Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα διουρητικά χάπια


Τα διουρητικά, γνωστά και ως «χάπια νερού», αυξάνουν τη ροή των ούρων και βοηθούν τα νεφρά σας να απομακρύνουν το αλάτι από το σώμα σας.

Τα διουρητικά μπορούν να βοηθήσουν διάφορες ιατρικές καταστάσεις που προκαλούνται από υπερβολική ποσότητα υγρών. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση μειώνοντας το υγρό στο αίμα σας που πρέπει να αντλήσει η καρδιά σας.

Αυτό το άρθρο συζητά τι αντιμετωπίζουν τα διουρητικά και πώς δρουν. Καλύπτει επίσης τους τύπους διουρητικών, τις παρενέργειες, τους κινδύνους και τις επιπλοκές.

Τι θεραπεύουν τα διουρητικά;

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συνταγογραφήσουν διουρητικά για τη μείωση των επιπέδων υγρών κατά τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων.

Αυτά περιλαμβάνουν:

Υψηλή πίεση του αίματος
Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
Πνευμονικό οίδημα
Γλαυκώμα

Ηπατική νόσο, όπως η κίρρωση

Ορισμένες παθήσεις των νεφρών, όπως οι πέτρες στα νεφρά
Οίδημα (πρήξιμο) στα πόδια, την κοιλιά και τους πνεύμονες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα διουρητικά μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν μακροχρόνια.

Σε άλλες, μπορούν να διακοπούν μόλις βελτιωθούν τα συμπτώματα.

Τα διουρητικά μερικές φορές λαμβάνονται μαζί με άλλα φάρμακα για τη θεραπεία καταστάσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Τύποι Διουρητικών

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διουρητικών που μπορεί να σας συνταγογραφήσει ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης. Κάθε φάρμακο έχει διαφορετικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί για την απομάκρυνση του υγρού ή του αλατιού από το σώμα.

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα εξετάσει τη συγκεκριμένη κατάστασή σας, τα οφέλη και τους κινδύνους σας όταν συνεργαστεί μαζί σας για την επιλογή ενός διουρητικού.

Μερικά διουρητικά μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά τα αποτελέσματά τους είναι συνήθως πιο ήπια από ό,τι με ιατρική συνταγή.

Τα φυτικά συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται όπως τα φάρμακα και μπορεί να προκαλέσουν αλληλεπιδράσεις με φάρμακα. Πάντα να ελέγχετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν πάρετε ένα συμπλήρωμα.

Αναστολείς Καρβονικής Ανυδράσης

Καρβονική ανυδράση αναστολείς, όπως η ακεταζολαμίδη, χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μείωση της πίεσης του υγρού στο μάτι για τη θεραπεία του γλαυκώματος.

Το φάρμακο δρα περιορίζοντας ένα ένζυμο που ονομάζεται καρβονική ανυδράση.

Αυτό είναι ένα ένζυμο στα νεφρά που επαναφέρει τα μέταλλα, το νάτριο και το νερό στο αίμα σας. Το φάρμακο περιορίζει αυτό το ένζυμο, επομένως αυξάνει την ποσότητα του νερού που φεύγει από το σώμα σας μέσω των ούρων.

Αναστολείς Sodium-Glucose Cotransporter 2 (SGLT2).

Οι αναστολείς συμμεταφορέα νατρίου-γλυκόζης 2 (SGLT2) μειώνουν τη γλυκόζη και το νάτριο που επιστρέφουν στο αίμα σας.

Με λιγότερα ιόντα νατρίου που επαναπορροφούνται στο αίμα σας, τα επίπεδα υγρών μειώνονται, γεγονός που κάνει αυτά τα φάρμακα να λειτουργούν ως ήπια διουρητικά.

Φάρμακα SGLT2 όπως το Invokana (καναγλιφλοζίνη) και Farxiga (dapagliflozin) χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία του διαβήτη επειδή μειώνουν τη γλυκόζη στο αίμα σας.

Διουρητικά βρόχου

Τα διουρητικά βρόχου επηρεάζουν ένα μέρος των νεφρών σας που ονομάζεται βρόχος του Henle. Αφαιρούν το αλάτι και το υπερβολικό νερό από το σώμα σας.

Τα διουρητικά βρόχου μπορεί επίσης να σας κάνουν να χάσετε πάρα πολύ κάλιο. Εάν η απώλεια καλίου είναι αρκετά σοβαρή, υποκαλιαιμία

(χαμηλά επίπεδα καλίου) μπορεί να προκύψουν. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η υποκαλιαιμία μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς και ακόμη και να προκαλέσει τη διακοπή της.

Τα διουρητικά βρόχου, όπως το Lasix (φουροσεμίδη), χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση), του υγρού στους πνεύμονες (πνευμονικό οίδημα), του γενικευμένου οιδήματος και της υπερκαλιαιμίας (επικίνδυνα υψηλά επίπεδα καλίου) μπορεί να συνταγογραφούνται για υπερασβεστιαιμία ή υψηλά επίπεδα ασβεστίου.

Θειαζίδες εμποδίζουν την επαναρρόφηση νατρίου και νερού στους νεφρώνες, τα μέρη του νεφρού που είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα των υγρών και των αποβλήτων που αποτελούν τα ούρα.

Αυτό προκαλεί περισσότερο νερό να φεύγει από το σώμα ως ούρα.

Όπως τα διουρητικά βρόχου, οι θειαζίδες μπορούν επίσης να προκαλέσουν πτώση των επιπέδων καλίου στο σώμα σας.

Ο γιατρός σας θα παρακολουθεί τα επίπεδα καλίου σας ενώ παίρνετε το φάρμακο.

Οι θειαζίδες είναι μια θεραπεία πρώτης γραμμής (δηλαδή, μια από τις πρώτες συνιστώμενες θεραπείες) για την υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι οι θειαζίδες είναι πιο αποτελεσματικές ως θεραπεία πρώτης γραμμής της υπέρτασης από τους αναστολείς ΜΕΑ, μια άλλη κοινή θεραπεία.7

Όταν το σπειραματικό

Ο ρυθμός διήθησης (ένα μέτρο της νεφρικής λειτουργίας) είναι πολύ χαμηλός, οι θειαζίδες μπορεί να μην λειτουργούν επίσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι θειαζίδες μπορεί να συνδυαστούν με διουρητικά βρόχου για να αυξήσουν τα αποτελέσματά τους.

Οι θειαζίδες χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία των λίθων στα νεφρά που περιέχουν ασβέστιο και του άποιου διαβήτη.8

Καλιοσυντηρητικά Διουρητικά

Όπως υποδηλώνουν τα ονόματά τους, τα καλιοσυντηρητικά διουρητικά δρουν αυξάνοντας τον όγκο των ούρων χωρίς να μειώνουν το κάλιο.

Τα καλιοσυντηρητικά διουρητικά περιλαμβάνουν τη σπιρονολακτόνη και την αμιλορίδη.

Η σπιρονολακτόνη εμποδίζει τη δράση της αλδοστερόνης, μια στεροειδής ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια.

Αναγκάζει τα νεφρά να απαλλαγούν από το επιπλέον νερό και νάτριο ενώ μειώνει την απώλεια καλίου.

Η σπιρονολακτόνη χρησιμοποιείται συχνά για την εξουδετέρωση της απώλειας καλίου που προκαλείται από θειαζίδια και διουρητικά βρόχου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του υπεραλδοστερονισμού

Αυτή είναι μια κατάσταση όπου το σώμα παράγει πάρα πολύ αλδοστερόνη, μια ορμόνη που ελέγχει την ισορροπία νερού και αλατιού.

Η αμιλορίδη εμποδίζει την επαναρρόφηση του νερού στο σώμα σας. Όπως η σπιρονολακτόνη, η αμιλορίδη χρησιμοποιείται συχνά για την εξουδετέρωση της απώλειας καλίου που προκαλείται από άλλα διουρητικά.9
Οσμωτικά Διουρητικά

Τα οσμωτικά διουρητικά αντλούν νερό μέσω της όσμωσης. Όσμωση είναι η διέλευση νερού από ένα λιγότερο συμπυκνωμένο διάλυμα σε ένα πιο συμπυκνωμένο διάλυμα.

Τα οσμωτικά διουρητικά εμποδίζουν την επαναρρόφηση του νερού και του επιτρέπουν να βγει από το σώμα. Λειτουργούν στα νεφρά καθώς και γύρω από τον εγκέφαλο και το μάτι για να τραβήξουν το νερό και να μειώσουν το πρήξιμο. Αυτό μπορεί να θεραπεύσει το γλαύκωμα καθώς και την αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση.

Τα οσμωτικά διουρητικά χρησιμοποιούνται επίσης για την πρόληψη της οξείας νεφρικής (νεφρικής) ανεπάρκειας μετά από χημειοθεραπεία ή ραβδομυόλυση
(μυϊκή διάσπαση).

Βάπτανς

Ανταγωνιστές υποδοχέα αγγειοπρεσίνης ή βαπτάνες (conivaptan και tolvaptan) χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καταστάσεων όπως το χαμηλό νάτριο σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια.

Wang C, Xiong B, Cai L.

Επιδράσεις της τολβαπτάνης σε ασθενείς με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια:

Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση.

BMC Καρδιοαγγειακή Διαταραχή. 2017; 17 (1). doi:10.1186/s12872-017-0598-y Λειτουργούν αυξάνοντας την ποσότητα νερού που απελευθερώνεται ως ούρα. Αυτό αυξάνει το επίπεδο του νατρίου στο αίμα.

Τι είναι τα φυσικά διουρητικά;

Ορισμένα βότανα και συμπληρώματα μπορεί να λειτουργήσουν ως φυσικά διουρητικά.

Αυτά περιλαμβάνουν πικραλίδα, τζίντζερ, άρκευθο, κράταιγο και μαϊντανό.

Ελέγχετε πάντα τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν πάρετε ένα συμπλήρωμα για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για εσάς.
Παρενέργειες Διουρητικών

Τα διουρητικά μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες που περιλαμβάνουν:

Συχνουρία
Κράμπες στους μύες
Αδυναμία
Εξάνθημα
Εμετός
Διάρροια
Πόνος στις αρθρώσεις
Ζάλη
λιποθυμία
Ευαισθησία στο ηλιακό φως (με θειαζιδικά διουρητικά)

Κίνδυνοι και Επιπλοκές

Τα θειαζιδικά και τα διουρητικά βρόχου μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα καλίου. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας συμβουλεύσει να περιορίσετε την πρόσληψη αλατιού και να αυξήσετε τις τροφές πλούσιες σε κάλιο εάν παίρνετε αυτούς τους τύπους διουρητικών.

Αντίθετα, τα καλιοσυντηρητικά διουρητικά μπορεί να προκαλέσουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα καλίου.

Αυτό μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις καρδιακού ρυθμού ή καρδιακή ανακοπή.

Εάν παίρνετε διουρητικά, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν χρειάζεται να ελέγχετε περιοδικά τα επίπεδα καλίου και τη νεφρική σας λειτουργία.

Τα διουρητικά θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην αφυδάτωση λόγω απώλειας υγρών εάν δεν πίνετε αρκετό νερό.

Πώς λειτουργούν τα διουρητικά

Τα διουρητικά βοηθούν τα νεφρά σας να απομακρύνουν το αλάτι από το σώμα σας. Αυτό βοηθά το σώμα σας να παράγει περισσότερα ούρα.

Το ξέπλυμα της περίσσειας νατρίου βοηθά στη μείωση του όγκου του αίματος, ο οποίος μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βοηθήσει την καρδιά σας να αντλεί πιο αποτελεσματικά.

Πολλά διουρητικά δρουν στους νεφρώνες των νεφρών, τα μέρη του νεφρού που είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα των υγρών και των αποβλήτων που αποτελούν τα ούρα.

Κάθε νεφρός σας έχει περίπου ένα εκατομμύριο νεφρώνες.

Τα διουρητικά περιορίζουν την ποσότητα νατρίου που μπορεί να απορροφηθεί από τους νεφρώνες.

Ορισμένα διουρητικά δρουν αναστέλλοντας την επαναρρόφηση του νερού. Το κάνουν αυτό μπλοκάροντας τους υποδοχείς της βαζοπρεσσίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση των επιπέδων νερού στο σώμα σας.

Συνήθως χρειάζονται περίπου μία με δύο ώρες για να αρχίσουν να δρουν τα διουρητικά.

Περίληψη

Τα διουρητικά αντιμετωπίζουν ιατρικές καταστάσεις που προκαλούνται από υπερβολική ποσότητα υγρών.

Βοηθούν στην απομάκρυνση του επιπλέον αλατιού και υγρών από το σώμα αυξάνοντας τα ούρα.

Διαφορετικοί τύποι διουρητικών είναι διαθέσιμοι για τη θεραπεία συγκεκριμένων καταστάσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το γλαύκωμα και το υγρό στους πνεύμονες.
 

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !