Το βότανο Λάμιο (ή Νεροτσουκνίδα ή Αρχάγγελος ή Λαβρόχορτο) μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών

Συχνά απορρίπτεται ως απλή ενόχληση σε κήπους και χωράφια, η Νεροτσουκνίδα (Lamium purpureum) κρατά ένα μυστικό που διαψεύδει τη φήμη της ως επεμβατικό ζιζάνιο.

Αυτό το λιτό φυτό, με τα ζωηρά μωβ άνθη του και τα φύλλα σε σχήμα καρδιάς, δεν είναι μόνο βρώσιμο αλλά μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται για μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών, προσφέροντας μια γλυκιά προσθήκη λουλουδιών σε μια ποικιλία πιάτων.

Αυτό το άρθρο διερευνά τα διατροφικά οφέλη της Purple Dead Nettle, τις μαγειρικές της χρήσεις και παρέχει μια συνταγή βήμα προς βήμα για να εντάξετε αυτό το παρεξηγημένο βότανο στη διατροφή σας.

Διατροφικό προφίλ και οφέλη

Η Purple Dead Nettle είναι μια δύναμη της διατροφής. Τα φύλλα του είναι πλούσια σε βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και του σιδήρου, απαραίτητα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη βελτίωση της υγείας του αίματος. Το φυτό περιέχει επίσης φλαβονοειδή και άλλα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και την προστασία από ασθένειες.

Μαγειρικές Χρήσεις

Η λεπτή, ελαφρώς γλυκιά γεύση των λουλουδιών και των φύλλων της Purple Dead Nettle το καθιστά ένα ευέλικτο συστατικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο ​​σε σαλάτες, ως γαρνιτούρα ή αποξηραμένο και ενσωματωμένο σε τσάι ή σούπες. Ολόκληρο το φυτό είναι βρώσιμο και η ήπια γεύση του ταιριάζει τόσο με γλυκά όσο και με αλμυρά πιάτα.

Προτού ενσωματώσετε την Purple Dead Nettle στη διατροφή σας, είναι σημαντικό να την αναζητήσετε ή να τη συλλέξετε από περιοχές χωρίς φυτοφάρμακα και μακριά από μολυσμένους δρόμους. Πάντα να πλένετε τα φυτά σχολαστικά πριν από τη χρήση.

Συνταγή: Πέστο Νεροτσουκνίδας

Συστατικά:

2 φλιτζάνια φρέσκα φύλλα πορφυρής Νεροτσουκνίδας

1/2 φλιτζάνι καρύδια ή κουκουνάρι

1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

Χυμό από 1 λεμόνι

Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς

Οδηγίες:

Προετοιμάστε την τσουκνίδα: Διαλέξτε προσεκτικά και πλύνετε τα φύλλα της Purple Dead Nettle για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά ή υπολείμματα. Στεγνώστε τα με μια καθαρή πετσέτα.

Φρυγανίστε τους ξηρούς καρπούς: Σε ένα στεγνό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, φρυγανίστε ελαφρά τα καρύδια ή το κουκουνάρι μέχρι να ροδίσουν και να μυρίσουν. Αυτό ενισχύει τη γεύση τους.

Αφήστε τα να κρυώσουν.

Ανακατέψτε τα συστατικά: Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, συνδυάστε τα φύλλα Purple Dead Nettle, φρυγανισμένους ξηρούς καρπούς, τριμμένη παρμεζάνα, ψιλοκομμένο σκόρδο και χυμό λεμονιού. Σφυγμού μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ενώνεται.

Προσθέστε ελαιόλαδο: Με τον επεξεργαστή τροφίμων σε λειτουργία, προσθέστε σταδιακά το ελαιόλαδο σε σταθερή ροή μέχρι το πέστο να αποκτήσει την επιθυμητή συνοχή.

Εποχή: Δοκιμάζουμε το πέστο και αλατοπιπερώνουμε όσο χρειάζεται. Προσαρμόστε τυχόν συστατικά για να ταιριάξετε με το γούστο σας.

Σερβίρετε: Απολαύστε το πέστο σας Purple Dead Nettle με ζυμαρικά, ως άλειμμα σε σάντουιτς ή ως ντιπ με κράκερ.

Αυτή η συνταγή πέστο είναι μόνο ένας τρόπος για να απολαύσετε τις μοναδικές γεύσεις και τα θρεπτικά οφέλη της Purple Dead Nettle. Είτε θέλετε να επεκτείνετε τη μαγειρική σας παλέτα είτε να ενσωματώσετε περισσότερα άγρια ​​φαγώσιμα στη διατροφή σας, το Purple Dead Nettle προσφέρει μια απολαυστική και θρεπτική επιλογή.

Όχι μόνο ένα ενοχλητικό ζιζάνιο, το Purple Dead Nettle είναι μια απόδειξη της γενναιοδωρίας της φύσης, παρέχοντάς μας βρώσιμα και θρεπτικά φυτά που συχνά παραβλέπονται.

Εξερευνώντας και αγκαλιάζοντας τις γαστρονομικές χρήσεις αυτών των λεγόμενων ζιζανίων, μπορούμε να ανακαλύψουμε νέες γεύσεις και συστατικά που ενισχύουν τα γεύματά μας και την υγεία μας.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα εντοπίσετε το Purple Dead Nettle, σκεφτείτε να μαζέψετε αυτόν τον κρυμμένο θησαυρό αντί να τον ξεριζώσετε.
 

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !