Τα Οφέλη στην υγεία από το μανιτάρι Lion’s Mane «χαίτη του λιονταριού»

 


Ονομάζονται «χαίτη του λιονταριού» για κάποιο λόγο. Αυτά τα μεγάλα, λευκά απίστευτα, βρώσιμα μανιτάρια (έχουν γεύση σαν θαλασσινά) έχουν αιχμές που μοιάζουν με παγάκια που κρέμονται προς τα κάτω, μοιάζοντας με τη δασύτριχη χαίτη του βασιλιά της ζούγκλας.

Σίγουρα ο πιο ψυχρός ξάδερφος στην οικογένεια των μυκήτων τα μανιτάρια χαίτης λιονταριού (hericium erinaceus για το επιστημονικό σύνολο) έχουν μακρά ιστορία στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και στις θεραπευτικές πρακτικές των ιθαγενών της Αμερικής. Και λόγω των εντυπωσιακών πλεονεκτημάτων που μπορεί να έχουν να προσφέρουν στο μυαλό και το σώμα, τα μανιτάρια λιονταριού έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλή.

«Οι άνθρωποι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για πράγματα πριν ξεκινήσουν να παίρνουν φάρμακα», λέει η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Beth Czerwony, RD, LD. «Σε αυτήν την ολιστική στάση βρίσκουμε ότι η τροφή είναι φάρμακο».

Τα μανιτάρια της χαίτης λιονταριού έχουν μια ήπια, γλυκιά γεύση που συχνά λένε ότι είναι παρόμοια με το κρέας αστακού ή καβουριού.

Μπορείτε να τα φάτε ωμά, αποξηραμένα ή μαγειρεμένα. Έρχονται επίσης ως συμπλήρωμα σε μορφή κάψουλας, υγρού και σκόνης, ώστε να μπορείτε να τα πασπαλίσετε στη σούπα σας ή να τα προσθέσετε στο πρωινό σας φλιτζάνι joe ή smoothie. Υπάρχουν ακόμη και κάψουλες και κόμμι με χαίτη του λιονταριού για μεγαλύτερη ευκολία.

Είναι καλά τα μανιτάρια της χαίτης του λιονταριού;

Οι εργαστηριακές μελέτες σίγουρα το δείχνουν αυτό, αλλά η έρευνα σε ανθρώπους είναι πολύ περιορισμένη. Είναι σημαντικό να το έχετε υπόψη σας. «Πράγματα σαν αυτό δεν εγκρίνονται σχεδόν ποτέ από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA)», λέει ο Czerwony. «Έτσι, δεν μπορούμε πραγματικά να πούμε εάν τα πιθανά οφέλη για τον άνθρωπο είναι αξιόπιστα μακροπρόθεσμα και δεν έχουμε πραγματικές κατευθυντήριες γραμμές για την κατανάλωση».

Ο Czerwony συνιστά παρόμοια βήματα πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα

Στη συνέχεια, εάν δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες, εξαρτάται πραγματικά από εσάς».

Ευτυχώς, η χαίτη του λιονταριού φαίνεται να είναι ασφαλής για λήψη εκτός εάν, φυσικά, είστε αλλεργικοί στα μανιτάρια. Αλλά ο Czerwony συνιστά ανεπιφύλακτα να μιλήσετε πρώτα με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Οφέλη για την υγεία του μανιταριού της χαίτης του λιονταριού

Καθώς εξετάζετε αν θα δοκιμάσετε αυτούς τους μύκητες, ίσως θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους ισχυρισμούς υγείας τους.

Ακολουθούν πέντε πιθανά οφέλη για την υγεία των μανιταριών χαίτης λιονταριού:

1. Υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου

Μη ανθρώπινες μελέτες δείχνουν ότι τα μανιτάρια της χαίτης του λιονταριού έχουν ενώσεις που διεγείρουν την παραγωγή του νευρικού αυξητικού παράγοντα (NGF), ο οποίος βοηθά στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων και μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και την εστίαση.

Η εργαστηριακή έρευνα δείχνει επίσης ότι η χαίτη του λιονταριού μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των νευρικών κυττάρων μετά από μια τραυματική εγκεφαλική βλάβη (TBI), όπως ένα εγκεφαλικό. Ενώ χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να γνωρίζουμε εάν αυτοί οι ισχυρισμοί ισχύουν στους ανθρώπους, δεν είναι περίεργο ότι η χαίτη του λιονταριού αναφέρεται μερικές φορές ως το «έξυπνο μανιτάρι».

Μια άλλη μελέτη περιελάμβανε δύο ομάδες ατόμων ηλικίας 50 έως 80 ετών με ήπια γνωστική εξασθένηση. Μια ομάδα πήρε δισκία των 250 χιλιοστόγραμμα που περιείχαν ξηρή σκόνη χαίτης λιονταριού τρεις φορές την ημέρα για 16 εβδομάδες. Στην άλλη ομάδα χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο (ένα συμπλήρωμα χωρίς δραστικό συστατικό) για το ίδιο χρονικό διάστημα. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έλαβαν χαίτη του λιονταριού σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε γνωστικά τεστ από εκείνους που δεν το έκαναν. Αφού σταμάτησε τη χαίτη του λιονταριού, οι βαθμολογίες του τεστ της πρώτης ομάδας μειώθηκαν.

2. Μειώνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες

Η χρόνια φλεγμονή είναι σύμπτωμα πολλών παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ακόμη και ορισμένοι καρκίνοι. Η εργαστηριακή έρευνα δείχνει ότι οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της χαίτης του λιονταριού μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της φλεγμονής και να προστατεύσουν τα κύτταρα σας από βλάβες. «Οποτεδήποτε μπορούμε να προσθέσουμε ένα αντιφλεγμονώδες στο σώμα μας, αυτό είναι καλό», λέει ο Czerwony.

3. Προστατεύει το έντερο

Τα μανιτάρια της χαίτης λιονταριού περιέχουν προβιοτικά, τα οποία υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και προάγουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο πεπτικό σας σύστημα. Αποτρέπουν επίσης την ανάπτυξη ενός βακτηρίου που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο μπορεί να προκαλέσει έλκος στομάχου.

Μια μη ανθρώπινη μελέτη του 2019 έδειξε ότι τα μανιτάρια της χαίτης του λιονταριού μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία των ελκών. Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα προτού μάθουμε αν μπορεί να είναι χρήσιμη για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου στους ανθρώπους.

«Η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού σχετίζεται άμεσα με την υγεία του εντέρου», λέει ο Czerwony. «Όταν το μικροβίωμα του εντέρου σας είναι υγιές, το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί καλύτερα. Τα μανιτάρια της χαίτης του λιονταριού φαίνεται να καταπραΰνουν τη φλεγμονή στο έντερό σας».

Μια άλλη μη ανθρώπινη μελέτη δείχνει επίσης ότι η χαίτη του λιονταριού μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή του ήπατος από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Και άλλη εργαστηριακή μελέτη δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας, ενός τύπου φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD). Αλλά αυτές οι μελέτες πρέπει να γίνουν σε ανθρώπους πριν μπορέσουμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα.

4. Υποστηρίξτε την υγεία της καρδιάς

Μη ανθρώπινες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα εκχυλίσματα μανιταριών χαίτης λιονταριού μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του αριθμού της χοληστερόλης υπό έλεγχο. Μια άλλη μη ανθρώπινη μελέτη έδειξε ότι θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση. 

Σημειώθηκε ότι το κάνουν αυτό βελτιώνοντας τον μεταβολισμό των λιπιδίων (πώς το σώμα διασπά και αποθηκεύει λίπος για ενέργεια) και την κυκλοφορία, καθώς και βοηθώντας τα αιμοφόρα αγγεία να παραμείνουν υγιή και να λειτουργούν καλύτερα. Για να γνωρίζουμε εάν τα ίδια αποτελέσματα θα ισχύουν και στους ανθρώπους, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

5. Βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου

Λόγω των μοναδικών συστατικών του, τα μανιτάρια της χαίτης του λιονταριού μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων και στην επιβράδυνση της εξάπλωσης ορισμένων τύπων καρκίνου, τουλάχιστον σύμφωνα με ορισμένες μη ανθρώπινες έρευνες. 

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει μελέτες σε ανθρώπους για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα των μανιταριών της χαίτης του λιονταριού στη θεραπεία του καρκίνου.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη πριν δοκιμάσετε μανιτάρια λιονταριού

Ενώ τα μανιτάρια της χαίτης του λιονταριού δεν διατίθενται σε όλα τα σούπερ μάρκετ, ίσως έχετε καλύτερη τύχη να βρείτε φρέσκες ή αποξηραμένες ποικιλίες και συμπληρώματα σε εξειδικευμένα καταστήματα παντοπωλείου και υγιεινής διατροφής. Και φυσικά, όπως σχεδόν οτιδήποτε άλλο καταναλώνουμε αυτές τις μέρες, είναι επίσης διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

"Αλλά ανεξάρτητα από το πού τα αγοράζετε και σε οποιαδήποτε μορφή - φρέσκα, αποξηραμένα ή ως συμπλήρωμα - βεβαιωθείτε ότι είναι από ένα μέρος που εμπιστεύεστε και έχει καλές κριτικές"

«Αν πρόκειται να βάλεις οτιδήποτε στο σώμα σου, κάνε πρώτα την έρευνά σου».

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !