Παρασκευή Βάματος Λάππα, Πλατομαντήλα ή Κολλιτσίδα. (Burdock)


Tο λάδι Άρκτιου (Burdock Oil) προέρχεται από την επεξεργασία της ρίζας του φυτού Arctium Lappa, γνωστού στη χώρα μας ως Λάππα, Πλατομαντήλα ή Κολλιτσίδα.

Αν και στην Ελλάδα το λάδι του Άρκτιου είναι σχετικά άγνωστο και πολύ δυσεύρετο, εντούτοις παρουσιάζει κάποιες αξιοθαύμαστες ιδιότητες όταν χρησιμοποιείται στα μαλλιά και την επιδερμίδα.

Το έλαιο του Άρκτιου χρησιμοποιείται εκτεταμένα από τη σύγχρονη βιομηχανία καλλυντικών για τη παρασκευή προϊόντων περιποίησης μαλλιών. Το λάδι του Άρκτιου θεωρείται πως δυναμώνει τη τρίχα - με αποτέλεσμα να συμβάλει στη καταπολέμηση της τριχόπτωσης - αλλά και πως, ίσως η πιο σημαντική του ιδιότητα, αυξάνει το ρυθμό της τριχοφυίας.

Λόγω αυτής του της ιδιότητας, το λάδι του Άρκτιου χρησιμοποιείται στην Ευρώπη προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός με τον οποίο μακραίνουν τα μαλλιά.

Θεωρείται πως επιταχύνει σημαντικά το ρυθμό επιμήκυνσης της τρίχας, όταν χρησιμοποιείται (μικρή ποσότητα στη ρίζα της τρίχας) 2-3 φορές την εβδομάδα.

Το Άρκτιο μπορεί στη περίπτωση αυτή να συνδυαστεί - για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα - με το λάδι Τσουκνίδας.

Στη περίπτωση της επιδερμικής χρήσης, το λάδι του Άρκτιου χρησιμοποιείται κυρίως για την περιποίηση περιοχών του σώματος που πάσχουν από σοβαρές δερματοπάθειες (λ.χ. δερματίτιδα, εκζέματα, ψωρίαση κ.ο.κ.).


To έλαιο του Άρκτιου θεωρείται πως "αποτοξινώνει" την επιδερμίδα και αυξάνει τη κυκλοφορία του αίματος τοπικά, προσφέροντας έτσι ανακούφιση από κνησμούς και λειτουργόντας καταπραϋντικά ως προς την ένταση των δερματοπαθειών.

Η υψηλή περιεκτικότητα του σε polyacetylenes, θεωρείται πως προσδίδει στο Άρκτιο αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Οφέλη της κολλιτσίδας: Tα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τη ρίζα της κολλιτσίδας, όπως τη δυνατότητά της να καθαρίζει το αίμα, να βελτιώνει την υγεία του δέρματος και να υποστηρίζει τη λειτουργία του ήπατος.

Υλικά και Συστατικά:

Κατάλογος Υλικών: Συμπεριλάβετε αντικείμενα όπως γυάλινο βάζο, αλκοόλ (βότκα ή κονιάκ), σουρωτήρι, σκούρα σταγονομετρικά μπουκάλια, ετικέτες κ.λπ.

Συστατικά: Προσδιορίστε την ποσότητα φρέσκιας ή αποξηραμένης ρίζας κολλιτσίδας που απαιτείται και το είδος και την ποσότητα αλκοόλης.

Βήμα-βήμα διαδικασία:

Καθαρισμός και προετοιμασία της ρίζας:

Καθαρίσετε και να ψιλοκόψετε ή να τρίψετε τη ρίζα της κολλιτσίδας.

Δημιουργία του μείγματος: Τοποθέτησης της ρίζας κολλιτσίδας στο βάζο και κάλυψης με οινόπνευμα.

Σφράγιση και αποθήκευση: Σφραγίσετε το βάζο και τις ιδανικές συνθήκες για την αποθήκευση του μείγματος για έγχυση.

Διάρκεια έγχυσης: Η συνιστώμενη διάρκεια για τη διαδικασία έγχυσης, συνήθως αρκετές εβδομάδες.

Ανακίνηση του βάζου:

Συχνότητα ανακίνησης του βάζου για να βοηθήσετε στη διαδικασία εκχύλισης.

Στραγγίξετε το μείγμα αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας ένα τυρόπανο ή σουρωτήρι.

Εμφιάλωση: Το βάμμα σε σκούρα σταγονομετρικά μπουκάλια για συντήρηση.

Σήμανση και αποθήκευση:

Επισήμανση των φιαλών με την ημερομηνία εμφιάλωσης

Αποθηκεύσετε το βάμμα για να διατηρήσετε την ισχύ του, συνήθως σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το βάμμα κολλιτσίδας


Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες:

Δόση έναρξης: Ξεκινήστε με μια χαμηλή δόση, όπως 1-2 σταγόνες, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα έχετε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σταδιακή Αύξηση: Σταδιακά αυξήστε τη δόση όπως χρειάζεται, αλλά μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη ποσότητα των 20-30 σταγόνων, τρεις φορές την ημέρα.

Τρόπος Κατανάλωσης: Το βάμμα μπορεί να ληφθεί απευθείας κάτω από τη γλώσσα ή να προστεθεί σε μικρή ποσότητα νερού ή τσαγιού.

Εφαρμογές Υγείας:

Αποτοξίνωση και υγεία του ήπατος: Η ρίζα της κολλιτσίδας είναι γνωστή για τις αποτοξινωτικές της ιδιότητες. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του ήπατος και να βοηθήσει στον καθαρισμό της κυκλοφορίας του αίματος.

Υγεία του δέρματος: Ιστορικά, η κολλιτσίδα έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων.

Η εφαρμογή του βάμματος μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής, του εκζέματος και της ψωρίασης.

Πεπτική υποστήριξη: Η κολλιτσίδα μπορεί να βοηθήσει στην πέψη.

Συχνά χρησιμοποιείται ως τονωτικό του πεπτικού για την τόνωση της όρεξης και την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως το φούσκωμα.


Προφυλάξεις και εκτιμήσεις:

Αλλεργίες και ευαισθησίες: Πάντα να δοκιμάζετε για αλλεργίες πριν από την τακτική χρήση. Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα στο δέρμα για να ελέγξετε για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Ιατρική διαβούλευση: Εάν παίρνετε φάρμακα, είστε έγκυος ή θηλάζετε, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν από τη χρήση(alert-warning)


Αποθήκευση: Διατηρήστε το βάμμα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως, για να διατηρήσετε την ισχύ του.

Δημιουργικές χρήσεις:

Στη Μαγειρική: Πειραματιστείτε προσθέτοντας μερικές σταγόνες βάμματος κολλιτσίδας στις συνταγές σας για γήινη γεύση και οφέλη για την υγεία.

Στα ποτά: Ανακατέψτε το με το πρωινό σας smoothie ή τσάι για πρόσθετη φυτική ώθηση.

Το βάμμα κολλιτσίδας είναι ένα ευέλικτο φυτικό φάρμακο με ευρύ φάσμα εφαρμογών.

Είτε χρησιμοποιείται για τα οφέλη για την υγεία είτε ως μαγειρική προσθήκη, αυτό το βάμμα μπορεί να είναι μια πολύτιμη προσθήκη στη ρουτίνα ευεξίας σας.

Θυμηθείτε, ξεκινήσετε αργά με τη δόση και να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες.

Ενώ το βάμμα κολλιτσίδας χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη βοτανοθεραπεία, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του δεν έχουν αξιολογηθεί από όλες τις υγειονομικές αρχές ή σε όλα τα πλαίσια.Τα μεμονωμένα αποτελέσματα και αντιδράσεις μπορεί να διαφέρουν.

Πριν χρησιμοποιήσετε το βάμμα κολλιτσίδας ή οποιοδήποτε φυτικό συμπλήρωμα, συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, ειδικά εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, έχετε υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις ή παίρνετε φάρμακα.

Πάντα να εκτελείτε ένα τεστ επίθεμα για αλλεργικές αντιδράσεις και να ξεκινήσετε με χαμηλότερη δόση για να αξιολογήσετε την ανοχή.

Η σωστή αναγνώριση του φυτού της κολλιτσίδας είναι ζωτικής σημασίας καθώς μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα με άλλα επιβλαβή φυτά(alert-warning)
Να είστε προσεκτικοί και να φροντίζετε να προμηθεύεστε το φυτό ή τη ρίζα από αξιόπιστους προμηθευτές(alert-warning)

Θυμηθείτε, φυσικό δεν σημαίνει πάντα ασφαλές.

Η ευθύνη για τη χρήση οποιουδήποτε φυτικού φαρμάκου ανήκει στον χρήστη.

Κρατήστε όλα τα φυτικά προϊόντα μακριά από παιδιά και κατοικίδια.

Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας!

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !