Το νερό καρύδας μπορεί να βοηθήσει άτομα με ήπια έως μέτρια ελκώδη κολίτιδα.

 


Το νερό καρύδας μπορεί να έχει κάποια απροσδόκητα οφέλη για την υγεία πέρα ​​από το να σβήνει τη δίψα σε μια γεμάτη μέρα.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση νερού καρύδας μπορεί να οδηγήσει σε κλινική ύφεση για άτομα με ήπια έως μέτρια ελκώδη κολίτιδα (UC).

Το νερό καρύδας προκαλεί κλινική ύφεση στην ήπια έως μέτρια ελκώδη κολίτιδα

Για οκτώ εβδομάδες, 49 συμμετέχοντες έπιναν νερό καρύδας, ενώ 46 έπιναν εικονικό φάρμακο. Και οι δύο ομάδες συνέχισαν να λαμβάνουν τα συνήθη φάρμακά τους για UC και ακολούθησαν την τυπική δίαιτά τους.

Μετά την περίοδο της μελέτης, το 53% των ατόμων που κατανάλωναν νερό καρύδας παρουσίασαν καλά ελεγχόμενα συμπτώματα UC με χαμηλή δραστηριότητα της νόσου. Μόνο το 28% των ατόμων στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου είχαν τα ίδια θετικά αποτελέσματα.

«Το νερό καρύδας δεν είναι σε καμία περίπτωση μια αυτόνομη στρατηγική για την ελκώδη κολίτιδα, αλλά μπορεί να συμπληρώνει τις τυπικές παρεμβάσεις για ήπια έως μέτρια UC και συνοδεύεται από λίγους κινδύνους», δήλωσε η Edwina Clark, MS, RD, εγγεγραμμένη διαιτολόγος.

Το UC είναι μια μορφή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) που προκαλεί ερεθισμό και πρήξιμο στο παχύ έντερο, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, συχνές και επείγουσες κινήσεις του εντέρου, αιματηρά κόπρανα και κόπωση.

Η ακριβής αιτία του UC παραμένει άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι εμπλέκει την ανοσολογική άμυνα του σώματος που επιτίθεται κατά λάθος στον πεπτικό σωλήνα.

Ένας από τους κύριους στόχους για τα άτομα που ζουν με UC είναι να επιτύχουν ύφεση μια περίοδο κατά την οποία τα συμπτώματα της νόσου μειώνονται σημαντικά ή απουσιάζουν.

Η ύφεση της UC θα μπορούσε να σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής και μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με μακροχρόνια φλεγμονή του παχέος εντέρου.

Δεν είναι σαφές εάν το νερό καρύδας θα μπορούσε να ωφελήσει ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα UC ή εκείνους που λαμβάνουν στεροειδή, καθώς η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο σε ήπια έως μέτρια UC.

«Η διαχείριση της ελκώδους κολίτιδας είναι συχνά πολύπλευρη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το άτομο και την εμφάνισή του», «Τα σχέδια θεραπείας συχνά περιλαμβάνουν συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής, διατροφής και τρόπο ζωής».

Γιατί μπορεί το νερό καρύδας να βοηθήσει με το UC;

Το νερό καρύδας είναι ένα μοναδικά θρεπτικό ρόφημα. Περιέχει φυσικούς ηλεκτρολύτες και γλυκύτητα, καθώς και ενώσεις που απουσιάζουν στα τυπικά αθλητικά ποτά ή στο καθαρό νερό.

Η καρύδα περιέχει ένα είδος αντιφλεγμονώδους φυτικής ορμόνης που ονομάζεται κυτοκινίνες.

Σε εργαστηριακά πειράματα, το νερό καρύδας έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το νερό καρύδας έχει συγκεκριμένα αντιμικροβιακά πεπτίδια που μπορεί να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Δεδομένης της σχέσης μεταξύ μιας ανισορροπίας στη μικροχλωρίδα του εντέρου και των συμπτωμάτων UC, είναι εύλογο ότι το νερό καρύδας θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο για άτομα με UC.5

Είναι επίσης γεμάτο με κάλιο, ένα θρεπτικό συστατικό που συνδέεται με μειωμένη φλεγμονή. Στην πραγματικότητα, η υψηλότερη πρόσληψη καλίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο IBD, συμπεριλαμβανομένης της UC και της νόσου του Crohn.

Ακόμα κι αν δεν είχε αυτά τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και τα πιθανά οφέλη για την υγεία του εντέρου, στο πιο βασικό του επίπεδο, το νερό καρύδας είναι ένας άλλος τρόπος ενυδάτωσης.

Η ισορροπία των ηλεκτρολυτών, της διατροφής και της νοστιμιάς του ροφήματος θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον που αντιμετωπίζει διάρροια που σχετίζεται με έξαρση UC να αποφύγει την αφυδάτωση.

Ποιες άλλες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της ελκώδους κολίτιδας;

Εκτός από το νερό καρύδας, τα άτομα που ζουν με IBD μπορεί να εξετάσουν διατροφικά πρότυπα που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, μονοακόρεστα λίπη, σύνθετους υδατάνθρακες και άπαχη πρωτεΐνη, ενώ περιορίζουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της γενικής υγείας κατά τη διάρκεια περιόδων ύφεσης.

«Η τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, η τακτική άσκηση, η διαχείριση του στρες και ο επαρκής ύπνος είναι επίσης σημαντική», είπε.

Τα αποτελέσματα διαφόρων τροφών μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, δήλωσε η Chrissy Arsenault, MBA, RDN, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Trainer Academy.

Ενώ το νερό καρύδας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του UC, είναι καλύτερο να παρακολουθείτε τις διατροφικές αλλαγές και να τις συζητάτε με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

 

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !