Οι επιπτώσεις των στεγνωτήρων νυχιών στο ανθρώπινο δέρμα.

 


Το ημιμόνιμο μανικιούρ έχει γίνει μια από τις αγαπήμενες συνήθειες περιποίησης για τις περισσότερες γυναίκες, ενώ πολλές «φουρνίζουν» πια τα νυχιά τους και στο σπίτι με οικιακές συσκευές!

Το μανικιούρ με τζελ - όπως και το ημιμόνιμο - είναι μια εύκολη και πολύ διαδεμονή λύση που προτιμούν πλέον πολλές γυναίκες καθώς διαρκεί πολύ περισσότερο από το απλό ακρυλικό μανικιούρ.

Ωστόσο, οι συσκευές που χρησιμοποιούν τα κέντρα αισθητικής για το στέγνωμα του βερνικιού νυχιών ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο (UCSD).

Οι συσκευές αυτές που μοιάζουν με μικρά σολάριουμ για τα χέρια εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία ενεργοποιεί τα χημικά που περιέχει το τζελ κάνοντάς το να σκληρύνει.

Όπως σημειώνει το sciencealert.com, παρότι η λάμπα ενός στεγνωτήρα βερνικιού νυχιών εκπέμπει διαφορετικό φάσμα υπεριώδους ακτινοβολίας από μια συσκευή σολάριουμ, οι λίγες ακτίνες που εκπέμπει εξακολουθούν να διαπερνούν εύκολα το ανθρώπινο δέρμα με άγνωστα αποτελέσματα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Γνωρίζουμε τους κινδύνους της υπεριώδους ακτινοβολίας, ωστόσο μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν είχαν μελετήσει τις επιπτώσεις των στεγνωτήρων νυχιών στο ανθρώπινο δέρμα.

Κι ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ελάχιστη ή και καμία σχέση μεταξύ των συσκευών αυτών και του καρκίνου του δέρματος σε επίπεδο πληθυσμού, η νέα μελέτη έδειξε κάποια ανησυχητικά αποτελέσματα.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Λούντμιλ Αλεξάντροφ, δήλωσε ότι πριν από τη μελέτη δεν υπήρχαν στοιχεία για το τι κάνουν αυτές οι συσκευές στα ανθρώπινα κύτταρα. Τα ευρήματα των επιστημόνων υποδεικνύουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία των στεγνωτήρων νυχιών μπορεί να βλάψει το DNA ανθρώπων και ποντικιών με παρόμοιους τρόπους.

Χρησιμοποιώντας διαφορετικούς συνδυασμούς ανθρώπινων κυττάρων και κυττάρων ποντικιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία μόνο 20λεπτη συνεδρία με ένα στεγνωτήρα νυχιών, οδήγησε στο θάνατο το 30% των κυττάρων σε ένα τρυβλίο Petri. Τρεις διαδοχικές 20λεπτες συνεδρίες ανέβασαν αυτό το ποσοστό στο 65% με 70%. Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις μιτοχονδριακής βλάβης και βλάβης του DNA, καθώς και μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος.

«Τα πειραματικά μας αποτελέσματα και τα προηγούμενα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τους στεγνωτήρες νυχιών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο χέρι και ότι όπως και μια συσκευή σολάριουμ, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος», έγραψαν οι ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications».

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)
dikaiologitika.gr


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !