Μπορεί η κατανάλωση τσαγιού να βελτιώσει την υγεία των οστών σας;


Δεδομένου ότι τα οστά σας υποστηρίζουν και προστατεύουν όργανα, στους μύες αποθηκεύουν ασβέστιο, είναι η εύρεση προληπτικών τρόπων για να τα διατηρηθούν δυνατά καθώς μεγαλώνετε είναι απαραίτητη για μια μακρά, υγιή ζωή.

Η κατανάλωση άφθονων τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και η συμμετοχή σε ασκήσεις με πρόσκρουση (όπως το άλμα) είναι οι συνήθεις συστάσεις για την υγεία των οστών, καθώς και η αποφυγή ποτών με καφεΐνη όπως το τσάι και ο καφές. Αλλά αν είστε λάτρης του τσαγιού και θέλετε επίσης γερά κόκκαλα, τα νέα δεδομένα που μπορεί να προσφέρουν κάποια επιβεβαίωση.

Τσάι: Κακό για τα οστά;

Ενώ ορισμένες έρευνες έχουν βρει ότι η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μην είναι ο καλύτερος φίλος του σώματός σας όσον αφορά την υγεία των οστών, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα οφέλη άλλων βιοδραστικών ενώσεων στο τσάι υπερτερούν των τυχόν μειονεκτημάτων της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη.

 Παρατηρητικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τσαγιού δεν συμβάλλουν στην απώλεια ασβεστίου ή στη μείωση της οστικής πυκνότητας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντιφλεγμονώδη οφέλη που αποκομίζουν οι πότες τσαγιού από το ρόφημα μπορεί να έχουν κάποια σχέση με τα θετικά του αποτελέσματα στην υγεία των οστών.

Μερικές μελέτες έχουν προτείνει ότι για τις μετεμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο αληθινό τσάι, όπως το πράσινο τσάι, μπορεί να έχουν δραστηριότητες που μοιάζουν με οιστρογόνα, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να διατηρήσει την υγεία των οστών μετά τη φυσική μείωση των οιστρογόνων που υποστηρίζουν τα οστά που συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτό το στάδιο της ζωής.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2022 που περιελάμβανε 3.530 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι οι συμμετέχουσες που κατανάλωναν 1-3 φλιτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά οστεοπενίας (αδυνατισμένα οστά) και οστεοπόρωση (μειωμένη οστική μάζα) σε σύγκριση με άτομα που είτε δεν κατανάλωναν πράσινο τσάι είτε κατανάλωναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι ημερησίως.

Δοκιμή των πλεονεκτημάτων του τσαγιού που ενισχύουν τα οστά

Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με την κατανάλωση τσαγιού που συνδέονται με θετικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών έχουν βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε δεδομένα παρατήρησης, γεγονός που καθιστά δύσκολο να αποδειχθεί ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Για να αλλάξουν την προοπτική σχετικά με τη μελέτη του τσαγιού και της υγείας των οστών, ερευνητές στην Κίνα διερεύνησαν τη πιθανή σύνδεση χωρίς να βασίζονται σε δεδομένα παρατήρησης. 

Αντίθετα, πραγματοποίησαν αναλύσεις (τυχαιοποίησης Μεντελία), πράγμα που σήμαινε ότι χρησιμοποιούσαν γενετικές παραλλαγές για να τους βοηθήσουν να βγάλουν συμπεράσματα και να ελέγξουν μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Πώς λειτουργεί η Μεντελική Τυχαιοποίηση

Όλοι έχουν μικρές διαφορές στην αλληλουχία του DNA ή στις γενετικές παραλλαγές. 

Αυτές οι διαφορές συνδέονται με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά ή χαρακτηριστικά μας, όπως το χρώμα των ματιών, τον τύπο αίματος ή τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.

Η τυχαιοποίηση του Μεντελιανού είναι σαν ένα φυσικό πείραμα που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να καταλάβουν εάν ένα πράγμα (όπως μια συγκεκριμένη παραλλαγή γονιδίου) προκαλεί στην πραγματικότητα ένα αποτέλεσμα στην υγεία (όπως υψηλότερο κίνδυνο μιας συγκεκριμένης ασθένειας) χωρίς τη σύγχυση άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Αυτό που είναι βασικό σε αυτές τις μελέτες είναι ότι οι ερευνητές μπορούν να σκεφτούν ότι τα γονίδια εκχωρούνται τυχαία κατά τη γέννηση, όπως μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή. 

Από εκεί, μπορούν να εξετάσουν εάν ένα γονίδιο συνδέεται τόσο με την έκθεση όσο και με το αποτέλεσμα και να αισθάνονται πιο σίγουροι ότι η σχέση είναι αιτίας-αποτελέσματος.

Τελικά, οι ερευνητές έψαχναν να δουν πώς βελτιώθηκε ή δεν βελτιώθηκε η συνολική οστική πυκνότητα του σώματος με βάση την κατανάλωση τσαγιού.

Η υγιής οστική πυκνότητα είναι ζωτικής σημασίας επειδή είναι δείκτης της αντοχής των οστών και της συνολικής υγείας των οστών

Η υψηλή οστική πυκνότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, για τους οποίους ακόμη και μικρές πτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με γενετική κλίση να πίνουν περισσότερο τσάι είχαν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα αυξημένης ολικής οστικής πυκνότητας. (Ναι, υπάρχουν παραλλαγές στις αλληλουχίες DNA που σχετίζονται με την αγάπη του τσαγιού.) Αυτό ήταν πιο αξιοσημείωτο μεταξύ των συμμετεχόντων που ήταν μεταξύ 45 και 60 ετών.

Οι ερευνητές είπαν ότι η μελέτη τους κατέρριψε την εσφαλμένη αντίληψη ότι η κατανάλωση τσαγιού οδηγεί σε οστεοπόρωση, υποδεικνύοντας ότι το τσάι μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την οστική πυκνότητα.

Αλλά αυτή τη στιγμή, μπορούν μόνο να συμπεράνουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει μεταξύ των ανθρώπων που τείνουν να πίνουν τσάι στην αρχή.

Σε αναλύσεις υποομάδων, οι ερευνητές δεν βρήκαν αιτιώδη σχέση μεταξύ της οστικής πυκνότητας και των ίδιων των συγκεκριμένων τσαγιών, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου τσαγιού και του τσαγιού από βότανα.

«Αν και αυτή η μελέτη δείχνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για τα οφέλη της κατανάλωσης τσαγιού στην οστική μάζα, διεξήχθη αποκλειστικά στον ευρωπαϊκό πληθυσμό» 

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν αυτά τα ίδια οφέλη θα ισχύουν για τον παγκόσμιο πληθυσμό».

Για το ευρύ κοινό, η κατανάλωση τσαγιού θεωρείται υγιεινή συμπεριφορά και κανονικά δεν αποτελεί απειλή για την υγεία κάποιου». «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν μόνο τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση τσαγιού, ειδικά σε έναν ηλικιωμένο πληθυσμό».

Μπορεί η κατανάλωση τσαγιού να επηρεάσει την απορρόφηση του σιδήρου;

Άλλοι τρόποι για την υποστήριξη της υγείας των οστών

Το τσάι από μόνο του δεν αρκεί για να σας δώσει γερά κόκαλα.

 Πρέπει επίσης να λάβετε άλλα μέτρα για να υποστηρίξετε την υγεία των οστών καθώς γερνάτε.

Φάτε περισσότερα δαμάσκηνα

Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση περίπου 50 γραμμαρίων δαμάσκηνα κάθε μέρα (δηλαδή περίπου 4-6 δαμάσκηνα) μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας του ισχίου σε μετεμηνοπαυσιακές γυναίκες.  

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των δαμάσκηνων, στις φαινολικές ενώσεις και μικροθρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία των οστών.

Κάνετε Άσκηση Πρόσκρουσης

Ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης, όπως το τρέξιμο, το σχοινάκι ή η πλειομετρία, είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία των οστών. 

Αυτές οι δραστηριότητες δημιουργούν άγχος στα οστά (κάτι που είναι θετικό!), διεγείροντας τα κύτταρα που σχηματίζουν τα οστά να αυξήσουν την οστική πυκνότητα με την πάροδο του χρόνου. 

Αυτή η διαδικασία βοηθά στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης και καταγμάτων των οστών, καθιστώντας τις ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης απαραίτητο συστατικό μιας ολοκληρωμένης ρουτίνας φυσικής κατάστασης.

Μην ξεχνάτε το γάλα

Το γάλα αναγνωρίζεται ευρέως για τον ζωτικό του ρόλο στην υγεία των οστών, κυρίως λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο και βιταμίνη D. 

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση και τη διατήρηση γερών οστών, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση. 

Η πρωτεΐνη στο γάλα συμβάλλει επίσης στη δύναμη των οστών, καθιστώντας το βασικό διατροφικό παράγοντα για την υποστήριξη της σκελετικής υγείας.

Ορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η λακτόζη στο γαλακτοκομικό γάλα μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση του ασβεστίου. Εάν δεν καταναλώνετε γάλα γαλακτοκομικών, επιλέξτε εναλλακτικές λύσεις γάλακτος που περιέχουν θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία των οστών, όπως βιταμίνη D.

Περιορίστε το αλκοόλ και αποφύγετε το κάπνισμα

Ο περιορισμός του αλκοόλ και η αποφυγή του καπνίσματος υποστηρίζουν επίσης την ισχυρή υγεία των οστών. 

Η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία του ασβεστίου στο σώμα, το οποίο είναι απαραίτητο για την οστική πυκνότητα, ενώ το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη ροή του αίματος στα οστά, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την παροχή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στις σκελετικές δομές.

Αυτές οι επιλογές τρόπου ζωής όχι μόνο αποδυναμώνουν τη σκελετική δομή αλλά και επιβραδύνουν τη διαδικασία επούλωσης μετά από κατάγματα.

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !