Βιολογικά προϊόντα… η απάντηση στη διατροφή μας

 


Βιολογικά προϊόντα… η απάντηση στη διατροφή μας, σε μια εποχή όπου η ασφάλεια των τροφίμων απασχολεί και ανησυχεί ιδιαίτερα τους καταναλωτές, καθώς τα διατροφικά σκάνδαλα πληθαίνουν, ενώ οι γενετικές τροποποιήσεις και η ακτινοβόληση τροφίμων βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερη εφαρμογή.

Σήμερα τα βιολογικά προϊόντα μπορούν να καλύψουν κάθε διατροφική μας ανάγκη: από το καθημερινό τραπέζι μέχρι μια ειδική διατροφή (δίαιτα, τροφική δυσανεξία, διαβήτης, κ.λπ.) Πλέον, συναντάμε βιολογικά προϊόντα σε μεγάλη ποικιλία, τόσο σε φρούτα και λαχανικά, αλλά και σε κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψωμί, δημητριακά, παιδικές τροφές και επιδόρπια. 

Η τροφή… το φάρμακό μου!!

Στα σημερινά τρόφιμα έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση των συγκεντρώσεων θρεπτικών ουσιών. Συγκεκριμένα, σε μελέτη που εξέτασε τη σύνθεση 43 φυτικών τροφών το 1950 και το 1999, παρουσιάστηκαν σημαντικές μειώσεις της περιεκτικότητας 6 θρεπτικών συστατικών μεταξύ των οποίων: πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη C. Οι μειώσεις κυμάνθηκαν από 6% (πρωτεΐνες) έως 38% (ριβοφλαβίνη), με αποτέλεσμα τελικά την ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών ακόμη κι όταν κάποιος ακολουθεί ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Τα βιολογικά τρόφιμα έρχονται να καλύψουν το κενό αυτό, καθώς μελέτες έχουν δείξει υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης C σε βιολογικά προϊόντα, όπως η πατάτα και τα φυλλώδη λαχανικά, καθώς και αυξημένες συγκεντρώσεις σε ανόργανα συστατικά, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το χρώμιο. Μελέτη έδειξε ότι το λυκοπένιο στην ντομάτα, οι πολυφαινόλες στις πατάτες, τα φλαβονοειδή στα μήλα και η ρεσβερατόλη στο κόκκινο κρασί είναι σημαντικά αυξημένα στα βιολογικά προϊόντα.

Επιπλέον, τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά έχουν μικρότερη περιεκτικότητα νερού από τα συμβατικά και υψηλότερη σε ποσοστό επί του ξηρού περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, τα βιολογικά πορτοκάλια, παρόλο που έχουν το μισό μέγεθος από τα συμβατικά είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Μελέτη έδειξε ότι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα συμβατικά και το επίπεδο αντιοξειδωτικών στο γάλα που παράχθηκε βιολογικά ήταν κατά 90% υψηλότερο από το συμβατικό. 

Με τη βιολογική διατροφή ρυθμίζω το βάρος μου!

Στα βιολογικά προϊόντα δεν ανιχνεύονται υπολείμματα φυτοφαρμάκων, όπως εντομοκτόνα, αυξητικές ορμόνες, τεχνητά αρώματα και ζιζανιοκτόνα. Ο οργανισμός μας δεν έχει σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται τέτοιες χημικές ουσίες, καθώς δεν μπορούν μεταβολιστούν από το ήπαρ. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση τοξικών ουσιών στο σώμα, γεγονός που έχει συνδεθεί με την αποθήκευση ακόμα περισσότερου λίπους, αλλά και την κατακράτηση υγρών, οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Επιπλέον, η συγκέντρωση επικίνδυνων τοξινών στο σώμα μπορεί να διαταράσσει το αίσθημα του κορεσμού και της πείνας. Τα αποθηκευμένα χημικά διαταράσσουν τις φυσικές δυνατότητες του σώματός μας να στέλνει σήματα όταν είμαστε πεινασμένοι ή χορτάτοι, αυξάνοντας τελικά την επιθυμία για κατανάλωση τροφής.
Μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει σε κάθε περίπτωση. Ρυθμίζει το σωματικό μας βάρος, αποτελώντας το αντίδοτο στην παχυσαρκία και στις ασθένειες του μεταβολικού συνδρόμου, χαρίζοντάς μας ταυτόχρονα ενέργεια, τόνωση, ευεξία…

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)
Πηγή: NaturaNrg #27


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !