Mangosteen: Οι ιδιότητες αυτού του άγνωστου φρούτου

 

Τι είναι το mangosteen και ποιες ιδιότητες έχει, πάμε να δούμε ένα ένα τα χαρακτηριστικά αυτού του άγνωστου φρούτου!

Τι είναι το mangosteen;

Και όμως, το mangosteen είναι φρούτο.

Δεν το έχεις ακούσει ποτέ πριν;

Το mangosteen είναι τροπικό φρούτο σε μέγεθος σαν μανταρίνι και διαμέτρου 5-6 cm.

Επίσης, έχει φλούδα χρώματος σκούρου μωβ και γευστικά θυμίζει έναν συνδυασμό ροδάκινου, φράουλας και ανανά.

Ακόμη, οι χώρες στις οποίες καλλιεργείται από την αρχαιότητα είναι η Σουμάτρα, η Ινδοκίνα και οι νότιες Φιλιππίνες.

Το 1855 ξεκίνησε να καλλιεργείται και στην Αγγλία και από εκεί και έπειτα ακολούθησε και η εξάπλωση της καλλιέργειας του και στο δυτικό ημισφαίριο.

Το mangosteen για να ευδοκιμήσει χρειάζεται τροπικό κλίμα και συνήθως συναντάται φρέσκο και ζουμερό σε τοπικές αγορές.

Διατροφική αξία του mangosteen

/100g
Θερμίδες 63kcal
Υδατάνθρακες 15.6g
Φυτικές ίνες 1.5g
Ασβέστιο 8mg
Φώσφορος 12mg
Κάλιο 61.9mg
Βιταμίνη C 5mg

Πηγή:Indonesian Food Composition Data


Ιδιότητες

Τόσο ο καρπός όσο και το περικάρπιο του φρούτου, σημειώνουν μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή ιατρική των χωρών που ευδοκιμεί. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνταν για την θεραπεία μολύνσεων, φλεγμονών και διάρροιας.

Πλέον, στο εμπόριο παγκοσμίως κυκλοφορούν συμπληρώματα με βάση το mangosteen. Μάλιστα, στις ΗΠΑ, χυμοί ή ταμπλέτες με βάση το φρούτο αυτό είναι μεταξύ των προϊόντων με την μεγαλύτερη κατανάλωση. Τα κυριότερα φυτοχημικά που περιέχει είναι οι ξανθόνες.

Οι ξανθόνες είναι πολυφαινολικές ενώσεις οι οποίες σύμφωνα με μελέτες παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη, νευροπροστατευτική, αντιοξειδωτική και υπογλυκαιμική δράση.

Βέβαια, το μεγαλύτερο ποσοστό των ξανθονών στο mangosteen το βρίσκουμε στο περικάρπιο του.

Mangosteen και καρκίνος

Το mangosteen περιέχει τουλάχιστον 68 είδη ξανθονών, 50 από τις οποίες βρίσκονται στο περικάρπιο του φρούτου. Συγκεκριμένα, η α-mangostin, η ξανθόνη με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα, έχει αποτελέσει αντικείμενο ερευνητικού ενδιαφέροντος καθώς μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν πως έχει αξιοσημείωτη αντικαρκινική δράση.
Mangosteen και διαβήτης τύπου 2

Αρχικά, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, έχει προταθεί ο ενδεχόμενος ρόλος του φρούτου στην παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2.

Μάλιστα, σε μία έρευνα που επιχείρησε να μελετήσει τον ρόλο του, συμμετείχαν 22 παχύσαρκες γυναίκες με ΔΜΣ>30kg/m2 (και σωματικού βάρους μικρότερου των 135kg).

Οι γυναίκες αυτές παρουσίαζαν αντίσταση στην ινσουλίνη και σχημάτισαν δύο ομάδες.

Αρχικά,η μια ομάδα ακολούθησε υποθερμιδική δίαιτα με ταυτόχρονη ενθάρρυνση αύξησης της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας.

Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε επίσης υποθερμιδική δίαιτα, ενώ αύξησε την φυσική της δραστηριότητα σύμφωνα με τις οδηγίες και επιπλέον έλαβε 400mg συμπληρώματος mangosteen.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα, η ομάδα η οποία έλαβε το συμπλήρωμα εμφάνισε μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη συγκριτικά με την ομάδα που ακολούθησε υποθερμιδική δίαιτα σε συνδυασμό με καθημερινή φυσική δραστηριότητα.

Πόσο ευεργετικό είναι τελικά;

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, πως, οποιοδήποτε προϊόν με βάση το φρούτο αυτό, αποτελεί διατροφικό συμπλήρωμα.

Ως εκ τούτου, ο ρόλος τους είναι να αυξάνουν την ημερήσια πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών που ενδεχομένως να μην καλύπτει η τροφής.

Επομένως, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως θεραπευτικά μέσα για οποιαδήποτε ασθένεια ούτε να προσφέρονται στα πλαίσια κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !