To βότανο Cissus quadrangularis με ευεργετικές ιδιότητες στον πόνο των αρθρώσεων.

 


Το Cissus quadrangularis είναι ένα είδος πολυετούς φυτού που χρησιμοποιείται για ιατρικά εδώ και αιώνες.

Αναπτύσσεται κυρίως σε τροπικά κλίματα και ανήκει στα Vitaceae

Αν και πολλά μέρη του φυτού Cissus quadrangularis είναι γνωστό ότι περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά, τα στελέχη πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα άφθονα σε χημικές ουσίες και ουσίες που μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία.

Οι βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται στο Cissus quadrangularis περιλαμβάνουν φλαβονοειδή, φαινόλες, τανίνες, φυτικές στερόλες (συμπεριλαμβανομένης της βήτα-σιτοστερόλης) και ρεσβερατρόλη. Το Cissus quadrangularis είναι επίσης πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, βιταμίνης Α, βιταμίνης C και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Ιστορικά, το Cissus quadrangularis έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία σκορβούτου, αιμορροΐδων, ελκών στομάχου, διαταραχών της εμμήνου ρύσεως, ουρικής αρθρίτιδας, σύφιλης, διάρροιας και άλλων παθήσεων υγείας.

Ωστόσο, υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που υποστηρίζουν το Cissus quadrangularis ως αποτελεσματική θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση.

Αυτό το άρθρο θα συζητήσει τις πιθανές χρήσεις του Cissus quadrangularis, εξετάζοντας συγκεκριμένα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία. Θα καλύψει επίσης τις παρενέργειες του φυτού, τις πληροφορίες δοσολογίας και τις πηγές.

Ποιες είναι οι χρήσεις του Cissus quadrangularis;

Το Cissus quadrangularis έχει μακρά και ποικίλη χρήση σε πρακτικές εναλλακτικής ιατρικής, συμπεριλαμβανομένης της Αγιουρβέδα

Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία:

Διαβήτης
Υψηλή χοληστερόλη
Κατάγματα οστών
Αλλεργίες
Στομαχικές διαταραχές
Απώλεια βάρους
Επώδυνη έμμηνος ρύση
Ασθμα
Ελονοσία
Την επούλωση των πληγών
Πεπτικό έλκος
Υγεία των οστών

Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι το Cissus quadrangularis είναι ένα φυτό με πολλές χρήσεις και οφέλη.

Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία για αυτό είναι περιορισμένα, με πολύ λίγες καλά δομημένες δοκιμές σε ανθρώπους διαθέσιμες.

Αν και πολλά έχουν μαθευτεί για το Cissus quadrangularis μέσω τέτοιων ερευνών, πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.

Οι ακόλουθες ενότητες παρέχουν μια επισκόπηση της επιστήμης πίσω από μερικές από τις πιο συναρπαστικές χρήσεις του Cissus quadrangularis.

Κατάγματα οστών

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το Cissus quadrangularis περιέχει αναβολικές στεροειδείς ουσίες που μπορεί να βοηθήσουν στη διαδικασία επούλωσης των καταγμάτων των οστών. Το ασβέστιο και τα αντιοξειδωτικά υπάρχουν επίσης στο Cissus quadrangularis και είναι ζωτικής σημασίας για την επούλωση των οστών επίσης.

Μερικές μικρές δοκιμές σε ανθρώπους έχουν μελετήσει το ρόλο του Cissus quadrangularis στην επούλωση καταγμάτων.

Σε μια μελέτη, 60 νεαροί ενήλικες με κατάγματα της κάτω γνάθου (γνάθου) έλαβαν (τυχαία) είτε ένα εικονικό φάρμακο είτε μια κάψουλα Cissus quadrangularis που περιείχε 300 χιλιοστόγραμμα αποξηραμένου στελέχους. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της οστεοποντίνης τους, μια πρωτεΐνη που βρέθηκε στα οστά, στις μηδέν, τέσσερις και έξι εβδομάδες κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Η μελέτη ανακάλυψε ότι τα επίπεδα οστεοποντίνης όσων έλαβαν τα συμπληρώματα Cissus quadrangularis αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με αυτά που έλαβαν το συμπλήρωμα εικονικού φαρμάκου, υποδηλώνοντας καλύτερη επούλωση κατάγματος.

Μια πολύ μικρή πιλοτική μελέτη ενηλίκων με κατάγματα προσώπου είχε παρόμοια αποτελέσματα. Σε αυτή τη μελέτη, σε μια ομάδα συμμετεχόντων χορηγήθηκαν 1.500 χιλιοστόγραμμα Cissus quadrangularis την ημέρα, ενώ μια άλλη ομάδα λειτούργησε ως έλεγχος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έλαβαν Cissus quadrangularis παρουσίασαν μειώσεις στον πόνο και το πρήξιμο στα σημεία του κατάγματος καθώς και αυξημένα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου, δύο μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για τον σχηματισμό οστών.

Μεγαλύτερης κλίμακας δοκιμές σε ανθρώπους είναι απαραίτητες για να επιβεβαιωθούν περαιτέρω αυτά τα θετικά ευρήματα.
Οστεοπόρωση

Εκτός από το κάταγμα των οστών, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το Cissus quadrangularis μπορεί να βοηθήσει τα οστά με άλλους τρόπους.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το Cissus quadrangularis μπορεί να προστατεύει από την εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα, το Cissus quadrangularis μειώνει τη δραστηριότητα των οστεοκλαστών, που είναι κύτταρα που διασπούν τα οστά.

Επειδή ο κίνδυνος οστεοπόρωσης αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση, ορισμένοι ερευνητές μελέτησαν το Cissus quadrangularis ως πιθανό μέσο πρόληψης.

Σε μια μελέτη, λίγο περισσότερα από 100 μετεμμηνοπαυσιακά άτομα με οστεοπενία (παράγοντας κινδύνου για οστεοπόρωση) έλαβαν τυχαία είτε εικονικό φάρμακο είτε Cissus quadrangularis σε δόση είτε 1,2 είτε 1,6 γραμμαρίων την ημέρα. Μετά από 24 εβδομάδες, και οι δύο δόσεις Cissus quadrangularis καθυστέρησαν την οστική απώλεια. Σημειωτέον, ωστόσο, η οστική πυκνότητα δεν βελτιώθηκε σημαντικά σε καμία από τις δύο ομάδες.

Λίγες άλλες δοκιμές σε ανθρώπους έχουν μελετήσει το Cissus quadrangularis ως θεραπεία για την οστεοπόρωση. Ως αποτέλεσμα, απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Αρθρίτιδα

Η αναδυόμενη έρευνα επισημαίνει το Cissus quadrangularis ως πιθανή θεραπεία για διάφορους τύπους αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 
 Ωστόσο, η ανθρώπινη έρευνα είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί εάν αυτός ο ρόλος όντως υπάρχει.

Σε μια μελέτη σε ζώα, το Cissus quadrangularis μείωσε το πρήξιμο των αρθρώσεων σε αρουραίους με επαγόμενη αρθρίτιδα. Η μελέτη συσχέτισε επίσης το συμπλήρωμα Cissus quadrangularis με μειωμένα επίπεδα του παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNF)-άλφα, ενός φλεγμονώδους βιοδείκτη που είναι συχνά αυξημένος σε άτομα με αρθρίτιδα.8

Οι ερευνητές από μια άλλη μελέτη σε ζώα εστίασαν στο αντιαρθριτικό δυναμικό του εκχυλίσματος στελεχών Cissus quadrangularis σε αρουραίους με οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Σε αυτή τη μελέτη, το εκχύλισμα στελέχους βελτίωσε τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος των αρουραίων καλύτερα από το Cissus quadrangularis συν ναπροξένη (ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο).

Διαχείριση Διαβήτη

Οι πολλά υποσχόμενες μελέτες σε ζώα έχουν βρει μια πιθανή σχέση μεταξύ του Cissus quadrangularis και της διαχείρισης του διαβήτη.

Σε αρουραίους με επαγόμενη μυοκαρδιοπάθεια
που προκλήθηκε από διαβήτη, έξι εβδομάδες συμπληρωμάτων Cissus quadrangularis οδήγησαν σε βελτιώσεις στα επίπεδα γλυκόζης και στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Το εκχύλισμα Cissus quadrangularis μείωσε επίσης τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης (υπερχοληστερολαιμία) και φλεγμονή.

Μια άλλη μελέτη χορήγησε ποικίλες δόσεις Cissus quadrangularis για να ελέγξει τις επιδράσεις του φυτού σε αρουραίους με υψηλό σάκχαρο στο αίμα (υπεργλυκαιμία), ηπατική δυσλειτουργία και χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που προκαλούνται από διαβήτη.

Το Cissus quadrangularis σε δόση είτε 100 είτε 200 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό βελτίωσε την υπεργλυκαιμία των αρουραίων. Βελτιώθηκαν επίσης τα επίπεδα αντιοξειδωτικών και η ηπατική δυσλειτουργία.

Πρόσθετες μελέτες σε ζώα έχουν συσχετίσει το συμπλήρωμα Cissus quadrangularis με θετικές επιδράσεις στα συμπτώματα και τις παρενέργειες του διαβήτη. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένες μελέτες σε ανθρώπους.

Παρενέργειες του Cissus quadrangularis

Η έρευνα θεωρεί γενικά το Cissus quadrangularis ασφαλές στη χρήση. Η διαθέσιμη έρευνα έχει αναφέρει πολύ λίγες πιθανές παρενέργειες.

Σε μια παλαιότερη μελέτη, ένας μικρός αριθμός συμμετεχόντων παρουσίασε διάφορες παρενέργειες μετά τη λήψη του Cissus quadrangularis.

Οι πονοκέφαλοι και τα αέρια ήταν οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες στη μελέτη. Άλλες αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες περιελάμβαναν αϋπνία, διάρροια και ξηροστομία.

Ωστόσο, τα πρόσθετα στοιχεία αυτών και άλλων παρενεργειών του Cissus quadrangularis παραμένουν περιορισμένα. Ανεξάρτητα από αυτό, οι παρενέργειες παραμένουν πιθανές, ειδικά με βαρύτερες δόσεις.

Επιπλέον, τα άτομα που είναι έγκυες ή θηλάζουν θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση του Cissus quadrangularis, τουλάχιστον έως ότου είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες για την ασφάλεια.
Αλληλεπιδράσεις

Ορισμένα συμπληρώματα αλληλεπιδρούν αρνητικά με φάρμακα, βότανα, τρόφιμα ή άλλα συμπληρώματα.

Αυτές οι αλληλεπιδράσεις μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας μεταβολίζει φάρμακα ή θρεπτικά συστατικά.

Δεν υπάρχουν στέρεες ενδείξεις αλληλεπιδράσεων για το Cissus quadrangularis. Ωστόσο, αλληλεπιδράσεις μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν.

Λόγω των πιθανών επιδράσεων του Cissues quadrangularis στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα που συνήθως λαμβάνονται για τη θεραπεία του διαβήτη ή της υπεργλυκαιμίας.

Η λήψη του Cissus quadrangularis μαζί με φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ του Cissus quadrangularis και των φαρμάκων για τον διαβήτη δεν έχει ποτέ επισήμως αναφερθεί.

Επομένως, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τη λήψη Cissus quadrangularis εάν χρησιμοποιείτε άλλα συμπληρώματα ή φάρμακα που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα σας.

Είναι απαραίτητο να διαβάσετε προσεκτικά τη λίστα συστατικών και τον πίνακα στοιχείων διατροφής ενός συμπληρώματος για να γνωρίζετε ποια συστατικά και πόση ποσότητα από το καθένα περιλαμβάνει.

Ελέγξτε τις ετικέτες των συμπληρωμάτων με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να συζητήσετε τυχόν πιθανές αλληλεπιδράσεις με τρόφιμα, άλλα συμπληρώματα και φάρμακα.

Δοσολογία: Πόσο Cissus quadrangularis πρέπει να πάρω;

Πάντα να μιλάτε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν πάρετε ένα συμπλήρωμα για να βεβαιωθείτε ότι το συμπλήρωμα και η δοσολογία είναι κατάλληλα για τις ατομικές σας ανάγκες.

Η δόση του Cissus quadrangularis τείνει να ποικίλλει ανάλογα με το προϊόν και τον λόγο που το παίρνετε.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν γενικές συστάσεις για τη δοσολογία για το Cissus quadrangularis.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των ασφαλών και σωστών πληροφοριών δοσολογίας για το Cissus quadrangularis.

Η πλειονότητα των ερευνών για το Cissus quadrangularis έχει διεξαχθεί σε ζώα και όχι σε ανθρώπους, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επιβεβαίωση της βέλτιστης δοσολογίας.

Κάποια ανθρώπινη έρευνα είναι διαθέσιμη σχετικά με τη χρήση του Cissus quadrangularis για κατάγματα οστών.

Σε μια μελέτη, μια δόση 300 mg την ημέρα αποξηραμένου μίσχου Cissus quadrangularis που λήφθηκε για οκτώ εβδομάδες απέδωσε θετικά αποτελέσματα.

Μια διαφορετική μελέτη διαπίστωσε ότι 1.500 χιλιοστόγραμμα ολόκληρου, αποξηραμένου Cissus quadrangularis που λαμβάνονταν καθημερινά για έξι εβδομάδες, απέδωσαν επίσης θετικά αποτελέσματα.

Με τέτοιες μεγάλες παραλλαγές στη δοσολογία, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες δοσολογίας που παρέχονται στην ετικέτα ή στη συσκευασία του συμπληρώματός σας.

Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί επίσης να βοηθήσει στον καθορισμό της σωστής δόσης εάν είναι απαραίτητο.
Πηγές Cissus quadrangularis και Τι να Ψάξετε

Αν και μέρη του φυτού Cissus quadrangularis είναι βρώσιμα, συνήθως λαμβάνεται ως συμπλήρωμα.

Το Cissus quadrangularis είναι ευρέως διαθέσιμο στο διαδίκτυο και καταστημάτων λιανικής και ιστοσελίδων συμπληρωμάτων.

Διατίθεται επίσης σε ορισμένα εξειδικευμένα καταστήματα διατροφής ή συμπληρωμάτων διατροφής.

Όσον αφορά τα συμπληρώματα, το Cissus quadrangularis έχει ως επί το πλείστον τη μορφή κάψουλας, αλλά διατίθεται και ως σκόνη.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένες κάψουλες είναι κατασκευασμένες από ζελατίνη, ένα προϊόν ζωικής προέλευσης.

Ωστόσο, μια σειρά από προϊόντα Cissus quadrangularis παρασκευάζονται με κάψουλες vegan.

Είναι σημαντικό να κάνετε τη δέουσα επιμέλεια πριν αγοράσετε ένα νέο συμπλήρωμα.

Το Cissus quadrangularis είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως στην Αγιουρβέδα και σε άλλες μορφές εναλλακτικής ιατρικής.

Είναι γνωστό ότι διαθέτει διάφορες βιοδραστικές ουσίες που μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν πολλές από τις χρήσεις του στην αγορά.

Εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε το Cissus quadrangularis ή να μάθετε περισσότερα για αυτό, ξεκινήστε συμβουλευόμενοι έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο διατροφολόγο.

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !