Ηλιόσποροι: Τα πολλά οφέλη για την υγεία μας

 


Μπορείτε να αγοράσετε ηλιόσπορους αποφλοιωμένους ή ακόμα με το κέλυφος. Είναι υπέροχα και από τις δύο απόψεις, αλλά πιστεύουμε ότι η ικανοποιητική ρωγμή του κελύφους κάνει κατά κάποιο τρόπο τον ξηρό σπόρο στο εσωτερικό του να έχει ακόμα καλύτερη γεύση.

Οι ηλιόσποροι προέρχονται από τον ηλίανθο (Helianthus annuus). Τα περισσότερα ηλιέλαια εκτροφής πηγαίνουν στην παραγωγή ηλιελαίου, με ορισμένες μόνο ποικιλίες που εκτρέφονται για κατανάλωση.

Tα εκπληκτικά οφέλη για την υγεία του ηλιόσπορου.

Σας κάνουν καλό οι ηλιόσποροι;

Οι περισσότεροι σπόροι και ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά, αλλά οι ηλιόσποροι είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί. «Έχουν ακόμη υψηλότερες ποσότητες ορισμένων βιταμινών, μετάλλων και υγιών λιπών από άλλους σπόρους».

«Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε. Και μερικά από τα οφέλη τους, όπως η υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας του θυρεοειδούς, είναι κάπως μοναδικά».

Οφέλη για την υγεία των ηλιόσπορων

Οι ηλιόσποροι είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη Ε, τα υγιή λίπη, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ο χαλκός και άλλα μέταλλα. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εξισορροπούν το σάκχαρο στο αίμα, υποστηρίζουν την υγεία του θυρεοειδούς και μειώνουν τη φλεγμονή.

Εδώ είναι τα κορυφαία πέντε οφέλη από την κατανάλωση ηλιόσπορων.

1. Παρέχει αντικαρκινικά θρεπτικά συστατικά

Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη πολλών καρκίνων μέσω επιλογών υγιεινού τρόπου ζωής. Η κατανάλωση τροφών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι ηλιόσποροι είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη Ε και τα φλαβονοειδή. «Τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινικές αλλαγές στα κύτταρά σας».

Οι σπόροι παραγωγής ενέργειας είναι επίσης γεμάτοι με ευεργετικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Μελέτες προσδιορίζουν το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) ως ένα αντικαρκινικό λιπαρό οξύ. Μπορείτε να πάρετε CLA σε πολλά τρόφιμα. Αλλά οι ηλιόσποροι έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε CLA σε σύγκριση με τους περισσότερους άλλους σπόρους, όπως το σουσάμι, το λινάρι και το φιστίκι.

Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη άφθονης βιταμίνης Ε μέσω της τροφής σας (και όχι από τα συμπληρώματα) προστατεύει από τον καρκίνο. «Οι ηλιόσποροι είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε»

«Σε 1 φλιτζάνι (περίπου 45 γραμμάρια) σπόρων με το κέλυφος, λαμβάνετε περισσότερο από το 100% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Ε». (Αλλά φροντίστε να ανοίξετε το κέλυφος και να φάτε μόνο τον σπόρο - το κέλυφος δεν είναι βρώσιμο.)

2. Προωθεί μια υγιή καρδιά

Η βιταμίνη Ε στους ηλιόσπορους δεν είναι απλώς ένας καταπολεμητής του καρκίνου. Βοηθά επίσης στη μείωση της φλεγμονής, παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι μειώνει την LDL («κακή») χοληστερόλη, τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

«Οι ηλιόσποροι περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται φυτοστερόλες», «Αποτρέπουν το σώμα σας από την απορρόφηση πρόσθετης χοληστερόλης, παρέχοντας έναν ακόμη τρόπο για να διατηρήσετε τους αριθμούς της χοληστερόλης σας σε ένα υγιές εύρος».

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Υπέροχα πράγματα για την καρδιά σου. «Η φλεγμονή και η υψηλή χοληστερόλη συμβάλλουν στη σκλήρυνση των αρτηριών ή στην αθηροσκλήρωση» «Έτσι, οι ηλιόσποροι είναι πραγματικά μια υγιεινή τροφή για την καρδιά».

3. Υποστηρίζει την υγεία του θυρεοειδούς

«Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνές» «Και μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν όλεθρο στη ζωή και την ευημερία σας».

Ο θυρεοειδής σας παίζει ρόλο σε διάφορες λειτουργίες στο σώμα σας, όπως:

Συντήρηση οστών.

Κυτταρική ανάπτυξη.

Πέψη.

Λειτουργία της καρδιάς.

Μεταβολισμός.

Η λήψη αρκετού ιωδίου και σεληνίου είναι κρίσιμη για την υγεία του θυρεοειδούς. Ένα φλιτζάνι ηλιόσποροι με τη γάστρα παρέχει περίπου 24 μικρογραμμάρια σεληνίου, περίπου το 35% αυτού που χρειάζεστε την ημέρα.

4. Καταπολεμά τις φλεγμονές

Η λέξη «φλεγμονή» είναι μια λέξη που ακούγεται πολύ, και για καλό λόγο. Η σχέση μεταξύ της χρόνιας φλεγμονής και των σοβαρών ασθενειών είναι γνωστή. Είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καταστάσεις όπως:

Αλλεργίες.

Αρθρίτιδα.

Καρκίνος.

Καρδιαγγειακές παθήσεις.

Διαβήτης.

Εγκεφαλικό.

Η τακτική κατανάλωση ηλιόσπορων μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσετε τη φλεγμονή, μετρούμενη ως το επίπεδο της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα σας. Σε μια μεγάλη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν άτομα που έτρωγαν σπόρους (συμπεριλαμβανομένων των ηλιόσπορων) πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα με άτομα που δεν έτρωγαν σπόρους. Οι φάγοι σπόροι είχαν 32% χαμηλότερες βαθμολογίες C-αντιδρώσας πρωτεΐνης από την ομάδα χωρίς σπόρους.

5. Προλαμβάνει τις μυϊκές κράμπες

Οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε πολλά απαραίτητα μέταλλα. Δύο από αυτά, το μαγνήσιο και το παντοθενικό οξύ, είναι εξαιρετικά για να κρατήσουν μακριά τις μυϊκές κράμπες.

«Μια ανεπάρκεια μαγνησίου ή παντοθενικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες και σπασμούς». «Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μια ανεπάρκεια σε παντοθενικό οξύ είναι πολύ σπάνια και συνήθως συμβαίνει μόνο με σοβαρό υποσιτισμό ή μια σπάνια κληρονομική διαταραχή του μεταβολισμού.

Αλλά 1 φλιτζάνι ηλιόσποροι με κέλυφος παρέχει 150 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου και μισό χιλιοστόγραμμα παντοθενικού οξέος. Αυτό είναι το 37% των ημερήσιων αναγκών σας σε μαγνήσιο και το 5% των ημερήσιων αναγκών σας σε παντοθενικό οξύ».

Και είναι εύκολο να προσθέσετε ηλιόσπορους στη διατροφή σας. Μαγέψτε τα απλά, ρίξτε λίγο στο πλιγούρι ή τη σαλάτα σας ή δοκιμάστε αυτή τη νόστιμη, τραγανή συνταγή σαλάτας με μπρόκολο.
 


Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !