Τα μανιτάρια Maitake ένας τύπος βρώσιμου φαρμακευτικού μανιταριού με ποικιλία οφελών για την υγεία.


Το Maitake (Grifola frondosa) είναι ένα βρώσιμο φαρμακευτικό μανιτάρι και μέλος της οικογένειας Grifolaceae και Polyporales.

Είναι εγγενές στη βορειοανατολική Ιαπωνία και μέρη της Ασίας αλλά φύεται και στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν στην Ιαπωνία, τα μανιτάρια maitake χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και αιώνες και έχουν κερδίσει δημοτικότητα στον δυτικό κόσμο.

Τα μανιτάρια Maitake είναι πλούσια σε μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες), μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και μέταλλα) και φυτοχημικά (ειδικά φυτικά συστατικά).

Έχουν μελετηθεί για τις πιθανές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές και αντικαρκινικές επιδράσεις τους.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε για τις χρήσεις και τα οφέλη του μανιταριού maitake και τη διατροφή και την ασφάλειά του.

Τι είναι το μανιτάρι Maitake;

Το μανιτάρι Maitake θεωρείται σημαντικό φαρμακευτικό μανιτάρι λόγω των πολλών πιθανών πλεονεκτημάτων για την υγεία.

Το μανιτάρι Maitake χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Ασία για την προαγωγή της υγείας και τη μακροζωία.

Τα μανιτάρια Maitake έχουν και μαγειρικές χρήσεις. Λόγω της γεύσης τους umami, τα μανιτάρια maitake μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό συνταγής ή ως αρωματικός παράγοντας.

Μερικοί άνθρωποι περιγράφουν τη γεύση των μανιταριών maitake ως γλυκιά και μοναδική.

Πρόσφατη έρευνα έχει βρει πιθανές χρήσεις των μανιταριών maitake στον καρκίνο, τη φλεγμονή και την ανοσία. Αυτά και άλλα οφέλη για την υγεία πιστεύεται ότι οφείλονται σε βιοενεργά συστατικά όπως οι πολυσακχαρίτες και πολυφαινόλες υπάρχει στα μανιτάρια maitake.

Τα μανιτάρια Maitake μπορούν επίσης να ωφελήσουν άλλες παθήσεις υγείας, όπως ο διαβήτης, το άσθμα, η υψηλή χοληστερόλη και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες (εγκεφάλου και νεύρων).

Ωστόσο, η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμα στάδια για πολλές από αυτές τις χρήσεις.

Τα μανιτάρια Maitake είναι πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά που πιστεύεται ότι προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από οφέλη για την υγεία.

Ένα φλιτζάνι ωμά μανιτάρια maitake περιέχει τα εξής:

Θερμίδες: 22

Πρωτεΐνη: 1,4 γραμμάρια (g)

Λίπος: 0,13 γρ

Υδατάνθρακες: 4,9 γρ

Φυτικές ίνες: 1,9 γρ

Ασβέστιο: 0,7 χιλιοστόγραμμα (mg)

Σίδηρος: 0,2 mg

Μαγνήσιο: 7 mg

Φώσφορος: 52 mg

Κάλιο: 143 mg

Ψευδάργυρος: 0,5 mg

Σελήνιο: 1,5 μικρογραμμάρια (mcg)

Φολικό οξύ: 15 mcg

Χολίνη: 36 mg

Βιταμίνη D: 784 διεθνείς μονάδες (IU)

Θα βρείτε επίσης υγιή για την καρδιά λίπη, συμπεριλαμβανομένων μόνο και πολυακόρεστα λίπη και αμινοξέα όπως τρυπτοφάνη, λευκίνη, λυσίνη, βαλίνη και άλλα στα μανιτάρια maitake.

Τα μανιτάρια Maitake είναι επίσης πηγή διαφόρων φυτοχημικών, οι οποίες είναι βιοδραστικές ενώσεις φυτικής προέλευσης με πιθανά οφέλη για την υγεία.

Οι βήτα-γλυκάνες (τύποι πολυσακχαριτών) υπάρχουν ευρέως στα μανιτάρια maitake. Σε εργαστηριακές έρευνες οι βήτα-γλυκάνες έχουν δείξει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τα φλαβονοειδή και άλλοι τύποι πολυφαινολών υπάρχουν επίσης στα μανιτάρια maitake. Αυτά δρουν ως αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να είναι απαραίτητα για την πρόληψη ασθενειών.

Μια άλλη κατηγορία φυτοθρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα μανιτάρια maitake είναι οι γλυκοπρωτεΐνες. Οι γλυκοπρωτεΐνες στα μανιτάρια maitake περιλαμβάνουν τόσο υδατάνθρακες όσο και πρωτεΐνες.

Σε εργαστηριακή έρευνα, έχει βρεθεί ότι έχουν επιδράσεις μείωσης της αρτηριακής πίεσης, μείωσης του σακχάρου στο αίμα και κατά του όγκου.

Οφέλη μανιταριών Maitake

Η χρήση του συμπληρώματος πρέπει να εξατομικεύεται και να ελέγχεται από επαγγελματία υγείας, όπως εγγεγραμμένο διαιτολόγο διατροφολόγο (RD ή RDN), φαρμακοποιό ή πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Κανένα συμπλήρωμα δεν προορίζεται για τη θεραπεία, τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών.

Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το μανιτάρι maitake μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη που προάγουν την υγεία.

Οι πολυσακχαρίτες στα μανιτάρια maitake έχουν βρεθεί ότι έχουν αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, αντιδιαβητικές και ανοσοτροποποιητικές (ικανότητα αλλαγής του ανοσοποιητικού συστήματος) 

 Πρόσθετες βιοδραστικές ουσίες στα μανιτάρια maitake πιστεύεται ότι παρέχουν αντιφλεγμονώδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της έρευνας για τα μανιτάρια maitake βρίσκεται στα αρχικά της στάδια. Πολλές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί σε εργαστηριακά περιβάλλοντα ή σε ζώα και όχι σε ανθρώπους.

Συνολικά, απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τα πιθανά οφέλη για την υγεία των μανιταριών maitake. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύτιμες πληροφορίες στα διαθέσιμα στοιχεία.

Οι ακόλουθες ενότητες περιγράφουν ορισμένες από τις επιστήμες πίσω από τις κοινές χρήσεις των μανιταριών maitake.

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Εκχυλίσματα από μανιτάρια maitake έχουν δείξει αντιφλεγμονώδεις ικανότητες σε εργαστηριακή έρευνα.

Σε μια τέτοια μελέτη, τα γλυκερίδια και οι φυτικές στερόλες που εξήχθησαν από μανιτάρια maitake ανέστειλαν την κυκλοοξυγενάση
(COX) ένζυμα, τα οποία παίζουν ρόλο στη φλεγμονή. Αυτές οι βιοδραστικές ουσίες βρέθηκαν να έχουν τα ίδια ανασταλτικά αποτελέσματα στα ένζυμα COX με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).

Σε άλλες εργαστηριακές μελέτες, τα μανιτάρια maitake έχουν βρεθεί ότι αναστέλλουν πρόσθετες προφλεγμονώδεις κυτοκίνες, όπως ο παράγοντας νέκρωσης όγκου-άλφα (TNF-α) και η ιντερλευκίνη-1Β

Οι μελέτες σε ανθρώπους εξακολουθούν να είναι απαραίτητες για να αποδειχθεί η αντιφλεγμονώδης δράση των μανιταριών maitake.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου

Από τη δεκαετία του 1980, τα μανιτάρια maitake έχουν ερευνηθεί για τις πιθανές αντικαρκινικές τους επιδράσεις. Οι περισσότερες από τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί σε ζωικά μοντέλα ή σε εργαστηριακά περιβάλλοντα, αν και έχουν ολοκληρωθεί ορισμένες μικρές δοκιμές σε ανθρώπους.

Οι βήτα-γλυκάνες που εξάγονται από τα μανιτάρια maitake έχουν δείξει αντικαρκινικές επιδράσεις σε ζώα και ανθρώπους.

Σε μια πολύ μικρή μελέτη, οι βήτα-γλυκάνες από τα μανιτάρια maitake ανέστειλαν την εξέλιξη της μετάστασης (νέοι όγκοι σε άλλα μέρη του σώματος) σε 10 ασθενείς με διάφορους τύπους καρκίνου. Οι ειδικοί δείκτες όγκου μειώθηκαν επίσης ως αποτέλεσμα της συμπλήρωσης μανιταριού maitake.

Σε ποντίκια, οι βήτα-γλυκάνες από τα μανιτάρια maitake έχουν βρεθεί ότι ενισχύουν τα αποτελέσματα της σισπλατίνης, ενός τυπικού φαρμάκου χημειοθεραπείας.

Οι πιθανές αντικαρκινικές επιδράσεις των μανιταριών maitake πιστεύεται ότι οφείλονται στις ανοσοτροποποιητικές τους δράσεις. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα μανιτάρια maitake μπορεί να δράσουν άμεσα σε συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα.

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα λιπιδίων

Ορισμένες έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι τα μανιτάρια maitake μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Σε μια μελέτη, σε αρουραίους που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής χοληστερόλης έλαβαν μανιτάρια maitake για πέντε εβδομάδες. Σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου, οι επίμυες που έλαβαν μανιτάρια maitake είχαν σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL ή «κακής») χοληστερόλης.

Άλλες μελέτες σε ζώα έχουν βρει επιδράσεις στη μείωση των λιπιδίων των μανιταριών maitake μέσω της απέκκρισης χοληστερόλης μέσω των κοπράνων.

Επειδή αυτές οι επιδράσεις έχουν παρατηρηθεί μόνο σε ζώα, απαιτείται περισσότερη έρευνα και θα πρέπει να περιλαμβάνει δοκιμές σε ανθρώπους.

Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Οι πολυσακχαρίτες που βρίσκεται στα μανιτάρια maitake μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Αυτοί οι πολυσακχαρίτες έχουν βρεθεί ότι μειώνουν το σάκχαρο νηστείας σε ποντίκια με διαβήτη. Τα ίδια ποντίκια που έλαβαν μανιτάρια maitake παρουσίασαν επίσης βελτιώσεις στην από του στόματος ανοχή στη γλυκόζη καθώς και στα λιπιδικά τους προφίλ.

Σε αρουραίους με επαγόμενο διαβήτη, οι πολυσακχαρίτες μανιταριού maitake συνδέθηκαν με βελτιώσεις στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Σύμφωνα με μια μελέτη, τα μανιτάρια maitake μπορεί να βοηθήσουν στον διαβήτη μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Στο μέλλον, θα πρέπει να ολοκληρωθούν μελέτες σε ανθρώπους για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα των μανιταριών maitake για τον διαβήτη τύπου 2.

Μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλό σας

Μέσω εργαστηριακών μελετών, οι επιστήμονες βρήκαν πιθανές νευροπροστατευτικές ιδιότητες στα μανιτάρια maitake.

Σε μια μελέτη, τα εκχυλίσματα μανιταριών maitake απεικόνισαν αντιγηραντικές και νευροπροστατευτικές δράσεις στα κύτταρα της ζύμης και στις μύγες των φρούτων. Οι βήτα-γλυκάνες πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για αυτές τις επιδράσεις.

Σύμφωνα με μια μίνι ανασκόπηση, οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των μανιταριών maitake συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων των νευρώνων. Αυτές οι ιδιότητες μπορεί επίσης να αυξήσουν τη νευρογένεση όταν δημιουργούνται νέα κύτταρα νευρώνων.

Αν και οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μανιτάρια maitake μπορεί να διαδραματίσουν μελλοντικό ρόλο στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ απαιτείται περισσότερη έρευνα, ειδικά στους ανθρώπους.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα μανιτάρια Maitake

Όταν επιλέγετε ένα συμπλήρωμα, αναζητήστε προϊόντα ελεγμένα από τρίτους και συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, εγγεγραμμένο διαιτολόγο διατροφολόγο (RD ή RDN) ή φαρμακοποιό.

Αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε μανιτάρια maitake, ίσως αναρωτηθείτε πώς να τα χρησιμοποιήσετε.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να αποφασίσετε είναι αν θα χρησιμοποιήσετε ωμά μανιτάρια maitake ή ένα συμπλήρωμα.

Τα ωμά μανιτάρια και τα συμπληρώματα maitake μπορούν να αγοραστούν στο διαδίκτυο ή σε ορισμένα καταστήματα, όπως φυσικά παντοπωλεία. Τα συμπληρώματα είναι συνήθως διαθέσιμα σε δισκία, κάψουλα, υγρό εκχύλισμα ή μορφή σκόνης.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε ωμά μανιτάρια maitake, τα οποία λέγεται ότι έχουν γεύση umami.

Τα μανιτάρια Maitake μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα, ανάλογα με τις προτιμήσεις για γεύση και υφή. Απλά φροντίστε να τα ξεπλύνετε πρώτα με νερό.

Τα μανιτάρια Maitake μπορούν να μαγειρευτούν όπως θα μαγειρεύατε άλλα είδη μανιταριών και να ενσωματωθούν σε μια ποικιλία από αλμυρά πιάτα. Επειδή είναι κάπως ευαίσθητα, τα μανιτάρια maitake μπορεί να απαιτούν μόνο λίγα λεπτά χρόνου μαγειρέματος.

Ιδέες και συνταγές για μανιτάρια maitake είναι ευρέως διαθέσιμες στο διαδίκτυο. 

Δημοφιλείς συνταγές περιλαμβάνουν ζυμαρικά, πίτσα, σούπες και τηγανητές πατάτες. 

Τα μαγειρεμένα μανιτάρια maitake μπορούν επίσης να καρυκευτούν και να σερβιριστούν ως συνοδευτικό.

Θέματα ασφάλειας και πιθανοί κίνδυνοι

Τα μανιτάρια Maitake θεωρούνται γενικά ασφαλή στη χρήση. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν παρενέργειες ή άλλα προβλήματα.

Είναι σημαντικό ότι τα μανιτάρια maitake θα πρέπει να αποφεύγονται εάν είστε αλλεργικοί σε αυτά. Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν έχετε κνησμό, κνίδωση, δύσπνοια ή οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα αναφυλαξίας, σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Προφυλάξεις

Πρέπει να τηρούνται ορισμένες προφυλάξεις κατά τη χρήση μανιταριών maitake.

Τα μανιτάρια Maitake δεν πιστεύεται ότι προκαλούν παρενέργειες. Ωστόσο, τα ωμά μανιτάρια maitake μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους να χωνέψουν. Είναι καλύτερο να μαγειρεύετε μανιτάρια maitake εάν έχετε πεπτική διαταραχή.

Τα άτομα που είναι έγκυες ή θηλάζουν θα πρέπει να μιλήσουν με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσουν μανιτάρια maitake. Υπάρχει έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια των μανιταριών maitake σε αυτούς τους πληθυσμούς.

Υπάρχουν ορισμένες αναφορές ότι τα μανιτάρια maitake μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. 

Αν και η έρευνα δεν το έχει αποδείξει αυτό, τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές ή επερχόμενη χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τη χρήση μανιταριών maitake.

Αλληλεπιδράσεις

Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα μανιτάρια maitake. Μερικές φορές, μια αλληλεπίδραση μπορεί να κάνει ένα φάρμακο ή ένα φάρμακο να μην λειτουργεί σωστά.

Τα μανιτάρια Maitake μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα μανιτάρια maitake μπορεί να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα.

Ως εκ τούτου, συνιστάται να χρησιμοποιούνται τα μανιτάρια maitake ξεχωριστά από τα φάρμακα για τον διαβήτη για να αποφευχθεί η υπογλυκαιμία. 

Εάν ζείτε με διαβήτη, μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για ακριβείς οδηγίες σχετικά με την ασφαλή χρήση των μανιταριών maitake.

Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι τα μανιτάρια maitake μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης καθώς και της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση). Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθούν αυτές οι αλληλεπιδράσεις.

Να θυμάστε ότι ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε εάν τα μανιτάρια maitake είναι ασφαλή για εσάς με βάση τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε.


Περίληψη

Τα μανιτάρια Maitake είναι φαρμακευτικά μανιτάρια με διάφορα πιθανά οφέλη για την υγεία.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα μανιτάρια maitake μπορεί να βοηθήσουν στη φλεγμονή, τον διαβήτη τύπου 2, τον καρκίνο, τα επίπεδα λιπιδίων και την υγεία του εγκεφάλου. 

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μανιταριών maitake για αυτούς τους σκοπούς.

Τα μανιτάρια Maitake μπορούν να καταναλωθούν ωμά, μαγειρεμένα ή σε μορφή συμπληρώματος. Ως επί το πλείστον, θεωρούνται ασφαλή, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν ή να αποφύγουν τη χρήση τους.

Όπως πάντα, μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο σχήμα συμπληρωμάτων.

 

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !