Ayahuasca: Παραδοσιακό ρόφημα με φαρμακευτική και πνευματική αξία


Το Ayahuasca σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Για ορισμένες κοινότητες στη λεκάνη του Αμαζονίου, είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα με φαρμακευτική και πνευματική αξία.

Για άλλους ανθρώπους - ειδικά εκείνους που ζουν εκτός της Νότιας Αμερικής - είναι μια ψυχεδελική ουσία που υπόσχεται μια εμπειρία που αλλάζει το μυαλό για την οποία αξίζει να ταξιδέψετε. Για άτομα που ζουν ή ερευνούν ορισμένες παθήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να είναι μια σημαντική ανακάλυψη.

Οι συζητήσεις σχετικά με τη χρήση του Ayahuasca είναι σαφώς περίπλοκες.

Λοιπόν, ας κάνουμε μια πιο βασική ερώτηση:

Τι ακριβώς είναι το Ayahuasca;

Και είναι ασφαλής η χρήση;

Ρωτήσαμε τον ψυχίατρο εθισμών David Streem, MD.

Αναλυτικά τις παρενέργειες και τους κινδύνους που σχετίζονται με το Ayahuasca  και εξηγεί γιατί η κύρια ενεργή χημική ουσία DMT μπορεί να είναι ένα πολλά υποσχόμενο θέμα για μελλοντική ιατρική έρευνα.

Τι είναι το Ayahuasca;

Το Ayahuasca είναι ένα παραισθησιογόνο τσάι (ή περιστασιακά, ταμπάκος) που παρασκευάζεται με το βράσιμο ενός μείγματος φυτών. 

Σύμφωνα με τον Δρ Streem, η κύρια δραστική χημική ουσία είναι μια ουσία που ονομάζεται διμεθυλτρυπταμίνη (DMT).

«Το Ayahuasca χρησιμοποιείται παραδοσιακά από ανθρώπους στη λεκάνη του Αμαζονίου – δηλαδή χώρες της Νότιας Αμερικής όπως το Περού, η Βραζιλία, η Κολομβία και ο Ισημερινός», μοιράζεται ο Dr. Streem.

Μέσα σε αυτούς τους πολιτισμούς, ένας σαμάνος ή κουραντερό είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία του Ayahuasca, το οποίο έχει πνευματική και θρησκευτική σημασία. Εκτός από την τελετουργική χρήση σε αυτές τις χώρες, το DMT μπορεί επίσης να καπνιστεί, να ρουφήξει ή να χορηγηθεί με ένεση.

«Το DMT έχει μια δομή που μοιάζει με τη σεροτονίνη, η οποία είναι μια πολύ σημαντική χημική ουσία του εγκεφάλου», εξηγεί. «Η διαδικασία βρασμού απελευθερώνει επίσης άλλες χημικές ουσίες που αυξάνουν την απορρόφηση. Το DMT μπορεί επίσης να εξαχθεί χημικά από τα ίδια φυτά χρησιμοποιώντας βιομηχανικές διεργασίες».

Σε χημικό επίπεδο, το Ayahuasca μοιάζει με ψυχεδελικά όπως το LSD, η μεσκαλίνη και η ψιλοκυβίνη. Αλλά - σε αντίθεση με αυτά τα ψυχεδελικά - είναι σπάνιο να δεις το Ayahuasca να χρησιμοποιείται εκτός της Νότιας Αμερικής. Αντίθετα, όσοι αναζητούν περιέργεια ταξιδεύουν στη Νότια Αμερική για να πραγματοποιήσουν «ταξίδια Ayahuasca» με οδηγό.

Το DMT είναι παράνομο στην Ινδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στις ΗΠΑ και στον Καναδά, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις που επιτρέπουν τη χρήση του Ayahuasca για συγκεκριμένες θρησκευτικές εορτές.

Παρενέργειες της χρήσης Ayahuasca

Ο Δρ Streem λέει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Ayahuasca για μη πνευματικούς σκοπούς το κάνουν συνήθως επειδή θέλουν να βιώσουν παρενέργειες που θεωρούν θετικές, όπως η ευφορία. Αλλά αυτό συχνά σημαίνει ότι πρέπει να υπομείνουν και δυσάρεστες παρενέργειες.

Ενώ η έρευνα δείχνει ότι η χρήση του Ayahuasca είναι γενικά ασφαλής σε ελεγχόμενο περιβάλλον, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνη.

Σωματικές παρενέργειες

Από τα περισσότερα από 10.000 άτομα που ολοκλήρωσαν την Παγκόσμια Έρευνα Ayahuasca, περίπου το 70% των συμμετεχόντων παρουσίασαν σωματικές παρενέργειες κατά τη χρήση της ουσίας, με τη ναυτία και τον έμετο να είναι το πιο κοινό (και, ειλικρινά, αναμενόμενο) σύμπτωμα.

Ο Δρ Streem λέει ότι οι κύριοι κίνδυνοι και οι παρενέργειες του Ayahuasca περιλαμβάνουν:

Ναυτία και έμετος.

Διάρροια.

Κοιλιακό άλγος.

Ευφορία

Οπτικές ή ακουστικές παραισθήσεις.

Ανησυχία.

Αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τη θερμοκρασία του σώματος.

Αφυδάτωση.

Οι λιγότερο συχνές αρνητικές παρενέργειες που αναφέρθηκαν στην Παγκόσμια Έρευνα Ayahuasca περιλαμβάνουν:

Μυϊκοί πόνοι.

Δυσκολία στην αναπνοή ή ταχύπνοια (ρηχή αναπνοή).

Πόνοι στο στήθος.

Δύσκολες ή πρησμένες αρθρώσεις

Βήχας και συριγμός.

λιποθυμία.

Επιληπτικές κρίσεις.

Οι φυσικές παρενέργειες του Ayahuasca τείνουν να είναι σχετικά μικρές και βραχύβιες - μόνο το 2,3% των χρηστών ανέφερε ότι χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία μπορεί να είναι λίγο πιο έντονος, τόσο για καλό όσο και για κακό.

Παρενέργειες ψυχικής υγείας

Περίπου το 56% των ερωτηθέντων στην Παγκόσμια Έρευνα Ayahuasca ανέφεραν ότι είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία τις ημέρες και τις εβδομάδες μετά τη χρήση του Ayahuasca. Για ορισμένους, αυτές οι παρενέργειες ήταν αρκετά σημαντικές ώστε να απαιτούν τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Οι πέντε κορυφαίες «αρνητικές» επιπτώσεις στην ψυχική υγεία που αναφέρθηκαν στην έρευνα, καταγράφηκαν από τις περισσότερες έως τις λιγότερο κοινές, ήταν:

Ακούγοντας και βλέποντας πράγματα που οι άλλοι άνθρωποι δεν βλέπουν.

Αίσθημα αποσύνδεσης ή μόνος.

Εφιάλτες, ανησυχητικές σκέψεις, συναισθήματα ή αισθήσεις.

Αίσθημα νευρικότητας, άγχους ή αγχώδους.

Αίσθημα πεσμένης, κατάθλιψης ή απελπισίας.

Εδώ είναι που αρχίζει να περιπλέκεται. Όσο ενοχλητικές κι αν ήταν αυτές (και άλλες) παρενέργειες, σχεδόν το 90% των συμμετεχόντων που ανέφεραν αυτές τις εμπειρίες τις θεώρησαν ως μέρος «μιας θετικής διαδικασίας ανάπτυξης ή ολοκλήρωσης». (Η έρευνα δεν διερεύνησε τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στο άλλο 10%).

Είναι ενδιαφέρον ότι ο λόγος της χρήσης του Ayahuasca φάνηκε να παίζει ρόλο στο είδος και τη σοβαρότητα των παρενεργειών στην ψυχική υγεία: Τα άτομα των οποίων οι πολιτιστικές ή πνευματικές πρακτικές αφορούσαν τη χρήση του Ayahuasca είχαν πολύ λιγότερες αρνητικές εμπειρίες από τα άτομα που το χρησιμοποιούσαν σε μη ελεγχόμενο ή ψυχαγωγικό πλαίσιο.

Λοιπόν, αυτές οι «αρνητικές» παρενέργειες είναι αρνητικές; Και ποιος θα αποφασίσει; Ερωτήματα σαν αυτά είναι γιατί η έρευνα που ασχολείται με την πνευματικότητα, τον πολιτισμό και την ψυχοφαρμακολογία γίνεται τόσο ακατάστατη τόσο γρήγορα. Είναι επίσης μέρος του λόγου που ορισμένοι ερευνητές υποπτεύονται ότι το Ayahuasca μπορεί να είναι ωφέλιμο όταν χρησιμοποιείται σε ελεγχόμενο ιατρικό περιβάλλον. Περισσότερα για το πιθανό μέλλον του DMT σε λίγο — πρώτα πρέπει να καλύψουμε τους κινδύνους από τη χρήση του Ayahuasca που υπερβαίνουν τις παρενέργειες.

Κίνδυνοι από τη χρήση του Ayahuasca

Αυτή τη στιγμή μπορεί να αναρωτιέστε: Είναι η Ayahuasca εθιστική; Αν και μπορεί να δημιουργήσει συνήθεια, δεν είναι αυτός ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο Dr. Streem.

«Αντί για τον εθισμό», σημειώνει, «το κύριο μέλημά μου σχετικά με το Ayahuasca είναι ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης και ο κίνδυνος άμεσης βλάβης στους ανθρώπους που βιώνουν τις επιπτώσεις του ναρκωτικού. 

Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένο στρες στην καρδιά και αυξημένες ανάγκες σε οξυγόνο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής».

Κώμα, επιληπτικές κρίσεις, ασφυξία και άλλα απειλητικά για τη ζωή συμβάντα, αν και σπάνια, μπορεί επίσης να εμφανιστούν κατά τη χρήση DMT — ειδικά εάν συνδυάζεται με άλλες ουσίες όπως το αλκοόλ ή τα οπιούχα.

Η προετοιμασία του Ayahuasca είναι πνευματικά σημαντική. 

Δυστυχώς, καθιστά επίσης πιο επικίνδυνη την κατάποση.

«Το βράσιμο των φυτών στο νερό είναι μια πολύ ανακριβής μέθοδος για την παρασκευή οποιουδήποτε φαρμάκου», εξηγεί ο Δρ Στριμ. «Το ίδιο ισχύει και για το κάψιμο ενός φυτού και την εισπνοή του καπνού. Τα φυτικά φάρμακα που δεν χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγικούς ή πνευματικούς σκοπούς σπάνια παράγονται με αυτή τη μορφή».



Όπως με κάθε ουσία που αλλάζει το μυαλό, η χρήση του Ayahuasca ενέχει επίσης κίνδυνο έμμεσης βλάβης. Για παράδειγμα, ενώ βρίσκεται σε αλλοιωμένη κατάσταση συνείδησης, ένα άτομο μπορεί να εμπλακεί σε επικίνδυνη συμπεριφορά που οδηγεί σε τραυματισμό ή θάνατο. Αυτός ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για άτομα που χρησιμοποιούν το Ayahuasca σε συνδυασμό με άλλες ουσίες και για άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, άγχος, ψύχωση, μανία και σχετικά συμπτώματα ψυχικής υγείας.



Το Ayahuasca μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με ένα ευρύ φάσμα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως:



Αντικαταθλιπτικά και άλλα ψυχιατρικά φάρμακα.

Οπιοειδή και οπιούχα.

Φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον.

Φάρμακο για τον βήχα.

Φάρμακα απώλειας βάρους.

Ο Δρ Streem σημειώνει ότι κάποιος που χρησιμοποιεί το Ayahuasca μαζί με φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης διατρέχει τον κίνδυνο να αναπτύξει ένα συγκεκριμένο είδος φαρμακευτικής αντίδρασης που ονομάζεται σύνδρομο σεροτονίνης, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ήπια, μέτρια ή απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα, ανάλογα με τη βαρύτητά του.

Ο Dr. Streem δεν υποστηρίζει τη χρήση του Ayahuasca. Αλλά είναι επίσης σαφές ότι το σκηνικό έχει σημασία όταν συζητάμε τους κινδύνους του. Σε κλινικό ή ερευνητικό περιβάλλον, ο κίνδυνος επιπλοκών από τη χρήση του Ayahuasca είναι αρκετά χαμηλός. Ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς η ρύθμιση γίνεται λιγότερο ελεγχόμενη.

«Αν κάθεστε μόνοι σας στο σπίτι χρησιμοποιώντας DMT, αυτό είναι το πιο ανησυχητικό και το πιο επικίνδυνο περιβάλλον», διευκρινίζει.

Έρευνα Ayahuasca

Εάν είστε εξοικειωμένοι με το Ayahuasca, ίσως έχετε ακούσει ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει με ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως η διαταραχή χρήσης ουσιών (SUD), η απόσυρση ουσιών, οι διατροφικές διαταραχές, η ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη. TRD) και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Άλλοι πάλι προτείνουν ότι μπορεί να έχει νευροπροστατευτικές και νευρο-αποκαταστατικές ιδιότητες.

Αυτοί οι ισχυρισμοί υπάρχουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν προκαταρκτική έρευνα πίσω τους. Αλλά μην περιμένετε να δείτε τον Ayahuasca στον διάδρομο του τσαγιού σε μια αλυσίδα παντοπωλείου σύντομα.

«Δεδομένου ότι η έρευνα γενικά καθοδηγείται από ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις και την εθνική βιομηχανία στις Η.Π.Α., εφόσον ένα φάρμακο αναφέρεται ως ελεγχόμενη ουσία του Προγράμματος Ι, είναι πολύ δύσκολο να μελετηθεί», λέει ο Δρ. Streem. Χωρίς αυτή την έρευνα, είναι απίθανο να δούμε αλλαγές στον χαρακτηρισμό του Ayahuasca σύντομα.

Ενώ η θεραπεία με Ayahuasca βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά στις ΗΠΑ και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, είναι πιθανό η FDA να εγκρίνει παραισθησιογόνες θεραπείες - ή φάρμακα που προέρχονται από παραισθησιογόνες ουσίες - για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες, την κατάθλιψη και το άγχος σύντομα.

Τόσο η ψιλοκυβίνη όσο και η MDMA (κοινώς αναφέρεται ως "molly" ή "έκσταση") έλαβαν ονομασίες "επαναστατική θεραπεία" την τελευταία δεκαετία. Ο FDA χρησιμοποιεί αυτή την ετικέτα για να επιταχύνει την έρευνα και την έγκριση θεραπειών για σοβαρές παθήσεις. Αυτό είναι κάτι που κάνουν μόνο όταν η κλινική έρευνα είναι αρκετά υποσχόμενη για να προτείνει ότι η νέα θεραπεία μπορεί να «επιδείξει ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τις διαθέσιμες θεραπείες».

Εάν ζείτε με μια πάθηση ψυχικής υγείας ανθεκτική στη θεραπεία, μπορεί να είναι δύσκολο να μην εναποθέσετε τις ελπίδες σας σε μια ουσία όπως η Ayahuasca, η οποία φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι μια γρήγορη λύση. Όμως, αντί να αναζητά το DMT ή να περιμένει να γίνουν κυρίαρχες οι παραισθησιογόνες θεραπείες, ο Δρ Streem προτείνει να μάθετε για τις κλινικά αποδεδειγμένες θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν ήδη.

«Με την εμφάνιση της τηλευγείας, οι τεχνικές συμβουλευτικής αιχμής είναι πιο προσιτές από ποτέ», λέει. «Και υπάρχουν πολλές επιλογές που οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του άγχους, του εθισμού και του PTSD». Από τη διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS) και τη θεραπεία απευαισθητοποίησης και επανεπεξεργασίας της κίνησης των ματιών (EMDR) έως την ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ECT), υπάρχουν πολλές πιθανές επιλογές για εξερεύνηση.

Το Ayahuasca είναι ένα ψυχεδελικό τσάι που περιέχει διμεθυλτρυπταμίνη (DMT). Αν και είναι παράνομο σε πολλές χώρες, έχει θρησκευτική και τελετουργική σημασία για πολλούς πολιτισμούς και κοινότητες στη λεκάνη του Αμαζονίου. Μερικοί άνθρωποι ταξιδεύουν στη Νότια Αμερική για να βιώσουν τις ιδιότητές της που αλλάζουν το μυαλό υπό την καθοδήγηση ενός σαμάνου ή ενός κουραντερό.

Η έρευνα για το DMT και άλλα ψυχεδελικά υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν οφέλη για την υγεία και τα θεραπευτικά που σχετίζονται με τη χρήση του σε εξαιρετικά ελεγχόμενα περιβάλλοντα. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν θετικές εμπειρίες, η χρήση του Ayahuasca προκαλεί ένα ευρύ φάσμα παρενεργειών ποικίλης σοβαρότητας και μπορεί να έχει δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Δεν συνιστάται για φαρμακευτική ή θεραπευτική χρήση αυτή τη στιγμή.

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !