Τι είναι η ψυχογενής πολυδιψία: Μια ασυνήθιστη διατροφική διαταραχή



Η ψυχογενής πολυδιψία, γνωστή και ως καταναγκαστική κατανάλωση νερού, είναι μια μοναδική και πολύπλοκη ψυχιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια ανεξέλεγκτη επιθυμία για κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων νερού.

Αυτή η κατάσταση εμπίπτει στην ευρεία ομπρέλα των διατροφικών διαταραχών, αν και δεν συνδέεται άμεσα με οργανικές αιτίες, όπως η νεφρική δυσλειτουργία ή ο διαβήτης.

Τι είναι η Ψυχογενής Πολυδιψία;

Η ψυχογενής πολυδιψία είναι μια κατάσταση που εκδηλώνεται ως έντονη, καταναγκαστική δίψα που οδηγεί στην κατανάλωση μεγάλων όγκων υγρών, ιδιαίτερα νερού, πολύ πέρα ​​από τις πραγματικές ανάγκες του σώματος.

Τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή μπορούν να καταναλώνουν πάνω από επτά λίτρα νερού την ημέρα, όγκος που υπερβαίνει κατά πολύ την ικανότητα του σώματος να αποβάλλει αυτά τα υγρά μέσω της ούρησης.

Αυτή η υπερβολική κατανάλωση νερού έχει σημαντικές συνέπειες στον οργανισμό.

Η υπερβολική πρόσληψη νερού αραιώνει το αίμα και τα μέταλλα που υπάρχουν στο σώμα, οδηγώντας σε μια κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία, όπου η συγκέντρωση νατρίου στο αίμα είναι επικίνδυνα χαμηλή.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενή πολυουρία (υπερβολική ούρηση) και χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές ωσμωτικότητας ορού.

Η ψυχογενής πολυδιψία συνδέεται συχνά με άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Συμπτώματα Ψυχογενούς Πολυδιψίας

Τα συμπτώματα της ψυχογενούς πολυδιψίας μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ατόμων.

Ωστόσο, ορισμένα κοινά σημάδια περιλαμβάνουν:

Έντονη δίψα: Αυτό είναι το πιο κοινό σύμπτωμα, που χαρακτηρίζεται από ακόρεστη ανάγκη για κατανάλωση υγρών, ιδιαίτερα νερού.

Αύξηση βάρους: Αυτό οφείλεται στη συσσώρευση υπερβολικού νερού στο σώμα.

Κατάθλιψη: Τα άτομα με αυτή την πάθηση συχνά παλεύουν με συναισθήματα θλίψης και απελπισίας.

Υπονατριαιμία: Πρόκειται για μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα λόγω υπερβολικής πρόσληψης νερού.

Ναυτία και έμετος: Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν λόγω της αντίδρασης του οργανισμού στην υπερβολική πρόσληψη νερού.

Νευρικότητα: Τα άτομα μπορεί να παρουσιάζουν σημάδια άγχους και ανησυχίας.

Πολυουρία: Χαρακτηρίζεται από συχνή και υπερβολική ούρηση.

Ραβδομυόλυση: Αυτό είναι ένα σπάνιο σύμπτωμα που χαρακτηρίζεται από τη διάσπαση του μυϊκού ιστού που οδηγεί στην απελευθέρωση των περιεχομένων των μυϊκών ινών στο αίμα.

Θεραπεία Ψυχογενούς Πολυδιψίας

Η θεραπεία της ψυχογενούς πολυδιψίας περιλαμβάνει πρωτίστως μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Αυτή η θεραπεία στοχεύει να αντιμετωπίσει τα υποκείμενα ψυχολογικά ζητήματα που συμβάλλουν στην καταναγκαστική ανάγκη να πίνετε υπερβολικές ποσότητες νερού.

Παράλληλα με τη θεραπεία, η προσεκτική παρακολούθηση της πρόσληψης υγρών είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης.
Πάντα να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας για μια ακριβή διάγνωση και επιλογές θεραπείας εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζει συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν την πάθηση. (alert-warning)

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !