Είναι καλό το πικάντικο φαγητό για εσάς ή όχι;

 


Τα πικάντικα τρόφιμα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, ειδικά για την υγεία του εντέρου, του καρδιαγγειακού και του μεταβολισμού. Ορισμένα μπαχαρικά έχουν αντιικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Αν και η κατανάλωση πικάντικων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα τρόφιμα δεν θα σας θεραπεύσουν όταν είστε άρρωστοι. Η κατανάλωση πολύ πικάντικου φαγητού μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής, ειδικά εάν έχετε ορισμένες γαστρεντερικές (GI) παθήσεις.

Αυτό το άρθρο συζητά εάν τα πικάντικα τρόφιμα είναι καλά για εσάς, όταν αυτά τα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα, τις ευεργετικές ενώσεις στα πικάντικα τρόφιμα και πώς να τρώτε προσεκτικά τα πικάντικα τρόφιμα.

Πότε το πικάντικο φαγητό μπορεί να σας κάνει καλό

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πικάντικα τρόφιμα σχεδόν καθημερινά έχουν 14% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, μεταξύ άλλων από καρκίνο και καρδιακές ή αναπνευστικές παθήσεις, σε σχέση με εκείνους που τρώνε πικάντικα τρόφιμα λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Τα πικάντικα τρόφιμα έχουν επίσης αντιβακτηριακή δράση που μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εντέρου. Συγκεκριμένα, τα πικάντικα τρόφιμα έχει αποδειχθεί ότι ωφελούν τα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου που σχετίζονται με τον κίνδυνο:

Διαβήτης

Καρδιακή ασθένεια

Κίρρωση του ήπατος

Καρκίνος

Καψαϊκίνη

είναι ένα καψαϊκινοειδές, ένα χημικό συστατικό στις πιπεριές που δημιουργεί την πικάντικη και τη θερμότητά τους και έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Η ένωση που υπάρχει σε αφθονία στις πιπεριές τσίλι έχει αποδειχθεί ότι έχει αποτελέσματα όπως:

Αντιοξειδωτικό

Κατά του όγκου

Καρδιοπροστατευτικό (προστατεύει την καρδιά)

Γαστροπροστατευτικό (προστατεύει το έντερο)

Η καψαϊκίνη έχει επίσης αντιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, οι οποίες, μαζί με την ευεργετική της δράση στο μικροβίωμα του εντέρου, μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμήσει ασθένειες και ασθένειες.

Η καψαϊκίνη μπορεί επίσης να αυξήσει το μεταβολισμό και να προάγει την απώλεια βάρους. Η τακτική κατανάλωση καψαϊκίνης έχει βρεθεί ότι μειώνει το κοιλιακό λίπος και μειώνει την όρεξη, αν και δεν είναι πλήρως κατανοητό γιατί.

Διασπώντας τη βλέννα, η καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος όπως ο βήχας ή ο πονόλαιμος. Ωστόσο, δεν βοηθά στη θεραπεία του κρυολογήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καψαϊκίνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγή βλέννας και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας.

Αν και πολλά οφέλη για την υγεία της καψαϊκίνης έχουν αποδειχθεί, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η καψαϊκίνη δεν είναι αποτελεσματική στη μείωση της LDL (κακής χοληστερόλης) ή της ολικής χοληστερόλης, της γλυκόζης στο αίμα ή των επιπέδων ινσουλίνης.

Κουρκούμη

Η δραστική ένωση του κουρκουμά είναι κουρκουμίνη, που είναι γνωστό ότι έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αυτές οι ιδιότητες μπορεί να προστατεύουν το σώμα εξουδετερώνοντας τη ζημιά από τις ελεύθερες ρίζες (ασταθή άτομα που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα), όπως η ρύπανση και το ηλιακό φως.

Ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου, της αρθρίτιδας, του άγχους και της υψηλής χοληστερόλης. Το μπαχαρικό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από την άσκηση και του μυϊκού πόνου.

Ωστόσο, η κουρκουμίνη δεν απορροφάται καλά από τον οργανισμό όταν καταναλώνεται. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κουρκουμά με πιπερίνη, η δραστική ένωση στο μαύρο πιπέρι, μπορεί να αυξήσει τη βιοδιαθεσιμότητα του κατά 2.000%.

Το μπαχαρικό κουρκουμά περιέχει κουρκουμίνη, μια φυσική ένωση γνωστή για τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Όταν τα πικάντικα τρόφιμα προκαλούν συμπτώματα

Τα μπαχαρικά, ειδικά η καψαϊκίνη, είναι ερεθιστικά που προκαλούν τους υποδοχείς πόνου στο σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στομαχόπονους, διάρροια, έμετο και μυρμήγκιασμα στα χείλη. Οι περισσότερες αντιδράσεις σε πικάντικα τρόφιμα δεν είναι αλλεργικές αντιδράσεις και τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν από μόνα τους.

Αν και τα πικάντικα τρόφιμα έχουν οφέλη για την υγεία, μπορεί επίσης να είναι επιβλαβή σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα για το σύστημα GI.

Μελέτες δείχνουν ότι η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές δόσεις καψαϊκίνης μπορεί να βλάψει τη γαστρεντερική οδό και επίσης να επιδεινώσει τον πόνο σε άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD). ιδιαίτερα σε όσες είναι μικρότερες και γυναίκες.

Αν και πιστεύεται ευρέως ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν έλκη, η έρευνα έχει δείξει ότι η καψαϊκίνη μειώνει την παραγωγή οξέος του στομάχου και μπορεί να έχει θεραπευτικά οφέλη για όσους πάσχουν από έλκη και άλλες ασθένειες που απαιτούν θεραπεία με ΜΣΑΦ.

Εάν υποφέρετε από γαστρεντερικές παθήσεις ή ενοχλήσεις, θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη πικάντικων τροφών. Εκτός από τη γαστρεντερική δυσφορία, οι υψηλές δόσεις καψαϊκίνης μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ερυθρότητα (ειδικά μέσα και γύρω από το στόμα) και κράμπες στα πόδια.

Εάν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), δυσπεψία ή IBD, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με την κατανάλωση πικάντικων τροφών.

Πώς να τρώτε πικάντικα τρόφιμα με προσοχή

Όσον αφορά την ασφαλή κατανάλωση πικάντικων τροφών, σκεφτείτε πόση ποσότητα καταναλώνετε και τα προσωπικά σας επίπεδα ανοχής. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να ανεχθούν τα πικάντικα τρόφιμα καθώς άλλοι επειδή έχουν λιγότερο από έναν συγκεκριμένο τύπο νευρικού υποδοχέα γνωστό ως TRPV1 που βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Τα περισσότερα συμπτώματα της κατανάλωσης πικάντικων τροφίμων προέρχονται από την κατανάλωση περισσότερων από όσες μπορεί να αντέξει το σώμα σας. Δεν πρέπει ποτέ να τρώτε τόσο πικάντικο φαγητό που να αισθάνεστε άρρωστοι ή να έχετε δυσάρεστα συμπτώματα.

Περίληψη

Τα πικάντικα τρόφιμα είναι γνωστό ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις της καψαϊκίνης (που βρίσκεται στις καυτερές πιπεριές) και της κουρκουμίνης (που βρίσκεται στο μπαχαρικό κουρκουμά). Ωστόσο, η κατανάλωση πολλών πικάντικων τροφών μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα, ιδιαίτερα γαστρεντερικές διαταραχές.

Η ανοχή του καθενός στο πικάντικο είναι διαφορετική και δεν πρέπει ποτέ να τρώτε περισσότερο πικάντικο φαγητό από αυτό που μπορεί να ανεχθεί το σώμα σας, ειδικά εάν έχετε γαστρεντερική πάθηση.

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !