Οι χρήσεις του μαύρου σπορέλαιου για την υγεία των μαλλιών και του δέρματος



Το μαύρο σπορέλαιο είναι ένα συμπλήρωμα που εξάγεται από τους σπόρους της Nigella sativa , γνωστό και ως μαύρο κύμινο.

Η Nigella είναι ένα ανθοφόρο φυτό που προέρχεται από μέρη της Ευρώπης, της βόρειας Αφρικής και της Νοτιοδυτικής Ασίας.

Το μαύρο σπορέλαιο περιέχει τη φυτοχημική θυμοκινόνη , που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην απαλλαγή του σώματος από τα επιβλαβή σωματίδια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.

Αυτό το άρθρο συζητά τα οφέλη και τους κινδύνους του ελαίου μαύρων σπόρων.

Όταν επιλέγετε ένα συμπλήρωμα, αναζητήστε προϊόντα που έχουν ελεγχθεί από τρίτους και συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, εγγεγραμμένο διαιτολόγο διατροφολόγο (RD ή RDN) ή φαρμακοποιό.

Οφέλη από Μαύρο Σπορέλαιο

Αν και η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του μαύρου ελαίου στην υγεία είναι σχετικά περιορισμένη, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι μπορεί να προσφέρει πιθανά οφέλη.

Ακολουθεί μια ματιά σε πολλά βασικά ευρήματα από διαθέσιμες μελέτες.

Μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα

Το λάδι μαύρου σπόρου μπορεί να ωφελήσει ορισμένα άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pharmacopuncture.

Οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερις τυχαιοποιημένες, διπλά τυφλές, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές δοκιμές με άτομα που είχαν λάβει μαύρο σπόρο ως λάδι, τσάι ή σπόρους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν μείωση της γλυκόζης αίματος νηστείας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στις περισσότερες μελέτες, το λάδι μαύρου σπόρου καταναλώθηκε εκτός από τη χρήση από του στόματος φαρμάκων για τον διαβήτη, την υγιεινή διατροφή και την άσκηση.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη από το 2020 είχε στόχο να αξιολογήσει την επίδραση του ελαίου μαύρου σπόρου στη φλεγμονή, τη γλυκόζη στο αίμα νηστείας και το προφίλ των λιπιδίων σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας μεταξύ εκείνων που έλαβαν κάψουλες μαύρου σπορέλαιου έναντι της ομάδας εικονικού φαρμάκου.

Μπορεί να βοηθήσει στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Immunological Investigations το 2016, το έλαιο μαύρου σπόρου μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (RA).

Kheirouri S, Hadi V, Alizadeh M. Immunomodulatory effect of nigella sativa oil on T λεμφοκύτταρα σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Σε αυτήν την τυχαιοποιημένη εικονικό φάρμακο μελέτη, 43 γυναίκες με ήπια έως μέτρια ΡΑ έλαβαν κάψουλες ελαίου από μαύρο σπόρο ή ένα εικονικό φάρμακο κάθε μέρα για ένα μήνα.

Σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, όσοι χρησιμοποίησαν μαύρο σπορέλαιο ανέφεραν μειώσεις σε:

Συμπτώματα αρθρίτιδας (όπως αξιολογούνται από μια κλινική κλίμακα αξιολόγησης)

Επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών στο αίμα Ο αριθμός των διογκωμένων αρθρώσεων Μπορεί να μειώσει τις αλλεργίες και τη ρινική φλεγμονή

Το λάδι του μαύρου σπόρου υπόσχεται την αντιμετώπιση των αλλεργιών.

Για παράδειγμα, σε μια κλινική δοκιμή του 2011 με 66 άτομα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Otolaryngology, όταν οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν λάδι μαύρου σπόρου για δύο εβδομάδες, μείωσε τα ρινικά συμπτώματα, όπως: Ρινική συμφόρηση Κνησμός στη μύτη

Καταρροή Φτάρνισμα

Μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2018 ανέλυσε δεδομένα για να προσδιορίσει εάν το έλαιο μαύρου σπόρου θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία της ιγμορίτιδας.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το λάδι έχει πολλαπλά θεραπευτικά αποτελέσματα, όπως:

Αντιφλεγμονώδες Αντιοξειδωτικό Αντιισταμινικό (μπλοκάρει τις ισταμίνες για την ανακούφιση των αλλεργιών) Ανοσοποιητικός ρυθμιστής (κάτι που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα) Αντιμικροβιακό Αναλγητικό (μειώνει τον πόνο χωρίς υπνηλία)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πολυετή αλλεργική ρινίτιδα Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους

Το έλαιο μαύρου σπόρου μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου σε γυναίκες που είναι παχύσαρκες, σύμφωνα με μια μελέτη.

Για τη μελέτη, οι γυναίκες κατανάλωναν έλαιο Nigella sativa ή εικονικό φάρμακο ενώ ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων για οκτώ εβδομάδες.

Στο τέλος της μελέτης, τα ακόλουθα επίπεδα είχαν μειωθεί περισσότερο στην ομάδα που πήρε το έλαιο Nigella sativa:

Βάρος Περιφέρεια μέσης Τριγλυκερίδια

Μια άλλη μελέτη οκτώ εβδομάδων συμμετείχε σε καθιστικές γυναίκες με υπερβολικό βάρος και εξέτασε τον συνδυασμό αερόβιας άσκησης με συμπλήρωμα μαύρου ελαίου.

Τα αποτελέσματα των συμπληρωμάτων Nigella sativa 8 εβδομάδων και της αερόβιας προπόνησης στο λιπιδαιμικό προφίλ και στο VO2 max σε υπέρβαρες γυναίκες που κάνουν καθιστική ζωή.

Στη μελέτη, μια ομάδα έλαβε λάδι από μαύρο σπόρο και μια άλλη έλαβε εικονικό φάρμακο. και οι δύο έκαναν αερόβια άσκηση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός θεραπείας διατροφής, άσκησης και λαδιού μαύρου σπόρου παρείχε οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του βάρους και των επιπέδων χοληστερόλης.

Ωστόσο, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες με μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος και αξιολόγηση δίαιτας.

Μπορεί να υποστηρίξει τη θεραπεία της ακμής

Το λάδι μαύρου σπόρου που εφαρμόζεται ως υδρογέλη απευθείας στο δέρμα έχει δείξει σημαντικά αποτελέσματα στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ακμής χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μπορεί να βοηθήσει την ψωρίαση

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, το αιθέριο έλαιο και το εκχύλισμα μαύρου σπόρου βοήθησαν στη θεραπεία χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επικυρωθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με λάδι μαύρου σπόρου για αυτοάνοσα δερματικά προβλήματα.

Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του εκζέματος

Το έλαιο μαύρου σπόρου έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντι-αποπτωτικές (αποτροπή κυτταρικού θανάτου) ιδιότητες.

Αυτό το καθιστά αποτελεσματικό στη θεραπεία φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις και να προκαλέσουν την υπερβολική γρήγορη ανατροπή των κυττάρων του δέρματος (με αποτέλεσμα σχηματισμούς φολιδωτών πλάκας), όπως το έκζεμα.12 Kohandel Z, Farkhondeh T, Aschner Μ, et al. Αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της θυμοκινόνης και τα προστατευτικά της αποτελέσματα έναντι πολλών ασθενειών.

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των μαλλιών Ενώ οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει τη νιγκέλα για τα μαλλιά σε συνδυασμό με άλλα βότανα σε μελέτες σε ζώα, η αποτελεσματικότητά της στους ανθρώπους δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των επιστημονικών εκθέσεων του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Nigella sativa έχει πολλές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και επουλωτικές επιδράσεις, μεταξύ άλλων θεραπευτικών ιδιοτήτων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν τη δυνατότητα του μαύρου ελαίου να αντιμετωπίζει πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της θυρεοειδίτιδας Hashimoto Τα δεδομένα υποστηρίζουν το ισχυρό όφελος από τη χρήση σκόνης Nigella sativa για τη βελτίωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto.

Η Nigella sativa είχε παρατηρήσιμα αποτελέσματα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του Hashimoto, σύμφωνα με μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή του 2016, και μπορεί να θεωρηθεί ως μια θεραπευτική προσέγγιση για τη διαχείριση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto.

Μπορεί να υποστηρίξει το Μεταβολικό Σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο (μια ομάδα πέντε καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα προβλήματα) ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία με λάδι μαύρου σπόρου.

Μια μελέτη του 2020 σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Nigella sativa θα μπορούσε να συστηθεί για τη βελτίωση του προφίλ λιπιδίων και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.

Άλλες χρήσεις του λαδιού μαύρου σπόρου

Ενώ το έλαιο μαύρου σπόρου έχει μελετηθεί σε μελέτες ανθρώπων, εργαστηρίων και ζώων για τις παρακάτω συνθήκες, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Συζητήστε τη χρήση του λαδιού μαύρου σπόρου με τον εγγεγραμμένο διαιτολόγο διατροφολόγο, φαρμακοποιό ή πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν το χρησιμοποιήσετε για οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

Πονοκέφαλοι

Υψηλή πίεση του αίματος

Πεπτικές διαταραχές

Δοσολογία: Πόσο λάδι μαύρου σπόρου πρέπει να πάρω;

Η χρήση του συμπληρώματος πρέπει να εξατομικεύεται και να ελέγχεται από επαγγελματία υγείας, όπως εγγεγραμμένο διαιτολόγο διατροφολόγο (RD ή RDN), φαρμακοποιό ή πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Κανένα συμπλήρωμα δεν προορίζεται για τη θεραπεία, τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών.

Οι δόσεις λαδιού μαύρου σπόρου κυμαίνονται συνήθως από 1 έως 5 γραμμάρια από το στόμα την ημέρα για τέσσερις έως 12 εβδομάδες.

Η σκόνη μαύρου σπόρου κυμαίνεται από 1 έως 2 γραμμάρια από το στόμα την ημέρα για οκτώ έως 12 εβδομάδες.

Είναι ασφαλές για εμένα το μαύρο σπορέλαιο;

Το έλαιο μαύρου σπόρου μπορεί να μην είναι ασφαλές για όλους.

Για παράδειγμα, προτείνεται η αποφυγή της χρήσης του κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία. Παρενέργειες μαύρου σπορέλαιου

Η κατανάλωση ενός συμπληρώματος όπως το μαύρο σπορέλαιο μπορεί να έχει πιθανές παρενέργειες.

Μελέτες έχουν βρει κινδύνους που σχετίζονται με το μαύρο σπορέλαιο, όπως:

Τοξικότητα: Ένα συστατικό του μαύρου ελαίου που είναι γνωστό ως μελανθίνη μπορεί να είναι τοξικό σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Αλλεργική αντίδραση: Η εφαρμογή ελαίου μαύρου σπόρου απευθείας στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό δερματικό εξάνθημα γνωστό ως αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής σε ορισμένα άτομα.

Σε μια αναφορά περίπτωσης, ένα άτομο εμφάνισε δερματικές φουσκάλες γεμάτες υγρό μετά την εφαρμογή του ελαίου Nigella sativa στο δέρμα.

Ωστόσο, κατάποσαν επίσης το λάδι, επομένως είναι πιθανό οι φουσκάλες να ήταν μέρος μιας συστηματικής αντίδρασης (όπως η τοξική επιδερμική νεκρόλυση ).

Κίνδυνος αιμορραγίας: Το έλαιο μαύρου σπόρου μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος και να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Αποφύγετε το μαύρο σπορέλαιο εάν έχετε αιμορραγική διαταραχή ή παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος.

Επιπλέον, σταματήστε να παίρνετε λάδι μαύρου σπόρου τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν σκέφτεστε να πάρετε λάδι μαύρου σπόρου.

Το έλαιο μαύρου σπόρου δεν αντικαθιστά τη συμβατική ιατρική περίθαλψη.

Αποφύγετε να σταματήσετε οποιοδήποτε από τα φάρμακά σας χωρίς να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Το έλαιο μαύρων σπόρων μπορεί να αλληλεπιδράσει με κοινά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση όπως το Norvasc (αμλοδιπίνη) Ανοσοκατασταλτικά Φάρμακα για τον διαβήτη Σεροτονινεργικά φάρμακα (SSRIs, SNRIs, TCAs, MAOIs) Αντιπηκτικά (που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος) Ηρεμιστικά Διουρητικά (γνωστά και ως χάπια νερού)

Αλληλεπιδράσεις βοτάνων και συμπληρωμάτων Είναι επίσης πιθανό το μαύρο σπορέλαιο να αλληλεπιδράσει με κοινά βότανα και συμπληρώματα χωρίς συνταγή (OTC), όπως:

Μείωση της αρτηριακής πίεσης: πεπτίδια καζεΐνης, L-αργινίνη, νιασίνη και τσουκνίδα Μείωση του σακχάρου στο αίμα: Αλόη, πικρό πεπόνι, κανέλα κασσίας, χρώμιο και κάκτος φραγκόσυκου

Αραιωτικά αίματος: Σκόρδο, τζίντζερ, ginkgo, nattokinase και Panax ginseng OTC ηρεμιστικά: Λυκίσκος, κάβα, L-τρυπτοφάνη, μελατονίνη και βαλεριάνα OTC σεροτονινεργικά: 5-HTP, L-τρυπτοφάνη, SAMe και St. John's wort Σίδηρος:

Το έλαιο μαύρου σπόρου μπορεί να αυξήσει την ποσότητα σιδήρου που απορροφά το σώμα

Περίληψη

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συμπληρώματα λαδιού μαύρου σπόρου για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, των αλλεργιών, του άσθματος και του διαβήτη, και για να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Ενώ ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ισχυρισμούς υγείας, οι περισσότερες είναι μικρές και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Ως συμπλήρωμα, ο FDA δεν ρυθμίζει το έλαιο μαύρων σπόρων.

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να συνεργαστείτε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να προσδιορίσετε εάν είναι κατάλληλο για εσάς και σε ποια δόση.
Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !