Πώς 7 διαφορετικές τροφές επηρεάζουν την οσμή του σώματός σας

 


Πέρα από τους συνηθισμένα όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια, τροφές όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα μπαχαρικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσωδία

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πόσο πικάντικα ή πικάντικα φαγητά μπορούν να κάνουν το σώμα σας να μυρίζει ... καλά, δυνατά;

Πιθανότατα γνωρίσετε οτι το σκορδόψωμο ή ένα μπολ κρεμμυδόσουπα θα επηρεάσει την αναπνοή σας, αλλά ξέρατε ότι και άλλα τρόφιμα στη διατροφή σας μπορεί να επηρεάσουν την οσμή του σώματός σας;

Μπορεί να γνωρίζετε ότι ο ιδρώτας συνδέεται με την οσμή του σώματος, αλλά υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο θα νιώθετε συχνά μια πιο έντονη μυρωδιά από κάτι που προέρχεται από τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες σας - οι οποίοι συνδέονται με τους θύλακες των τριχών σας - είναι υπεύθυνοι για σημεία όπως οι μασχάλες.

Όταν η εφίδρωση από αυτούς τους αδένες αναμιγνύεται με βακτήρια στην επιφάνεια του δέρματός σας, από εκεί προέρχεται το άρωμα.

Και αυτή η μυρωδιά μπορεί να μεγεθύνεται ή να επηρεάζεται ανάλογα με το τι τρώτε — είτε από πικάντικα τρόφιμα που σας κάνουν να ιδρώνετε περισσότερο είτε από τροφές πλούσιες σε θείο όπως το σκόρδο που μεταφέρονται μέσω του ιδρώτα σας.

Η γαστρεντερολόγος Christine Lee, MD, εξηγεί αυτό το φαινόμενο, καθώς και τους διαφορετικούς τύπους τροφίμων και πώς επηρεάζουν την οσμή σας μετά την κατανάλωση τους.

Ποιες τροφές επηρεάζουν την οσμή του σώματός μου;

Ουσιαστικά, τα τρόφιμα που θα επηρεάσουν περισσότερο τη μυρωδιά του σώματός σας είναι αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θειικό οξύ. Εδώ είναι οι τροφές που μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή στο άρωμά σας και γιατί:

Μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά όπως το κάρυ, το κύμινο και το τριγωνόφυλλο μπορούν να γίνουν πολύ δυνατά όταν προσκολλώνται στη γλώσσα και τα δόντια σας.

Αυτά τα μπαχαρικά όχι μόνο μπορούν να παραμείνουν για ώρες στην αναπνοή σας, αλλά μπορούν επίσης να κολλήσουν στα μαλλιά, το δέρμα και τα ρούχα σας. Αυτά τα μπαχαρικά περιέχουν επίσης πτητικές ενώσεις που μπορούν να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματός σας και να απελευθερωθούν μέσω των ιδρωτοποιών αδένων σας, οδηγώντας σε μια ξεχωριστή οσμή.

Σκόρδο και κρεμμύδι

Δεσμεύοντας στο στόμα σας, αυτά τα ξαδέρφια φυτών είναι γνωστές πηγές κακής αναπνοής.

Για μερικούς ανθρώπους, μπορούν επίσης να ενισχύσουν το μεταβολισμό, τη θερμότητα του σώματος και τον ιδρώτα. Ο Δρ Λι εξηγεί ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει την ανάμειξη των βακτηρίων στο δέρμα σας με τον ιδρώτα που εκκρίνετε μέσω των αποκρινών αδένων σας, οδηγώντας σε συσσώρευση δυσάρεστης οσμής.

κόκκινο κρέας

Εάν είστε λάτρης των δείπνων με μπριζόλες, αυτή είναι μια άλλη πηγή μυρωδιάς σώματος που πρέπει να γνωρίζετε. Όταν τρώτε κόκκινο κρέας, μπορεί να απελευθερώσει άοσμες πρωτεΐνες μέσω της εφίδρωσης. «Όταν όμως αυτές οι πρωτεΐνες αναμειγνύονται με τα βακτήρια του δέρματος, η μυρωδιά τους εντείνεται», εξηγεί ο Δρ Λι.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα αγαπημένα σας διατροφικά λαχανικά και τα λαχανικά μπορεί επίσης να προκαλούν κάποια απροσδόκητη μυρωδιά. Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι απελευθερώνουν θειικό οξύ. Αυτό το άρωμα εντείνεται με τον ιδρώτα, την αναπνοή ή τα αέρια.

Σπαράγγι

Εάν τα σπαράγγια αποτελούν μέρος της κανονικής σας χορτοφαγικής διατροφής, μπορεί να έχετε παρατηρήσει την επίδρασή τους στην ούρηση σας. Όταν το σπαράγγι που βρίσκεται στα σπαράγγια αφομοιωθεί από το σώμα σας, στη συνέχεια μετατρέπεται σε θειικό οξύ.

Αυτό δίνει στα ούρα σας μια έντονη θειική δυσοσμία. Αλλά καθώς ο καθένας μεταβολίζει το φαγητό διαφορετικά, δεν θα το βιώσουν όλοι αυτό. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, ορισμένες γενετικές παραλλαγές μπορεί να σας εμποδίσουν να ανιχνεύσετε την οσμή. Έτσι, αν δεν το μυρίζετε, μην το ιδρώνετε.

Αλκοόλ

Παραδόξως, ένα κοκτέιλ στο happy hour ή ακόμα και ένα κρασί με δείπνο μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητη οσμή. Το αλκοόλ μεταβολίζεται σε οξικό οξύ, το οποίο απελευθερώνεται μέσω των πόρων του δέρματός σας, καθώς και της αναπνοής σας.

Ψάρι

Ανάλογα με τα γονίδιά σας, τα ψάρια μπορεί να είναι ένα από τα πράγματα που επηρεάζουν τη μυρωδιά του σώματός σας. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το σώμα μας μετατρέπει ένα υποπροϊόν θαλασσινών που ονομάζεται χολίνη σε τριμεθυλαμίνη με άρωμα ψαριού.

Αυτή η ένωση ταξιδεύει στο σώμα σας και απελευθερώνεται μέσω της αναπνοής και του δέρματός σας.

Αλλά οι άνθρωποι που έχουν τριμεθυλαμινουρία βιώνουν μια μυρωδιά ψαριού από άλλα τρόφιμα, όπως τα φασόλια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα φιστίκια και τα προϊόντα σόγιας. Αλλά αυτή η απίστευτα σπάνια πάθηση επηρεάζει μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα και οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να τρώνε ψάρια χωρίς ανησυχία.

Πώς να μείνετε στην κορυφή της μυρωδιάς του σώματος

Η μυρωδιά του σώματος είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής, αλλά μπορεί να είναι αγχωτική και, μερικές φορές, ντροπιαστική. Εάν παρατηρείτε περισσότερη μυρωδιά σώματος από το συνηθισμένο, ίσως είναι καλή ιδέα να επανεκτιμήσετε τις συνήθειες υγιεινής σας, καθώς και τα τρόφιμα που τρώτε.

Ακολουθούν μερικές καλές συνήθειες για τη μείωση της οσμής του σώματος:

Ακολουθήστε την καλή προσωπική υγιεινή: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψετε την κακοσμία του σώματος είναι να έχετε μια συνεπή και εμπεριστατωμένη ρουτίνα μπάνιου. Αυτό σημαίνει να κάνετε τακτικά ντους και να πλένετε το σώμα σας σχολαστικά — εστιάζοντας σε περιοχές όπου βρίσκονται αυτοί οι αποκρινείς αδένες, όπως οι περιοχές της βουβωνικής χώρας και της μασχάλης σας.

Χρησιμοποιήστε ένα αντιβακτηριακό σαπούνι για να σκοτώσετε τα βακτήρια που προκαλούν οσμή στο δέρμα σας και φροντίστε να πλένετε τακτικά τις πετσέτες και τα μπουρνούζια σας.

Φοράτε ρούχα που αναπνέουν: Ειδικά όταν βρίσκεστε σε ζεστό κλίμα ή γνωρίζετε ότι θα ιδρώσετε, είναι καλό να φοράτε φαρδιά ρούχα από φυσικά υφάσματα, όπως βαμβάκι ή λινό. Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα όπως ο πολυεστέρας ή το νάιλον – αυτά μπορούν να παγιδεύσουν τον ιδρώτα και τα βακτήρια και να μεγεθύνουν τη μυρωδιά του σώματός σας.

Χρησιμοποιήστε αντιιδρωτικά και αποσμητικά: Τα αντιιδρωτικά δρουν μειώνοντας την ποσότητα του ιδρώτα που παράγεται, ενώ τα αποσμητικά καλύπτουν την οσμή.

Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση! Η κατανάλωση άφθονο νερό μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή των τοξινών και στη μείωση της οσμής του σώματος. Στόχος να πίνεις τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

Τροποποιήστε τη διατροφή σας: Εάν διαπιστώσετε ότι ορισμένα τρόφιμα σας προκαλούν δυσάρεστη οσμή σώματος, ίσως θέλετε να προσαρμόσετε τη διατροφή σας.

Για παράδειγμα, εάν είστε επιρρεπείς στην κακοσμία του στόματος ή την οσμή του σώματος μετά την κατανάλωση σκόρδου ή κρεμμυδιών, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα ή να τα χρησιμοποιείτε με φειδώ. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε βότανα και μπαχαρικά για να προσθέσετε γεύση στα γεύματά σας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οσμή του σώματος επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως η γενετική, η προσωπική υγιεινή και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις.

Εάν ανησυχείτε για τη μυρωδιά του σώματός σας, μπορεί να θέλετε να αξιολογήσετε τη διατροφή σας ή να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.
Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !