Ψωρίαση και δίαιτα: Πώς τα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τη φλεγμονή

 


Η υιοθέτηση ενός υγιεινού, ισορροπημένου σχεδίου διατροφής είναι συχνά το κλειδί για την υποστήριξη διαφόρων τομέων υγείας και ευεξίας. Εξάλλου, οι τροφές που βάζουμε στο σώμα μας έχουν τη δύναμη να μας τροφοδοτούν ή να μας βλάπτουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως βιολογικές εκτιμήσεις και υποκείμενες παθήσεις υγείας.

Και όταν πρόκειται για δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, το φαγητό σίγουρα παίζει ρόλο, ειδικά όταν αντιμετωπίζετε εξάρσεις.

Ο δερματολόγος Anthony Fernandez, MD, PhD, εξηγεί πώς οι τροφές που τρώτε μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας της ψωρίασής σας και ποιες τροφές μπορεί να προκαλούν την έναρξη των συμπτωμάτων σας.

Η σύνδεση μεταξύ διατροφής και ψωρίασης

Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται από αποχρωματισμένα λέπια, πλάκες ή ανυψωμένα εξανθήματα στο δέρμα σας. Αυτές οι κνησμώδεις, επώδυνες πλάκες εμφανίζονται λόγω της υπερδραστήριας φλεγμονώδους απόκρισης του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα στοχεύει τα δικά του υγιή κύτταρα του δέρματος, δημιουργεί έναν κύκλο φλεγμονής και πρηξίματος που έχει ως αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή κυττάρων του δέρματος και τη συσσώρευση λεπιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με ψωρίαση μπορεί επίσης να αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα ή φλεγμονή στις αρθρώσεις τους.

Ενώ καμία από αυτές τις καταστάσεις δεν προκαλείται άμεσα από οτιδήποτε τρώτε, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή. Για παράδειγμα, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα επιδόρπια με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τα τηγανητά τρόφιμα μπορούν όλα να προκαλέσουν εκτεταμένη φλεγμονή και ερεθισμό που επίσης τελικά προσθέτουν στη συνολική ποσότητα σωματικού λίπους. Και μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση του σωματικού λίπους οδηγεί σε πιο μακροπρόθεσμη φλεγμονή, που σημαίνει ότι διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για ψωρίαση εάν έχετε υπέρβαρο ή παχυσαρκία.

«Έχουμε πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι εάν έχετε υπέρβαρο ή παχυσαρκία, η απώλεια βάρους μέσω μιας δίαιτας υποθερμιδικής (χαμηλών θερμίδων) θα βελτιώσει τη συνολική σοβαρότητα της ψωρίασής σας», λέει ο Δρ Fernandez.

Τούτου λεχθέντος, δεν έχει να κάνει με το πόσο τρώτε - αλλά με το τι τρώτε, το πόσο δραστήριοι είστε και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά όσον αφορά τη συνολική υγεία και ευεξία σας, καθώς και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Τα τρέχοντα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα άτομα με ψωρίαση θα πρέπει να συνεργάζονται απευθείας με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να σχεδιάσουν σχέδια διατροφής που να καλύπτουν τις ατομικές τους ανάγκες, εκτός από την επιδίωξη των τρεχουσών επιλογών θεραπείας για την ψωρίαση. Η εστίαση στη βελτίωση της συνολικής υγείας σας, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής σας, όχι μόνο σας προετοιμάζει για επιτυχία όταν εμφανίζονται έξαρση, αλλά βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου για άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την ψωρίαση, όπως:

Διαβήτης.

Υψηλή χοληστερόλη.

Εγκεφαλικό.

Καρδιακή ασθένεια.

«Η άσκηση είναι καλή για το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προώθηση της απώλειας βάρους λόγω των θερμίδων που καίτε», σημειώνει ο Δρ Fernandez. «Η ευεξία, γενικά, είναι καλό να προσπαθείς. Στρατηγικές όπως η καλή διατροφή, η άσκηση και ο αρκετός ύπνος είναι όλα τα κλειδιά για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να ξεσπάσετε».

Προσθέτει ότι ορισμένοι άνθρωποι βελτιώνονται τόσο πολύ με τη διατροφή και την άσκηση που δεν χρειάζονται φάρμακα. «Αλλά πιστεύουμε ότι αυτό είναι περισσότερο η εξαίρεση και σίγουρα δεν λέμε ότι αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε», λέει, σημειώνοντας ότι ούτε η άσκηση ούτε η δίαιτα συνιστώνται ως εναλλακτική λύση στα φάρμακα και τις τρέχουσες θεραπείες. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα πρόσθετα στοιχεία στη θεραπεία μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα των ασθενών.

«Για μερικούς ανθρώπους, οι βελτιώσεις που βλέπουν μέσω της άσκησης και της διατροφής μπορεί να σημαίνουν ότι το μόνο που χρειάζονται είναι ένα τοπικό φάρμακο για τη διαχείριση της ψωρίασής τους, σε αντίθεση με ένα χάπι ή ένα ενέσιμο φάρμακο που επηρεάζει συστηματικά το ανοσοποιητικό τους σύστημα και μπορεί να έχει άλλες παρενέργειες. " αυτός προσθέτει.

Οι πιθανότητες είναι ότι τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση θα χρειάζονται πάντα φάρμακα, σημειώνει. «Ωστόσο, πιστεύουμε ότι μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνετε μέσω της ευεξίας και της διατροφής».

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε ψωρίαση

Ένα γρήγορο κυνήγι στην αγαπημένη σας μηχανή αναζήτησης θα σας δώσει πολλές μεγάλες λίστες με τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε εάν πάσχετε από ψωρίαση. Αλλά ο Δρ. Fernandez προειδοποιεί όλους να μην χρησιμοποιούν αυτές τις λίστες ελέγχου ως συμβουλές χονδρικής. Ο λόγος? Δεν υπάρχουν ακόμη στέρεα επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο που προκαλεί έξαρση της ψωριασικής νόσου σε όλους.

Τούτου λεχθέντος, μπορεί να συναντήσετε μερικές τροφές που προκαλούν ορισμένα από τα συμπτώματά σας. Όταν συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στο πώς αυτά τα τρόφιμα σας κάνουν να αισθάνεστε. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει έξαρση πιο συχνά όταν τρώει μπριζόλα, ενώ ένα άλλο άτομο όχι. Με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, αυτές οι εμπειρίες βασίζονται στις δικές σας μοναδικές βιολογικές αποκρίσεις και αξίζει να σημειωθούν.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων και κρατήστε σημειώσεις για το πώς αισθάνεστε όταν τρώτε αυτά τα τρόφιμα και πώς αισθάνεστε όταν τα αποφεύγετε εντελώς. Στη συνέχεια, φέρτε αυτά τα στοιχεία στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Εάν ενδιαφέρεστε να ξεκινήσετε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα - ή οποιαδήποτε δίαιτα, πραγματικά - η κατοχή αυτών των πληροφοριών θα σας βοηθήσει να ενημερώσετε τις συστάσεις του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης για ένα πρόγραμμα διατροφής που να ανταποκρίνεται στις ατομικές σας ανάγκες.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί στον πειραματισμό με απλά, ασφαλή πράγματα όπως αυτό», ενθαρρύνει ο Δρ Fernandez. «Ο καθένας είναι μοναδικός και μπορεί να έχει ένα μοναδικό έναυσμα για την ασθένειά του. Θα το πάρουμε στα σοβαρά αν μας το αναφέρουμε».

Για παράδειγμα, εάν έχετε αναπτύξει τροφική δυσανεξία σε πράγματα όπως η γλουτένη ή έχετε κοιλιοκάκη, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του ερεθισμού, που μπορεί στη συνέχεια να βελτιώσει τη συνολική σας απόκριση στη φλεγμονή και να μειώσει τη σοβαρότητα των εξάρσεων της ψωρίασης .

Ομοίως, εάν ζείτε με ψωρίαση και θέλετε να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία, ο περιορισμός των αλληλεπιδράσεων σας με τα ακόλουθα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας της φλεγμονής, καθώς και άλλων συμπτωμάτων ψωρίασης:

Αλκοόλ.

Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό/υψηλά σάκχαρα, όπως ντόνατς, λευκό ψωμί, σόδα και χυμοί φρούτων.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά, όπως κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα, τηγανητά τρόφιμα, γρήγορο φαγητό και επεξεργασμένα σνακ.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως κατεψυγμένα γεύματα, καραμέλες, αναψυκτικά και ζαχαρούχα δημητριακά.

«Αυτά τα τρόφιμα τείνουν να είναι όλα πλούσια σε θερμίδες και πολλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα οποία και τα δύο μπορούν να προάγουν την παχυσαρκία. Τα τρόφιμα με υψηλούς γλυκαιμικούς δείκτες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να προάγουν τον διαβήτη», λέει ο Δρ Fernandez.

«Τόσο ο ίδιος ο λιπώδης ιστός όσο και αυτές οι τροφές προάγουν τη φλεγμονή και, ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρσεις ψωρίασης. Επιπλέον, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η φλεγμονή μπορούν όλα να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων».

Τροφές που πρέπει να τρώτε

Αν θέλετε να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή που προκαλεί την ψωρίαση, θέλετε να εστιάσετε σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή γεμάτη:

Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φυλλώδη πράσινα, βατόμουρα, καρότα και αχλάδια.

Πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, όπως φασόλια, φακές, ελληνικό γιαούρτι και αυγά.

Υγιή λιπαρά που βρίσκονται σε τροφές όπως το αβοκάντο, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τα καρύδια.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε μια ποικιλία ψαριών όπως ο άγριος σολομός, η ρέγγα ή ο τόνος και το λιναρόσπορο.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη, αν και θα πρέπει να τα λαμβάνετε από ολόκληρα τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν. Για παράδειγμα, η βιταμίνη D (η οποία χρησιμοποιείται συνήθως σε πολλές τοπικές θεραπείες για την ψωρίαση) μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία τροφών όπως το μοσχαρίσιο συκώτι, ο κρόκος αυγού και το ελβετικό τυρί.

Και κάποιοι ορκίζονται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά.

Αλλά ο Δρ Fernandez συμβουλεύει σθεναρά να αποφεύγετε να βασίζεστε αποκλειστικά σε συμπληρώματα για τη μείωση της φλεγμονής, επειδή χρειάζονται περισσότερα επιστημονικά στοιχεία για το εάν αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση αντιμετώπιση της ψωρίασης.

Επιπλέον, αυτές οι μέθοδοι δεν πρέπει να θεωρούνται ως θεραπείες πρώτης γραμμής ή η μόνη θεραπεία για την ψωρίαση, ειδικά όταν λαμβάνονται με τη μορφή συμπληρωμάτων.

«Απλώς δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις αυτή τη στιγμή που να υποστηρίζουν ότι τα συμπληρώματα που θα κάνουν τη διαφορά με την ψωρίαση», δηλώνει.

Η μεσογειακή διατροφή και η ψωρίαση

Γνωρίζοντας όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη υγιεινές επιλογές με στόχο να ωφελήσει και να βελτιώσει τη γενική σας υγεία πιθανότατα θα επηρεάσει επίσης τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ψωρίασης με θετικό τρόπο μακροπρόθεσμα - ειδικά αν βοηθά στη διαχείριση του βάρους.

Αν και δεν υπάρχει μια μοναδική «θεραπεία» για την ψωρίαση που να σχετίζεται με τη διατροφή, η μεσογειακή δίαιτα προσφέρει ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε εάν αναζητάτε ένα διατροφικό πρόγραμμα που να είναι καλά στρογγυλεμένο και να υποστηρίζεται από ένα υγιές σύνολο ερευνών.

Αυτός ο τρόπος διατροφής είναι συγκεκριμένα ένα από τα πιο συχνά συνιστώμενα διατροφικά προγράμματα, επειδή είναι γεμάτο από υγιεινές για την καρδιά τροφές και αντιφλεγμονώδη συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού, καρκίνου και άλλων καταστάσεων.

«Η μεσογειακή διατροφή είναι αυτή που προτείνουν οι περισσότεροι όταν συζητάμε πώς να αλλάξετε τη διατροφή σας και να βελτιώσετε την ψωρίασή σας», επιβεβαιώνει ο Δρ Fernandez. «Αυτή η δίαιτα περιλαμβάνει τροφές που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι χαμηλά σε λιπαρά. Έχουν λίγες θερμίδες. Και τα περισσότερα από αυτά είναι φυσικά».

 

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !