Ροδόχρους ακμή: Φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν

 


Μπορείτε να μειώσετε την ερυθρότητα και να απαλύνετε τον ερεθισμό με φυσικές θεραπείες όπως πράσινο τσάι, με μέλι και αλόη βέρα

Εάν ζείτε με ροδόχρου ακμή, ξέρετε ότι το ερύθημα και η ερυθρότητα μπορεί να είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσετε.

Ευτυχώς, υπάρχουν επιλογές για να ηρεμήσετε το δέρμα που επηρεάζεται από τη ροδόχρου ακμή.

Αν και αυτή η χρόνια πάθηση του δέρματος δεν είναι πλήρως κατανοητή από τους ειδικούς γιατρούς, υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν και αξίζει να εξεταστούν.

Και ορισμένες φυσικές θεραπείες μπορούν επίσης να έχουν ηρεμιστικά αποτελέσματα.

Μπορείτε να την αντιμετωπίσετε φυσικά και πρόσθετες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ερυθρότητας.

Τι είναι η ροδόχρου ακμή;

Η ροδόχρους ακμή είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος που επηρεάζει κυρίως το πρόσωπό σας, προκαλώντας ερυθρότητα, έξαψη και σπυράκια, καθώς και κνησμό και ερεθισμό στην επιφάνεια του δέρματος.

Ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας ή τις ευαισθησίες σας, οι εξάρσεις της ροδόχρου ακμής μπορεί να επηρεαστούν από διάφορους παράγοντες όπως ο καιρός, η έκθεση στον ήλιο, τα πικάντικα τρόφιμα ή το αλκοόλ.

Εάν έχετε μια ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση ροδόχρου ακμής, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης ή ο δερματολόγος σας θα το αντιμετωπίσει συνταγογραφώντας αντιισταμινικά ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, πραγματοποιώντας χειρουργικές επεμβάσεις ή θεραπείες με λέιζερ.

«Οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες εξακολουθούν να εξελίσσονται»

 «Αλλά ο στόχος τους είναι να περιορίσουν την επέκταση των αιμοφόρων αγγείων».

Αλλά οι φυσικές θεραπείες και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι θεραπείες μπορεί να λειτουργούν διαφορετικά για τον καθένα, επομένως είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή δερματολόγο πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω.

Εδώ είναι μερικές γνωστές ή διερευνημένες φυσικές θεραπείες για τη ροδόχρου ακμή:

Φυσικές προτάσεις θεραπείας για τη ροδόχρου ακμή

Αν και καμία από αυτές τις φυσικές θεραπείες δεν είναι πιθανό να θεραπεύσει ή να διαχειριστεί πλήρως τη ροδόχρου ακμή από μόνη της, μπορεί να είναι χρήσιμη, ειδικά όταν πρόκειται για τη μείωση της φλεγμονής και της ερυθρότητας.

Αλόη

Η αλόη βέρα έχει μεγάλη φήμη όταν πρόκειται για την ανακούφιση ενός δυσάρεστου ηλιακού εγκαύματος. Ομοίως, οι καταπραϋντικές ιδιότητες της αλόης βέρα μπορούν να βοηθήσουν στον ερεθισμό του δέρματος και τη φλεγμονή που δημιουργείται από τη ροδόχρου ακμή. Δοκιμάστε να εφαρμόσετε καθαρό τζελ αλόης βέρα (είτε αγορασμένο από το κατάστημα είτε κομμένο απευθείας από το φυτό) στις πληγείσες περιοχές για να δείτε εάν παρέχει δροσιστικό αποτέλεσμα και μειώνει την ερυθρότητα.

Πράσινο τσάι

Υπάρχει ένας λόγος που μπορεί να βλέπετε το πράσινο τσάι ως συστατικό σε διαφορετικά προϊόντα δέρματος - το κοινό τσάι που μπορείτε να πίνετε το πρωί έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να είναι ευεργετικές για το δέρμα σας.

Αρκετές μελέτες έχουν αναλύσει την επίδραση του πράσινου τσαγιού στην παροχή υπεριώδους (UV) προστασίας για το δέρμα – επομένως, εάν έχετε ειδικά έξαρση ροδόχρου ακμής που σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ερυθρότητας και στη δημιουργία ενός προστατευτικού φραγμού.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε πράσινο τσάι αναμειγνύοντας εκχύλισμα πράσινου τσαγιού σε μια τοπική βάση ή εφαρμόζοντας φακελάκια πράσινου τσαγιού στο πρόσωπό σας.

Πλιγούρι βρώμης

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι οι μάσκες βρώμης είναι μια καταπραϋντική, φυσική θεραπεία για το πρόσωπό σας.

Η χρήση του ως απαλού καθαριστικού ή καταπραϋντικής μάσκας προσώπου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από ερεθισμούς λόγω της ροδόχρου ακμής.

Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει το πλιγούρι βρώμης, μπορεί να ηρεμήσει και να καταπραΰνει το φλεγμονώδες δέρμα, καθώς και να μειώσει την ερυθρότητα και τον ερεθισμό.

Επιπλέον, το πλιγούρι βρώμης μπορεί να λειτουργήσει ως απαλό απολεπιστικό, βοηθώντας στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και στο ξεκλείδωμα των πόρων χωρίς να προκαλεί επιπλέον ερεθισμούς – κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη συνολική υφή και εμφάνιση του δέρματος που επηρεάζεται από τη ροδόχρου ακμή.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλιγούρι βρώμης ανακατεύοντας λεπτοαλεσμένο πλιγούρι βρώμης με νερό για να σχηματίσετε μια πάστα και απλώνοντας το στο πρόσωπό σας για 15 έως 20 λεπτά πριν το ξεπλύνετε.

Χαμομήλι

Με τον ίδιο τρόπο που ένα φλιτζάνι τσάι χαμομηλιού μπορεί να σας χαλαρώσει πριν τον ύπνο, τα φακελάκια τσαγιού χαμομηλιού μπορεί να έχουν ηρεμιστική επίδραση και στο δέρμα σας. Αρκετές μελέτες διαπίστωσαν ότι το χαμομήλι μπορεί να έχει ενυδατικές ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο δέρμα. Μπορεί να βοηθήσει να καταπραΰνει και να ανακουφίσει τον ερεθισμό του δέρματος, τον κνησμό και την ενόχληση που σχετίζεται με τη ροδόχρου ακμή.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη διάρκεια έξαρσης της ροδόχρου ακμής, όταν το δέρμα σας είναι πιο ευαίσθητο και αντιδραστικό. Μπορείτε να εφαρμόσετε δροσισμένα φακελάκια τσαγιού χαμομηλιού ή να χρησιμοποιήσετε προϊόντα περιποίησης δέρματος με βάση το χαμομήλι για να καταπραΰνουν τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής.

Αιθέρια έλαια λεβάντας και τεϊόδεντρου

Τα αιθέρια έλαια έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορεί να είναι ευεργετικές για τη ροδόχρου ακμή. «Το έλαιο δέντρου τσαγιού και μερικά άλλα βοτανικά χρησιμοποιούνται για να μετριάσουν τη φλεγμονή», εξηγεί ο Δρ Μπέργκφελντ.

Μια μελέτη του 2022 που συνέκρινε διαφορετικές θεραπείες για τη ροδόχρου ακμή διαπίστωσε ότι το έλαιο δέντρου τσαγιού μπορεί να είναι χρήσιμο στη θανάτωση των μικροσκοπικών ακάρεων που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή της ροδόχρου ακμής.

Αλλά τα αιθέρια έλαια μπορεί να είναι ισχυρά, επομένως είναι σημαντικό να τα αραιώσετε σωστά, πριν τα χρησιμοποιήσετε στο πρόσωπό σας. 

Συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή τον δερματολόγο σας για καθοδήγηση πριν δοκιμάσετε αιθέρια έλαια στο δέρμα σας.

Ακατέργαστο μέλι

Γνωρίζουμε πολλά από τα οφέλη του μελιού για την υγεία. Αλλά το ωμό μέλι θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ερυθρότητας και της φλεγμονής που σχετίζεται με τη ροδόχρου ακμή. Αλλά δεν θέλετε να πάρετε μόνο μέλι από το ράφι του παντοπωλείου - προτιμήστε ωμό, εξ ολοκλήρου φυσικό μέλι που δεν έχει πρόσθετα συστατικά. 

Συγκεκριμένα, το μέλι kanuka ή manuka είναι χρήσιμο για τη διατήρηση της υγρασίας στο προσβεβλημένο δέρμα.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για να βοηθήσουν στη ροδόχρου ακμή

Δεν είναι μόνο αυτό που βάζετε στο δέρμα σας που μπορεί να επηρεάσει τη ροδόχρου ακμή σας. Μαζί με τη δοκιμή φυσικών θεραπειών και τη διατήρηση του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης σας ενήμερο, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να διατηρήσετε την ερυθρότητα στο ελάχιστο.

Ακολουθούν ορισμένες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής που μπορεί να είναι ευεργετικές:

Μειώστε το άγχος. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ροδόχρου ακμής. Η εξάσκηση τεχνικών διαχείρισης του στρες όπως ο διαλογισμός, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και ενδεχομένως στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων.

Φροντίδα του δέρματος. Χρησιμοποιήστε απαλά, μη ερεθιστικά προϊόντα περιποίησης δέρματος ειδικά σχεδιασμένα για ευαίσθητο δέρμα. Αποφύγετε τα σκληρά καθαριστικά, τα απολεπιστικά και το λειαντικό τρίψιμο που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής. Επιλέξτε προϊόντα χωρίς άρωμα και μη φαγεσωρογόνα. Επίσης, είναι καλό να ακολουθείτε μια τακτική ρουτίνα περιποίησης του δέρματος και να αποφεύγετε τις συχνές αλλαγές στα προϊόντα. 

Οι ξαφνικές αλλαγές ή ο υπερβολικός πειραματισμός με τη φροντίδα του δέρματος μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας και ενδεχομένως να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακή προστασία. Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ροδόχρου ακμής. Φοράτε καθημερινά αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο, ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες.

Επίσης, φορέστε καπέλα και αναζητήστε σκιά τις ώρες αιχμής του ήλιου. Ο Δρ Bergfeld επισημαίνει ότι το να φοράτε κάποιο είδος προστατευτικού καλύμματος κεφαλής μπορεί να είναι το καλύτερο στοίχημά σας, καθώς ορισμένα αντηλιακά μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη ροδόχρου ακμή.

Γνωρίστε τα ερεθίσματα σας. Προσδιορίστε και αποφύγετε τους πυροδοτητές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής. Οι συνήθεις παράγοντες που προκαλούν είναι τα πικάντικα τρόφιμα, τα ζεστά ροφήματα, το αλκοόλ, η καφεΐνη, οι ακραίες θερμοκρασίες, ο αέρας και ορισμένα προϊόντα περιποίησης δέρματος. 

Η τήρηση ημερολογίου για την παρακολούθηση των έξαρσής σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε μεμονωμένους παράγοντες ενεργοποίησης.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη ροδόχρου ακμή, οι φυσικές θεραπείες και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων σας.

Και απλά θυμηθείτε: η εμπειρία σας με τη ροδόχρου ακμή μπορεί να διαφέρει από άλλες, επομένως είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ή δερματολόγο όταν επιλέγετε ποιες θεραπευτικές επιλογές μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα για εσάς.

Με την κατάλληλη φροντίδα, τη διαχείριση των ερεθισμάτων και μια προσαρμοσμένη προσέγγιση, μπορείτε να βρείτε τρόπους να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματά σας.

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !