Τι πρέπει να γνωρίζετε για το Μαύρο Κύμινο - Nigella sativa

  

Το Nigella sativa (N. sativa) είναι ένα ετήσιο ανθοφόρο φυτό ιθαγενές σε μέρη της Αφρικής, της Ινδίας, της Ασίας και της Μεσογείου.

Είναι μέρος του γένους Nigella και της οικογένειας Ranunculaceae και θεωρείται συνήθως ως φαρμακευτικό φυτό.

Το N. sativa έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες σε διάφορες μορφές εναλλακτικής ιατρικής, συμπεριλαμβανομένης της λαϊκής ιατρικής και της Αγιουρβέδα

Μερικές φορές αναφέρεται ως ένα από τα σημαντικότερα φαρμακευτικά φυτά όλων των εποχών.

Επίσης γνωστό ως μαύρο κύμινο ή μαύρος σπόρος, το N. sativa χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία πολλών παθήσεων υγείας. θυμοκινόνη, η κύρια βιοδραστική ένωση του N. sativa, πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για πολλά από τα πιθανά οφέλη του βοτάνου στην υγεία.

Αυτό το άρθρο θα καλύψει τις παραδοσιακές χρήσεις του N. sativa, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά που λέει η έρευνα. Θα συζητηθούν επίσης τα διατροφικά οφέλη, οι παρενέργειες, οι προφυλάξεις, η δοσολογία και η τοξικότητα του N. sativa.

Συμπληρωματικά γεγονότα

Δραστικό(α) συστατικό(α): Θυμοκινόνη, βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, αλκαλοειδή, σαπωνίνες, φυτοστερόλες, φαινολικές ενώσεις, αιθέρια έλαια


Εναλλακτικό(α) όνομα(α): Μαύρος σπόρος, μαύρο κύμινο, μαύρο κύμινο, άνθος μάραθου, άνθος μοσχοκάρυδου, σπόρος ευλογίας5
Προτεινόμενη δόση: Συνήθως χρησιμοποιείται σε δόσεις περίπου 1 έως 2,5 γραμμαρίων (g) ή ανά ημέρα για έως και 12 εβδομάδες

Ζητήματα ασφάλειας: Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, ναυτία και φούσκωμα.

Θρέψη

Οι σπόροι N. sativa περιέχουν τόσο μακροθρεπτικά όσο και μικροθρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία σας.

Όσον αφορά τα μακροθρεπτικά συστατικά, οι σπόροι N. sativa περιέχουν πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες. Οι σπόροι είναι επίσης πηγή διαιτητικών ινών και διαφόρων αμινοξέων, μεταξύ των οποίων:

Γλουταμινικό
Αργινίνη
Κυστεΐνη
Μεθειονίνη

Σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και μέταλλα) μπορούν επίσης να βρεθούν στους σπόρους του N. sativa. Αυτά περιλαμβάνουν:

Σίδερο
Χαλκός
Ψευδάργυρος
Φώσφορος
Ασβέστιο
Θειαμίνη
Νικοτινικό οξύ
Πυριδοξίνη

(βιταμίνη Β6)
Φολικό οξύ

Εκατοντάδες φυτοθρεπτικά συστατικά (ουσίες που παράγονται από φυτά που μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία) υπάρχουν επίσης στο N. sativa.

Παραδείγματα αυτών των φυτοθρεπτικών συστατικών περιλαμβάνουν:

Αλκαλοειδή
Σαπωνίνες
Φυτικές στερόλες
Αιθέρια έλαια
θυμοκινόνη

Η παρουσία αυτών των ενώσεων και των θρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι ο λόγος που το N. sativa χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Παραδοσιακές χρήσεις του Nigella sativa

Η χρήση του συμπληρώματος θα πρέπει να εξατομικεύεται και να ελέγχεται από επαγγελματία υγείας, όπως εγγεγραμμένο διαιτολόγο, φαρμακοποιό ή πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Κανένα συμπλήρωμα δεν προορίζεται για τη θεραπεία, τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών.

Το N. sativa είναι ένα δημοφιλές βότανο σε πολλούς τύπους παραδοσιακής ιατρικής, όπως η παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM) και η Αγιουρβέδα (ένα αρχαίο παραδοσιακό σύστημα ιατρικής στην Ινδία).

Τόσο οι σπόροι όσο και το σπορέλαιο χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία μιας μεγάλης ποικιλίας συνθήκες σε αυτούς και άλλους τύπους παραδοσιακής ιατρικής.

Παραδοσιακά, το N. sativa έχει χρησιμοποιηθεί για καταστάσεις όπως:

Βρογχίτιδα
Ασθμα
Διάρροια
Δερματικές διαταραχές
Ηπατική νόσο
Πεπτικά προβλήματα
Κακή όρεξη
Παράσιτα
Μειωμένη παροχή μητρικού γάλακτος

Το N. sativa πιστεύεται επίσης ότι υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει το ήπαρ, τα νεφρά και το πεπτικό σύστημα. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το N. sativa διαθέτει μια σειρά από πρόσθετες ιδιότητες, όπως:

Διουρητικό (μειώνοντας τη συσσώρευση υγρών)
Αντιυπερτασικό (μειώνει την αρτηριακή πίεση)
Αντιδιαβητικό (μείωση των επιπέδων γλυκόζης ή σακχάρου στο αίμα)
Αντικαρκινικό (αποτροπή ανάπτυξης όγκου)
Αντιμικροβιακό (μειώνει την εξάπλωση των λοιμώξεων)
Αναλγητικό (μειώνει τον πόνο)
Αντιφλεγμονώδες (μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή)
Αντιοξειδωτικό (προστατεύει από επιβλαβή μόρια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες)

Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες που έγιναν για το N. sativa έχουν πραγματοποιηθεί σε εργαστήριο και όχι σε ανθρώπους. Επομένως, δεν υποστηρίζονται όλες οι παραδοσιακές χρήσεις του N. sativa από επιστημονικά στοιχεία.

Τι λέει η Έρευνα

Είναι σημαντικό να εξετάζετε την έρευνα όταν σκέφτεστε να δοκιμάσετε ένα νέο συμπλήρωμα διατροφής. Ευτυχώς, υπάρχει αρκετός αριθμός κλινικών δοκιμών για το N. sativa και τον πιθανό ρόλο του σε διάφορες καταστάσεις.

Αυτές οι δοκιμές μας δίνουν ένα σημείο εκκίνησης όταν πρόκειται να συζητήσουμε τη χρήση του N. sativa με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Μια ανασκόπηση του N. sativa συζήτησε αρκετές κλινικές δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί στο βότανο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα σχετικά με το πόσο καλά λειτουργεί το N. sativa.

Επομένως, πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις πριν από τη χρήση του N. sativa για τη θεραπεία μιας κατάστασης υγείας. Να θυμάστε, επίσης, ότι τα συμπληρώματα δεν πρέπει ποτέ να αντικαθιστούν την τυπική φροντίδα.

Παρακάτω ακολουθεί μια πιο εμπεριστατωμένη ματιά σε ορισμένες έρευνες σχετικά με το N. sativa σε ορισμένες παθήσεις υγείας.
Μπορεί να βελτιώσει το σάκχαρο του αίματος

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενώσεις του N. sativa μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να μειώσουν το σάκχαρό τους.

Διάφορες κλινικές δοκιμές έχουν δείξει τη δυνατότητα του N. sativa να λειτουργεί ως συμπληρωματική θεραπεία του διαβήτη.

Μια συστηματική ανασκόπηση 13 κλινικών δοκιμών σημείωσε βελτιώσεις στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων του σακχάρου στο αίμα νηστείας και της HbA1c (αιμοσφαιρίνη A1c, μια εξέταση αίματος που δείχνει το μέσο επίπεδο γλυκόζης τους τελευταίους τρεις μήνες).

Μερικές από τις δοκιμές ανέφεραν επίσης βελτιώσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη λόγω της χρήσης N. sativa.

Το N. sativa μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη.

Μια μελέτη συνέκρινε το N. sativa με τη μετφορμίνη (φάρμακο για τον διαβήτη) και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής για να δει ποια παρέμβαση μπορεί να είναι καλύτερη για άτομα με προδιαβήτη (υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που δεν είναι αρκετά υψηλά για να θεωρηθούν διαβήτης).9

Το N. sativa παρήγαγε παρόμοια αποτελέσματα με τη μετφορμίνη όσον αφορά τις ανθρωπομετρικές μετρήσεις (π.χ. βάρος, δείκτης μάζας σώματος) και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Το βότανο βελτίωσε επίσης τα λιπίδια και τις φλεγμονές σε άτομα με προδιαβήτη.

Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι χρειάζονται πιο εκτεταμένες δοκιμές σε ανθρώπους.

Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε όσον αφορά τη δοσολογία και την ασφάλεια του N. sativa για τον διαβήτη.

Μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς

Η θυμοκινόνη και άλλες ενώσεις του N. sativa έχουν συσχετιστεί με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς.

Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι το N. sativa μπορεί να είναι ευεργετικό για την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υπερλιπιδαιμία, την αθηροσκλήρωση, και καρδιακή βλάβη.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, η χρήση του N. sativa έχει συνδεθεί με βελτιώσεις τόσο στη συστολική όσο και στη διαστολική αρτηριακή πίεση, πιθανώς λόγω διουρητικών ιδιοτήτων. Αυτά τα αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί σε υγιή άτομα καθώς και σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.1110

Η ίδια ανασκόπηση σημείωσε αρκετές μελέτες σε ζώα στις οποίες το N. sativa βελτίωσε τα λιπίδια του αίματος. Εν ολίγοις, το N. sativa έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) (θεωρείται «καλή») και μειώνει τη χοληστερόλη των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) (θεωρείται «κακή»), την ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια σε κουνέλια.

Σε μια μικρή, μακροχρόνια μελέτη, το N. sativa χρησιμοποιήθηκε καθημερινά με ένα φάρμακο για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα για ένα χρόνο σε άτομα με διαβήτη.

Σε σύγκριση με μια ομάδα εικονικού φαρμάκου, όσοι πρόσθεσαν N. sativa στο σχήμα τους είχαν σημαντικές βελτιώσεις στην αναλογία ολικής χοληστερόλης και LDL/HDL χοληστερόλης. Η προσθήκη N. sativa οδήγησε επίσης σε βελτιώσεις στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.

Εάν έχετε καρδιακή νόσο, μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσετε το N. sativa, καθώς η έρευνα εξακολουθεί να εμφανίζεται.

Επιπλέον, όπως και άλλα βότανα, το N. sativa μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα

Μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη γνώση

Εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα έχουν βρει μια πιθανή σχέση μεταξύ του N. sativa και της γνωστικής ικανότητας. Αυτό που έδειξε αυτή η έρευνα είναι ότι το N. sativa βελτιώνει τη μνήμη και την ανάκληση. Μερικές μικρές δοκιμές σε ανθρώπους έχουν βρει παρόμοια αποτελέσματα.

Μια μελέτη με 40 υγιείς ηλικιωμένους συνέκρινε το N. sativa με ένα εικονικό φάρμακο για να διαπιστωθεί εάν επηρεάζει τη μνήμη, την προσοχή ή/και τη γνωστική λειτουργία.

Όσοι τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν N. sativa έλαβαν 500 χιλιοστόγραμμα (mg) κάψουλες του βοτάνου δύο φορές την ημέρα για εννέα εβδομάδες.

Στο τέλος της μελέτης, το N. sativa βρέθηκε να έχει σημαντική θετική επίδραση στη λογική μνήμη καθώς και στην προσοχή και τη γνωστική λειτουργία.

Μια άλλη μικρή δοκιμή εξέτασε το N. sativa σε υγιείς έφηβους άντρες μεταξύ 14 και 17 ετών.

Αυτή η μελέτη τυχαιοποίησε τους συμμετέχοντες να λάβουν μικρότερες δόσεις N. sativa για μικρότερες περιόδους από την προηγούμενη μελέτη (500 mg ημερησίως για μόλις τέσσερις εβδομάδες έναντι δύο φορές την ημέρα για εννέα εβδομάδες).

Το N. sativa βρέθηκε να επηρεάζει θετικά τη διάθεση, το άγχος και τη γνωστική λειτουργία στους συμμετέχοντες, αλλά όχι σημαντικά καλύτερα από το εικονικό φάρμακο.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα. Μεγαλύτερες και μεγαλύτερες δοκιμές σε ανθρώπους θα παρείχαν περισσότερες πληροφορίες για να βοηθήσουν τους ερευνητές να προσδιορίσουν το ρόλο του N. sativa στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.

Μπορεί να είναι μια συμπληρωματική θεραπεία για ορισμένες παθήσεις του δέρματος

Το αιθέριο έλαιο N. sativa μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων.

Μια συστηματική ανασκόπηση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το N. sativa μπορεί πράγματι να παίζει ρόλο στη θεραπεία καταστάσεων όπως:15

Ατοπική δερματίτιδα, ή έκζεμα
Ψωρίαση
Λεύκη
Ακμή

Στις περισσότερες από τις μελέτες που περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση, το N. sativa χρησιμοποιήθηκε τοπικά και όχι από του στόματος.

Ωστόσο, το από του στόματος N. sativa μπορεί επίσης να έχει θετικά αποτελέσματα σε αυτές και σε άλλες δερματικές παθήσεις.

Μια μελέτη συνέκρινε τις επιδράσεις του N. sativa με τη βηταμεθαζόνη (ένα στεροειδές) και Eucerin

(μια λοσιόν) για έκζεμα χεριών. Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες μεταξύ 18 και 60 ετών τυχαιοποιήθηκαν να χρησιμοποιήσουν μία από τις τρεις θεραπείες δύο φορές την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες.

Τόσο το N. sativa όσο και η βηταμεθαζόνη βελτίωσαν το έκζεμα των χεριών σημαντικά πιο γρήγορα από το Eucerin.16

Μια διαφορετική μελέτη συνέκρινε το N. sativa με το ιχθυέλαιο για τη θεραπεία της λεύκης.

Οι 52 συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν και εφάρμοσαν είτε αιθέριο έλαιο N. sativa είτε ιχθυέλαιο στις βλάβες της λεύκης τους δύο φορές την ημέρα.

Μέχρι το τέλος της εξάμηνης δοκιμής, το N. sativa έδειξε πιο σημαντικές βελτιώσεις στο μέγεθος των βλαβών της λεύκης από το ιχθυέλαιο.

Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσουν να διεξάγονται μελέτες για την ενίσχυση αυτών και άλλων ερευνητικών αποτελεσμάτων που δείχνουν θετική επίδραση του N. sativa στις δερματικές παθήσεις.

Μπορεί να ανακουφίσει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι μια φυσική διαδικασία που μπορεί να προκύψει από τραυματισμό, μόλυνση ή ασθένεια.

Οι ενώσεις που βρίσκονται στους σπόρους και το σπορέλαιο του N. sativa μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση αυτής της φλεγμονής.

Οι επιδράσεις του N. sativa στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες αξιολογήθηκαν σε μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση.

Από τις 10 κλινικές δοκιμές που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση, συνήχθη το συμπέρασμα ότι το N. sativa μείωσε τους φλεγμονώδεις βιοδείκτες όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και ο παράγοντας άλφα νέκρωσης όγκου (TNF-a) και αύξησε την αντιοξειδωτική ικανότητα.

Το N. sativa μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως συμπληρωματική θεραπεία για άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ), μια αυτοάνοση νόσο που χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.

Μια μικρή μελέτη συνέκρινε το έλαιο N. sativa με ένα εικονικό φάρμακο σε 42 άτομα με ΡΑ.

Το N. sativa χρησιμοποιήθηκε από τους μισούς από τους συμμετέχοντες σε δόση 500 mg δύο φορές την ημέρα για οκτώ εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το N. sativa αύξησε τις αντιφλεγμονώδεις κυτοκίνες και μειωμένες προφλεγμονώδεις κυτοκίνες σε άτομα με ΡΑ.19

Όπως αναφέρθηκε σε διάφορες μελέτες και ανασκοπήσεις, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί περαιτέρω εάν και πώς το N. sativa ανακουφίζει τη φλεγμονή.
Ποιες είναι οι παρενέργειες του Nigella sativa;

Το N. sativa θεωρείται γενικά ασφαλές για χρήση από τους περισσότερους ανθρώπους.

Διάφορες μελέτες για το βότανο έχουν δώσει μεγάλη προσοχή στις πιθανές παρενέργειες και τη συνολική ασφάλεια του N. sativa. Σε αυτές τις μελέτες, πολύ λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν αναφερθεί για το N. sativa.

Αν και σπάνιες, πιθανές παρενέργειες από τη λήψη N. sativa περιλαμβάνουν:

Ναυτία
Φούσκωμα
Υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχρο στο αίμα)
Ερεθισμός του δέρματος
Δυσκοιλιότητα
Κοιλιακές κράμπες
Δυσπεψία

Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες τείνουν να είναι ήπιες και θα πρέπει να υποχωρήσουν μόλις σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το N. sativa. Εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειες επιμένουν ή επιδεινωθούν, μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Προφυλάξεις

Αν και το N. sativa θεωρείται ασφαλές, μερικοί άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση του.

Γενικά, τα παιδιά και οι ενήλικες πρέπει να χρησιμοποιούν το N. sativa μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα και σε σωστές δόσεις.

Η λήψη μεγάλων δόσεων N. sativa ή η υπερβολική χρήση του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.

Άτομα που είναι έγκυες ή θηλάζουν θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση συμπληρωμάτων N. sativa. Ενώ το N. sativa που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα μπορεί να είναι εντάξει, δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να γνωρίζουμε εάν μεγαλύτερες δόσεις που βρίσκονται στα συμπληρώματα είναι ασφαλείς.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το N. sativa μπορεί να επιβραδύνει τις συσπάσεις στη μήτρα, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για ένα έμβρυο.

Επειδή το N. sativa μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, συνιστάται να μην το χρησιμοποιούν τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές ή όσοι έχουν επερχόμενες χειρουργικές επεμβάσεις.5

Μπορεί να απαιτούνται άλλες προφυλάξεις, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για την ασφάλεια του N. sativa.

Πάντα να μιλάτε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσετε ένα νέο συμπλήρωμα, ειδικά εάν έχετε μια κατάσταση υγείας ή παίρνετε φάρμακα με ιατρική συνταγή.

Αλληλεπιδράσεις

Μερικές φορές, τα συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα, βότανα, θρεπτικά συστατικά ή άλλα συμπληρώματα. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις μπορεί να κάνουν τα φάρμακα, τα βότανα, τα θρεπτικά συστατικά ή τα συμπληρώματα να λειτουργούν σωστά στο σώμα σας.

Το N. sativa μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, βότανα και συμπληρώματα.

Ωστόσο, αυτές οι πιθανές αλληλεπιδράσεις δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένες. Ανεξάρτητα, υπάρχει ανησυχία ότι το N. sativa αλληλεπιδρά αρνητικά με τα ακόλουθα:

Norvasc (αμλοδιπίνη)
Neoral, Sandimmune (κυκλοσπορίνη)
Φάρμακα, βότανα ή συμπληρώματα που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα
Φάρμακα, βότανα ή συμπληρώματα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση
Ανοσοκατασταλτικά
Φάρμακα, βότανα ή συμπληρώματα που αυξάνουν τη σεροτονίνη
Φάρμακα, βότανα ή συμπληρώματα που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος
Κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ).
Διουρητικά
Οποιαδήποτε βότανα/συμπληρώματα που δρουν ως ηρεμιστικά
Σίδερο

Μπορεί να υπάρχουν και άλλες αλληλεπιδράσεις, επομένως είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσετε το N. sativa εάν παίρνετε φάρμακα ή χρησιμοποιείτε άλλα βότανα ή συμπληρώματα.

Επίσης, είναι απαραίτητο να διαβάσετε προσεκτικά τη λίστα συστατικών και το πλαίσιο διατροφικών στοιχείων ενός συμπληρώματος για να γνωρίζετε ποια συστατικά περιλαμβάνονται.

Ελέγξτε τις ετικέτες των συμπληρωμάτων με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να συζητήσετε τυχόν πιθανές αλληλεπιδράσεις με τρόφιμα, άλλα συμπληρώματα και φάρμακα.

Δοσολογία: Πόσο Nigella sativa πρέπει να πάρω;

Πάντα να μιλάτε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν πάρετε ένα συμπλήρωμα για να βεβαιωθείτε ότι το συμπλήρωμα και η δοσολογία είναι κατάλληλα για τις ατομικές σας ανάγκες.

Η δοσολογία του N. sativa εξαρτάται συνήθως από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας και του λόγου χρήσης.

Επειδή δεν υπάρχουν καθορισμένες οδηγίες για τη δοσολογία του N. sativa, είναι καλύτερο να ακολουθείτε τις οδηγίες δοσολογίας όπως παρέχονται στην ετικέτα του συμπληρώματός σας.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το έλαιο N. sativa χρησιμοποιείται συνήθως σε δόση 1 έως 2,5 g την ημέρα για τέσσερις έως 12 εβδομάδες.

Η σκόνη N. sativa, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιείται συχνά σε δόση 1 έως 2 g την ημέρα για οκτώ έως 12 εβδομάδες.5

Σε κλινικές δοκιμές έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες δόσεις N. sativa. Ενώ μια δόση 1 g N. sativa την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την HDL χοληστερόλη μετά από τρεις μήνες, υψηλότερες δόσεις 2 έως 3 g την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.4

Ομοίως, η χρήση N. sativa για εννέα εβδομάδες σε δόση 1 g την ημέρα έχει συνδεθεί με βελτιωμένη μνήμη και γνωστική λειτουργία σε υγιείς ηλικιωμένους.

Εάν δεν είστε βέβαιοι πόσο N. sativa πρέπει να πάρετε, μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να λάβετε εξατομικευμένες συστάσεις δοσολογίας.

Τι θα συμβεί αν πάρω πάρα πολύ;

Το N. sativa δεν είναι γνωστό ότι είναι τοξικό.

Ανεξάρτητα από αυτό, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε μόνο το N. sativa στις συνιστώμενες δόσεις.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου, ωστόσο, ότι η λήψη μεγαλύτερης από τη συνιστώμενη δόση N. sativa μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών όπως κράμπες ή δυσπεψία.

Παίξτε με ασφάλεια και χρησιμοποιήστε το N. sativa μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες.

Πηγές Nigella Sativa & Τι να Ψάξετε

Το N. sativa μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τροφή ή ως συμπλήρωμα. Συνήθως, μπορείτε να πάρετε μεγαλύτερες δόσεις N. sativa σε μορφή συμπληρώματος, αλλά μπορεί να υπάρχουν πλεονεκτήματα από τη χρήση του βοτάνου ως τροφής.

Να θυμάστε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορούν ποτέ να αντικαταστήσουν μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Ενώ τα συμπληρώματα μπορεί να καλύψουν τα θρεπτικά κενά για μερικούς ανθρώπους, είναι καλύτερο να στοχεύσετε να λαμβάνετε όλη τη διατροφή που χρειάζεται το σώμα σας μέσω της τροφής.

Πηγές τροφής Nigella Sativa

Οι σπόροι ή τα έλαια από το N. sativa μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσουν γεύση στα τρόφιμα.

Οι σπόροι N. sativa λέγεται ότι έχουν πικρή γεύση και οσμή. Αυτοί οι σπόροι μπορούν να αλεσθούν και να χρησιμοποιηθούν παρόμοια με το μαύρο πιπέρι.

Ή, οι σπόροι N. sativa μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον αρωματισμό ορισμένων τύπων καραμέλας, οινοπνευματωδών ποτών, ψωμιού και τυριών.

Ωστόσο, το N. sativa χρησιμοποιείται πιο συχνά ως συμπλήρωμα.

Συμπληρώματα Nigella Sativa

Μπορείτε εύκολα να βρείτε και να αγοράσετε συμπληρώματα N. sativa online. Αυτά τα συμπληρώματα μπορεί επίσης να είναι διαθέσιμα σε ορισμένα παντοπωλεία ή καταστήματα λιανικής καθώς και σε καταστήματα διατροφής ή συμπληρωμάτων διατροφής.

Τα συμπληρώματα N. sativa μπορεί να διατίθενται σε κάψουλες, σκόνες, μαλακά τζελ, υγρά εκχυλίσματα ή αιθέρια έλαια. Και ενώ η πλειοψηφία της έρευνας επικεντρώνεται στο N. sativa ως από του στόματος συμπλήρωμα, ορισμένες μορφές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν τοπικά.

Αν και το N. sativa είναι φυσικά vegan και χωρίς γλουτένη, ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να περιέχουν ζωικά συστατικά ή γλουτένη.

Φροντίστε να ελέγξετε τη λίστα συστατικών για να βεβαιωθείτε ότι το συμπλήρωμα ανταποκρίνεται στις διατροφικές σας προτιμήσεις ή ανάγκες.

Περίληψη

Το Nigella sativa είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορους τύπους εναλλακτικής ιατρικής.

Η έρευνα δείχνει ότι το N. sativa μπορεί να ωφελήσει το σάκχαρο του αίματος, τις καρδιακές παθήσεις, την εξασθένηση της μνήμης, τις δερματικές παθήσεις και τις φλεγμονές.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να αποδειχθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα του N. sativa σε αυτές και άλλες καταστάσεις.

Εάν πιστεύετε ότι το N. sativa μπορεί να είναι ωφέλιμο για την υγεία σας, μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να μάθετε περισσότερα και να βεβαιωθείτε ότι είναι ένα ασφαλές συμπλήρωμα για εσάς.

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !