Allium ursinum Άγριο σκόρδο: Mείωση της υπέρτασης και της χοληστερόλης

 


Είναι πολυετής βολβώδες πόα, της οικογένειας των Lilaceae, με ανθοφόρο βλαστό τριγωνικό και με ύψος από 20-60 εκατοστά.

Ο κεντρικός βολβός έναι μακρόστενος και έχει μήκος έως 4 εκατοστά με πολλά βολβίδια γύρω του.

Τα φύλλα του αναπτύσσονται από το βολβό, με μήκος έως 30 εκατοστά, είναι σκουροπράσινα, λεία, επιμήκη-ωοειδή, στενεύουν και καταλήγουν σε μυτερό άκρο.

Η πυκνή ταξιανθία αποτελείται από μικρά εμαφρόδιτα λευκά άνθη, σε ακριανά ψευτο-σκιάδια. Ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Βιότοπος:

Είναι μεσογειακό φυτό, αρκετά κοινό στην Ελλάδα, ευδοκιμεί σε υγρά ή δροσερά και σκιερά δάση με φυλλοβόλα δένδρα, σε εγκαταλελειμμένους αγρούς, σε πετρώδεις πλαγιές με φρύγανα και θαμνώνες, συνήθως σε χαμηλά και μέσα υψόμετρα, όλο το φυτό μυρίζει όπως το σκόρδο.

Στην όψη μοιάζει με το κρινάκι – Convallaria majalis το οποίο είναι δηλητηριώδες. Ξεχωρίζει όμως από αυτό χάρη στην έντονη μυρωδιά του.

Συστατικά:

Τα σημαντικότερα συστατικά είναι βιταμίνη Α, C, μαγνήσιο, μαγγάνιο σίδηρο, αιθέρια έλαια, φλαβονοειδή, λιπαρά οξέα και φαινόλες.

Εδωδιμότητα, Τρόποι παρασκευής:

Συλλέγεται ολόκληρο από το χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης. Τα φύλλα του Allium ursinum είναι βρώσιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σαλάτα, βρασμένα ως λαχανικό, σε σούπες και ως συστατικό για πέστο αντί του βασιλικού.

Οι μίσχοι διατηρημένοι σε άλμη τρώγεται σαν σαλάτα στη Ρωσία.

Οι βολβοί και τα λουλούδια είναι επίσης εδώδιμα και μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα.

Οι βολβοί είναι αγαπημένη τροφή του αγριογούρουνου και της καφέ αρκούδας. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία από το καλλιεργούμενο σκόρδο Allium sativum, αν και είναι ασθενέστερo σε δράση. Το άγριο σκόρδο χρησιμοποιείται όπως το σκόρδο αλλά έχει ηπιότερη δράση.

Το άγριο σκόρδο ήταν ήδη γνωστό από το μεσαίωνα ως θεραπευτικό φυτό για ενοχλήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα. Του αποδίδονται αντισηπτικές ιδιότητες, είναι διουρητικό, καθαριστικό και κατά της υπέρτασης.

Διευκολύνει τον πόνο στο στομάχι και τονώνει την πέψη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία της διάρροιας, του τυμπανισμού, σε κολικούς, δυσπεψία και απώλεια της όρεξης. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπέρτασης, της χοληστερόλης στο αίμα και στην ελάττωση του κινδύνου αρτηριοσκλήρωσης.

Τρόποι παρασκευής:

Για χωνευτικό φάτε σκόρδο με ξύσμα από μήλο πριν πάτε για ύπνο.

Οι αντισηπτικές ιδιότητες του σκόρδου χρησιμοποιήθηκαν από την αρχαιότητα για την επίδεση των τραυμάτων.

Αντενδείξεις :

Στην κατανάλωσή του πρέπει να υπάρχει μέτρο γιατί η υπερβολική χρήση προκαλεί πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες στον οργανισμό.

Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !