Το βραστό νερό της βρύσης αφαιρεί σχεδόν το 80% των νανοπλαστικών και μικροπλαστικών

Το βραστό νερό της βρύσης αφαιρεί σχεδόντο 80% των νανοπλαστικών και μικροπλαστικών

Ενώ ορισμένες φανταχτερές μέθοδοι φιλτραρίσματος μπορούν να βοηθήσουν στην αφαίρεση μικροσκοπικών πλαστικών από το νερό της βρύσης σας, μια πρόσφατη μελέτη προτείνει μια απλούστερη λύση: το βράσιμο του νερού σας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα στο Environmental Science & Technology Letters, έδειξε ότι το βράσιμο του νερού της βρύσης και στη συνέχεια το φιλτράρισμα μπορεί να αφαιρέσει σχεδόν το 80% των νανοπλαστικών και μικροπλαστικών (NMPs) που υπάρχουν.

«Αυτά τα μικροσκοπικά πλαστικά εισέρχονται στο σώμα μας μέσω του πόσιμου νερού με αβέβαιους κινδύνους για την υγεία», είπε ο συγγραφέας της μελέτης Zhanjun Li, PhD, καθηγητής στη Σχολή Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Guangzhou.

«Αυτή η απλή στρατηγική για το βραστό νερό μπορεί να «απομολύνει» τα NMP από το οικιακό νερό βρύσης και έχει τη δυνατότητα να μετριάσει ακίνδυνα την ανθρώπινη πρόσληψη NMPs μέσω της κατανάλωσης νερού».

Δείτε πώς λειτουργεί.

Το τέχνασμα βρασμού λειτουργεί καλύτερα σε «σκληρό» νερό

Ο Λι και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δείγματα σκληρού και μαλακού νερού βρύσης από το Γκουανγκζού της Κίνας και πρόσθεσαν ποικίλες συγκεντρώσεις νανοπλαστικών και μικροπλαστικών.

Στη συνέχεια έβρασαν τα δείγματα νερού για πέντε λεπτά και τα άφησαν να κρυώσουν.

Στη συνέχεια, μέτρησαν εκ νέου τα δείγματα για ελεύθερα επιπλέοντα πλαστικό περιεχόμενο.

Το σκληρό νερό της βρύσης αναφέρεται σε νερό που περιέχει υψηλότερη συγκέντρωση μετάλλων, όπως ασβέστιο και μαγνήσιο, είπε η Anna Gitter, PhD, περιβαλλοντική ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UTHealth Houston, στο Verywell. Το μαλακό νερό της βρύσης αναφέρεται σε νερό που δεν έχει υπερβολικές συγκεντρώσεις αυτών των μετάλλων.

Το βραστό σκληρό νερό της βρύσης δημιουργεί άλατα ασβεστίου, μια κιμωλιακή λευκή απόθεση που αποτελείται κυρίως από ανθρακικό ασβέστιο (CaCO3).

Καθώς το νερό αυξάνεται σε θερμοκρασία, το CaCO3 υφίσταται μια χημική αντίδραση και κατακρημνίζεται έξω από το νερό, σχηματίζοντας κρυστάλλους ή μικρούς κρυστάλλους.

Αυτά τα στερεά σωματίδια τυλίγονται και συσσωρεύονται γύρω από τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια, καθιστώντας τα πολύ μεγαλύτερα, είπε ο Li.

Ως αποτέλεσμα, γίνονται αρκετά μεγάλα ώστε να φιλτράρονται. Σε δείγματα σκληρού νερού βρύσης που περιείχαν 300 χιλιοστόγραμμα CaCO3 ανά λίτρο νερού, οι ερευνητές μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνική βρασμού και φίλτρου για να αφαιρέσουν έως και το 80% των ελεύθερα επιπλεόντων NMPs, συμπεριλαμβανομένου του πολυστυρενίου, του πολυαιθυλενίου και του πολυπροπυλενίου.

Τα δείγματα μαλακού νερού βρύσης ήταν πιο δύσκολα.


Σε δείγματα μαλακού νερού βρύσης με λιγότερο από 60 χιλιοστόγραμμα CaCO3 ανά λίτρο νερού, οι ερευνητές αφαίρεσαν μόνο το 25% περίπου των NMPs μετά το βράσιμο του νερού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ίδιο το βραστό νερό της βρύσης δεν αφαιρεί το πλαστικό ούτε το εξαφανίζει, είπε ο Sasha Adkins, PhD, MPH, ανώτερος λέκτορας στις Επιστήμες Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst, σε ένα email.

«Το μόνο που κάνει είναι να το παγιδεύει [πλαστικά] σε συστάδες με τα μέταλλα στο νερό, τα οποία - και αυτό είναι το κρίσιμο βήμα.

«Αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν ρίχνετε ζεστό νερό μέσα από ένα πλαστικό φίλτρο νερού, διαφορετικά καταστρέφετε τον σκοπό».

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν το νερό σας είναι σκληρό ή μαλακό;

Κηλίδες σε γυάλινα σκεύη, λεκέδες σε επιφάνειες και συσσώρευση ορυκτών σε σωλήνες ή θερμοσίφωνες μπορεί να είναι σημάδια ότι έχετε σκληρό νερό.

Η αύξηση των υπολειμμάτων ή η συσσώρευση λευκού ή πρασινωπού γύρω από τη βρύση σας είναι άλλο ένα σημάδι σκληρού νερού, είπε στον Verywell ο Arie Francis, MD, γιατρός επειγόντων περιστατικών που ειδικεύεται στην ιατρική τοξικολογία και την επείγουσα ιατρική στο Stony Brook Medicine.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το είδος του νερού που έχετε, μπορείτε να αγοράσετε κιτ δοκιμών που μετρούν τη σκληρότητα του νερού.

Θα χρειαστεί να συλλέξετε ένα δείγμα και να το ταχυδρομήσετε σε ένα εργαστήριο για δοκιμή.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε την ετήσια έκθεση ποιότητας νερού της εταιρείας κοινής ωφέλειας, γνωστή και ως αναφορά εμπιστοσύνης καταναλωτή, για να μάθετε περισσότερα για το νερό της βρύσης σας.

Πόση ώρα να βράζει το νερό της βρύσης

Σύμφωνα με τον Li, το βράσιμο του νερού για περίπου δύο έως πέντε λεπτά προάγει αποτελεσματικά την καθίζηση μετάλλων και την παγίδευση μικροπλαστικών.

«Η διαδικασία σχηματισμού incrustant είναι πολύ γρήγορη.

Δεν πιστεύουμε ότι ο πολύς χρόνος βρασμού θα κάνει σημαντική διαφορά», είπε.

Νερό βρύσης έναντι εμφιαλωμένου νερού

Τον περασμένο μήνα, μια μελέτη έγινε πρωτοσέλιδο για την αποκάλυψη ότι ένα τυπικό λίτρο εμφιαλωμένου νερού περιέχει σχεδόν ένα τέταρτο εκατομμύριο πλαστικά σωματίδια 10 έως 100 φορές περισσότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε.

Γιατί λοιπόν τα πράγματα φαίνονται καλύτερα για το νερό της βρύσης ειδικά για το σκληρό νερό της βρύσης;

"Υποθέτω ότι το δεδομένο νερό της βρύσης δεν αποθηκεύεται σε πλαστικό μπουκάλι, ότι θα υπήρχε χαμηλότερη συγκέντρωση μικροπλαστικών και νανοπλαστικών στο νερό της βρύσης από το εμφιαλωμένο νερό".

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι άτομα που καλύπτουν τη συνιστώμενη πρόσληψη νερού μέσω μόνο εμφιαλωμένων πηγών μπορεί να καταναλώνουν επιπλέον 90.000 μικροπλαστικά το χρόνο, σε σύγκριση με 4.000 μικροπλαστικά για όσους καταναλώνουν μόνο νερό βρύσης.

Το νερό της βρύσης και το εμφιαλωμένο νερό διαφέρουν επίσης ως προς τις πηγές, τους κανονισμούς και το κόστος τους.

Για παράδειγμα, το νερό της βρύσης προέρχεται από δημοτικές παροχές νερού και υποβάλλεται σε επεξεργασία για να πληροί τα πρότυπα ασφαλείας, ενώ το εμφιαλωμένο νερό προέρχεται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων πηγών και μπορεί να μην χρειάζεται να υποβληθεί σε πρόσθετη επεξεργασία.

Γιατί τα πλαστικά στο νερό μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία σας

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πώς τα πλαστικά σωματίδια στο νερό της βρύσης επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία.

«Η ανησυχία με τα νανοπλαστικά είναι ότι είναι αρκετά μικρά ώστε να αλληλεπιδρούν δυνητικά με το σώμα μας σε κυτταρικό επίπεδο και ποιες είναι αυτές οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία παραμένει άγνωστο».


Παρά τις αβεβαιότητες, υπάρχουν πολλές υποθέσεις σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν τα NMP στην υγεία σας.

Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι η έκθεση σε αυτά τα μικροπλαστικά και νανοπλαστικά μπορεί να σχετίζεται με επιπτώσεις στην υγεία όπως ηπατική και γαστρεντερική τοξικότητα.

Αλλες έρευνες δείχνουν ότι τα μικροπλαστικά φαίνεται να επηρεάζουν την ικανότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν οξυγόνο, να προκαλούν το θάνατο ανθρώπινων εμβρυϊκών νεφρικών κυττάρων και να μεταβάλλουν τη διαπερατότητα του εντέρου.

«Αυτό σημαίνει ότι το έντερό μας δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του για να αποφασίσει τι απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματός μας – να αφήσει να μπει ό,τι είναι θρεπτικό και να κρατήσει έξω ό,τι είναι δυνητικά επιβλαβές».

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε νανοπλαστικά μπορεί να οδηγήσει σε άλλες τοξικολογικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραγωγικών ανωμαλιών, του οξειδωτικού στρες, της γαστρεντερικής δυσλειτουργίας και της αυξημένης θνησιμότητας.

«Όλα αυτά τα στοιχεία βασίζονται απλώς στις φυσικές ιδιότητες του πλαστικού και δεν λαμβάνουν καν υπόψη τα πρόσθετα ή τις απορροφούμενες μολύνσεις που μπορεί να απελευθερωθούν από αυτό»

Πώς να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε πλαστικά σωματίδια

Εκτός από το βράσιμο και το φιλτράρισμα του νερού της βρύσης σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την έκθεσή σας σε νανοπλαστικά και μικροπλαστικά.

Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο νερού. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε ένα φίλτρο νερού υψηλής ποιότητας που έχει σχεδιαστεί για την αφαίρεση μικροπλαστικών.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φίλτρα από ανοξείδωτο χάλυβα που χρησιμοποιούν τεχνολογία νανοδιήθησης ή φίλτρα αντίστροφης όσμωσης που μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση άλλων ρύπων που μοιάζουν με πλαστικό.

Τοποθετήστε ένα φίλτρο βρύσης.

Ίσως μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα φιλτραρίσματος νερού στο σπίτι σας που μπορεί να μειώσει την παρουσία μικροπλαστικών στο νερό της βρύσης.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένα συστήματα φιλτραρίσματος περιέχουν από μόνα τους πλαστικό.

Χρησιμοποιήστε δοχεία/μπουκάλια από γυαλί, αλουμίνιο ή ανοξείδωτο χάλυβα.

Αντί να χρησιμοποιείτε πλαστικά μπουκάλια νερού, χρησιμοποιήστε γυαλί, αλουμίνιο ή ανοξείδωτο χάλυβα για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο έκπλυσης πλαστικού στο πόσιμο νερό σας.

Ενημερωθείτε για τις αναφορές ποιότητας του νερού στην περιοχή σας για να μάθετε περισσότερα για το νερό της βρύσης σας.
Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)



#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !