Σπιτικές θεραπείες για τα ηλιακά εγκαύματα


Ανυπομονούσατε για τις διακοπές σας στην παραλία για μήνες. Υπομείνατε το ταξιδιωτικό άγχος που επιδεινώθηκε από την πανδημία.

Όταν έφτασες τελικά, κατευθύνθηκες κατευθείαν στην παραλία για να χαλαρώσεις στον ήλιο. Απολάμβανες κάθε λεπτό και νόμιζες ότι είχες ακολουθήσει όλες τις σωστές συμβουλές προστασίας από τον ήλιο, αλλά τα γεγονότα αντικρίζεσαι στον καθρέφτη του δωματίου σου στο ξενοδοχείο σου αργότερα εκείνη την ημέρα:


Έχεις ένα ηλιακό έγκαυμα.

Όσο απογοητευτικά και ακόμη και ντροπιαστικά κι αν είναι, συμβαίνουν ηλιακά εγκαύματα.

Τα καλά νέα? Είναι απλό να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε το ηλιακό έγκαυμα και να μην σας καταστρέψει το υπόλοιπο των διακοπών σας. 

Πώς συμβαίνει ένα ηλιακό έγκαυμα;

Το ηλιακό έγκαυμα είναι μια φλεγμονώδη αντίδραση στη βλάβη της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) στα εξωτερικά στρώματα του δέρματος, εξηγεί το Skin Cancer Foundation. Συμβαίνει όταν το δέρμα σας λαμβάνει υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς την κατάλληλη προστασία από αντηλιακά και ρούχα, προσθέτει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD).

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το δέρμα σας νεανικό και υγιές είναι να μείνετε μακριά από τον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής (10 π.μ. έως 4 μ.μ.) και να χρησιμοποιείτε αντηλιακό και προστατευτικό ρουχισμό όταν βγαίνετε έξω, όπως συνιστάται από το Ίδρυμα για τον καρκίνο του δέρματος. 

Πώς γίνεται λοιπόν να νιώθετε το κάψιμο;

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που οι ασθενείς παθαίνουν ηλιακό έγκαυμα είναι ότι ξέχασαν να ξαναβάλουν αντηλιακό ή περιμένουν πολύ για να το ξαναβάλουν, λέει η Allison Arthur, MD, πιστοποιημένη δερματολόγος στο Sand Lake Dermatology Center στο Ορλάντο της Φλόριντα. «Υποτίθεται ότι το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον κάθε δύο ώρες ή νωρίτερα εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε πολύ», λέει ο Δρ Άρθουρ. 

Ελέγξτε προσεκτικά την ετικέτα του αντηλιακού σας, καθώς η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού μπορεί να κυμαίνεται από 40 έως 80 λεπτά υπό αυτές τις συνθήκες. Και μην ξεχνάτε τα αυτιά σας και την κορυφή των ποδιών σας – δύο σημεία που ο Άρθουρ λέει ότι οι άνθρωποι συχνά παραμελούν.

Ένας άλλος πιθανός λόγος που πάθατε ένα απροσδόκητο ηλιακό έγκαυμα: Υποτιμήσατε πόσο ισχυρές είναι πραγματικά οι ακτίνες του ήλιου.

Οι άνθρωποι που κάνουν διακοπές σε τροπική παραλία έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν ηλιακό έγκαυμα επειδή αυτοί οι προορισμοί τείνουν να είναι πιο κοντά στον ισημερινό, όπου οι ακτίνες του ήλιου είναι οι πιο δυνατές.

Ένα ταξίδι στην παραλία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εγκαύματος το καλοκαίρι, επειδή τόσο η άμμος όσο και το νερό αντανακλούν τον ήλιο πίσω σας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, αυξάνοντας το φορτίο υπεριώδους ακτινοβολίας σας. (Γι’ αυτό κινδυνεύετε επίσης από ηλιακό έγκαυμα όταν κάνετε διακοπές σε χιονισμένους προορισμούς – το χιόνι είναι επίσης αντανακλαστικό.)

Τέλος, ένας συννεφιασμένος ουρανός δεν σημαίνει ότι δεν θα καείτε. Η Άρθουρ λέει ότι βλέπει συχνά τα χειρότερα ηλιακά εγκαύματα μετά από μια συννεφιασμένη μέρα: «Οι άνθρωποι δεν βλέπουν τον ήλιο και ξεχνούν ότι χρειάζονται προστασία από τις ακτίνες UV που διαπερνούν τα σύννεφα». 

Πώς να αντιμετωπίσετε ένα ηλιακό έγκαυμα στο σπίτι

Ένα ηλιακό έγκαυμα μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετές ώρες για να εμφανιστεί, λέει η Marisa Garshick, MD, πιστοποιημένη δερματολόγος με MDCS Dermatology στη Νέα Υόρκη: «Συχνά μπορεί να κορυφωθεί 24 έως 48 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο. και στη συνέχεια θα υποχωρήσει, χρειάζονται μέρες έως εβδομάδες για να αναρρώσει πλήρως».

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν συντομεύσεις για την επούλωση ενός ηλιακού εγκαύματος, αλλά γνωρίζοντας πώς να το αντιμετωπίσετε θα ελαχιστοποιήσετε την ενόχλησή σας και η γρήγορη αντίδραση θα επαναφέρει τις διακοπές σας σε καλό δρόμο. 

Πώς να διευκολύνετε ένα ηλιακό έγκαυμα και να προωθήσετε την επούλωση

Δοκιμάστε αυτές τις θεραπείες ηλιακού εγκαύματος για να ανακουφίσετε τον πόνο σας και να νιώσετε πιο άνετα: Μείνε στη σκιά

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία του ηλιακού εγκαύματός σας είναι να μείνετε σε σκιά (και κατά προτίμηση να μετακινηθείτε σε εσωτερικούς χώρους για κλιματισμό). Φροντίστε να καλύπτετε πλήρως το έγκαυμα με ελαφρύ προστατευτικό ρουχισμό ή καπέλο όποτε βγαίνετε έξω και αναζητάτε συχνά σκιά μέχρι να επουλωθεί πλήρως το ηλιακό έγκαυμα.

Δροσιστείτε με ντους ή κρύα κομπρέσα

Εάν ο πόνος και η ζέστη του ηλιακού εγκαύματός σας σας κάνουν να νιώθετε άβολα, το να κάνετε ένα γρήγορο δροσερό ντους ή μπάνιο ή η εφαρμογή δροσερών κομπρέσων (όπως μια βρεγμένη πετσέτα) στις πληγείσες περιοχές μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση, σύμφωνα με την AAD. Μετά από ένα σύντομο ξέβγαλμα, στεγνώστε απαλά, αφήνοντας σκόπιμα το δέρμα σας ελαφρώς υγρό. (Λάβετε υπόψη ότι ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάγο σε κρύα κομπρέσα, θα πρέπει να αποφύγετε την εφαρμογή του απευθείας σε δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation.)

Διατηρήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο

Ρίξτε τζελ αλόης βέρα για να απαλύνετε το ξεραμένο δέρμα σας και να ανακουφίσετε μερικά από τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος, συμβουλεύει η AAD. Το δέρμα σας είναι πιο ευαίσθητο σε πιθανούς ερεθιστικούς παράγοντες αυτή τη στιγμή, γι’ αυτό προσέξτε τα ήπια, χωρίς άρωμα, χημικά βάλσαμα και προσέξτε τη νεομυκίνη (ένα κοινό αλλεργιογόνο που βρίσκεται στη Νεοσπορίνη), προειδοποιεί ο Άρθουρ: «Όταν οι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε αυτά συστατικά και εφαρμόστε τα σε καμένο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει περισσότερη φλεγμονή, φουσκάλες, κνησμό ή δυσφορία». Αποφύγετε τα προϊόντα «-καΐνης», όπως η βενζοκαΐνη, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση και ερεθισμό, σημειώνει η AAD.

Χρησιμοποιήστε αναλγητικά για να μειώσετε τη φλεγμονή

Πάρτε ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, όπως ιβουπροφαίνη ή ναπροξένη , εάν χρειάζεται για τον πόνο. «Με τη μείωση της φλεγμονής, τα αναλγητικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος και της ερυθρότητας που σχετίζεται με ένα ηλιακό έγκαυμα», εξηγεί ο Δρ Garshick.

Προσέξτε επιπλέον για να παραμείνετε ενυδατωμένοι

Όταν βρίσκεστε στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι εύκολο να υπερθερμανθείτε και να αφυδατωθείτε – επιπλέον, όπως σημειώνει η AAD, ένα ηλιακό έγκαυμα θα τραβήξει υγρό στο σώμα σας προς την επιφάνεια του δέρματος, θέτοντας σας σε υψηλότερο κίνδυνο αφυδάτωση. 

Για να αντιμετωπίσετε αυτόν τον κίνδυνο, πίνετε άφθονο νερό και άλλα μη αλκοολούχα υγρά για να σας βοηθήσουν να ενυδατωθείτε. (Αυτός ο Υπολογιστής ενυδάτωσης μπορεί να παρέχει μια εκτίμηση του πόσο νερό πρέπει να πιείτε με βάση μεμονωμένους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και το επίπεδο δραστηριότητας.)

Αντισταθείτε στην παρόρμηση για ξεφλούδισμα


Βιολογική Πόσιμη Αλόη Κρητικής Γης.

 

eshop

 (getProduct) #button=(Αγορά) #price=(€57.00) #sale=(30% Off)



Λίγες μέρες μετά το ηλιακό έγκαυμα, το δέρμα σας μπορεί να αρχίσει να ξεφλουδίζει, κάτι που είναι σημάδι ότι το σώμα σας θεραπεύει και αφαιρεί τα κατεστραμμένα κύτταρα, σημειώνει το Skin Cancer Foundation. 

Αλλά, προσθέτουν, ποτέ μην ξεφλουδίζετε μόνοι σας το δέρμα. Αφήστε το να ξεκολλήσει φυσικά και ξέρετε ότι θα σταματήσει να ξεφλουδίζει μόνο του μόλις επουλωθεί το ηλιακό έγκαυμα. Να είστε απαλοί με το δέρμα σας όσο επουλώνεται και αποφύγετε τυχόν σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες ή λούφα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μάθετε από την εμπειρία

Τέλος, ενώ δεν θα θεραπεύσει άμεσα το ηλιακό έγκαυμα, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Ο Άρθουρ λέει ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούνται για ένα περιστασιακό ελαφρύ ηλιακό έγκαυμα. Αντίθετα, συνιστά να μάθουμε από την εμπειρία: «Νομίζω ότι ένα ηλιακό έγκαυμα είναι μια σημαντική κλήση αφύπνισης», λέει. «Εστιάστε στην προσπάθεια να καταλάβετε τι πήγε στραβά που οδήγησε στο ηλιακό έγκαυμα και να είστε πιο ενεργοί για την πρόληψη μελλοντικών ηλιακών εγκαυμάτων».

Πότε να αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα για το ηλιακό έγκαυμα

Ιατρικά, τα ηλιακά εγκαύματα μετρώνται σε μοίρες, οι οποίες κατηγοριοποιούν το έγκαυμα με βάση το επίπεδο βλάβης στο δέρμα, όπως σημειώνει η Cleveland Clinic.

Τα εγκαύματα πρώτου βαθμού είναι τα πιο συνηθισμένα, καταστρέφοντας το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Συνήθως θεραπεύονται από μόνα τους σε λίγες μέρες έως μία εβδομάδα. Εάν το ηλιακό έγκαυμα σας κάνει φουσκάλες, πιθανότατα έχετε ένα έγκαυμα δεύτερου βαθμού, το οποίο καταστρέφει το εσωτερικό στρώμα του δέρματος και μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να επουλωθεί. Θα μπορούσε να απαιτήσει ακόμη και ιατρική περίθαλψη.

Τα ηλιακά εγκαύματα τρίτου βαθμού είναι σπάνια, αλλά η κλινική του Κλίβελαντ λέει ότι κάποιος θα μπορούσε να πάρει ένα τέτοιο έγκαυμα πέφτοντας για ύπνο στον ήλιο για πολλές ώρες κοντά στον ισημερινό.

Ανεξάρτητα από το βαθμό του ηλιακού εγκαύματός σας, ο Άρθουρ και ο Γκάρσικ συμβουλεύουν να ακυρώσετε τα σχέδιά σας και να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Έντονος πόνος
Πυρετός
Λιποθυμία
Ναυτία ή έμετος
Πονοκέφαλο
Σύγχυση
Φουσκάλες που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του δέρματος
Φουσκάλες σε ευαίσθητες περιοχές όπως το πρόσωπο 

 Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !