Τα χειρότερα δέντρα για τους πάσχοντες από αλλεργία


Τα χειρότερα δέντρα για αλλεργίες είναι αυτά που απελευθερώνουν γύρη στον αέρα. Τα δέντρα στα οποία οι άνθρωποι είναι πιο συχνά αλλεργικοί είναι οι σημύδες, οι βελανιδιές και οι κέδροι.

Πολλοί άνθρωποι είναι επίσης αλλεργικοί στη γύρη των δέντρων (ονομάζεται επίσης αλλεργικός πυρετός ή εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα). Από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, ορισμένα δέντρα παράγουν γύρη σε σκόνη. Όταν φυσάει γύρω, αυτή η γύρη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργίας (όπως συμφόρηση, φαγούρα και υγρά μάτια και πίεση στα ιγμόρεια) να αυξηθούν.

Ακολουθεί μια λίστα με δέντρα που είναι πιο πιθανό να συμβάλλουν στα συμπτώματα της εποχιακής αλλεργίας σας.

Τα χειρότερα δέντρα για αλλεργίες

Ενώ μπορεί να πιστεύετε ότι τα ανθισμένα δέντρα είναι οι χειρότεροι ένοχοι αλλεργιών, τα περισσότερα από τα δέντρα που είναι πιθανό να προκαλέσουν αλλεργίες δεν έχουν αξιοσημείωτα λουλούδια. Γι' αυτό βασίζονται στον άνεμο για την επικονίαση και ως εκ τούτου πρέπει να απελευθερώσουν πολλή γύρη στον αέρα.

Σημύδες

Οι σημύδες είναι φυλλοβόλα δέντρα με ψηλούς κορμούς και χάρτινο φλοιό. Το χρώμα του φλοιού κυμαίνεται από λευκό έως σομόν έως μοβ.

Οι σημύδες απελευθερώνουν τη γύρη τους μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου, ανάλογα με τη θέση τους.

Κέδροι

Είναι αειθαλή δέντρα με φύλλα που μοιάζουν με βελόνες, χοντρούς κορμούς και ξεφλουδισμένο φλοιό.

Βελανιδιες

Υπάρχουν περίπου 450 γνωστά είδη βελανιδιάς, με περίπου 60 ποικιλίες εγγενείς Οι βελανιδιές ποικίλλουν σε μέγεθος και σχήμα:

από θάμνους έως μεγάλα, μεγαλοπρεπή σκιερά δέντρα. Το φθινόπωρο, τα πράσινα φύλλα αλλάζουν σε διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου, πορτοκαλί, κίτρινου και καφέ πριν πέσουν το χειμώνα. Οι βελανιδιές παράγουν βελανίδια όταν επικονιάζονται.

Η περίοδος επικονίασης για τα δέντρα βελανιδιάς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της άνοιξης, ξεκινώντας από τον Φεβρουάριο και εκτείνεται έως τον Μάιο σε ορισμένες περιοχές.

Άλλα δέντρα που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις

Μαζί με τις σημύδες, τους κέδρους και τις βελανιδιές, τα ακόλουθα δέντρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν εποχιακές αλλεργίες:

Κλήθρα
Φλαμουριά
Τρομώδης
Φηγός
Φτελιά
Αγριοκαρυδιά
Μούρια
Ελιά
Λεύκα
ιτιά

Γιατί τα δέντρα προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις

Η γύρη των δέντρων είναι μια κονιώδης ουσία που χρησιμοποιούν τα δέντρα για να γονιμοποιήσουν τον εαυτό τους και άλλα δέντρα. Τα φυτά έχουν τόσο θηλυκό όσο και αρσενικό αναπαραγωγικό σύστημα. 

Η γύρη περιέχει τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα (ή γαμέτες). Για να μπορέσει το δέντρο να αναπαραχθεί κάνοντας καρπούς ή σπόρους, η γύρη πρέπει να έρθει σε επαφή με τα θηλυκά συστήματα δέντρων.

Στις αρχές έως τα τέλη της άνοιξης, πολλά δέντρα απελευθερώνουν μεγάλη ποσότητα γύρης. Ο άνεμος φυσά τη γύρη στον αέρα και τελικά σε άλλα δέντρα του ίδιου είδους.

Πώς αναπαράγονται τα δέντρα.

Εάν η γύρη πέφτει στα μάτια, τη μύτη ή το αναπνευστικό σας σύστημα, μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα αλλεργίας.

Διάγνωση αλλεργίας στη γύρη των δέντρων

Τα δέντρα συχνά απελευθερώνουν γύρη πριν το κάνουν άλλα φυτά. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα αλλεργίας νωρίς την άνοιξη, μπορεί να έχετε αλλεργία στη γύρη των δέντρων. Τα συμπτώματα της αλλεργίας στη γύρη των δέντρων περιλαμβάνουν:

Φτάρνισμα

Καταρροή ή βουλωμένη μύτη

Μετά από ρινική σταγόνα και πονόλαιμο

Κόκκινα, υγρά και πρησμένα μάτια

Κνησμός στη μύτη, τα αυτιά, τα μάτια και το στόμα

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι αυτά τα συμπτώματα είναι χειρότερα τις ημέρες με υψηλότερο αριθμό γύρης. Ο αριθμός της γύρης είναι υψηλότερος το πρωί, κορυφώνεται περίπου το μεσημέρι και στη συνέχεια πέφτει σταδιακά. Οι χαμηλότερες μετρήσεις γύρης είναι συνήθως αργά το απόγευμα έως νωρίς το βράδυ.

Για να λάβετε μια οριστική διάγνωση των αλλεργιών στη γύρη των δέντρων, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Μπορούν να κάνουν διάγνωση μέσω αλλεργικού τεστ.

Οι πιθανές εξετάσεις που χρησιμοποιούν οι πάροχοι για τη διάγνωση αλλεργιών περιλαμβάνουν:

Δοκιμή kin prick: Για αυτήν τη δοκιμή, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης τοποθετεί μια μικρή ποσότητα γύρης δέντρων στο δέρμα σας και στη συνέχεια τρυπάει ή γρατσουνίζει το δέρμα μέσω της γύρης.

Εάν εμφανιστεί ερυθρότητα, κνησμός ή πρήξιμο στο σημείο εντός 20 λεπτών, είναι πιθανό να είστε αλλεργικοί στη γύρη των δέντρων. Η σοβαρότητα της αντίδρασής σας υποδηλώνει τη σοβαρότητα της αλλεργίας σας.

Ειδική εξέταση αίματος IgE, Radioallergosorbetnt (RAST) ή ImmunoCap: Για αυτήν την εξέταση, θα χρειαστεί να δώσετε δείγμα αίματος.

Στο εργαστήριο, μια μικρή ποσότητα γύρης δέντρων προστίθεται στο αίμα σας και, στη συνέχεια, ένας τεχνικός εργαστηρίου μετρά τον αριθμό των αντισωμάτων αλλεργίας (IgE) που παράγει το αίμα σας για να καταπολεμήσει το αλλεργιογόνο.

Διαχείριση αλλεργιών στη γύρη των δέντρων

Εάν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί στη γύρη των δέντρων, ξεκινήστε να παίρνετε φάρμακα για την αλλεργία τις εβδομάδες πριν από τη στιγμή που συνήθως ξεκινούν οι αλλεργίες σας. Το να προλάβετε την αντίδρασή σας θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας.

Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, μπορείτε επίσης να λάβετε μέτρα για να περιορίσετε την έκθεσή σας στη γύρη.

Για παράδειγμα:

Κρατήστε τα παράθυρα του σπιτιού σας κλειστά και χρησιμοποιήστε έναν καθαριστή αέρα.

Περιορίστε τον χρόνο σας έξω και μείνετε μακριά από κατοικίδια ζώα που είναι συχνά έξω.

Κάντε ντους καθημερινά πριν τον ύπνο για να αφαιρέσετε τυχόν γύρη από τα μαλλιά και το δέρμα σας.

Πλένετε τα κλινοσκεπάσματα σας εβδομαδιαίως με ζεστό νερό και στεγνώνετε τα ρούχα μέσα και όχι σε ένα υπαίθριο σκοινί για άπλωμα.

Ελέγξτε τον αριθμό της γύρης. Αποφύγετε να περνάτε μεγάλες περιόδους σε εξωτερικούς χώρους όταν ο αριθμός της γύρης είναι υψηλός.

Οι αλλεργίες στη γύρη των δέντρων μπορεί να διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου γύρης, η οποία κορυφώνεται την άνοιξη. Ωστόσο, άτομα με σοβαρές αλλεργίες στη γύρη των δέντρων μπορεί επίσης να εμφανίσουν συμπτώματα από την κατανάλωση τροφών που έχουν εκτεθεί στη γύρη, όπως τα μήλα και άλλα φρούτα.

Παρόλο που υπάρχουν πολλά διαθέσιμα φάρμακα για την αλλεργία χωρίς ιατρική συνταγή (OTC), εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τα συμπτώματα αλλεργίας σας, ειδικά εάν οι αλλεργίες σας είναι επίμονες. Μπορούν να σας ενημερώσουν ποια θεραπεία θα είναι η πιο χρήσιμη.

Δέντρα με χαμηλή γύρη

Μερικά δέντρα που μπορείτε να φυτέψετε και να απολαύσετε χωρίς να ανησυχείτε για τις αλλεργίες στη γύρη των δέντρων περιλαμβάνουν:

Μουριά
Ελατο
Κερασία
Δαμασκηνία
Μηλιά

Οι αλλεργίες στα δέντρα είναι μια κοινή αιτία των συμπτωμάτων του αλλεργικού πυρετού, ειδικά στις αρχές της άνοιξης. Οι σημύδες, οι κέδροι και οι βελανιδιές είναι οι πιο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργική ρινίτιδα, αλλά και άλλα δέντρα που βασίζονται στον άνεμο για να εξαπλώσουν τη γύρη τους γύρω μπορούν επίσης να συμβάλουν.

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !