Πώς να μειώσετε τη βουλωμένη μύτη τη νύχτα: 24 συμβουλές για καλύτερο ύπνο

 


Μια βουλωμένη μύτη μπορεί να σας εμποδίσει να κοιμηθείτε.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε και να κοιμηθείτε καλύτερα.


Αυτό το άρθρο προσφέρει συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, το βράδυ και την ώρα του ύπνου για να καταπραΰνετε τα συμπτώματα και να διευκολύνετε τον ύπνο σας.

Τι να κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας

Αυτό που κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επηρεάσει τη βουλωμένη μύτη σας τη νύχτα.

Αντισταθείτε στην παρόρμηση να φυσήξετε τη μύτη σας

Το να φυσήξεις τη μύτη σου μπορεί να είναι η πρώτη σου παρόρμηση, αλλά μπορεί να θελήσεις να το ξανασκεφτείς. Η έρευνα δείχνει ότι προκαλεί πίεση που θα μπορούσε να ωθήσει τη βλέννα από τη μύτη σας στους κόλπους σας. Δοκιμάστε να ταμπονάρετε σε μια καταρροή. Και όταν φυσάτε τη μύτη σας, κάντε το απαλά, ένα ρουθούνι τη φορά.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Πίνετε άφθονο νερό και άλλα καθαρά υγρά. Η καλή ενυδάτωση βοηθά στη χαλάρωση και την αραιή βλέννα.

Τρώτε Πικάντικα τρόφιμα

Κατανάλωση πικάντικων τροφών που περιέχουν καψαϊκίνη όπως οι καυτερές κόκκινες και πιπεριές τσίλι, μπορεί να προσφέρουν γρήγορη, προσωρινή ανακούφιση από μια βουλωμένη μύτη.

Πείτε Όχι στην καφεΐνη και το αλκοόλ μετά τις 14:00

Τόσο η καφεΐνη όσο και το αλκοόλ μπορούν να έχουν ξηραντική επίδραση στα ιγμόρεια.

 Επίσης, η καφεΐνη παρεμβαίνει στον ύπνο. Και όσο πιο κοντά στην ώρα του ύπνου το πιείτε, τόσο πιο πιθανό είναι να προκαλέσει προβλήματα ύπνου.

Πάρτε ένα αποσυμφορητικό (φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη)

Τα αποσυμφορητικά μπορούν να βοηθήσουν στη συρρίκνωση των μεμβρανών και στο άνοιγμα των ρινικών οδών. Αυτά τα φάρμακα είναι καλά βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση. Μη δίνετε ποτέ αποσυμφορητικά σε παιδιά κάτω των 2 ετών λόγω του κινδύνου σοβαρών παρενεργειών.

Δοκιμάστε ένα ΜΣΑΦ

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin), η ναπροξένη (Aleve) ή η ασπιρίνη, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των φλεγμονωδών κόλπων.

Χρησιμοποιήστε παστίλιες μενθόλης

Οι παστίλιες μπορούν να καταπραΰνουν τον πονόλαιμο, αλλά οι παστίλιες μενθόλης μπορεί επίσης να βελτιώσουν την αίσθηση ροής αέρα στις ρινικές οδούς.

Χρησιμοποιήστε ρινικό σπρέι

Τα μη συνταγογραφούμενα (OTC) ρινικά σπρέι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του βουλώματος. Φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες συσκευασίας. Εκτός εάν ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης συμβουλεύει διαφορετικά, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για τρεις ημέρες και τρεις ημέρες άδεια. Μερικοί μπορεί να επιδεινώσουν τη συμφόρηση.

 Μπορείτε επίσης να πάρετε ρινικά σπρέι με συνταγή γιατρού για τη θεραπεία των συμπτωμάτων αλλεργίας.

Χρησιμοποιήστε Βελονισμό

Ο βελονισμός είναι μια μορφή χειρισμού σημείου πίεσης παρόμοια με τον βελονισμό αλλά χωρίς βελόνες. Η άσκηση πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συμφόρησης των κόλπων. 

Τα σημεία πίεσης κόλπων περιλαμβάνουν:

Και οι δύο πλευρές των ρουθουνιών

Μεταξύ της γέφυρας της μύτης και των εσωτερικών γωνιών των ματιών

Ανάμεσα στα φρύδια

Βάση του κρανίου όπου οι μύες του λαιμού συναντούν το κεφάλι

Το πίσω μέρος του χεριού μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη

Χρησιμοποιήστε τον αντίχειρα ή τον δείκτη σας για να κάνετε μασάζ στο σημείο βελονισμού με βαθιά, σταθερή πίεση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κυκλική ή πάνω-κάτω κίνηση για 1-2 λεπτά.

Κρατήστε κατοικίδια από το υπνοδωμάτιό σας

Εάν έχετε αλλεργίες στα κατοικίδια, προσπαθήστε να τα κρατήσετε έξω από την κρεβατοκάμαρά σας. Περιορίστε τα σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σπιτιού και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο σωματιδίων αέρα υψηλής απόδοσης (HEPA).

Τι να κάνετε το βράδυ

Υπάρχουν επίσης μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε μια βουλωμένη μύτη τις βραδινές ώρες.

Φάτε σούπα με νουντλς κοτόπουλου

Η κοτόσουπα δεν θα γιατρέψει ό,τι σας ταλαιπωρεί, αλλά είναι μια δημοφιλής σπιτική θεραπεία και τροφή για καλό λόγο. Το ζεστό υγρό σας βοηθά να κρατάτε ενυδατωμένοι, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αραίωση της βλέννας. Και ο ατμός μπορεί να ανοίξει προσωρινά τη βουλωμένη μύτη σας.

Πιείτε ζεστό τσάι

Όπως η σούπα κοτόπουλου, το ζεστό τσάι μπορεί να διαλύσει τη ρινική συμφόρηση και να βοηθήσει στην ανακούφιση άλλων συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης.13 Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε να προσθέσετε λίγο μέλι στο τσάι σας. Η έρευνα δείχνει ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων όπως ο βήχας που οφείλεται σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Κάντε ένα ζεστό ντους

Κάντε το ντους και αφήστε το μπάνιο να γίνει καλό και αχνισμένο. Παραμείνετε αρκετά για να χαλαρώσετε τη βλέννα και να ανοίξετε τις διόδους αέρα.15

Δοκιμάστε ένα Facial Steam

Βράζουμε μια κατσαρόλα με νερό και το ρίχνουμε σε άλλο τηγάνι ή μπολ. Τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και σκύψτε πάνω από το τηγάνι για να εισπνεύσετε τον ατμό. Εναλλακτικά, μουλιάστε μια πετσέτα σε ζεστό νερό και στύψτε την. Απλώστε το στο πρόσωπό σας και αφήστε τη ζεστασιά να χαλαρώσει τις ρινικές οδούς σας.8

Γαργάρες με αλμυρό νερό

Μια απλή γαργάρα με αλμυρό νερό μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση της βλέννας από τη μεταρινική σταγόνα και να καταπραΰνει τον πονόλαιμο.

Χρησιμοποιήστε ένα ξέβγαλμα με φυσιολογικό ορό

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα ξέβγαλμα με φυσιολογικό ορό για να διευκολύνουν τη συμφόρηση ή την ξηρότητα των ρινικών οδών. Η χρήση προϊόντων όπως κατσαρόλες neti, σύριγγες, μπουκάλια συμπίεσης και συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία είναι γενικά ασφαλής και αποτελεσματική.

Με μια κατσαρόλα neti, μπορείτε να βγάλετε το φυσιολογικό ορό στο ένα ρουθούνι ενώ το στραγγίζετε από το άλλο. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε σωστά ένα neti pot. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε μόνο απεσταγμένο, αποστειρωμένο ή προηγουμένως βρασμένο νερό. Η χρήση νερού από τη βρύση μπορεί να επιτρέψει σε βακτήρια και άλλους οργανισμούς να εισέλθουν στις ρινικές οδούς σας, οδηγώντας σε σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες, λοιμώξεις.

Δοκιμάστε ένα ρινικό σπρέι κορτικοστεροειδών

Τα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα κορτικοστεροειδή ρινικά σπρέι μπορούν να καθαρίσουν τις ρινικές οδούς και να σας βοηθήσουν να αναπνεύσετε ευκολότερα. Συνήθως χρησιμοποιούνται καθημερινά, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες για να λειτουργήσει. Οι μάρκες περιλαμβάνουν Flonase (φουροϊκή φλουτικαζόνη) και Rhinocort (βουδεσονίδη).

Τι να κάνετε πριν κοιμηθείτε

Καθώς ετοιμάζεστε για ύπνο, υπάρχουν μερικά ακόμη βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα συμφόρησης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ανυψώστε το κεφάλι σας

Η συμφόρηση είναι γενικά χειρότερη όταν ξαπλώνετε, επομένως ίσως θέλετε να προσαρμόσετε τη θέση ύπνου σας. Δοκιμάστε να σηκώσετε το κεφάλι σας με ένα μαξιλάρι σφήνας ή κοιμηθείτε σε ημι-όρθια θέση.

Διατηρήστε το υπνοδωμάτιό σας δροσερό και σκοτεινό

Η βασική υγιεινή του ύπνου απαιτεί μια δροσερή, σκοτεινή κρεβατοκάμαρα, γι' αυτό ελέγξτε τον θερμοστάτη σας πριν βάλετε μέσα. Εάν περνάει πολύ φως από τα παράθυρα, σκεφτείτε να βάλετε κουρτίνες συσκότισης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αφαίρεση ηλεκτρονικών συσκευών που εκπέμπουν φως.

Πάρτε ένα αντιισταμινικό

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιισταμινικά, όπως το Claritin (λοραταδίνη) ή το Benadryl (διφαινυδραμίνη), για συμπτώματα ρινικών αλλεργιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να κάνουν τη βλέννα πιο παχύρρευστη και δυσκολότερη στην αποστράγγιση.2 Μην χορηγείτε αντιισταμινικά σε παιδιά κάτω των 2 ετών λόγω της πιθανότητας για σοβαρές παρενέργειες.

Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα

Τοποθετήστε έναν υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρα για να αποτρέψετε το στέγνωμα των ρινικών οδών. Να το καθαρίζετε τακτικά για να το διατηρείτε απαλλαγμένο από βακτήρια και για να αποφύγετε τη μούχλα.21

Διάχυτα Αιθέρια Έλαια

Η έρευνα δείχνει ότι τα αρωματικά με μενθόλη, ευκάλυπτο ή καμφορά μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος και να προάγουν καλύτερο ύπνο.

Εφαρμόστε μια ρινική ταινία

Οι αυτοκόλλητες ρινικές ταινίες, όπως το Breathe Right, μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα ρουθούνια σας ανοιχτά όλη τη νύχτα, ώστε να μπορείτε να αναπνέετε ευκολότερα. Επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του ροχαλητού.

Εφαρμόστε ένα τρίψιμο στήθους με μενθόλη

Ένα τρίψιμο στο στήθος με μενθόλη (Vicks VapoRub) δεν θα καθαρίσει τη συμφόρηση, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να αναπνεύσετε πιο εύκολα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν εισπνέετε ατμούς μενθόλης, το εσωτερικό των ρουθούνι σας αισθάνεται πιο κρύο, δίνοντας την αίσθηση ανοιχτών αεραγωγών. Και η ευκολότερη αναπνοή μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Η βουλωμένη μύτη σας μπορεί να οφείλεται στο κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη . Αν ναι, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει μέσα σε μια εβδομάδα. Επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν η βουλωμένη μύτη διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες ή εάν έχετε επίσης:

Ένας τραυματισμός στο κεφάλι

Πρήξιμο του προσώπου

Θολή όραση

Πονόλαιμος

Λευκές ή κίτρινες κηλίδες στο λαιμό ή τις αμυγδαλές σας

Ρινική έκκριση μόνο από τη μία πλευρά

Εκκρίσεις που μυρίζουν άσχημα ή έχουν χρώμα διαφορετικό από λευκό ή κίτρινο

Βήχας που διαρκεί περισσότερο από 10 ημέρες

Βήχας που παράγει κιτρινοπράσινη ή γκρίζα βλέννα

Πυρετός

Συχνά σημάδι κρυολογήματος, γρίπης ή αλλεργίας, μια βουλωμένη μύτη συνήθως ξεκαθαρίζει μέσα σε μια ή δύο εβδομάδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι λόγος ανησυχίας. Αλλά όταν η συμφόρηση σας εμποδίζει να κοιμηθείτε, είναι δύσκολο να συνέλθετε.

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη βουλωμένη μύτη τη νύχτα. Ακόμη και μερικά απλά βήματα, όπως το να σηκώσετε το κεφάλι σας και να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα, μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα. 

Εάν δεν υπάρξει βελτίωση μέσα σε λίγες εβδομάδες, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για διάγνωση και θεραπεία.

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !