Η δύναμη των φυτικών τροφών στην πρόληψη του καρκίνου


Όταν πρόκειται για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η τροφή που καταναλώνουμε παίζει καθοριστικό ρόλο. 

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν εξετάζουμε την πρόληψη σοβαρών παθήσεων υγείας όπως ο καρκίνος.

Πολυάριθμες μελέτες και οργανισμοί υγείας συνιστούν μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και όσπρια ως βασική στρατηγική για την πρόληψη του καρκίνου.

Τι κάνει όμως αυτές τις φυτικές τροφές τόσο ισχυρές κατά του καρκίνου;

Ας εξερευνήσουμε περαιτέρω αυτό το θέμα.

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου Είναι καλά αποδεδειγμένο ότι η υπερβολική κατανάλωση τροφής, που οδηγεί σε υπέρβαρο ή παχυσαρκία, είναι ένας σημαντικός διατροφικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο.

Αυτό οφείλεται στο ότι η αύξηση του λιπώδους ιστού (σωματικό λίπος) σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε διάφορα μέρη του σώματος.

Αυτό εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα:

Έχει σημασία η ποιότητα της διατροφής κάποιου για την πρόληψη του καρκίνου;

Η απάντηση είναι ένα ηχηρό ναι.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ανθυγιεινά τρόφιμα είναι πιο πιθανό να τρώνε περισσότερο από όσο χρειάζεται, οδηγώντας σε αύξηση του λιπώδους ιστού, που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Η δύναμη των φυτικών τροφών

Τα φυτικά τρόφιμα είναι απαραίτητα για την πρόληψη του καρκίνου για διάφορους λόγους.

Γεμίζουν αλλά χαμηλά σε ενεργειακά πυκνά θρεπτικά συστατικά όπως λίπη και σάκχαρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της υπερβολικής ενέργειας και της επακόλουθης αύξησης του λιπώδους ιστού, που συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο καρκίνου.

Ωστόσο, οι αντικαρκινικές ιδιότητες των δημητριακών ολικής αλέσεως, των λαχανικών, των φρούτων και των οσπρίων δεν περιορίζονται στον ρόλο τους στη διατήρηση μιας υγιούς σύνθεσης σώματος.

Προσφέρουν επίσης πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.

Διαιτητικές ίνες και υγεία του εντέρου Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, οι οποίες επιταχύνουν την εντερική διέλευση και προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Οι τακτικές κινήσεις του εντέρου διασφαλίζουν ότι οι δυνητικά καρκινογόνες απόβλητες ουσίες που συσσωρεύονται στα έντερα αποβάλλονται αμέσως, μειώνοντας τον χρόνο επαφής τους με το σώμα.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα προϊόντα ολικής αλέσεως όπως τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και το ψωμί είναι η κύρια πηγή διαιτητικών ινών στη διατροφή μας.

Η αντικατάσταση των επεξεργασμένων προϊόντων με αυτά τα εναλλακτικά προϊόντα ολικής αλέσεως μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πρόσληψη φυτικών ινών.

Επιπλέον, οι διαιτητικές ίνες έχουν πρεβιοτική λειτουργία. Τρέφει και ενισχύει τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο μας, συμβάλλοντας σε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

Αντιοξειδωτικά και Βιοδραστικές Ενώσεις

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα με βιταμίνες C και E, καροτενοειδή, φλαβονοειδή και πολλά άλλα βιοενεργά συστατικά τροφίμων που δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα μας. Αυτά τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου.

Πολλές από αυτές τις βιοδραστικές ενώσεις έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις, αποτοξινωτικές και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες. Μπορούν να επιταχύνουν το μεταβολισμό των καρκινογόνων ουσιών ή να εξουδετερώσουν τις βλαβερές επιπτώσεις τους. Κάθε είδος και χρώμα λαχανικών και φρούτων προσφέρει ένα μοναδικό σετ από αυτά τα προστατευτικά συστατικά.

Όσο για τα όσπρια, η κατανάλωσή τους θα πρέπει ιδανικά να είναι καθημερινή. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να μην είναι ευεργετική για την υγεία μας και αυτό είναι ένα θέμα που αξίζει να διερευνήσουμε περαιτέρω.

Αγγειογένεση και ο ρόλος των λαχανικών στην πρόληψη του καρκίνου 

Η αγγειογένεση είναι η φυσιολογική διαδικασία μέσω της οποίας σχηματίζονται νέα αιμοφόρα αγγεία από προϋπάρχοντα αγγεία.

Αυτή η διαδικασία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την επούλωση στο σώμα. Ενώ η φυσιολογική αγγειογένεση είναι απαραίτητη για υγιείς σωματικές λειτουργίες, η μη φυσιολογική αγγειογένεση μπορεί να προάγει την ανάπτυξη και τη μετάσταση του καρκίνου.

Οι όγκοι μπορούν να παραβιάσουν αυτή τη διαδικασία για να αναπτύξουν τη δική τους παροχή αίματος, η οποία τους επιτρέπει να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος.

Πολλά λαχανικά περιέχουν μια ποικιλία φυτοχημικών ουσιών – φυσικές ενώσεις με ιδιότητες που προάγουν την υγεία. 

Αυτά περιλαμβάνουν τα προαναφερθέντα αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή, καροτενοειδή και άλλες βιοδραστικές ενώσεις.

Ορισμένες από αυτές τις φυτοχημικές ουσίες έχει βρεθεί ότι διαθέτουν αντι-αγγειογενετικές ιδιότητες. Μπορούν να αναστείλουν το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων που χρειάζονται οι όγκοι για να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα λαχανικά, όπως οι ντομάτες, τα μούρα, το μπρόκολο, το σκόρδο και το σπανάκι, περιέχουν ενώσεις που μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη του όγκου και να παρεμποδίσουν τη διαδικασία αγγειογένεσης. 

Αυτές οι επιδράσεις συμβάλλουν στον πιθανό ρόλο τους στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και όσπρια μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Αυτές οι τροφές φυτικής προέλευσης παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, από τη διατήρηση μιας υγιούς σύστασης σώματος έως την προαγωγή της υγείας του εντέρου και την παροχή μιας πλούσιας πηγής αντιοξειδωτικών και βιοδραστικών ενώσεων.

Όπως πάντα, το μέτρο είναι το κλειδί και είναι απαραίτητο να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή για τη συνολική υγεία και ευεξία.

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !