Βότανο Βερμπάσκο - Φλομος (Common Mullein) Τα οφέλη στην υγεία και τις χρήσεις του


Το Φλομος , ένα πανύψηλο ποώδες φυτό, είναι ένα φυσικό θαύμα που ενδιαφέρει τους βοτανολόγους και τους φυσιοδίφες για αιώνες.

Αυτό το διετές φυτό, εύκολα αναγνωρίσιμο από το ψηλό, μεγαλοπρεπές μίσχο και τα θολά, οβάλ σχήματος φύλλα του, είναι κάτι περισσότερο από ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του τοπίου.

Είναι μια δύναμη με οφέλη για την υγεία, που φημίζεται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Αναπνευστική Ανακούφιση

Το Φλομος είναι ένα όφελος για την υγεία του αναπνευστικού. Τα φύλλα και τα άνθη του είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταπράυνση των ξηρών, ερεθισμένων βρογχιολίων, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό φάρμακο για τον βήχα, τη βρογχίτιδα και το άσθμα.

Η ήπια δράση του βοτάνου στους βλεννογόνους βοηθά στην ανακούφιση αυτού του ξηρού βήχα, που συχνά βιώνουν όσοι εκτίθενται στον καπνό ή υποφέρουν από πνευμονικές παθήσεις.

Δέρμα και Εξωτερική Θεραπεία

Πέρα από τις αναπνευστικές χρήσεις του, είναι ένα απαλό αλλά ισχυρό θεραπευτικό του δέρματος.

Τα φύλλα του, όταν εφαρμόζονται ως κατάπλασμα, μπορούν να καταπραΰνουν διάφορους ερεθισμούς του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του εξανθήματος από την πάνα και του εκζέματος.

Αυτό αποδίδεται στις αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες του φυτού, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για φυσική φροντίδα του δέρματος.

Αντιφλεγμονώδεις και Αναλγητικές Ιδιότητες

Τα οφέλη του Φλομος επεκτείνονται στα αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά του αποτελέσματα.

Αυτό το καθιστά χρήσιμο στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής, είτε πρόκειται για μικρά τραύματα, πόνο στις αρθρώσεις ή μυϊκούς πόνους.

Υγεία αυτιών Μία από τις πιο διάσημες χρήσεις του φλόμου είναι στη θεραπεία λοιμώξεων του αυτιού.

Το έλαιο Φλομος , συχνά σε συνδυασμό με έλαιο σκόρδου, είναι μια παραδοσιακή θεραπεία για πόνους στα αυτιά και λοιμώξεις, παρέχοντας ανακούφιση από τον πόνο και αντιφλεγμονώδη οφέλη

Ιστορικές και Λαϊκές Χρήσεις

Η ιστορία του Φλομος είναι πλούσια με παραδοσιακές χρήσεις.

Στο παρελθόν, θεωρούνταν προστατευτικό βότανο ενάντια στα κακά πνεύματα και ασθένειες όπως η ελονοσία.

Η στιβαρή φύση του και η ευρεία διαθεσιμότητά του το έκαναν βασικό στην παραδοσιακή ιατρική, που χρησιμοποιείται για μια σειρά παθήσεων από την ουρική αρθρίτιδα έως τη φυματίωση.

Καλλιέργεια και αναγνώριση του Φλομος

Το Φλομος ευδοκιμεί σε διαταραγμένα εδάφη, που βρίσκεται συχνά σε αφθονία στη Βόρεια Αμερική, αν και αρχικά προερχόταν από την Ευρώπη.

Ο διετές κύκλος ανάπτυξής του ξεκινά με μια ροζέτα από φύλλα τον πρώτο χρόνο, ακολουθούμενη από την εμβληματική ακίδα λουλουδιών το δεύτερο έτος.

Τα θολά φύλλα και τα κίτρινα άνθη του φυτού είναι διακριτικά, καθιστώντας εύκολη την αναγνώριση για αναζήτηση τροφής ή καλλιέργεια.

Αξιοποιώντας τη δύναμη του:

Πρακτικές εφαρμογές και χρήσεις

Προετοιμασία για χρήση Τσάγια και αφεψήματα: Τα φύλλα φλόμου μπορούν να αποξηρανθούν και να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε ένα καταπραϋντικό τσάι. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για αναπνευστικά προβλήματα.

Βεβαιωθείτε ότι τα φύλλα είναι καλά στραγγισμένα για να αποφύγετε τον ερεθισμό από τις μικροσκοπικές τρίχες.

Καταπλάσματα: Τα φρέσκα ή επανενυδατωμένα αποξηραμένα φύλλα μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στο δέρμα για να καταπραΰνουν ερεθισμούς ή φλεγμονές.

Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για καταστάσεις όπως το έκζεμα, το εξάνθημα της πάνας ή οι αιμορροΐδες.

Λάδι Φλομος : Τα άνθη του φυτού Φλομος χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός θεραπευτικού ελαίου, συχνά με τη διαβροχή τους σε ελαιόλαδο.

Αυτό το λάδι είναι γνωστό για τη θεραπεία λοιμώξεων του αυτιού και μπορεί να αναμιχθεί με λάδι σκόρδου για πρόσθετα αντιμικροβιακά οφέλη.

Χρήση θεραπειών

Για ανακούφιση του αναπνευστικού: Ένα τσάι από αποξηραμένα φύλλα φλόμου μπορεί να ανακουφίσει τον βήχα και τον βρογχικό ερεθισμό.

Για πιο ισχυρό αποτέλεσμα, συνδυάστε το με άλλα αναπνευστικά βότανα.

Επούλωση του δέρματος: Ένα κατάπλασμα από φύλλα φλόμου μπορεί να εφαρμοστεί στις πληγείσες περιοχές για ανακούφιση από ερεθισμούς του δέρματος.

Για τις αιμορροΐδες, μια κομπρέσα εμποτισμένη σε έγχυμα φλόμου μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.

Μολύνσεις αυτιών: Το έλαιο φλόμου, θερμαινόμενο ελαφρώς, μπορεί να ρίξει στο αυτί για ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή.

Βεβαιωθείτε πάντα ότι δεν υπάρχει διάτρηση ή σοβαρός τραυματισμός στο αυτί πριν από τη χρήση.

Συμβουλές για τη συγκομιδή και την αποθήκευση Συγκομιδή Φύλλων:

Η καλύτερη εποχή για τη συγκομιδή των φλόμων είναι στο δεύτερο έτος τους, στις αρχές της εποχής όταν είναι μεγάλα και ζωντανά.

Στεγνώστε καλά τα φύλλα για αποθήκευση.

Συγκομιδή λουλουδιών: Διαλέξτε τα μικρά κίτρινα λουλούδια καθώς ανθίζουν. Για την παρασκευή λαδιού, μαραίνετε ελαφρά για να μειώσετε την υγρασία, κάτι που μπορεί να προκαλέσει το τάγγισμα του λαδιού.

Αποθήκευση Φλόμου: Τα αποξηραμένα φύλλα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, ξηρό μέρος σε αεροστεγείς περιέκτες.

Το Φλομος oil πρέπει να φυλάσσεται σε σκούρα μπουκάλια για να διατηρηθούν οι ιδιότητές του.

Ασφάλεια και προφυλάξεις

Ενώ το Φλομος είναι γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι σημαντικό να στραγγίζετε σωστά τα τσάγια για να αποτρέψετε τον ερεθισμό του λαιμού(alert-warning)

Επίσης, να είστε ενήμεροι για τις αλλεργίες και να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν το χρησιμοποιήσετε για ιατρικούς σκοπούς, ειδικά σε περίπτωση λοιμώξεων του αυτιού.(alert-warning)


Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας!

 

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !