Το κολλαγόνο υποστηρίζει την ανάπτυξη των μαλλιών;



Το κολλαγόνο είναι μια δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται στους ιστούς του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών, του χόνδρου, των οστών και των τενόντων. Δουλεύοντας με άλλες ουσίες, όπως η ελαστίνη και το υαλουρονικό οξύ, το κολλαγόνο βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας, του όγκου και της υγρασίας του δέρματος. Το κολλαγόνο βοηθά επίσης στη σύνθεση πρωτεϊνών (όπως η κερατίνη) που σχηματίζουν τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα.

Ενώ το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για υγιή μαλλιά, υπάρχει έλλειψη ανθρώπινης έρευνας που δεν χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία που υποστηρίζει τη χρήση συμπληρωμάτων κολλαγόνου για τη βελτίωση της ανάπτυξης, του πάχους, του όγκου ή της λάμψης των μαλλιών.

Αντίθετα, συνιστάται η υποστήριξη της φυσικής ικανότητας του σώματος να παράγει κολλαγόνο. Αυτό μπορεί να βοηθηθεί μέσω των συνηθειών του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης μιας θρεπτικής, ισορροπημένης διατροφής με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα και λαχανικά.

Αυτό το άρθρο θα δούμε την πρωτεΐνη κολλαγόνου και την ανάπτυξη των μαλλιών, τους τύπους κολλαγόνου και την εφαρμογή μαλλιών, ποιοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κολλαγόνο για τα μαλλιά τους και εναλλακτικές λύσεις αντί του κολλαγόνου για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Πρωτεΐνη κολλαγόνου και ανάπτυξη μαλλιών: Τι λειτουργεί;

Το σώμα παράγει φυσικά κολλαγόνο χρησιμοποιώντας αμινοξέα από τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο ή πρωτεΐνες. Το σώμα δεν απορροφά το κολλαγόνο σε όλη του τη μορφή. πρέπει πρώτα να διασπαστεί σε πεπτίδια για να απορροφηθεί στο έντερο. Από εκεί, τα πεπτίδια μπορεί να διασπαστούν περαιτέρω σε δομικά στοιχεία, όπως η κερατίνη, που βοηθούν στο σχηματισμό δέρματος, νυχιών και μαλλιών. Αντίθετα, τα πεπτίδια μπορεί να σχηματίσουν κολλαγόνο που εναποτίθεται αλλού στο σώμα, όπως οστά, χόνδροι, μύες ή τένοντες.

Δεν υπάρχουν στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους ότι το κολλαγόνο που λαμβάνεται από το στόμα θα καταλήξει στο δέρμα, τα νύχια ή τα μαλλιά κάποιου.

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι παράγοντες όπως η γήρανση, το κάπνισμα, οι βλάβες από τον ήλιο και η κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να μειώσουν την παραγωγή κολλαγόνου. Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να βελτιστοποιήσει τη φυσική του παραγωγή κολλαγόνου.

Ποια έρευνα είναι διαθέσιμη;

Μια μελέτη του 2022 σε in vitro (εκτός σώματος, συνήθως χρησιμοποιώντας δοκιμαστικούς σωλήνες και παρόμοιο εξοπλισμό) ανθρώπινα δερματικά θηλώματα και ποντίκια βρήκε ορισμένες πιθανές θετικές επιδράσεις από πεπτίδια κολλαγόνου που προέρχονται από ψάρια. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα πεπτίδια κολλαγόνου που προέρχονται από ψάρια θα μπορούσαν, σε κάποιο σημείο, να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της τριχοφυΐας, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα στους ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί αυτό το εύρημα.

Υπάρχει στο εμπόριο ένα δισκίο συμπληρώματος διατροφής που περιέχει υδρολυμένο κολλαγόνο ψαριού (300 mg/δόση), ταυρίνη, κυστεΐνη , μεθειονίνη, σίδηρος και σελήνιο, που διατίθενται στο εμπόριο για άτομα με διαταραχές τριχόπτωσης. Δεν υπάρχουν ελεγχόμενα δεδομένα που να δείχνουν την αποτελεσματικότητα αυτού του προϊόντος ως προσθήκη σε ειδικές θεραπείες για καταστάσεις τριχόπτωσης.

Μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν αυτό το συμπλήρωμα είχαν καλύτερη ανταπόκριση στις θεραπείες μαλλιών από εκείνους που έλαβαν μόνο τις θεραπείες, αλλά η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς. Υπήρχε ένα μικρό και μη ισορροπημένο μέγεθος δείγματος. Η μελέτη δεν ήταν διπλά τυφλή (διπλή τυφλή σημαίνει ότι ούτε οι συμμετέχοντες ούτε οι ερευνητές γνωρίζουν ποια θεραπεία λαμβάνουν οι μεμονωμένοι συμμετέχοντες).

Ενώ μελέτες όπως αυτές μπορεί να είναι ένα σημείο εκκίνησης για περαιτέρω έρευνα, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών στους ανθρώπους.

Τύποι κολλαγόνου και εφαρμογή μαλλιών

Συμπληρώματα κολλαγόνου και προϊόντα που περιέχουν κολλαγόνο είναι διαθέσιμα. Πριν χρησιμοποιήσετε ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου, δείτε τη λίστα συστατικών και το προφίλ πρωτεΐνης και αποφύγετε τα συμπληρώματα με πάρα πολλά πρόσθετα ή πληρωτικά.

Προϊόντα που περιέχουν κολλαγόνο, όπως κρέμες και οροί δέρματος, είναι διαθέσιμα, αλλά η έρευνα που να υποστηρίζει την αποτελεσματικότητά τους λείπει. Το κολλαγόνο δεν βρίσκεται φυσικά στην επιφάνεια του δέρματος. Το κολλαγόνο βρίσκεται σε βαθύτερα στρώματα, αλλά οι ίνες κολλαγόνου είναι πολύ μεγάλες για να διαπεράσουν τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος και τα πεπτίδια (μικρότερες αλυσίδες κολλαγόνου) είναι ανεπιτυχή.2

Συμπληρώματα

Τα από του στόματος συμπληρώματα κολλαγόνου μπορούν να πωληθούν ως χάπια, σκόνες ή ορισμένα τρόφιμα. Μπορεί να έχουν τη μορφή πεπτιδίων κολλαγόνου ή υδρολυμένου κολλαγόνου, που είναι μορφές κολλαγόνου που διασπώνται και απορροφώνται πιο εύκολα. Τα συμπληρώματα κολλαγόνου περιέχουν αμινοξέα (τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης). Μπορεί επίσης να περιέχουν πρόσθετα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, ψευδάργυρο ή βιοτίνη.

Στο φαγητό

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το κολλαγόνο που τρώτε ωφελεί άμεσα περιοχές όπως η υγεία του δέρματος ή των αρθρώσεων, αλλά τα τρόφιμα που υποστηρίζουν την παραγωγή κολλαγόνου εξακολουθούν να συνιστώνται γενικά ως μέρος ενός διατροφικού προγράμματος υποστήριξης της υγείας. Όταν το στομάχι αφομοιώνει το κολλαγόνο, το διασπά σε αμινοξέα που στη συνέχεια διανέμονται εκεί όπου το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο πρωτεΐνη.2

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε κολλαγόνο περιλαμβάνουν:

Σκληρά κομμάτια κρέατος γεμάτα συνδετικό ιστό, όπως τσακ μπριζόλα, ψαρονέφρι και ψητό κατσαρόλας (Σημείωση: η υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος δεν συνιστάται ως μέρος μιας μακροχρόνιας δίαιτας που υποστηρίζει την υγεία)

Οστά και δέρμα ψαριών γλυκού και αλμυρού νερού

Μερικοί ζωμοί οστών (ανάλογα με διάφορους παράγοντες)

Ζελατίνη

Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου.

Ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσουν στην παραγωγή κολλαγόνου επειδή περιέχουν τα αμινοξέα που παράγουν το κολλαγόνο (γλυκίνη, προλίνη, υδροξυπρολίνη).

Αυτά περιλαμβάνουν:

Ψάρι

Πουλερικά

Γαλακτοκομείο

Οσπρια

Αυγά

Σόγια

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή κολλαγόνου και μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα όπως:

Οστρακόδερμο

Οσπρια

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Σπόροι

κρέατα

Ολικής αλέσεως

Η βιταμίνη C, που απαιτείται επίσης για την παραγωγή κολλαγόνου, μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα όπως:

Εσπεριδοειδή
Μούρα
πιπεριές
Ντομάτες
Φυλλώδη λαχανικά

Είναι το κολλαγόνο βίγκαν;

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου συχνά περιέχουν κολλαγόνο από πολλές διαφορετικές πηγές, όπως:

Ψάρι
Γουρούνια
Βοοειδή
Κοτόπουλο

Δεν πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί κολλαγόνο για τα μαλλιά του;

Τα άτομα που έχουν ουρική αρθρίτιδα ή άλλες παθήσεις που απαιτούν από αυτούς να περιορίσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης θα πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα κολλαγόνου.1

Άλλοι λόγοι για να σκεφτείτε να αποφύγετε τα συμπληρώματα κολλαγόνου περιλαμβάνουν:

Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τα βαρέα μέταλλα στα συμπληρώματα κολλαγόνου

Η λήψη ενός συμπληρώματος κολλαγόνου μπορεί να σας κάνει να εφησυχάζεστε σχετικά με συμπεριφορές που προστατεύουν από την πτώση του κολλαγόνου (όπως η διακοπή του καπνίσματος, η καλή διατροφή και ο επαρκής ύπνος)

Ζώντας με την τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι αρκετά συχνή και μπορεί να οφείλεται σε ορμόνες, ιατρικές καταστάσεις, ακραίο στρες, θεραπείες όπως χημειοθεραπεία και άλλα. Η τριχόπτωση μπορεί να κυμαίνεται από αραίωση έως ολική απώλεια μαλλιών, μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη και μπορεί να επηρεάσει όλες τις ηλικίες και τα φύλα.5

Η τριχόπτωση μπορεί να έχει δύσκολο ψυχολογικό αντίκτυπο, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης περιλαμβάνουν:

Μιλήστε με φίλους και οικογένεια: Μιλήστε για το πώς νιώθετε και τι χρειάζεστε

Λάβετε επαγγελματική βοήθεια: Μπορεί να σας φανεί επωφελής η παροχή συμβουλών ως άτομο, ζευγάρι ή οικογένεια

Γίνετε μέλος μιας ομάδας υποστήριξης: Η συζήτηση με άλλους που κατανοούν την εμπειρία και τα συναισθήματά σας μπορεί να κάνει τη διαφορά

Εξετάστε τα καλύμματα κεφαλιού: Είναι καλό να μην καλύπτεστε, αλλά αν το επιλέξετε, υπάρχουν διαθέσιμες περούκες, επεκτάσεις μαλλιών, κασκόλ και άλλα καλύμματα (και κομψά!).

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας: Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε λεπτομερείς και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την τριχόπτωση σας όσον αφορά το τι να περιμένετε, τι μπορείτε να κάνετε κ.λπ.

Αποφύγετε τις «θαυματουργές θεραπείες»: Πολλά προϊόντα και θεραπείες ισχυρίζονται ότι θεραπεύουν την τριχόπτωση, αλλά δεν έχουν την αποτελεσματικότητα ή την απόδειξη για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους. Μερικά μπορεί να είναι ακόμη και επιβλαβή

Συμβιβαστείτε με αυτό: Αν και είναι πιο εύκολο να το λέτε παρά να το κάνετε, είναι σημαντικό να αποδεχτείτε την απώλεια μαλλιών σας

Εναλλακτικές λύσεις κολλαγόνου για την αναγέννηση των μαλλιών

Η υποστήριξη της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου του σώματός σας είναι μια εναλλακτική λύση στη λήψη κολλαγόνου εξωτερικά. Η παραγωγή κολλαγόνου σταδιακά μειώνεται καθώς γερνάμε, αλλά άλλοι παράγοντες, όπως ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής, μπορούν να ωθήσουν την παραγωγή να πέσει πιο γρήγορα.

Μερικές συμβουλές για την προστασία του φυσικού κολλαγόνου του σώματός σας περιλαμβάνουν:

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή που υποστηρίζει την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες

Προστατέψτε τον εαυτό σας από τον ήλιο, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του χρόνου σας στο άμεσο ηλιακό φως, φορώντας καπέλα και ρούχα που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία και φορώντας αντηλιακό

Κοιμηθείτε αρκετά καλής ποιότητας (συνήθως επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα)

Αποφύγετε το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα

Διαχειριστείτε το άγχος

Αποφύγετε ή περιορίστε το αλκοόλ

Η θεραπεία της τριχόπτωσης εξαρτάται από την αιτία της. Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε θεραπεία για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλη για εσάς και την αιτία της τριχόπτωσης. Ορισμένες καθιερωμένες θεραπείες για διάφορες αιτίες τριχόπτωσης περιλαμβάνουν:

Αντιμετώπιση μιας υποκείμενης λοίμωξης, εάν υπάρχει (όπως φάρμακα για μυκητιασική λοίμωξη του τριχωτού της κεφαλής)6

Αντιμετώπιση γνωστών παραγόντων που προκαλούν τριχόπτωση, όπως φάρμακα που προκαλούν τριχόπτωση

Κρέμες, λοσιόν ή ενέσεις κορτιζόνης7

Φωτοθεραπεία

Φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα (σε ακραίες περιπτώσεις γυροειδής αλωπεκία) Μινοξιδίλη (εμπορική ονομασία Rogaine, γενόσημες εκδόσεις είναι διαθέσιμες), ένα τοπικό φάρμακο

Φάρμακα κατά των ανδρογόνων

Συμπληρώματα σιδήρου, εάν υπάρχει έλλειψη σιδήρου

Μεταμόσχευση μαλλιών, χειρουργική επέμβαση

Φιναστερίδη από το στόμα

(εμπορικές επωνυμίες Propecia, Proscar)

Η θεραπεία για την τριχόπτωση δεν είναι πάντα απαραίτητη. Κάποια απώλεια μαλλιών είναι προσωρινή και θα υποχωρήσει από μόνη της. Εάν δεν υπάρχει λοίμωξη ή άλλη υποκείμενη πάθηση που απαιτεί ιατρική φροντίδα και η τριχόπτωση δεν σας ενοχλεί, μπορείτε να επιλέξετε να αποφύγετε εντελώς τη θεραπεία.

Περίληψη

Επί του παρόντος, κανένα αξιόπιστο στοιχείο δεν υποστηρίζει τη χρήση κολλαγόνου για την ανάπτυξη των μαλλιών στους ανθρώπους. Οι μελέτες σχετικά με την επίδραση των συμπληρωμάτων κολλαγόνου στην ανάπτυξη των μαλλιών τείνουν να είναι in vitro, σε ζώα ή κακής ποιότητας.

Η υποστήριξη της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου του σώματός σας μέσω της κατανάλωσης τροφών που βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου, του αρκετού ύπνου, της προστασίας από τον ήλιο και της αποφυγής του καπνίσματος μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από τα συμπληρώματα.

Εάν ανησυχείτε για την τριχόπτωση, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τις καθιερωμένες επιλογές θεραπείας.
 


Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !