Το άτμισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα;

 


Το άτμισμα σας εκθέτει σε χιλιάδες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων πολλών που προκαλούν καρκίνο και πνευμονικές παθήσεις

Όταν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πλημμύρισαν την αγορά πριν από περίπου μια δεκαετία, οι κατασκευαστές τα ανέφεραν ως εναλλακτική λύση χαμηλού κινδύνου στο κάπνισμα και ακόμη και ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (που κοινώς αναφέρονται ως ατμίσματα και ατμίσματα) δεν περιέχουν την ίδια καρκινογόνο πίσσα που βρίσκεται στα προϊόντα καπνού.

Αλλά ο καπνός είναι μόνο μία από τις πολλές χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο και συνδέονται με τον καρκίνο του πνεύμονα, έναν από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους.

Καθώς το κάπνισμα ευθύνεται για έως και το 90% των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα, δεν είναι περίεργο γιατί κάποιοι μπορεί να ανησυχούν για τη σχέση μεταξύ του ατμίσματος και του καρκίνου του πνεύμονα και για το αν το άτμισμα προκαλεί τους ίδιους συναγερμούς.

Ο πνευμονολόγος και ειδικός στους πνεύμονες Humberto Choi, MD, εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζετε για το άτμισμα και την πιθανή σχέση του με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν ατμίζετε;

Οι συσκευές ατμού που τροφοδοτούνται με μπαταρίες θερμαίνουν ένα λοβό υγρού, δημιουργώντας μια ομίχλη αερολύματος που εισπνέετε στους πνεύμονές σας.

Αν και αυτή η ομίχλη μπορεί να μοιάζει με αβλαβή υδρατμό, δεν είναι. Κάθε φορά που εισπνέετε, η νικοτίνη και άλλες χημικές ουσίες καλύπτουν το εσωτερικό των πνευμόνων σας και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματός σας.

«Η νικοτίνη είναι ένα εξαιρετικά εθιστικό φάρμακο που αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου σας», λέει ο Δρ Τσόι. «Η ποσότητα νικοτίνης σε ένα ατμό διαφέρει πολύ. Ορισμένες συσκευές έχουν τόση νικοτίνη όσο ένα πακέτο τσιγάρα».

Οι χημικές ουσίες στα υγρά ατμού συνδέονται επίσης με ασθένειες των πνευμόνων, συμπεριλαμβανομένης της εστίας του ηλεκτρονικού τσιγάρου το 2019 ή του πνευμονικού τραυματισμού που σχετίζεται με τη χρήση του ατμού (EVALI).

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), κατά τη διάρκεια της επιδημίας, περισσότεροι από 2.800 Αμερικανοί νοσηλεύτηκαν και 68 άνθρωποι πέθαναν.

Η σύνδεση του Vaping με τον καρκίνο του πνεύμονα: Τι δείχνει η έρευνα

Επιφανειακά, το άτμισμα χωρίς καπνό μπορεί να φαίνεται πιο ασφαλές από το κάπνισμα τσιγάρων. Αλλά τα vapes δεν κυκλοφορούν τόσο πολύ.

Η πραγματικότητα είναι ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν τα 13 εκατομμύρια Αμερικανοί που ατμίζουν θέτουν τους εαυτούς τους σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα.

«Όταν άτομα με ιστορικό καπνίσματος εμφανίζουν καρκίνο του πνεύμονα, συνήθως περνούν δεκαετίες αφότου ξεκίνησαν το κάπνισμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι στα 60 τους ή μεγαλύτεροι όταν διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα», σημειώνει ο Δρ Τσόι. «Αλλά ο καρκίνος του πνεύμονα δεν αναπτύσσεται ξαφνικά.

Η βλάβη από το κάπνισμα που προκαλεί τα κύτταρα να γίνουν καρκινικά εμφανίζεται σταδιακά με την πάροδο των ετών».

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει επαληθευμένη περίπτωση κάποιου να αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα από το άτμισμα. «Πολλές χημικές ουσίες στους ατμούς είναι γνωστές καρκινογόνες ουσίες, που σημαίνει ότι προκαλούν καρκίνο», διευκρινίζει ο Δρ Τσόι.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι το άτμισμα βλάπτει τους πνεύμονες. Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν το άτμισμα προκαλεί επίσης καρκίνο του πνεύμονα.

Οι δυνατότητες είναι σίγουρα εκεί».

Ποιες χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο υπάρχουν στους ατμούς;

Μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες χημικές ουσίες στο υγρό διάλυμα που εισπνέετε ή ατμίζετε. Αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζετε τι εισπνέετε, επειδή οι χημικές ουσίες διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή και τη συσκευή.

Συγκεκριμένα, οι καρκινογόνοι παράγοντες στους ατμούς περιλαμβάνουν:

Το βενζόλιο, ένας ατμοσφαιρικός ρύπος από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και άλλες αναθυμιάσεις που προκαλούν καρκίνο.
Αιθανάλη (ακεταλδεΰδη), μια χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο σε αρώματα, φάρμακα και απολυμαντικά.

Φορμαλδεΰδη, μια γνωστή χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο που βρίσκεται σε κόλλες, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και διαλύματα ταρίχευσης.

Τοξικά μέταλλα, όπως το κάδμιο και τα βαρέα μέταλλα (συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου, του νικελίου και του κασσίτερου), που προκαλούν καρκίνους στους πνεύμονες, τα νεφρά, τον προστάτη και το πάγκρεας.

Άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες στους ατμούς

Εκτός από τη νικοτίνη και άλλους καρκινογόνους παράγοντες, τα ατμίσματα συχνά περιέχουν και αυτές τις άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες:
Ακρολεΐνη, ένα ζιζανιοκτόνο που είναι γνωστό ότι προκαλεί μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες.

Diacetyl, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε αρωματικές ύλες που προκαλεί ουλές στους πνεύμονες, προκαλώντας πνεύμονα ποπ κορν.

Διαιθυλενογλυκόλη, μια τοξική χημική ουσία στο αντιψυκτικό που προκαλεί πνευμονική νόσο.

Προπυλενογλυκόλη, μια δυνητικά τοξική χημική ουσία που βρίσκεται σε διαλύτες χρωμάτων και αντιψυκτικό.

Κίνδυνοι και κίνδυνοι από το άτμισμα

Σε γενικές γραμμές, όποιος έχει ιστορικό ατμού ή χρήσης καπνού διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. Επιπλέον, τόσο το άτμισμα όσο και το κάπνισμα ενέχουν παρόμοιους κινδύνους πρόκλησης βλάβης στους πνεύμονές σας:

Τα τσιγάρα, τα πούρα και τα ατμίσματα περιέχουν όλα εθιστική νικοτίνη και χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.

Η έρευνα δείχνει ότι οι νέοι ή οι έφηβοι που ατμίζουν (και περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια μαθητές γυμνασίου και γυμνασίου στην Αμερική το κάνουν) είναι πιο πιθανό να καπνίζουν τσιγάρα.

Εκτός από την ασθένεια των πνευμόνων, το άτμισμα συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και επηρεάζει την ικανότητά σας να είστε σωματικά δραστήριοι.

Εάν βρίσκεστε κοντά σε κάποιον που ατμίζει, το άτμισμα σας εκθέτει στις ίδιες χημικές ουσίες και εξαιρετικά λεπτά σωματίδια που αναπνέει. Αυτή η έκθεση μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής εάν έχετε άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα

Τι να κάνετε εάν το άτμισμα έχει επηρεάσει τους πνεύμονές σας (ή αν ανησυχείτε)

Εάν έχετε παρελθόν ή τρέχον ιστορικό ατμίσματος ή χρήσης τσιγάρου, δώστε προσοχή στις αλλαγές στην υγεία που μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα με τους πνεύμονες.

Αλλά εάν έχετε ιστορικό ατμίσματος ή καπνίσματος, επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για αυτά τα πρώιμα σημάδια καρκίνου του πνεύμονα ή πνευμονικής νόσου:

Πόνος στο στήθος κατά την βαθιά αναπνοή, το γέλιο ή το βήχα.
Βήχας που επιμένει.
Μειωμένη απόδοση ή αντοχή κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.
Δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια.
Ανεξήγητη απώλεια βάρους.
Συριγμός.

«Οι ακτινογραφίες θώρακα και οι δοκιμές ικανότητας πνευμόνων μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια πνευμονικής νόσου», λέει ο Δρ Τσόι. «Εάν υπάρχει πρόβλημα, μπορούμε να παρακολουθούμε για σημάδια εξέλιξης ή να προσφέρουμε θεραπείες που βελτιώνουν τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής».

Και αν χρειάζεστε βοήθεια για να σταματήσετε το άτμισμα, τα εργαλεία διακοπής του καπνίσματος μπορούν να σας βοηθήσουν να βεβαιωθείτε ότι θα σταματήσετε τη συνήθεια.

Όταν μειώνετε ή διακόπτετε τελείως τη νικοτίνη, είναι φυσιολογικό να βιώσετε στέρηση νικοτίνης.

Αυτά τα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα μπορεί να σας κάνουν να λαχταράτε το άτμισμα ή ένα τσιγάρο.

Μπορεί επίσης να έχετε πονοκεφάλους, ναυτία, άγχος ή ευερεθιστότητα. Αλλά αυτά τα συμπτώματα στέρησης μειώνονται με κάθε μέρα που δεν καπνίζετε - και είναι μόνο προσωρινά.

«Τα ίδια εργαλεία διακοπής του καπνίσματος που προτείνουμε για τους ανθρώπους που καπνίζουν τσιγάρα βοηθούν και αυτούς που ατμίζουν», τονίζει ο Δρ Τσόι. «Αν ανησυχείτε για την υγεία των πνευμόνων σας ή εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα που επηρεάζουν άμεσα την υγεία σας, αυτά τα εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν και να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας μακροπρόθεσμα».

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !