Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που σας βοηθούν να χάσετε βάρος


Όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, οι φυτικές ίνες συχνά παίρνουν σε δεύτερη μοίρα.

Γνωρίζατε όμως ότι αυτό το ταπεινό θρεπτικό συστατικό μπορεί να είναι το μυστικό σας όπλο στο ταξίδι σας για απώλεια βάρους;

Οι φυτικές ίνες, που διατίθενται σε δύο μορφές - διαλυτές και αδιάλυτες, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους.

Ας καταλάβουμε γιατί οι ίνες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της απώλειας βάρους.

Κατανόηση των ινών: Διαλυτές έναντι αδιάλυτες

Οι διαιτητικές ίνες, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό με βάση τα φυτά, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της βέλτιστης πεπτικής υγείας.

Σε αντίθεση με άλλα θρεπτικά συστατικά, οι φυτικές ίνες είναι μοναδικές στο ότι δεν αφομοιώνονται ή απορροφώνται από τον οργανισμό.

Αντίθετα, εξυπηρετεί διάφορες λειτουργίες καθώς περνά μέσα από το πεπτικό σύστημα. Οι φυτικές ίνες κατηγοριοποιούνται ευρέως σε δύο βασικούς τύπους: διαλυτές και αδιάλυτες.

Διαλυτές ίνες

Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι γνωστές για την ικανότητά τους να διαλύονται στο νερό, μετατρέποντας σε μια ουσία που μοιάζει με γέλη μέσα στο στομάχι.

Επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση πληρότητας και, κατά συνέπεια, βοηθά στη διαχείριση του βάρους. 

Επιπλέον, καθώς αυτή η ίνα που μοιάζει με γέλη μετακινείται στο παχύ έντερο, γίνεται πηγή τροφής για ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, ενισχύοντας ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

Τα οφέλη για την υγεία των διαλυτών φυτικών ινών εκτείνονται πέρα ​​από το πεπτικό σύστημα. Ένας από τους πιο αξιοσημείωτους ρόλους του είναι στη διαχείριση της χοληστερόλης. 

Οι διαλυτές φυτικές ίνες συνδέονται με τα σωματίδια χοληστερόλης στο πεπτικό σύστημα, διευκολύνοντας την απέκκρισή τους από τον οργανισμό. 

Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), που συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες περιλαμβάνουν βρώμη, όσπρια (όπως φασόλια, φακές και μπιζέλια), ξηρούς καρπούς, σπόρους και ορισμένα φρούτα και λαχανικά.

Αδιάλυτες ίνες

Οι αδιάλυτες ίνες, σε αντίθεση με τις διαλυτές, δεν διαλύονται στο νερό. 

Παραμένει ανέπαφο καθώς ταξιδεύει μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Αυτός ο τύπος ινών προσθέτει όγκο στα κόπρανα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και να εξασφαλίσει τακτικές κινήσεις του εντέρου. 

Διευκολύνοντας την κίνηση του υλικού μέσω του πεπτικού συστήματος, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς και αποτελεσματικού πεπτικού συστήματος.

Επιπλέον, μια δίαιτα υψηλή σε αδιάλυτες φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης εκκολπωματίτιδας και αιμορροΐδων.

Πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών περιλαμβάνουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το πίτουρο σιταριού, τα λαχανικά και τη φλούδα ορισμένων φρούτων.

Η σύνδεση ινών-απώλειας βάρους


Και οι δύο τύποι φυτικών ινών συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια βάρους.

Δείτε πώς:

Προάγει τον κορεσμό: Οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μασηθούν και να αφομοιωθούν, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό το αίσθημα πληρότητας μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της υπερφαγίας, μειώνοντας έτσι τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Χαμηλά σε θερμίδες: Τα περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι χαμηλά σε θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να καταναλώνετε μεγάλο όγκο από αυτά τα τρόφιμα χωρίς να ανησυχείτε για τα κιλά.

Ενσωμάτωση φυτικών ινών στη διατροφή σας

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν τη σημασία των φυτικών ινών, συχνά αγωνίζονται να ενσωματώσουν αρκετές από αυτές στην καθημερινή τους διατροφή.

Συνιστάται στους ενήλικες κάτω των 50 ετών να καταναλώνουν μεταξύ 25 και 38 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως, ενώ όσοι άνω των 50 ετών πρέπει να στοχεύουν σε 21 έως 30 γραμμάρια.

Ωστόσο, εάν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, στοχεύστε σε τουλάχιστον 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

Για να σας βοηθήσουμε να καλύψετε το ημερήσιο όριο φυτικών ινών σας, ακολουθούν ορισμένες άμεσα διαθέσιμες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες:

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Αυτά μπορούν να παρέχουν από 5 έως 14 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το κεχρί, τη βρώμη, το ξόρκι και τη σίκαλη.

Σπόροι Chia: Ένα μόνο φλιτζάνι σπόροι chia παρέχει 11 γραμμάρια φυτικών ινών.

Σμέουρα: Ένα φλιτζάνι σμέουρα περιέχει 8 γραμμάρια φυτικών ινών.

Αρακάς και ρεβίθια: Ένα φλιτζάνι αρακάς ή μισό φλιτζάνι ρεβίθια περιέχουν και τα δύο 8 γραμμάρια φυτικών ινών.


Αβοκάντο: Ο κρεμώδης πολτός ενός αβοκάντο παρέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών.

Βρώμη και αμύγδαλα: Ένα φλιτζάνι βρώμη ή 100 γραμμάρια αμύγδαλα μπορεί να σας δώσει 4 γραμμάρια και 13 γραμμάρια φυτικών ινών, αντίστοιχα.

Ποπ κορν, πράσινα φασόλια, σέλινο, μάραθο, καρότα: Όλα αυτά είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών.

Μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα: Καταναλώνονται με τη φλούδα τους, αυτά τα φρούτα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών.

Θυμηθείτε, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, σε συνδυασμό με τακτική σωματική δραστηριότητα, είναι το κλειδί για βιώσιμη απώλεια βάρους.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα προγραμματίσετε τα γεύματά σας, μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε το μυστικό σας όπλο - ίνα!

Συμπέρασμα

Οι φυτικές ίνες είναι ένα ισχυρό θρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους προάγοντας τον κορεσμό και μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Η συμπερίληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας είναι ένας απλός, αποτελεσματικός και νόστιμος τρόπος για να υποστηρίξετε το ταξίδι σας για απώλεια βάρους.

Επομένως, μην υποτιμάτε τη δύναμη των φυτικών ινών.

Αγκαλιάστε το και θα είστε σε καλό δρόμο για να πετύχετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους. 


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !