά να διαχειριστούν τη ΔΕΠΥ. 

 Φυσικά, τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ αυξάνουν επίσης την πρόκληση της τήρησης της ρουτίνας.

Το να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μάθουν νέες δεξιότητες που βασίζονται στη ρουτίνα μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους και την ικανότητά τους να γνωρίζουν πότε χρειάζονται προσαρμογές ή προσαρμογές.

Περαιτέρω βοήθεια για ενήλικες με ΔΕΠΥ

Η εύρεση του σωστού τύπου βοήθειας μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο και υπομονή. Υπάρχουν πολλές επιλογές για εξερεύνηση και αυτό που λειτουργεί για έναν μπορεί να μην λειτουργεί για κάποιον άλλο. Οι πρόσθετες επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT): Μελέτες δείχνουν ότι η CBT είναι ο πιο αποτελεσματικός τύπος θεραπείας για τη ΔΕΠΥ. Βοηθά κάποιον να κάνει τις επιθυμητές αλλαγές στις σκέψεις και τις συμπεριφορές που συμβάλλουν σε αγώνες που σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ.

Προσέγγιση συνδυαστικής θεραπείας: Μελέτες προτείνουν μια συνδυαστική θεραπευτική προσέγγιση που περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για τη ΔΕΠΥ και η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική αγωγή μόνο.

Πρόσθετη υποστήριξη: Η συζήτηση με φίλους που κατανοούν τη ΔΕΠΥ ή η δημιουργία συνδέσεων σε ομάδες συνομηλίκων με ΔΕΠΥ μπορεί να προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για να μοιραστείτε τις απογοητεύσεις σας χωρίς κρίση.

Κίνδυνοι για τις οικιακές θεραπείες για τη ΔΕΠΥ

Υπάρχουν μικτά ευρήματα όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των οικιακών θεραπειών για τη ΔΕΠΥ. Τα φυτικά φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής, για παράδειγμα, δεν ελέγχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Και παρόλο που κάτι προέρχεται από τη φύση, δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές για όλους. Μπορεί να είστε αλλεργικοί σε ορισμένα αιθέρια έλαια, για παράδειγμα.

Οι ερευνητές λένε ότι η ισορροπία κινδύνου-οφέλους των φυσικών θεραπειών για τη ΔΕΠΥ θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης όταν χρησιμοποιείται ως αυτόνομη θεραπεία ή όταν συνδυάζεται με άλλες θεραπείες ΔΕΠΥ.

Δεν υπάρχει ενιαία προσέγγιση για τη διαχείριση της ΔΕΠΥ. Αντίθετα, υπάρχουν πολλές επιλογές που εκτείνονται πέρα ​​από τη φαρμακευτική αγωγή, οι οποίες μπορεί να είναι κατάλληλες ή να μην είναι κατάλληλες για όλους.

Μια ολιστική προσέγγιση για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ μπορεί να περιλαμβάνει διατροφικές αλλαγές, τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, συμπληρώματα και βιταμίνες, αιθέρια έλαια και άλλες επιλογές χωρίς φάρμακα, όπως η παροχή συμβουλών ή η σύνδεση με άτομα που έχουν κατανόηση των πραγματικών επιπτώσεων της ΔΕΠΥ στην καθημερινή λειτουργία.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης όταν εξετάζετε ολιστικές θεραπείες για να διασφαλίσετε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.

 

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !