Το βότανο Μαυροστάφυλο (Pokeweed) Είναι ωφέλιμο για την υγεία μας ή απλά επικίνδυνο;




Το Μαυροστάφυλο είναι ένα δηλητηριώδες, ποώδες φυτό ιθαγενές στην ακτή του Κόλπου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό για τρόφιμα και λαϊκή ιατρική σε αυτό το μέρος του κόσμου και σε μέρη της ανατολικής Βόρειας Αμερικής και των Μεσοδυτικών.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το pokeweed είναι γνωστό ως chui xu shang lu. Λόγω της πιθανής τοξικότητάς του, οι εναλλακτικοί επαγγελματίες το αναφέρουν μερικές φορές ως «φυτό Τζέκιλ και Χάιντ».

Αυτό το άρθρο εξετάζει τα υποτιθέμενα οφέλη και τις παρενέργειες του φυτικού συμπληρώματος pokeweed. Συζητά επίσης προφυλάξεις, αλληλεπιδράσεις και τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε συμπληρώματα pokeweed.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για τυχόν συμπληρώματα που σκοπεύετε να πάρετε και να ελέγξετε τυχόν πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα συμπληρώματα ή φάρμακα.

Συμπληρωματικά γεγονότα

Δραστικό συστατικό: Αντιική πρωτεΐνη Pokeweed (PAP)

Εναλλακτικές ονομασίες: Αμερικάνικο νυχτολούλουδο, καρκινική ρίζα, μελάνι, μούρο περιστεριού, πόκα, σαλάτα πόκε (ή σαλέτα με πόκα)

Προτεινόμενη δόση: Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα

Ζητήματα ασφάλειας: Όλα τα μέρη του φυτού pokeweed είναι δηλητηριώδη.

Μην καταναλώνετε ποτέ φρέσκο ​​pokeweed. Το συμπλήρωμα πρέπει να λαμβάνεται με εξαιρετική προσοχή και υπό την καθοδήγηση ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης.

Το Pokeweed δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά, έγκυες ή άτομα που θηλάζουν

Χρήσεις του

Η χρήση του συμπληρώματος θα πρέπει να εξατομικεύεται και να ελέγχεται από επαγγελματία υγείας, όπως εγγεγραμμένο διαιτολόγο, φαρμακοποιό ή γιατρό. Κανένα συμπλήρωμα δεν προορίζεται για τη θεραπεία, τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών.

Ιστορικά, οι αυτόχθονες Αμερικανοί είχαν δύο κύριες χρήσεις για το pokeweed:

Ως καθαρτικό

(για τόνωση της κάθαρσης του εντέρου)
Ως εμετικό

(για την προώθηση του εμετού)

Πολλοί παραδοσιακοί πολιτισμοί πιστεύουν ότι αυτό βοηθά στον «καθαρισμό» του σώματος.

Το Pokeweed είναι επίσης ένα συστατικό στην παραδοσιακή κουζίνα των Αππαλαχίων. Γίνεται βρώσιμο με το μαγείρεμα των νεαρών βλαστών του φυτού επανειλημμένα για την απομάκρυνση των δηλητηριωδών τοξινών. Όταν μαγειρεύεται με αυτόν τον τρόπο, έχει γεύση παρόμοια με τα σπαράγγια.

Τα μούρα Pokeweed χρησιμοποιούνται επίσης για την παραγωγή βαφών.

Η χρήση του Pokeweed στη λαϊκή ιατρική μπορεί να εντοπιστεί σε ένα βιβλίο που γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με το όνομα King’s American Dispensary. Αυτό το βιβλίο ανέφερε το pokeweed ως θεραπεία για δερματικές παθήσεις και πόνους στις αρθρώσεις.

Παρά την τοξικότητά του, πολλοί εναλλακτικοί επαγγελματίες πιστεύουν ότι το pokeweed μπορεί να θεραπεύσει μια σειρά από παθήσεις υγείας, όπως:

Αμυγδαλίτιδα
Λαρυγγίτιδα
Ακμή
Ψώρα
Επώδυνη έμμηνος ρύση
Παρωτίτιδα
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
AIDS

Λίγοι από τους ισχυρισμούς υγείας του pokeweed υποστηρίζονται από την επιστήμη.

Παρόλο που το pokeweed είναι γνωστό ότι είναι δηλητηριώδες για τον άνθρωπο και άλλα θηλαστικά, ορισμένοι βοτανολόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια. Αυτοί οι επαγγελματίες ισχυρίζονται μερικές φορές ότι δεν είναι πιο τοξικό από τα φαρμακευτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πολλών από τις ίδιες καταστάσεις. Δυστυχώς, όμως, δεν έχει γίνει πολλή έρευνα σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες του pokeweed ή την ασφάλειά του.

Πολλά από τα υποτιθέμενα οφέλη του pokeweed αποδίδονται σε μια ένωση που ονομάζεται αντιική πρωτεΐνη pokeweed (PAP). Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι το PAP μπορεί να βελτιώσει τις δερματικές παθήσεις και να αποτρέψει ή να θεραπεύσει ιογενείς λοιμώξεις.

Αμυγδαλίτιδα

Πολλά ομοιοπαθητικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αμυγδαλίτιδας περιέχουν ίχνη από pokeweed, καψαϊκίνη, lignum vitae

και άλλα φυσικά συστατικά. Πιστεύεται ότι λιπαίνουν και διατηρούν τη βλεννογόνο μεμβράνη του λαιμού. Λέγεται επίσης ότι ανακουφίζουν τον πόνο, τη φλεγμονή και τον ερεθισμό.

Παρά αυτούς τους ισχυρισμούς για την υγεία, δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστες κλινικές δοκιμές που να εξετάζουν την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής για την οξεία αμυγδαλίτιδα.


Καταστάσεις του δέρματος

Το Pokeweed χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων, όπως:

Ψωρίαση
Εκζεμα
Χελώνια

(φυματίωση του λαιμού)

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το pokeweed μπορεί να προκαλέσει ασθένεια εάν έρθει σε επαφή με σπασμένο ή αποξεσμένο δέρμα. Η επαφή με τη ρίζα, το στέλεχος ή τα φύλλα μπορεί επίσης να προκαλέσει εξάνθημα που μοιάζει με φουσκάλες, παρόμοιο με τον δηλητηριώδη κισσό.

Παρόλα αυτά, το pokeweed πιστεύεται ότι έχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Δυστυχώς, δεν έχουν υπάρξει μελέτες σε ανθρώπους που να επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ως θεραπεία για δερματικές παθήσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται η ψωρίαση

Καρκίνος και HIV

Οι υποστηρικτές του Pokeweed πιστεύουν επίσης ότι το PAP μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου. Μερικοί πιστεύουν ότι οι τοξίνες στο pokeweed μπορούν να καταστείλουν τους μηχανισμούς που πυροδοτούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Το PAP είναι γνωστό ότι απενεργοποιεί τις δομές που υπάρχουν σε όλα τα ζωντανά κύτταρα που ονομάζονται ριβοσώματα.1 Ορισμένες ριβοσωμικές μεταλλάξεις συνδέονται χαλαρά με ορισμένους καρκίνους, όπως:

Καρκίνος του μαστού
Μελάνωμα
Πολλαπλό μυέλωμα
Λευχαιμία

Μια ανασκόπηση μελετών του 2015 έδειξε ότι το PAP έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε μια αποτελεσματική ανοσοτοξίνη, διεγείροντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτεθούν σε όγκους ή κύτταρα με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι στοχευμένες θεραπείες.

Οι ερευνητές ανέφεραν μια μελέτη του 1993 στην οποία ποντίκια υποβλήθηκαν σε θεραπεία με επιτυχία για λευχαιμία. Σε αυτή τη μελέτη, η θεραπεία περιελάμβανε έναν συνδυασμό ανοσοτοξίνης PAP και ενός φαρμάκου χημειοθεραπείας που ονομάζεται κυκλοφωσφαμίδη.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης μια μελέτη του 1993 στην οποία μια ανοσοτοξίνη PAP κατασκευάστηκε για να δεσμεύεται στα CD4 Τ-κύτταρα.

Τα CD4 Τ-κύτταρα είναι τα ανοσοκύτταρα που ο HIV στοχεύει κυρίως για μόλυνση.

Τίποτα από αυτά δεν υποδηλώνει ότι η κατανάλωση pokeweed θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Η δόση που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτό θα ήταν πιθανότατα απειλητική για τη ζωή.

Αυτό που υπαινίσσονται τα στοιχεία είναι μια πολλά υποσχόμενη, νέα οδός σχεδιασμού φαρμάκων.

Ωστόσο, είναι κάτι που πιθανότατα θα χρειαζόταν χρόνια για να αναπτυχθεί.


Τι είναι οι στοχευμένες θεραπείες;
Ποιες είναι οι παρενέργειες του Pokeweed;

Το Pokeweed περιέχει φυτολακίνη

Αυτό είναι ένα ισχυρό ερεθιστικό που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα σε ανθρώπους και άλλα θηλαστικά.

Κάθε μέρος του φυτού pokeweed είναι δηλητηριώδες, συμπεριλαμβανομένων των ριζών, των μίσχων, των φύλλων και των μούρων. Τα παλαιότερα φυτά περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτολακίνης. Τα μούρα είναι πιο δηλητηριώδη όταν είναι πράσινα.

Εάν καταναλωθεί, το pokeweed συνήθως προκαλεί συμπτώματα μέσα σε δύο έως έξι ώρες, όπως:

Κοιλιακές κράμπες και σπασμοί
Αίσθημα καύσου στο στόμα, το λαιμό και τον οισοφάγο
Διάρροια
Δυσκολία αναπνοής
Ζάλη ή ζαλάδα
Πονοκέφαλο
Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός
Εμετός

Λιγότερο σοβαρά αλλά παρόμοια συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν εάν οποιοδήποτε μέρος του φυτού έρθει σε επαφή με σπασμένο δέρμα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αναπτύξουν δερματίτιδα εξ επαφής αφού αγγίξουν το φυτό με αδιάσπαστο δέρμα.

Η επαφή με το φυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και επώδυνο εξάνθημα με φουσκάλες.

Αναζητήστε επείγουσα περίθαλψη εάν εμφανίσετε έμετο, διάρροια, κράμπες ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό ή αναπνοή μετά το φαγητό ή την επαφή με το pokeweed.

Προφυλάξεις

Δεν υπάρχουν οδηγίες για την ασφαλή χρήση του pokeweed ή των θεραπειών pokeweed σε ανθρώπους. Κατά κανόνα, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση φρέσκου pokeweed.

Λόγω της έλλειψης έρευνας, τα φάρμακα pokeweed δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σε παιδιά ή άτομα που είναι έγκυα ή θηλάζουν.

Pokeweed αποξηραμένο βότανο
Πολύγουελ / Αναστασία Τρετιάκ

Δοσολογία: Πόσο Pokeweed πρέπει να πάρω;

Πάντα να μιλάτε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν πάρετε ένα συμπλήρωμα για να βεβαιωθείτε ότι το συμπλήρωμα και η δοσολογία είναι κατάλληλα για τις ατομικές σας ανάγκες.

Δεν υπάρχει γνωστή ασφαλής δόση pokeweed. Ακολουθήστε τις συστάσεις δοσολογίας στην ετικέτα, αλλά να θυμάστε ότι η σωστή δόση εξαρτάται επίσης από παράγοντες όπως η ηλικία και η γενική υγεία σας.

Υψηλότερες δόσεις pokeweed μπορεί να προκαλέσουν εμετό ή να προκαλέσουν άλλες σοβαρές παρενέργειες. Ποτέ μην παίρνετε φρέσκο ​​pokeweed και μην χρησιμοποιείτε τα μούρα, τα φύλλα ή τις ρίζες για να φτιάξετε τσάι ή κρασί.

Πώς να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε τη δηλητηρίαση

Τι θα συμβεί αν πάρω πάρα πολύ Pokeweed;

Τα συμπτώματα σοβαρής δηλητηρίασης από pokeweed περιλαμβάνουν:

Σπασμοί

Αιματηρή διάρροια (αιματοχεσία)
Αιματηρός έμετος (αιματέμεση)

Η σοβαρή δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει θάνατο, ο οποίος συνήθως συμβαίνει ως αποτέλεσμα αναπνευστικής παράλυσης.

Εάν εσείς ή κάποιος αντιμετωπίζει συμπτώματα δηλητηρίασης από pokeweed, την εθνική τηλεφωνική γραμμή βοήθειας όπου θα συνδεθείτε με το κέντρο δηλητηριάσεων.

Μην προκαλείτε εμετό εκτός εάν σας το πει ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης ή κάποιος με έλεγχο των δηλητηριάσεων. Κάτι τέτοιο μπορεί να κινδυνεύσει με χημική αναρρόφηση (εισπνοή εμέτου και δηλητηρίου στους πνεύμονες).

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει πλύση στομάχου. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη χορήγηση και την αφαίρεση μικρών όγκων υγρού για να καθαρίσει το στομάχι.

Άλλες θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ενεργός άνθρακας
Καθρακτικά

Υποστηρικτική φροντίδα

Μπορεί να χρειαστεί νοσοκομειακή παρακολούθηση. Οι ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις τείνουν να βελτιώνονται μέσα σε μία έως δύο ημέρες.

Αλληλεπιδράσεις

Δεν είναι γνωστά πολλά για το πώς το pokeweed επηρεάζει άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε. Ωστόσο, με βάση το πώς το σώμα ανταποκρίνεται στο pokeweed, θα ήταν ασφαλές να υποθέσουμε ότι υπάρχουν αλληλεπιδράσεις. Κάποια μπορεί να είναι δυνητικά σημαντικά.

Το Pokeweed περιέχει ενώσεις που είναι γνωστό ότι προκαλούν τη συγκόλληση

(συσσώρευση) ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρειαστεί να αποφευχθεί εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά (αραιωτικά αίματος) όπως:

Κουμαδίνη (βαρφαρίνη)
Ηπαρίνη
Plavix (κλοπιδογρέλη)

Το Pokeweed μπορεί επίσης να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει υπόταση (χαμηλή αρτηριακή πίεση) σε άτομα που λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα όπως:

Aναστολείς ΜΕΑ
Βήτα-αναστολείς
Διουρητικά (χάπια νερού)

Πάντα να μιλάτε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για τυχόν συμπληρώματα ή βότανα που μπορεί να παίρνετε για να αποφύγετε πιθανές σοβαρές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα.
Πώς να αποθηκεύσετε το Pokeweed

Τα βάμματα Pokeweed, οι σκόνες και άλλες μορφές πρέπει να φυλάσσονται στα αρχικά δοχεία σε δροσερό και ξηρό μέρος. Φροντίστε να κρατάτε το pokeweed μακριά από παιδιά.

Πηγές και Τι να Ψάξετε

Για λόγους υγείας, το pokeweed πωλείται συχνότερα ως βάμματα ή εκχυλίσματα. Οι βοτανολόγοι των Αππαλαχίων συχνά δημιουργούν βάμματα διατηρώντας τη ρίζα ή το χυμό του μούρου στο ουίσκι.

Οι σύγχρονοι ομοιοπαθητικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν απόσταξη με ατμό και διαλύτη για να λάβουν το εκχύλισμα. Το εκχύλισμα στη συνέχεια εγχέεται σε έλαιο μεταφοράς, λοσιόν ή βάλσαμο με βάση το κερί.

Πολλά εμπορικά βάμματα και εκχυλίσματα πωλούνται σε σταγονομετρικά μπουκάλια. Αυτά μπορούν να αγοραστούν είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω εξειδικευμένων καταστημάτων ομοιοπαθητικής. Τα περισσότερα προϊόντα δεν αποκαλύπτουν πόσο pokeweed περιέχουν. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνετε τη συνιστώμενη δόση που αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος.

Άλλοι κατασκευαστές πωλούν αποξηραμένα "άγρια ​​κατασκευασμένα" pokeweed ή pokeweed σκόνη. Αυτά χρησιμοποιούνται από οικιακούς βοτανολόγους για να φτιάξουν βάμματα και αλοιφές. Οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα προϊόντα λόγω του υψηλού κινδύνου τοξικότητας.

Διατίθενται επίσης αλοιφές και βάλσαμα εμπορικής παραγωγής.

Ασφάλεια Παιδιού και Πρώτες Βοήθειες

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα φυτικά διεγερτικά καθαρτικά

Το Pokeweed είναι ένα δηλητηριώδες φυτό που λέγεται ότι έχει οφέλη για την υγεία όταν λαμβάνεται ως ομοιοπαθητικό φάρμακο.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι έχει γίνει λίγη έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του pokeweed ως θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση και τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη.

Η επαφή με τα φύλλα, τις ρίζες ή τα μούρα του φυτού pokeweed μπορεί να προκαλέσει επώδυνο δερματικό εξάνθημα με φουσκάλες. Η κατάποση οποιουδήποτε μέρους του φρέσκου φυτού pokeweed μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τοξικότητα, ακόμη και θάνατο. Η ασφαλής δόση για το pokeweed δεν είναι γνωστή.

Ως φυτικό φάρμακο, το pokeweed πωλείται συχνά ως βάμμα.

Πάντα να συμβουλεύεστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα
Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !