Συνταγή: ΑΡΩΝΙΑ SMOOTHIE BOWL


Η αρώνια είναι ένα θαυματουργό φρούτο του δάσους, που καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και ολοένα γίνεται και πιο γνωστό.

Είναι τόσα τα οφέλη που έχει η κατανάλωση της, που αξίζει να μάθουμε περισσότερα πράγματα για την αρώνια και τις ιδιότητες της.

Είναι το φρούτο με την μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών. Από μόνο του αυτό είναι εντυπωσιακό!

Οι φοβερές αντιοξειδωτικές ικανότητες της αρώνια οφείλονται στα φλαβονοειδή που περιέχει, με κυριότερα τις ανθοκυανίνες και τις προανθοκυανιδίνες.

Αυτές είναι χημικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα μας από την οξειδωτική βλάβη των ελευθέρων ριζών και δίνουν το έντονο μωβ χρώμα στην αρώνια. Έχουν πολλά οφέλη για την υγεία:

Κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς! Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, τονώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθούν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Συνολικά δηλαδή μας προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Βοηθούν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη, καθώς συμβάλλουν στην μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και στην ομαλότερη απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα.

Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, τονώνουν το ανοσοποιητικό ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι διάφορες φλεγμονές στο σώμα και οι ιώσεις.

Η αρώνια προάγει την απομάκρυνση των συσσωρευμένων τοξικών ουσιών και βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό

Ακόμη προστατεύει το ουροποιητικό και το πεπτικό σύστημα και βελτιώνει την πέψη.

Απίστευτα οφέλη δηλαδή, συγκεντρωμένα σε ένα τόσο μικρό μωβ φρούτο του δάσους! Δοκιμάστε τα και το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει! Το στόμα σας ίσως όχι… Αν τα δοκιμάσετε φρέσκα και σκέτα, η γεύση τους είναι στυφή και λίγο γλυκιά, εξαρτάται από το πόσο ώριμα είναι. Αλλά δεν πιστεύω ότι χρειάζεται αυτό να σας αποθαρρύνει, αν γίνει όμως, τότε για αυτό βρίσκεται εδώ αυτή η συνταγή για το smoothie bowl.

Η εποχή της συγκομιδής της αρώνια είναι οι αρχές του φθινοπώρου. Πωλείται φρέσκια, κατεψυγμένη, αποξηραμένη, σε μορφή μαρμελάδας, χυμού, σιροπιού ακόμη και ξύδι από αρώνια υπάρχει. Την αγοράζω φρέσκια από την λαϊκή με τα βιολογικά και όταν πάρω μεγαλύτερη ποσότητα την κρατάω στην κατάψυξη.

Τις υπόλοιπες εποχές παίρνω την αποξηραμένη αρώνια και την προσθέτω στο πρωινό μου.

Πίσω στην συνταγή, η διαφορά του smoothie με το smoothie bowl είναι ότι το δεύτερο σερβίρεται σε ένα μπολ, είναι πιο πηχτό και από πάνω μπαίνουν διάφορα toppings. Όπως φρούτα, granola, ξηροί καρποί και σπόροι.

Είναι δηλαδή ακόμη πιο ολοκληρωμένο και χορταστικό σαν πρωινό. Προσθέτοντας περισσότερο γάλα αμυγδάλου μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε απλό smoothie.

Στο αρώνια smoothie bowl, η στυφή γεύση της χάνεται εντελώς, καθώς η μπανάνα το γλυκαίνει εντελώς και γίνεται μια υπέροχη μωβ κρέμα.

Η θρεπτική αξία του ανεβαίνει κι άλλο με την προσθήκη του ταχινιού, που δίνει όλα τα απαραίτητα καλά λιπαρά για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και της σκόνης maca. Το maca είναι ένα φυτό από το Περού που μεταξύ άλλων αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή του οργανισμού και βοηθάει στην ορμονική ισορροπία.

Συστατικά

3 μπανάνες (η μια μπανάνα μπορεί να είναι παγωμένη για πιο κρεμώδες αποτέλεσμα)

100γρ κατεψυγμένη ή φρέσκια αρώνια

⅓ κούπας γάλα αμυγδάλου

1κ.σ. ταχίνι

2 κ.γ. κοφτά σκόνη maca

1 κ.γ. σκόνη raspberry προαιρετικά

Toppings: κομμένη μπανάνα, αρώνια, chips καρύδας, κινοα pops ή μούσλι, γύρη

Οδηγίες Βάζουμε στο μπλέντερ τις μπανάνες και την αρώνια και τα χτυπάμε μέχρι να ανακατευτούν.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.

Μοιράζουμε σε δυο bowl, βάζουμε τα toppings που θέλουμε και απολαμβάνουμε.

zoefulbowls.com 


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !