Τι είναι η Ζεαξανθίνη; Ενα ισχυρό αντιοξειδωτικό για την υγεία ματιών, δέρματος, ήπατος και της καρδιάς



Τα καροτενοειδή μπορεί να ακούγονται σαν ένα νέο είδος ρομπότ που καταλαμβάνει τη Γη. Αλλά τα καροτενοειδή είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά τη ζωντανή τους απόχρωση.

Ένα από αυτά τα καροτενοειδή, γνωστό ως ζεαξανθίνη, μπορεί να βρεθεί σε πολλές τροφές που τρώτε καθημερινά και συνοδεύεται από μια σειρά από οφέλη όπως η προαγωγή της υγείας των ματιών. Και ακριβώς όπως τα R2-D2 και C-3PO βρίσκονται συχνά να περιφέρονται στον κόσμο μαζί, η ζεαξανθίνη και ένα άλλο καροτενοειδές γνωστό ως λουτεΐνη μπορούν να βρεθούν δίπλα-δίπλα σε πολλά από τα τρόφιμα που τρώτε.

«Η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη είναι πολύ παρόμοια στη δομή με ελαφρώς διαφορετική διάταξη των ατόμων», εξηγεί η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Julia Zumpano, RD, LD. «Δεν λειτουργούν συνεργιστικά – που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται ο ένας τον άλλον για να δουλέψουν».

Λοιπόν, γιατί η ζεαξανθίνη είναι τόσο σημαντική για τη διατήρηση της μητρικής πλακέτας του σώματός μας σε λειτουργία;

Η Zumpano εξηγεί γιατί χρειάζεστε τη ζεαξανθίνη και πώς να τη χρησιμοποιήσετε περισσότερο σε αυτό που τρώτε.

Οφέλη για την υγεία της ζεαξανθίνης

Χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, η ζεαξανθίνη μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σας με διάφορους τρόπους. Εδώ είναι μερικά οφέλη της ζεαξανθίνης.

Προάγει την υγεία των ματιών

Η ζεαξανθίνη σχετίζεται στενά με τη βιταμίνη Α και βρίσκεται φυσικά στην ωχρά κηλίδα και τον αμφιβληστροειδή του ματιού σας, μαζί με τη λουτεΐνη. Η ζεαξανθίνη προστατεύει τους ιστούς των ματιών σας εμποδίζοντας τη βλάβη από το ηλιακό φως και εμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν οξείδωση.

Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη ενός συμπληρώματος που περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί να είναι αποτελεσματική στη βελτίωση της όρασης σε άτομα με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) και καταρράκτη.

Προλαμβάνει και θεραπεύει ηπατικές παθήσεις

Μελέτες δείχνουν ότι η ζεαξανθίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της σχετιζόμενης με τη μεταβολική δυσλειτουργία της στεατικής ηπατικής νόσου (MASLD) και της στεατωτικής (λιπώδους) ηπατικής νόσου (SLD) μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.

Αποτρέπει την οξείδωση της LDL

Η οξείδωση της LDL μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση, μια φλεγμονώδη ασθένεια που επηρεάζει τα τοιχώματα των αρτηριών σας. Η αθηροσκλήρωση είναι η κύρια αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μεταφέρονται σε σωματίδια HDL («καλή» χοληστερόλη), επομένως βοηθούν ειδικά την ανάπτυξη των σωματιδίων HDL», εξηγεί η Zumpano. «Τα μεγαλύτερα σωματίδια HDL βοηθούν στην προστασία από τη βλάβη που μπορεί να έχει η LDL («κακή» χοληστερόλη), επειδή η HDL μεταφέρει τη χοληστερόλη από τους ιστούς του ήπατος και στη συνέχεια τη μεταφέρει.


Με λίγα λόγια, η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη βοηθούν την καλή χοληστερόλη και μειώνουν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης».

Προστατεύει το δέρμα από τη φθορά του μπλε φωτός

Όπως ακριβώς η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη προστατεύουν τα μάτια σας απορροφώντας το επιβλαβές μπλε φως, μπορούν να κάνουν το ίδιο και για το δέρμα σας.

Μια μελέτη δείχνει ότι ένα συμπλήρωμα ζεαξανθίνης και λουτεΐνης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ενυδάτωσης, της ελαστικότητας και της φλεγμονής του δέρματος.

Τροφές που περιέχουν ζεαξανθίνη

Τα τρόφιμα συνήθως περιέχουν τόσο ζεαξανθίνη όσο και λουτεΐνη.

Οι ακόλουθες τροφές είναι μια καλή πηγή και των δύο:

Σκούρα, φυλλώδη πράσινα όπως το λάχανο και το σπανάκι.

Κρόκοι αυγών.

Πορτοκάλια.

Κόκκινα σταφύλια.

Καλαμπόκι.

Μάνγκο.

Πεπόνι μελιτώματος.

Πορτοκαλί πιπεριές.

Γκότζι μπέρι.

Τρώγοντας πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, θα πρέπει να λαμβάνετε όλη τη ζεαξανθίνη (και λουτεΐνη) που χρειάζεται το σώμα σας, λέει η Zumpano. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου.

Πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα ζεαξανθίνης;

Εάν δυσκολεύεστε να πάρετε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, μπορεί να μην λαμβάνετε αρκετή ζεαξανθίνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως αξίζει να πάρετε ένα συμπλήρωμα ζεαξανθίνης.

Συνολικά, τα συμπληρώματα ζεαξανθίνης θεωρούνται γενικά ασφαλή — αν και η ζεαξανθίνη μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα σας και μπορεί επίσης να προκαλέσει κιτρίνισμα του δέρματος. Και δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να γνωρίζουμε εάν ένα συμπλήρωμα ζεαξανθίνης είναι ασφαλές για έγκυες ή παιδιά ή αν είναι ασφαλές για μακροχρόνια λήψη (τα τελευταία πέντε χρόνια).

Έτσι, εάν σκέφτεστε ένα συμπλήρωμα ζεαξανθίνης, η Zumpano συνιστά να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν προσθέσετε οποιοδήποτε είδος συμπληρώματος στη διατροφή σας.

Και είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα συμπληρώματα δεν ελέγχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), επομένως θέλετε να κάνετε την εργασία σας. Επιλέξτε ένα προϊόν που έχει ελεγχθεί από τρίτο μέρος, όπως USP ή NSF.

Άλλη μια συμβουλή; Τα συμπληρώματα ζεαξανθίνης απορροφώνται καλύτερα όταν λαμβάνονται με ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, λέει η Zumpano.

Όταν πρόκειται για την υγεία των ματιών, του δέρματος και του συκωτιού σας, το να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή ζεαξανθίνη στη διατροφή σας - είτε αυτό είναι φυσικά μέσω των τροφών που τρώτε είτε με τη λήψη συμπληρωμάτων - είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη.

«Η ζεαξανθίνη βρίσκεται σε τόσα πολλά τρόφιμα», ενθαρρύνει η Zumpano. «Θα πρέπει οπωσδήποτε να εστιάσετε στο να λαμβάνετε τροφές πλούσιες σε ζεαξανθίνη στη διατροφή σας σε καθημερινή βάση».

 

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)



#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !