Η βιολογική και η συναισθηματική πείνα

 

Σχετικά με τον όρο βιολογική πείνα, αναφερόμαστε στη φυσιολογική ανάγκη και αίσθημα του οργανισμού για να τραφεί ώστε να αποκτήσει ενέργεια και να συνεχίσει να είναι λειτουργικό, δηλαδή να μπορεί να εκτελεί βασικές λειτουργίες και ταυτόχρονα να καλύπτει τις όποιες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.

Τα χαρακτηριστικά της βιολογικής πείνας είναι τα εξής:

Γουργούρισμα

Χαμηλή ενέργεια

Η πείνα ξεκινάει ήπια και αυξάνεται σταδιακά

Αμέσως μετά την κατανάλωση φαγητού αισθάνεσαι πραγματικά ικανοποιημένος και χορτασμένος

Στην συναισθηματική πείνα, έχει παρατηρηθεί ότι το άτομο σε μια τέτοια κατάσταση τρώει μέχρι να την ικανοποιήσει, χωρίς όμως να νιώθει πραγματική πείνα, γεγονός που συχνά καταλήγει σε υπερφαγικά επεισόδια.

Η συναισθηματική πείνα περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:

Το άτομο έχει χορτάσει απλώς θέλει να καταναλώσει πχ σοκολάτα, παγωτό, πίτσα, τηγανιτές πατάτες ή όποιο άλλο ανθυγιεινό φαγητό θεωρεί το άτομο “ένοχη” απόλαυση.

Η πείνα εισβάλλει ξαφνικά. Αυτή η σκέψη εκτός από απότομη είναι και επιτακτική.

Δεν έχει περάσει πολύς χρόνος από το προηγούμενο γεύμα.

Μετά την υπερκατανάλωση φαγητού μπορεί να νιώθει ενοχές, τύψεις.

Διάκριση ανάμεσα στις δύο έννοιες;

Είναι δύσκολο να γίνει διάκριση ανάμεσα στις δύο αυτές έννοιες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κατά τη βιολογική πείνα, το φαγητό καταναλώνεται από το άτομο αποκλειστικά ως τροφή με την έννοια της θρέψης και ενέργειας για τον οργανισμό.

Αντίθετα, κατά τη συναισθηματική πείνα, το άτομο νιώθει ψυχολογικά ευάλωτο και καταλήγει “να τρώει” τα συναισθήματά του όπως το άγχος, το φόβο, το στρες, την απογοήτευση, τη στενοχώρια, τη μοναξιά, την ανία.

Σε αυτή την περίπτωση, το φαγητό εκλαμβάνεται ως λύση ή διαφυγή από τα προβλήματα και τις έννοιες.

Όμως στην πραγματικότητα δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος δυσάρεστων συναισθημάτων από τον οποίο το άτομο παλεύει να απεγκλωβιστεί.

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)
thenewspaper.gr

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !