Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου

 


Εάν πίνετε πολλά φλιτζάνια καφέ την ημέρα, υπάρχει νέα έρευνα που υποστηρίζει τη συνήθεια σας.

Η κατανάλωση τριών έως πέντε φλιτζανιών καφέ κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου και θανάτου, σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης στην Ολλανδία.

Αυτή η μελέτη παρατήρησης βασίστηκε σε δεδομένα από 1.719 άτομα στην Ολλανδία με καρκίνο παχέος εντέρου σταδίου 1-3. Όσοι έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής σε σύγκριση με άτομα που έπιναν λιγότερα από δύο φλιτζάνια την ημέρα.

«Δεν είναι σαφές εάν αυτό μπορεί να γενικευθεί σε άλλους πληθυσμούς σε άλλα μέρη του κόσμου», είπε ο David A. Greenwald, MD, διευθυντής Κλινικής Γαστρεντερολογίας και Ενδοσκόπησης στο Mount Sinai Hospital . «Υπάρχουν σίγουρα άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως το ακριβές στάδιο του όγκου».

Περίπου το 20%-30% των ατόμων με καρκίνο παχέος εντέρου σταδίου 1-3 εμφανίζουν υποτροπή.

«Οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 2 έως 3, ωστόσο, θα μπορούσαν να εξετάσουν τα ευρήματα της μελέτης καθώς επιλέγουν σχέδια διατροφής και τρόπου ζωής».

Μπορεί ο καφές να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου;

Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή το 2015 διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής και θανάτου για άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 3

Μια μελέτη του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση πάνω από 2,5 μερίδες καφέ κάθε μέρα μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 54%, ενώ μια άλλη έρευνα του 2020 συσχέτισε την κατανάλωση καφέ με αυξημένη επιβίωση σε άτομα με προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, οι μελέτες για τον καφέ και τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι ασυνεπείς.

Μια μετα-ανάλυση του 2018 από την Ιαπωνία δεν βρήκε αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι ο καφές επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να δημιουργήσουν μια σχέση με έναν ογκολόγο και να ακολουθήσουν τις συστάσεις του.

Η τακτική παρακολούθηση των επιπέδων στο αίμα, συμπεριλαμβανομένου του καρκινοεμβρυϊκού αντιγόνου (CEA), και για πολλούς, ενδείκνυται τακτικές απεικονιστικές μελέτες για την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν υποτροπής».

Αν και δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία, ορισμένες ιδιότητες του καφέ -όπως η καφεΐνη, τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες- θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εξάπλωση του καρκίνου ή να προστατεύσουν τα κύτταρα από βλάβες.

«Η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες—την κατάσταση όπου υπάρχουν πάρα πολλά ασταθή μόρια στο σώμα, με αποτέλεσμα την καταστροφή των ιστών», δήλωσε ο Misagh Karimi, MD, ιατρός ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου του Ιδρύματος City of Hope Orange County Lennar στο Irvine. , Καλιφόρνια.

«Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ο καφές μπορεί να επηρεάσει τους μικροοργανισμούς με τρόπο που προάγει τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας στα καρκινικά κύτταρα, αποτρέποντας την υποτροπή.

Και η κατανάλωση καφέ μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ήπατος σε άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου».

Ο Karimi είπε ότι αυτές οι πιθανότητες που παρουσιάζονται στη νέα μελέτη πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθούν από πρόσθετη έρευνα.

Δεν είναι σαφές πόσο ακριβώς καφέ ήπιαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη, καθώς οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα που αναφέρθηκαν από τους ίδιους.

Τα τυπικά φλιτζάνια καφέ είναι γενικά μικρότερα στην Ευρώπη από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, επομένως είναι πιθανό ότι η βέλτιστη αναφερόμενη περιοχή από τρία έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα θα μεταφραστεί σε λιγότερα φλιτζάνια καφέ σε άλλα μέρη του κόσμου.

Οι ερευνητές επίσης δεν διευκρίνισαν εάν οι συμμετέχοντες έπιναν καφέ με καφεΐνη ή χωρίς καφεΐνη, αν και παρατήρησαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ολλανδία πίνουν καφέ με καφεΐνη.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου;

Η ηλικία, η γενετική, το οικογενειακό ιστορικό και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου μπορούν όλα να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου—έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους καρκίνους πρώιμης έναρξης στις Ηνωμένες Πολιτείες.9

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε οι ειδικοί να συστήσουν την κατανάλωση καφέ για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου ή την πρόληψη της υποτροπής μετά τη διάγνωση.

Αλλά η τακτική άσκηση, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η αποφυγή του αλκοόλ, η διακοπή του καπνίσματος και η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλή σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου;.

Θα πρέπει επίσης να κάνετε προληπτικό έλεγχο ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών, αν και θα μπορούσατε να υποβληθείτε σε προληπτικό έλεγχο νωρίτερα εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να διατηρήσουν υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής και να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου όπως συνιστά ο γιατρός τους και σύμφωνα με το προφίλ κινδύνου τους»
 


Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !