Κράνμπερις: Οι ευεργετικές επίδρασεις στον οργανισμό μας

 


Γιατί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος μιλάει για τα κράνμπερις (Cranberries), τα μικρά σκούρα κόκκινα μούρα τα οποία παρότι έχουν ιδιαίτερη γεύση, κάτι μεταξύ πικρού και ξινού, κερδίζουν διαρκώς φανατικούς καταναλωτές;

Επειδή συνιστούν κυριολεκτικά φάρμακα για τον οργανισμό.

Τα κράνμπερις πρωτοαπαντήθηκαν στη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά και φυτρώνουν σε αμπέλια και περιοχές όπου υπάρχει στάσιμο αλλά καθαρό νερό.

Πέρα από φάρμακο, οι Αμερικάνοι ιθαγενείς τα χρησιμοποιούσαν και για τρόφιμο αλλά και για να βάφουν υφάσματα.

Οι ναυτικοί τα χρησιμοποιούσαν για να μην παθαίνουν σκορβούτο στη θάλασσα.

Σήμερα καλλιεργούνται περίπου 40.000 στρέμματα με κράνμπερις στις ΗΠΑ.

Γιατί χαρακτηρίζεται φάρμακο αυτό το μικρό φρούτο;

Τι καλό κάνει στον οργανισμό;

Ας αρχίσουμε από τη θρεπτική του αξία.

Ένα φλυτζάνι ωμά κράνμπερις περιέχει 0% λίπος, 12 γραμμάρια υδατάνθρακες, 4 γραμ. φυτικές ίνες, 4 γραμ. ζάχαρη, 1 γραμ. πρωτεΐνη και 2mlgr. νάτριο.

Επίσης περιέχει 25% της ημερήσιας απαιτούμενης βιταμίνης C, 9% της Α, 6% της Κ, 8% της Ε, μαγγάνιο, χαλκό, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο.

Πάμε τώρα και στην εξήγηση του γιατί αποκαλείται φάρμακο.

Έχει πολύ μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών και επίσης προστατεύει από διάφορες ασθένειες το συκώτι, ρίχνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει την όραση και την καρδιακή λειτουργία.

Επίσης έχει ευεργετική επίδραση στο ουροποιητικό σύστημα.

Μελέτες έχουν βεβαιώσει ότι τα κράνμπερις μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες για μολύνσεις της ουροδόχου κύστης.

Παράλληλα βοηθούν με τα βακτήρια στο στομάχι και το παχύ έντερο ενώ έχουν θετική επίπτωση στην στοματική υγιεινή.Exta info: Λόγω της περιεκτικότητας σε βιταμίνη C τα κράνμπερις βοηθούν με το κρυολόγημα. Επίσης η αντιοξειδωτική δράση βοηθάει και τις γυναίκες που μπαίνουν σε εμμηνόπαυση ενώ επιβραδύνουν τον ρυθμό γήρανσης ενός οργανισμού.

Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !