Τα συμπληρώματα ιχθυέλαιου δεν είναι κατάλληλα για όλους

Πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν μια περίπλοκη εικόνα: ενώ ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο ιχθυέλαιο μπορούν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια και ενδεχομένως να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς, άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι υψηλές δόσεις ιχθυελαίου σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής (AFib).

Τα άτομα με AFib έχουν αυξημένο κίνδυνο για άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, θρόμβους αίματος και καρδιακή ανεπάρκεια.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Medicine διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου συσχετίστηκαν με 13% αυξημένο κίνδυνο AFib και 5% υψηλότερη πιθανότητα εγκεφαλικού σε άτομα χωρίς προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο.

«Η γενική συναίνεση ήταν ότι η λήψη OTC ιχθυελαίων δεν είναι επιβλαβής και μπορεί να είναι ευεργετική. Ωστόσο, με την πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ, αυτό μπορεί να μην ισχύει»

Η περίπλοκη σχέση μεταξύ ιχθυελαίου και υγείας της καρδιάς

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να μην ισχύουν για ασθενείς που έχουν ήδη καρδιακές παθήσεις. Για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να βελτιώσουν τη λειτουργία της καρδιάς.

Η μελέτη BMJ Medicine έδειξε ότι για τους συμμετέχοντες με καρδιακές παθήσεις, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο εξέλιξης της νόσου σε καρδιακή προσβολή ή θάνατο.

"Αυτό μπορεί να οφείλεται στις αντιπηκτικές και/ή αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των ιχθυελαίων".

"Συνολικά, φαίνεται ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα για να κατανοηθούν πλήρως αυτά τα αποτελέσματα."

Τα στοιχεία σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου και του κινδύνου AFib είναι επίσης ανάμικτα. Ενώ μια δοκιμή του 2021 διαπίστωσε ότι το ιχθυέλαιο δεν είχε καμία επίδραση στον κίνδυνο AFib, μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε το ίδιο έτος έδειξε ότι ένα γραμμάριο ή περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα την ημέρα οδήγησε σε 49% αυξημένο κίνδυνο AFib.

Ένα τυπικό συμπλήρωμα ιχθυελαίου περιέχει περίπου 1.000 mg ιχθυελαίου, με 180 mg εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA) και 120 mg εικοσιδυαεξανοϊκού οξέος (DHA)—τους δύο κύριους τύπους ωμέγα-3. Ωστόσο, τα σκευάσματα και οι δοσολογίες μπορεί να διαφέρουν πολύ από μάρκα σε μάρκα.

Αν και δεν υπάρχει επίσημο όριο ασφαλείας για την κατανάλωση ωμέγα-3, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είπε ότι τα συμπληρώματα διατροφής που δεν παρέχουν περισσότερα από 5 γραμμάρια EPA και DHA την ημέρα είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται όπως συνιστάται ή προτείνεται στην επισήμανση τους.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από την American Heart Association, μια ημερήσια δόση 4 γραμμαρίων συνδυασμένου EPA και DHA είναι αποτελεσματική στη θεραπεία πολύ υψηλών τριγλυκεριδίων.

«Τα συνταγογραφούμενα ιχθυέλαια είναι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση των υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων και χρησιμοποιούνται συχνά σε αυτό το υποσύνολο ασθενών».

Πώς να αποφασίσετε εάν το ιχθυέλαιο είναι κατάλληλο για εσάς

Το USDA συνιστά οι περισσότεροι ενήλικες να τρώνε τουλάχιστον 8 ουγγιές θαλασσινά κάθε εβδομάδα για να λάβουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

«Εάν η πρόσληψή σας είναι λιγότερη, τότε ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου μπορεί να είναι χρήσιμο»

Τα συμπληρώματα βοηθούν ορισμένους ανθρώπους να ικανοποιήσουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε ωμέγα-3, να αποφύγουν τις ελλείψεις ή να διαχειριστούν καταστάσεις υγείας.

Ωστόσο, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και η ρέγγα είναι καλύτερα για την υγεία της καρδιάς από τη χρήση συμπληρωμάτων.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, οι άνθρωποι που καταναλώνουν θαλασσινά μία έως τέσσερις φορές την εβδομάδα έχουν μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις.

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να δίνετε προτεραιότητα στα ωμέγα-3 από διατροφικές πηγές όπως τα λιπαρά ψάρια αντί για τα συμπληρώματα, επειδή τα ολόκληρα τρόφιμα περιέχουν πρόσθετα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά.

«Η μελέτη BMJ μπορεί να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση ότι η υγιεινή διατροφή είναι πιο αποτελεσματική για την υγεία της καρδιάς από τη λήψη συμπληρωμάτων OTC».

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !