Αγριο σκόρδο αξιόλογο με πλήθος χρήσεων και πλεονεκτημάτων.

Το άγριο σκόρδο, γνωστό με πολλά ονόματα όπως πλατύφυλλο σκόρδο, άγριο πράσο είναι ένα συναρπαστικό φυτό με ευρεία χρήση και οφέλη.

Αυτή η ανάρτηση θα εμβαθύνει στον κόσμο του άγριου σκόρδου, εξερευνώντας τις ενεργές αρχές, τις ιδιότητες, τις χρήσεις και πολλά άλλα.

Αυτό το μοναδικό λαχανικό είναι μέρος του γένους Allium και της οικογένειας Liliaceae.

Αναγνωρίζεται εύκολα από τα μεγάλα, πλατιά, βελούδινα φύλλα του που αναδίδουν μια ξεχωριστή μυρωδιά σκόρδου.

Το άγριο σκόρδο είναι ένα βολβώδες ποώδες φυτό που είναι εγγενές στην ευρασιατική ήπειρο.

Συλλέγεται συχνά στην άγρια ​​φύση λόγω των πολυάριθμων φαρμακολογικών και μαγειρικών του χρήσεων.

Ωστόσο, έχει εντυπωσιακή ομοιότητα με αρκετά δηλητηριώδη φυτά, γεγονός που έχει οδηγήσει σε περιπτώσεις δηλητηρίασης λόγω λαθών συγκομιδής.

Οι ενεργές αρχές του άγριου σκόρδου



Το άγριο σκόρδο διαθέτει μια μοναδική χημική σύνθεση που περιλαμβάνει νερό, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μια ποικιλία από βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά ένζυμα.

Τα ενεργά συστατικά με φαρμακολογική δράση συγκεντρώνονται στο αιθέριο έλαιο που περιέχει θείο.

Αυτές περιλαμβάνουν την αλλιισίνη, την αλλιινάση, τις βιταμίνες C και B1 και μια σειρά από άλλα χρήσιμα φυτοχημικά.
Τα οφέλη του άγριου σκόρδου

Οι φαρμακολογικές ιδιότητες του άγριου σκόρδου το καθιστούν δημοφιλή επιλογή στη βοτανοθεραπεία.

Όταν χρησιμοποιείται εσωτερικά, έχει καθαριστικές, αντισηπτικές, αντιασθματικές, υποτασικές, υποχοληστερολαιμικές, υπογλυκαιμικές, αντιαιμοπεταλιακές, αντικαρκινικές, διουρητικές, αγγειοδιασταλτικές και πυρετοειδείς ιδιότητες.

Εξωτερικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ρευστοποιητικό και απολυμαντικό.

Οι χρήσεις του άγριου σκόρδου

Το άγριο σκόρδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποτοξίνωση του σώματος, την καταπολέμηση λοιμώξεων και μολύνσεων, τη μείωση των επιπτώσεων του άσθματος, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, την πρόληψη του σχηματισμού αθηρωμάτων και θρόμβων και ενδεχομένως την πρόληψη της εμφάνισης όγκων.

Μπορεί επίσης να αυξήσει την έκκριση ούρων, να προκαλέσει αγγειοδιαστολή και να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το άγριο σκόρδο

Το φρέσκο ​​άγριο σκόρδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή αφεψημάτων για εσωτερική χρήση και κομπρέσες για εξωτερική χρήση.

Βιομηχανικά, χρησιμοποιείται για την παραγωγή απολυμαντικών και απωθητικών.

Οι βιομηχανίες συμπληρωμάτων και φαρμακευτικών προϊόντων προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων άγριου σκόρδου όπως σκόνες, ταμπλέτες, κάψουλες, ελιξίρια, αιθέρια έλαια, αλοιφές, βάμματα και σιρόπια.

Δοσολογία και παρενέργειες του άγριου σκόρδου

Ως συστατικό μαγειρικής, δεν υπάρχει καθορισμένη δοσολογία για το άγριο σκόρδο. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείται ως συμπυκνωμένο φάρμακο, θα πρέπει να λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος.

Οι πιθανές παρενέργειες σε φαρμακολογικές συγκεντρώσεις περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες και σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης ή του σακχάρου στο αίμα.(alert-warning)


Οι μαγειρικές χρήσεις του άγριου σκόρδου

Το άγριο σκόρδο είναι ένα ευέλικτο συστατικό στην κουζίνα. Τόσο ο βολβός όσο και τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αρωματίσουν μια ποικιλία πιάτων.

Συνδυάζεται καλά με κρέας, ψάρι, αυγά, τυριά, δημητριακά, πατάτες, όσπρια και λαχανικά.

Χρησιμοποιείται επίσης ως χορτονομή, με τα ζώα που το καταναλώνουν να παράγουν αρωματικό γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ενός μοναδικού τύπου βουτύρου.

Η Βοτανική του Άγριου Σκόρδου

Υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με την οικογένεια στην οποία ανήκει το άγριο σκόρδο.

Ορισμένες πηγές το τοποθετούν στην οικογένεια των Amaryllidaceae, ενώ άλλες το θεωρούν μέρος της οικογένειας Liliaceae.

Είναι βολβώδες, ποώδες πολυετές γεωφυτικό φυτό που αναπαράγεται κυρίως με σπόρους. Είναι εγγενές στις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης και της βόρειας Ασίας και προτιμά τα σκιερά, δροσερά και υγρά φυλλοβόλα δάση.

Συμπερασματικά, το άγριο σκόρδο είναι ένα αξιόλογο φυτό με πλήθος χρήσεων και πλεονεκτημάτων.

Είτε χρησιμοποιείται στην κουζίνα, είτε στη βοτανοθεραπεία, είτε βιομηχανικά, συνεχίζει να αποδεικνύει την αξία και την ευελιξία του.

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !