Σπόροι κάνναβης: Η δύναμη μιας υπερτροφής



Οι σπόροι κάνναβης, που συχνά παραβλέπονται και θεωρούνται «φτωχό» προϊόν, έχουν αποκτήσει πρόσφατα εξέχουσα θέση, ειδικά στις φυτικές δίαιτες. 

Σήμερα, αναγνωρίζονται για τις θρεπτικές τους ιδιότητες και θεωρούνται πολύτιμο συμπλήρωμα διατροφής.

Τι είναι οι σπόροι κάνναβης;

Οι σπόροι κάνναβης είναι μικροί, καφέ σπόροι, γνωστοί και ως καρδιές κάνναβης, του φυτού κάνναβης, Cannabis sativa.

Παρά το γεγονός ότι ανήκει στο ίδιο είδος με την κάνναβη (μαριχουάνα), η κάνναβη είναι διαφορετική ποικιλία και καλλιεργείται για μη ναρκωτικές χρήσεις.

Οι σπόροι κάνναβης είναι εξαιρετικά θρεπτικοί και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Μπορούν να καταναλωθούν σε διάφορες μορφές: ολόκληρα ή ξεφλουδισμένα, ωμά ή μαγειρεμένα, ολόκληρα ή σε σκόνη, ως λάδι ή σε άλλα επεξεργασμένα προϊόντα. 

Κατανόηση της ταξινόμησης κάνναβης

Η κατηγοριοποίηση της κάνναβης είναι εδώ και καιρό αντικείμενο συζήτησης.

Αρχικά, θεωρήθηκε ότι η κάνναβη αποτελούνταν από πολλά είδη.

Ωστόσο, η τρέχουσα κατανόηση υποδηλώνει ότι οι παραλλαγές που παρατηρούνται στην κάνναβη δεν είναι ξεχωριστά είδη, αλλά μάλλον διαφορετικά υποείδη ή ποικιλίες μέσα στο ίδιο είδος.

Οι σπόροι κάνναβης, οι οποίοι είναι βρώσιμοι, προέρχονται από ένα φυτό του γένους Cannabis, μέρος της οικογένειας Cannabaceae.

Η ταξινόμηση της κάνναβης μπορεί να είναι περίπλοκη, καθώς περιλαμβάνει τη διάκριση μεταξύ ειδών, υποειδών ή ποικιλιών, ανάλογα με τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται.

Τα φυτά κάνναβης είναι ποικίλα, το καθένα με τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Ορισμένες ποικιλίες διακρίνονται για τις ναρκωτικές τους επιδράσεις, οι οποίες προέρχονται από ενώσεις που ονομάζονται φυτοκανναβινοειδή που βρίσκονται στους οφθαλμούς, τα φύλλα, τους σπόρους και τα άνθη τους.

Αυτές οι ενώσεις είναι ψυχοδραστικές, επηρεάζοντας το μυαλό ή τη συμπεριφορά. Αντίθετα, άλλες ποικιλίες κάνναβης καλλιεργούνται για μη ναρκωτικούς σκοπούς.

Χρησιμοποιούνται στην παραγωγή υφασμάτων, στην παραγωγή ελαίων και ως ζωοτροφές στη γεωργία.

Επιπλέον, ορισμένοι τύποι κάνναβης διερευνώνται για τις δυνατότητές τους στη βιομηχανία βιοκαυσίμων. 

Αυτή η ευελιξία καθιστά την κάνναβη ένα φυτό με σημαντικό ενδιαφέρον σε διάφορους τομείς.

Σπόροι κάνναβης στη δίαιτα

Οι σπόροι κάνναβης μπορούν να θεωρηθούν ενδιάμεση τροφή μεταξύ αποξηραμένων φρούτων και δημητριακών. Όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η βρώμη κ.λπ., οι σπόροι κάνναβης μπορούν να καταναλωθούν μόνοι τους (ξεφλουδισμένοι ή ολόκληροι) και μπορούν να ενσωματωθούν σε διάφορες συνταγές.

Η ψυχρή «πίεση» των σπόρων κάνναβης δίνει ένα φυτικό έλαιο με γεύση παρόμοια με αυτή του φουντουκιού. Αυτό το λάδι είναι πολύ ευαίσθητο και πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο.

Τα υπολείμματα από τη διαδικασία εκχύλισης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή αλεύρου ή ζωοτροφών.

Οι σπόροι κάνναβης μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στη σύνθεση πιο σύνθετων προϊόντων όπως το τόφου, το σεϊτάν ή ορισμένα ποτά. 

Διατροφικές ιδιότητες των σπόρων κάνναβης

Το θρεπτικό περιεχόμενο των σπόρων κάνναβης είναι παρόμοιο με αυτό των αχαινών.

Η θερμιδική πρόσληψη παρέχεται κυρίως από λιπίδια, αλλά το κλάσμα πρωτεΐνης φαίνεται επίσης αρκετά σημαντικό. οι υδατάνθρακες είναι ουσιαστικά πολύπλοκοι. 

Τα λιπαρά οξέα (περίπου το 35% του βάρους), που περιέχονται στους σπόρους κάνναβης, είναι κυρίως πολυακόρεστα (2/3 του συνόλου).

Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι το μερίδιο των «απαραίτητων» λιπιδίων (ω3 και ω6) και της βιταμίνης Ε.

Οι πρωτεΐνες στους σπόρους κάνναβης, σε αντίθεση με τα περισσότερα λαχανικά, δεν είναι μόνο άφθονες (≥20% του βάρους) αλλά έχουν και καλή βιολογική αξία.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα χαρακτηριστικά της vegan διατροφής είναι η ανεπάρκεια (ή η ανεπαρκής αναλογία) βασικών αμινοξέων.

Οι ίνες που περιέχονται στους σπόρους κάνναβης είναι άφθονες και είναι ακόμη περισσότερο σε σπόρους χωρίς φλοιό, επομένως ολόκληρους. 

Αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι πολύ ευεργετικό για την καλή λειτουργία του εντέρου, για τη ρύθμιση της απορρόφησης και για την πρόληψη όγκων του παχέος εντέρου.

Οι σπόροι κάνναβης περιέχουν επίσης ένα καλό προφίλ βιταμινών, αν και δεν είναι γνωστές λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις ακριβείς ποσότητες.

Συμπερασματικά, οι σπόροι κάνναβης είναι μια ευέλικτη και πλούσια θρεπτικά τροφή που μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη προσθήκη σε κάθε δίαιτα. 

Ο μοναδικός συνδυασμός πρωτεϊνών, λιπαρών οξέων και ινών τα καθιστά ένα ισχυρό εργαλείο για την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας.

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !