Φυσικά γλυκαντικά ή τεχνητά ?

 


Μπορεί να γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης δεν είναι καλή για την υγεία μας και μάλιστα για πολλούς λόγους, όμως έντονη είναι και η ανησυχία για τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από πρόσφατες επιστημονικές έρευνες.

Πέρα από τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά στα ροφήματά μας (καφέ, τσάι κ.λπ.), πολλές φορές έχουμε διάθεση για γλυκό, όμως παράλληλα και την απαίτηση να μην προσλάβουμε πολλές θερμίδες.

Το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου και το σιρόπι αγαύης, συχνά διαφημίζονται ως οι φυσικές επιλογές οι οποίες είναι διατροφικά καλύτερες.

Αν όμως αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με ένα φυσικό γλυκαντικό, έχουμε να προσφέρουμε κάτι στην υγεία μας;

«Δεν θα ωραιοποιήσουμε την αλήθεια. Τα φυσικά γλυκαντικά είναι απλώς ζάχαρη σε υγρή μορφή», λέει ο Wesley McWhorter, διευθυντής Ιατρικής του Τρόπου Ζωής στο κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Suvida στο Χιούστον των ΗΠΑ.

Περισσότερες οι θερμίδες στα φυσικά γλυκαντικά

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post, το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου και η αγαύη έχουν ελαφρώς περισσότερες θερμίδες από την κρυσταλλική ζάχαρη, ένα κουταλάκι του γλυκού της οποίας έχει 16 θερμίδες και 4 γραμμάρια σάκχαρα.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά στις γυναίκες να μην προσλαμβάνουν περισσότερα από 25 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων την ημέρα και στους άνδρες όχι περισσότερα από 36 γραμμάρια.

Πέρα από τις θερμίδες, το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου έχουν θρεπτικά συστατικά, ενώ η λευκή ζάχαρη δεν έχει σχεδόν κανένα.

Για να καλύψουμε, όμως, τις ημερήσιες ανάγκες μας στα συστατικά που περιέχουν το μέλι και το σιρόπι σφένδαμου, θα πρέπει να καταναλώνουμε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες.

Το πλεονέκτημα για κάποιους ή το μειονέκτημα για άλλους, είναι ότι τα φυσικά γλυκαντικά προσφέρουν τη γεύση τους σε οποιαδήποτε παρασκευή.

Στο τσάι, για παράδειγμα, το μέλι δίνει κοινός παραδεδεγμένα σωστή γλύκα. Ωστόσο, όταν μπαίνει στον καφέ, χαλάει τη γεύση του.
Τι περιέχουν τα φυσικά γλυκαντικά

Μέλι

Περιέχει 21 θερμίδες και 5 γραμμάρια σάκχαρα ανά κουταλάκι του γλυκού

Το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά, αλλά η ποσότητα και τα είδη αυτών των ενώσεων διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του μελιού (όπως το μέλι ακακίας κ.λπ.).

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση μελιού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των εποχιακών αλλεργιών, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό, λέει ο Stephen Kimura, αλλεργιολόγος στην Pensacola της Φλόριντα.

Οι τύποι γύρης στους οποίους οι άνθρωποι τείνουν να είναι αλλεργικοί δεν είναι οι ίδιες γύρεις που καταλήγουν στο μέλι, εξηγεί ο ίδιος.

Ωστόσο, το μέλι έχει αποδείξει ότι μπορεί να καταπραΰνει τον βήχα και άλλα συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με ανασκόπηση 14 μελετών που δημοσιεύθηκε το 2020 στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Evidence-Based Medicine.

Σιρόπι σφενδάμου

Περιέχει 17 θερμίδες και 4 γραμμάρια σακχάρων ανά κουταλάκι του γλυκού.

Όπως το μέλι, έτσι και το σιρόπι σφενδάμου περιέχει ενώσεις που βοηθούν σε κάποιες ασθένειες.

Σε μια καναδική μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν το σιρόπι σφενδάμου και βρήκαν 23 αντιοξειδωτικά και πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα πέρα από αυτά που μπόρεσαν να εντοπίσουν.

Φροντίστε όμως να χρησιμοποιείτε γνήσιο σιρόπι σφενδάμου, διότι στην αγορά κυκλοφορούν πολλά παρασκευάσματα με ζάχαρη.

Αγαύη

Περιέχει 21 θερμίδες, 5 γραμμάρια σάκχαρα ανά κουταλάκι του γλυκού.

Η αγαύη έχει κερδίσει την προσοχή επειδή έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (χαμηλότερο από τη ζάχαρη, το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου), πράγμα που σημαίνει ότι έχει μικρότερο αντίκτυπο στο σάκχαρο του αίματος.

Όμως έχει υψηλή περιεκτικότητα σε έναν τύπο ζάχαρης που ονομάζεται φρουκτόζη.

«Η υπερβολική πρόσληψη φρουκτόζης έχει συνδεθεί με ηπατικά προβλήματα, όπως η αυξημένη αποθήκευση λίπους και η αντίσταση στην ινσουλίνη», λέει ο McWhorter.

Οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες όταν καταναλώνεται πολλή φρουκτόζη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί ανησυχία όταν πρόκειται για φρουκτόζη που βρίσκεται σε ολόκληρα φρούτα, καθώς είναι μια πολύ λιγότερο συμπυκνωμένη πηγή της ζάχαρης.

Τι γίνεται με τη στέβια

Ορισμένοι πιστεύουν ότι το γλυκαντικό στέβια χωρίς θερμίδες είναι φυσικό επειδή προέρχεται από φυτό.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ δεν επιτρέπει τη χρήση των ίδιων των φύλλων στα τρόφιμα.

Αντ’ αυτού, οι γλυκιάς γεύσης ενώσεις της, που ονομάζονται γλυκοζίτες στεβιόλης, εξάγονται από τα φύλλα του φυτού και καθαρίζονται.

Αυτό μπορεί να γίνει με νερό ή αλκοόλη, αλλά μερικές φορές τα εκχυλίσματα τροποποιούνται με ένζυμα, και αυτό καθιστά τη στέβια ένα προϊόν υψηλής επεξεργασίας.

 

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)
news247.gr

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !