Κλύσματα καφέ: Υπάρχουν οφέλη για την υγεία;

Το πεπτικό σας σύστημα αποτελείται από ένα πολύπλοκο δίκτυο οργάνων που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στο σώμα σας θρεπτικά συστατικά και να απαλλάσσουν το σώμα σας από τα υπολείμματα που δεν χρειάζεται.

Ως επί το πλείστον, το σώμα σας αυτοκαθαρίζεται χωρίς να χρειάζεται πρόσθετη βοήθεια και η επιστημονική έρευνα προειδοποιεί για τον τακτικό καθαρισμό του παχέος εντέρου.

Παρά την ικανότητα του σώματός σας να χειρίζεται μόνος του τις περισσότερες λειτουργίες, τα κλύσματα καφέ είναι τώρα το επόμενο μεγάλο πράγμα που θα ενταχθεί σε μια συνεχώς αυξανόμενη λίστα με μη χρήσιμες και επιβλαβείς τάσεις του TikTok.

Αλλά η γαστρεντερολόγος Samita Garg, MD, μοιράζεται γιατί δεν πρέπει να κάνετε πραγματικά κλύσμα καφέ, μαζί με μερικές ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για να βοηθήσετε στην ανακούφιση της περιστασιακής δυσκοιλιότητας όταν το σώμα σας χρειάζεται λίγη βοήθεια.

Τι είναι ο κλύσμα καφέ;

Τα κλύσματα καφέ μοιάζουν πολύ με τα κανονικά κλύσματα, εκτός από το ότι περιλαμβάνουν την εισαγωγή ενός κλύσματος στο ορθό σας που είναι γεμάτο με πλήρως παρασκευασμένο καφέ. Οι υποστηρικτές αυτής της μεθόδου λένε ότι μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας, να αυξήσει την ενέργειά σας, να αφαιρέσει τις τοξίνες από το σώμα σας και να θεραπεύσει μια σειρά από παθήσεις, καθώς και να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη χρόνια δυσκοιλιότητα - αλλά δεν υπάρχουν πραγματικά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν οποιονδήποτε από αυτούς τους ισχυρισμούς.

«Αυτή δεν είναι μια συνιστώμενη θεραπεία και υπάρχουν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι που συνδέονται με αυτήν», προειδοποιεί ο Δρ Γκαργκ. «Συνιστώ να πίνουν καφέ σε μερικούς ανθρώπους, επειδή υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι διεγείρει ένα κύμα συσπάσεων στο έντερό σας, που ονομάζεται περισταλτισμός, και βοηθά την τροφή να κινείται μέσω των εντέρων σας».


Το να σας βοηθάει να κάνετε τα κακά σας δεν είναι το μόνο όφελος από την κατανάλωση καφέ, καθώς μπορεί επίσης να έχει θετικές επιπτώσεις στο συκώτι σας, να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη και πολλά άλλα.

Παρενέργειες και κίνδυνοι από τη χρήση κλύσματος καφέ

Εάν ο καφές έχει τόσα άλλα οφέλη για την υγεία, γιατί να αποφύγετε να τον χρησιμοποιείτε στην άλλη άκρη σας; Λοιπόν, για αρχή, το ορθό σας και η επένδυση των εντέρων σας είναι λεπτή και πολύ ευαίσθητη. Μελέτες δείχνουν ότι ένα κλύσμα καφέ θα μπορούσε να προκαλέσει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της κολίτιδας (φλεγμονή της επένδυσης του παχέος εντέρου σας) και της πρωκτίτιδας (φλεγμονή του ορθού σας).

«Η κολίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο ή αιμορραγία και αν το υγρό του κλύσματος είναι ζεστό, μπορεί επίσης να προκαλέσει εγκαύματα στο ορθό», δηλώνει ο Δρ Garg.

Εκτός από την κολίτιδα, οι κλύσματα καφέ μπορούν να προκαλέσουν τενεσμούς, μια κατάσταση κατά την οποία τα νεύρα στο κάτω μέρος του εντέρου αρχίζουν να αντιδρούν υπερβολικά και να προκαλούν μυϊκούς σπασμούς, επομένως έχετε μια συχνή επιθυμία να πάτε στην τουαλέτα ακόμα και όταν δεν μπορείτε.

«Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θέλετε να αποφύγετε να κάνετε κλύσματα γιατί θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερεθισμό και περαιτέρω βλάβη», συμβουλεύει ο Δρ Γκαργκ.

Μαζί με την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και τη χρήση καθαρτικών και μαλακτικών κοπράνων χωρίς ιατρική συνταγή, τα κλύσματα μπορούν να είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα, αρκεί να χρησιμοποιείτε το σωστό υγρό και να τα χρησιμοποιείτε σωστά.

«Οι κλύσματα μπορούν πραγματικά να διεγείρουν τα πράγματα και να βοηθήσουν στην αποσύνδεση, έτσι ώστε όταν τα κόπρανα αρχίσουν να κινούνται από τα κάτω έντερα σας, μπορούν να βοηθήσουν τα πράγματα να κινηθούν από πάνω», εξηγεί ο Δρ Γκαργκ.

Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση κλύσματος για τακτικό καθαρισμό του παχέος εντέρου.

«Δεν συνιστούμε τακτικά καθαρισμό του παχέος εντέρου με πολλά υγρά ή υψηλή δόση καθαρτικών για να σας ξεπλύνει σε τακτική βάση, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση ηλεκτρολυτών και αφυδάτωση», προειδοποιεί.

«Μερικές φορές, οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να έχουν φυσικά κενώσεις λόγω διαφόρων παραγόντων, στρεσογόνων παραγόντων, φαρμάκων και άλλων καταστάσεων, και τότε μιλάμε για τη χρήση διατροφικών θεραπειών, διαφορετικών καθαρτικών και κλυσμάτων».

Πώς να κάνετε κλύσμα


Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε κλύσμα, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε καφέ. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε ένα από τα παρακάτω υγρά και βεβαιωθείτε ότι είναι κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου:

Νερό βρύσης.
Ορυκτέλαιο.
Σαπουνάδα με σαπούνι Καστίλλης, ένα σκληρό σαπούνι με βάση το ελαιόλαδο.

«Αν έχετε χρόνια προβλήματα με τη δυσκοιλιότητα ή αισθάνεστε αυτή την πίεση στο ορθό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κλύσμα στο σπίτι μόνος του ή με τη βοήθεια άλλων διατροφικών σχημάτων και καθαρτικών χωρίς ιατρική συνταγή», λέει ο Δρ Garg.

Μόλις γεμίσετε τη σακούλα κλύσματος με το υγρό της επιλογής σας, ξαπλώστε ανάσκελα ή στο πλάι και εισάγετε απαλά την άκρη του ακροφυσίου κλύσματος στον πρωκτό σας και έως και 3 έως 4 ίντσες στο ορθό σας.

Πιέστε τη σακούλα κλύσματος μέχρι να αδειάσει από το περιεχόμενό της, αφαιρέστε το άκρο και κρατήστε αυτή τη θέση για ένα ή δύο λεπτά για να δράσει ο κλύσμα και μέχρι να νιώσετε ότι είστε έτοιμοι να κάνετε κακώσεις.

«Τα κλύσματα δεν λειτουργούν τέλεια», σημειώνει ο Δρ Garg. «Μερικές φορές, χρειάζεσαι άλλο ένα κλύσμα για να κάνεις τα πράγματα να κινηθούν.

Μερικές φορές, λειτουργούν πολύ καλά και βγάζετε πολλά κόπρανα, και μερικές φορές, απλώς βγαίνει υγρό.

Ό,τι κι αν κάνετε, θέλετε να είστε προσεκτικοί και ευγενικοί όποτε εισάγετε οτιδήποτε στο ορθό».

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα, δοκιμάστε να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες, να πίνετε άφθονο νερό – και να πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ και αφήστε τους κλύσματα σε ασφαλέστερα υγρά.

Αλλά το πιο σημαντικό, εάν αντιμετωπίζετε χρόνια δυσκοιλιότητα και βασίζεστε σε κλύσματα και καθαρτικά χωρίς ιατρική συνταγή για να έχετε καθημερινές κενώσεις, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτό που συμβαίνει παρακάτω.

«Εάν έχετε αιμορραγία από το ορθό ή σοβαρές κοιλιακές κράμπες ή γαστρεντερικές ανησυχίες, επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν γαστρεντερολόγο ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τυχόν υποκείμενες αιτίες που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό», ενθαρρύνει ο Δρ Garg.


Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)




#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !