Άγριο χαμομήλι: Οφέλη για την υγεία, χρήσεις και συμβουλές


Το Άγριο χαμομήλι, γνωστό επιστημονικά ως Matricaria discoidea, είναι ένα φυτό που, παρά την κατάταξή του ως ζιζάνιο, προσφέρει πολυάριθμα φαρμακευτικά οφέλη και οφέλη για την υγεία.

Αυτό το άρθρο παρέχει μια πρωτότυπη προοπτική για τα οφέλη για την υγεία και τις χρήσεις του που συντίθεται από πολλές πηγές.

Υγεία και φαρμακευτικά οφέλη του


Ηρεμιστικές ιδιότητες: Είναι γνωστό για την καταπραϋντική του δράση, ευεργετική για άτομα με αϋπνία και άλλες διαταραχές ύπνου.

Ένα φλιτζάνι τσάι πριν τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

Ανακούφιση από τον πόνο: Τόσο η τοπική εφαρμογή όσο και η εσωτερική κατανάλωση προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο. Οι δραστικές ενώσεις του έχουν αναλγητικές ιδιότητες που μπορούν να ανακουφίσουν τον χρόνιο ή οξύ πόνο.

Υγεία του δέρματος: Eχει αντιμικροβιακές, αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες ευεργετικές για την υγεία του δέρματος. Μπορεί να εφαρμοστεί σε δερματικές παθήσεις όπως ψωρίαση, έκζεμα, τσιμπήματα εντόμων και ρυτίδες.

Μείωση στρες και άγχους: Οι αρωματικές ενώσεις βοηθούν στη μείωση του στρες και του άγχους. Η κατανάλωση του βοτάνου σε μορφή τσαγιού ή ως αποξηραμένες κεφαλές λουλουδιών μπορεί να εξισορροπήσει τη διάθεση και να αποτρέψει τα καταθλιπτικά επεισόδια.

Πεπτική βοήθεια: Ανακουφίζει από πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα, αέρια, κράμπες και δυσπεψία, χάρη στις αντισπασμωδικές του ιδιότητες.

Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος: Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύουν το σώμα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.

Παραγωγή μητρικού γάλακτος: Λειτουργώντας ως γαλακταγωγός, διεγείρει την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Δεν συνιστάται για έγκυες γυναίκες αλλά είναι ασφαλές για μητέρες που θηλάζουν.

Επούλωση τραυμάτων: Η εφαρμογή τσαγιού ή λαδιού στις πληγές μπορεί να επιταχύνει την επούλωση και να προστατεύσει από τη μόλυνση.

Μείωση πυρετού: Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία του πυρετού, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλεί εφίδρωση, βοηθώντας στην απελευθέρωση τοξινών και την ανάρρωση.

Εξάλειψη παρασιτικών λοιμώξεων: Με ανθελμινθικές ιδιότητες, είναι αποτελεσματικό κατά των παρασιτικών λοιμώξεων και των εντερικών σκουληκιών.

Χρήσεις του Τσάι: Καταναλώνεται συνήθως ως τσάι από βότανα, φτιαγμένο από αποξηραμένο ή φρέσκο ​​φυτικό υλικό.

Τοπικές Εφαρμογές: Τα εγχυμένα έλαια ή οι αλοιφές μπορούν να καταπραΰνουν ερεθισμούς του δέρματος, τσιμπήματα εντόμων ή εξανθήματα.

Αρωματοθεραπεία: Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται σε διαχυτήρες για χαλάρωση και μείωση του στρες.

Μαγειρικές χρήσεις: Τα φύλλα και οι κεφαλές των λουλουδιών μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, να εγχυθούν για ποτά ή να χρησιμοποιηθούν για να αρωματίσουν επιδόρπια.

Προφυλάξεις και Παρενέργειες Αλλεργικές αντιδράσεις: Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά εκείνα με αλλεργίες στα φυτά της οικογένειας Asteraceae(alert-error)

Γαστρεντερική δυσφορία: Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα(alert-error)

Φωτοευαισθησία: Η τοπική εφαρμογή μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στο ηλιακό φως.

Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα: Μπορεί να υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα(alert-error)

Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Η χρήση συνιστάται με προσοχή σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. (alert-error)
Ερεθισμός του δέρματος: Είναι πιθανός ο ερεθισμός του δέρματος, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα άτομα(alert-error)

Συνοψίζοντας, είναι ένα πολύπλευρο φυτό με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, από τη θεραπεία της αϋπνίας και των δερματικών παθήσεων μέχρι την ενίσχυση της πέψης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας!

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !