Τι προκαλεί πόνο στη γωνία του ματιού σας;


Ο πόνος στη γωνία του ματιού είναι συνηθισμένος και μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, μερικοί από τους οποίους είναι σοβαροί. Οι αισθήσεις πόνου μπορεί να είναι αιχμηρές, πονώδεις, σφύζουν ή καύσο.

Ενώ υπάρχουν ορισμένοι καλοήθεις λόγοι για τον πόνο στη γωνία του ματιού, ορισμένοι μπορεί να υποδηλώνουν την ανάγκη για άμεση ιατρική φροντίδα. 

Η κατανόηση των αιτιών και των θεραπειών είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι ο πόνος στα μάτια αντιμετωπίζεται σωστά για να αποφευχθούν τυχόν μακροχρόνιες επιπλοκές.

Αυτό το άρθρο συζητά τις διάφορες αιτίες πόνου στη γωνία του ματιού και τις επιλογές θεραπείας για καθεμία.

Αιτίες πόνου στη γωνία του ματιού

Πολλές αιτίες σχετίζονται με τον πόνο στη γωνία του ματιού, όπως:

Αποφράξεις δακρυϊκών αγωγών και λοιμώξεις (δακρυοκυστίτιδα)

Τα δάκρυα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών. Λειτουργούν ως λιπαντικό και προστασία για τα μάτια και όταν δεν χρειάζονται πλέον, επιστρέφουν στο σώμα μέσω μικρών οπών στην εσωτερική γωνία του ματιού, γνωστές ως δακρυϊκοί πόροι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δάκρυα δεν μπορούν να στραγγίσουν στο σώμα μέσω των αγωγών λόγω απόφραξης.

Όταν συμβεί αυτό, βακτήρια και άλλα μικρόβια μπορούν να συγκεντρωθούν μέσα και γύρω από τον φραγμένο πόρο, οδηγώντας σε δακρυοκυστίτιδα
, μόλυνση των δακρυϊκών πόρων. Τυπικά, η δακρυοκυστίτιδα προκαλείται από βακτήρια, δηλαδή σταφυλόκοκκο και στρεπτόκοκκο. Άλλα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν παράλληλα με τον πόνο στη γωνία του ματιού, όπως:

Φλεγμονή και ερυθρότητα στη γωνία του ματιού

Υπερβολική παραγωγή δακρύων που οδηγεί σε σχίσιμο

Μια μικρή και τρυφερή μάζα πάνω από τη γωνία του ματιού

Πύον ή έκκριση από το μάτι

Η τυπική θεραπεία για μια μόλυνση των δακρυϊκών πόρων είναι τα αντιβιοτικά από το στόμα, καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις προκαλούνται από βακτήρια. Εάν η λοίμωξη είναι σοβαρή, ένα άτομο μπορεί να νοσηλευτεί και να του χορηγηθούν ενδοφλέβια (IV) αντιβιοτικά. Άλλες πιθανές θεραπείες είναι:

Οφθαλμικές σταγόνες: Αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες ή αλοιφές μπορεί να συνταγογραφηθούν για να βοηθήσουν στην εξάλειψη της λοίμωξης.

Χειρουργική επέμβαση: Ένα λεπτό σύρμα εισάγεται στον δακρυϊκό πόρο για να καθαρίσει ένα μπλοκάρισμα που μπορεί να προκαλεί τις λοιμώξεις. Η χειρουργική επέμβαση προορίζεται συνήθως για άτομα με υποτροπιάζουσα δακρυοκυστίτιδα ή βρέφη που παθαίνουν τη μόλυνση περισσότερες από μία φορές. 

Μπορούν να πραγματοποιηθούν και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του δακρυϊκού πόρου για την αφαίρεση της απόφραξης. 

Ένας άλλος αφαιρεί τον δακρυϊκό σάκο, που είναι ένας σάκος στη γωνία του ματιού που μαζεύει δάκρυα.

Βλεφαρίτιδα
είναι μια λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των βλεφάρων και συχνά προκαλείται από βακτήρια. Ένας συγκεκριμένος τύπος, γνωστός ως οπίσθια βλεφαρίτιδα, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη γωνία του ματιού. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να αναπτυχθούν παράλληλα με τον πόνο στα μάτια περιλαμβάνουν: 

Ερεθισμός Ερυθρότητα των ματιών που προκαλείται από υπερβολικό αίμα στα αγγεία του ματιού

Νιώθεις σαν να υπάρχει κάτι στο μάτι σου

Κρούστα στα βλέφαρα

Υπερβολικό σκίσιμο

Ευαισθησία στο φως

Θολή όραση

Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τη βλεφαρίτιδα, όπως:

Ζεστή κομπρέσα στο μάτι

Αφαίρεση κρούστας και απολέπισης με τη χρήση βρεφικού σαμπουάν ή άλλου καθαριστικού ματιών όπως Avenova ή OcuSoft

Μασάζ βλεφάρων

Τοπική αντιβιοτική αλοιφή για βακτηριακές λοιμώξεις

Pinguecula πτερύγιο
, που μερικές φορές αναφέρεται ως «μάτι του σέρφερ», είναι μη καρκινικές αναπτύξεις που αναπτύσσονται στον διαυγή ιστό που καλύπτει το μάτι, γνωστό ως επιπεφυκότα.

Τυπικά, ένα pinguecula θα αναπτυχθεί πρώτα και θα εμφανιστεί ως μια κιτρινωπή ανυψωμένη ανάπτυξη κοντά στην εσωτερική πλευρά του ματιού. Στη συνέχεια μπορεί να αναπτυχθεί σε πτερύγιο, ένα σαρκώδες φυτό που περιέχει αιμοφόρα αγγεία.

Οι αυξήσεις προκαλούνται από την έκθεση σε εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του ανέμου, της σκόνης και του υπεριώδους (UV) φωτός από τον ήλιο. Τα συμπτώματα που αναπτύσσονται λόγω των αυξήσεων μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μαζί με πόνο στα μάτια, μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ερυθρότητα και πρήξιμο γύρω από την περιοχή όπου βρίσκεται η ανάπτυξη

Κίτρινο εξόγκωμα στο λευκό μέρος του ματιού

Ξηρότητα και φαγούρα

Αίσθηση καψίματος

Νιώθετε ότι κάτι, όπως η άμμος, έχει κολλήσει στο μάτι

Θολή όραση

Οι θεραπευτικές επιλογές ποικίλλουν για την μύτη και το πτερύγιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν απαιτείται θεραπεία, καθώς θα υποχωρήσει από μόνη της. Ωστόσο, εάν η κατάσταση είναι πιο σοβαρή και επηρεάζει την όραση ενός ατόμου, μπορεί να επιλέξει θεραπείες που περιλαμβάνουν:

Στεροειδείς οφθαλμικές σταγόνες για ανακούφιση από ερεθισμούς και φλεγμονές

Λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες

Χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης πτερυγίου εάν μεγαλώσει πολύ

Στιές

Ένα στόμιο, αλλιώς γνωστό ως ορντέλο, αναπτύσσεται ως κόκκινο εξόγκωμα στην άκρη του βλεφάρου σας. Το εξόγκωμα είναι ευαίσθητο στην αφή και μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στη γωνία του ματιού εάν αναπτυχθεί εκεί. Οι μολύνσεις των βλεφάρων συνήθως προκαλούν τσούξιμο.

Μαζί με τον πόνο στη γωνία του ματιού, ένα στέλεχος μπορεί επίσης να προκαλέσει:

Οίδημα, ερυθρότητα και ευαισθησία στο βλέφαρο

Μια αίσθηση σαν να έχει κολλήσει κάτι στο μάτι σου

Αυξημένη ευαισθησία στο φως

Υπερβολικό σκίσιμο

Κρούστα του ματιού

Σε πολλές περιπτώσεις, ένα στέλεχος θα υποχωρήσει από μόνο του, αλλά η ενόχληση μπορεί να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας θεραπείες στο σπίτι, όπως: 

Χρησιμοποιώντας μια ζεστή και υγρή κομπρέσα στο βλέφαρο για πέντε έως δέκα λεπτά τρεις έως πέντε φορές την ημέρα

Βεβαιωθείτε ότι τα χέρια, το πρόσωπο και τα μάτια σας είναι πάντα καθαρά πλένοντας τακτικά

Αποφεύγοντας να πιέζετε το στόμιο ή να αγγίζετε την περιοχή

Αποφύγετε το μακιγιάζ και άλλα προϊόντα για τα μάτια μέχρι να επουλωθεί

Ανάλογα με τη βαρύτητα, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει αντιβιοτικές κρέμες ή αλοιφές για να βάλει το στόμιο για να το βοηθήσει να επουλωθεί πιο γρήγορα. Εάν δεν επιλυθεί, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο γνωστό ως οφθαλμίατρο.

Ξένο σώμα ή γρατσουνιά

Ενώ το μάτι σας έχει ορισμένες προστασίες, δεν είναι πάντα απαλλαγμένο από βλάβες από ξένα σώματα, όπως σκόνη, βρωμιά ή βλεφαρίδες. Άλλα ξένα αντικείμενα, όπως γυαλί ή μέταλλο, μπορούν επίσης να εισέλθουν στο μάτι.

Όταν υπάρχει ένα ξένο αντικείμενο στο μάτι σας, μπορεί να αναπτυχθούν και άλλα συμπτώματα μαζί με τον πόνο, όπως: 9

Κάψιμο και ερεθισμός

Νιώθεις ότι κάτι είναι στο μάτι σου

Υπερβολικό δάκρυ και υγρά μάτια

κόκκινα μάτια

Απώλεια όρασης ή θολή όραση

Αυξημένη ευαισθησία στο έντονο φως

Αιμορραγία στο λευκό μέρος του ματιού

Για τη θεραπεία του οφθαλμού, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να αξιολογήσει το μάτι για αλλαγές στην όραση και το ξένο σώμα. Μόλις εντοπιστούν, θα χρησιμοποιήσουν αναισθητικές οφθαλμικές σταγόνες για να μουδιάσουν το μάτι και στη συνέχεια θα το αφαιρέσουν απαλά. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί επίσης να ξεπλύνουν τα μάτια σας με φυσιολογικό ορό. Για να εκτιμηθεί η βλάβη, μπορεί να γίνει ακτινογραφία για να διαπιστωθεί πόσο μακριά βρίσκεται το ξένο αντικείμενο στο μάτι.

Μετά την αφαίρεση του αντικειμένου, μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε ένα έμπλαστρο για να προστατεύσετε το μάτι σας ενώ επουλώνεται. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί επίσης να παράσχει οφθαλμικές σταγόνες που θα χρησιμοποιηθούν για να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης και να ανακουφίσουν την ενόχληση.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης

Αν και ο πόνος στη γωνία του ματιού δεν υποδηλώνει πάντα κάτι σοβαρό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Ο πόνος είναι έντονος και παρεμποδίζει την όρασή σας.

Αναπτύσσεται μετά από τραυματισμό στο μάτι που δεν έχετε κάνει ακόμη έλεγχο.

Αντιμετωπίζετε αλλαγές όρασης ή απώλεια όρασης και αυξημένη ευαισθησία στο φως.

Πύον και αίμα τρέχει από το μάτι.

Υπάρχει έντονο οίδημα του ματιού ή γύρω από το μάτι.

Δεν μπορείτε να ανοίξετε ή να μετακινήσετε τα μάτια σας.

Έχετε σημάδια μόλυνσης, όπως υψηλό πυρετό.

Περίληψη

Ο πόνος στη γωνία του ματιού μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, από κάτι τόσο απλό όπως μια βλεφαρίδα κολλημένη στο μάτι μέχρι βακτηριακές λοιμώξεις. Τα συμπτώματα που αναπτύσσονται παράλληλα με τον πόνο είναι συχνά παρόμοια με εκείνα πολλών οφθαλμικών παθήσεων που τον προκαλούν, επομένως είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για οποιονδήποτε οφθαλμικό πόνο που αντιμετωπίζετε και διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες.

Θα πρέπει επίσης να επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν υπάρχουν σημάδια μόλυνσης, όπως υψηλός πυρετός ή εάν παρατηρήσετε αλλαγές στην όρασή σας. Αυτά μπορεί να είναι ενδείξεις ότι συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό που απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση. 

Η λήψη μιας σωστής διάγνωσης από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης θα διασφαλίσει ότι οτιδήποτε προκαλεί πόνο στα μάτια σας θα αντιμετωπιστεί ανάλογα.

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !