Φυσικές θεραπείες για τη λαρυγγίτιδα


Οι φυσικές θεραπείες για τη λαρυγγίτιδα μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα που προκαλούνται από φλεγμονή του φωνητικού σας κουτιού (γνωστό και ως λάρυγγας Βρίσκεται στην κορυφή του αεραγωγού προς τους πνεύμονές σας, ο λάρυγγας περιέχει τις φωνητικές σας χορδές.

Ο ερεθισμός ή η μόλυνση μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στις φωνητικές σας χορδές, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε βραχνάδα στη φωνή σας.

Μερικά απλά μέτρα, όπως ηρεμία της φωνής σας και πίνοντας τσάι, μπορούν να βοηθήσουν. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε ανακούφιση χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα για να προσθέσετε υγρασία στον αέρα και να αποφύγετε την αφυδάτωση και την ξηροστομία.

Αυτό το άρθρο προσφέρει ιδέες για σπιτικές θεραπείες για τη θεραπεία της λαρυγγίτιδας, της βραχνάδας και του πονόλαιμου. Φροντίστε να συζητήσετε οποιαδήποτε χρήση βοτάνων ή συμπληρωμάτων με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να βεβαιωθείτε ότι είναι μια καλή επιλογή για εσάς.

Συμπτώματα

Μαζί με τη βραχνάδα ή την απώλεια της φωνής, τα άτομα με λαρυγγίτιδα μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα:

Πυρετός

Πονόλαιμος

Αίσθηση γαργαλήματος στο λαιμό

Ξηρός βήχας

Δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία)

Εξόγκωμα στο λαιμό

Κούραση

Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με μια σειρά από διαφορετικές αιτίες, μερικές από τις οποίες είναι σοβαρές καταστάσεις υγείας. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε νέα συμπτώματα.

Αιτίες

Λαρυγγίτιδα μπορεί να είναι είτε βραχυπρόθεσμη (οξεία) είτε χρόνια. Σε πολλές περιπτώσεις, η λαρυγγίτιδα προκαλείται από υπερβολική χρήση της φωνής σας. Μια ιογενής λοίμωξη είναι η πιο κοινή αιτία λαρυγγίτιδας, αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται σε προβλήματα υγείας που περιλαμβάνουν:

Αλλεργίες και αυτοάνοσες καταστάσεις

Αφυδάτωση

Κάπνισμα ή άτμισμα

Ορισμένα εισπνεόμενα φάρμακα

Έκθεση σε ερεθιστικά και χημικά (συμπεριλαμβανομένων των οξέων του στομάχου)

Βακτηριακή λοίμωξη ή μυκητιασική λοίμωξη

Μια υποκείμενη κατάσταση υγείας όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

(ΓΟΠΝ), που μπορεί να οδηγήσει σε βραχνή φωνή και άλλα συμπτώματα λαρυγγίτιδας, πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα. Πολλές παθήσεις (όπως ο υποθυρεοειδισμός ή η χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς) απαιτούν φροντίδα πέρα ​​από τις οικιακές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας.

Φυσικές θεραπείες

Οι φυσικές θεραπείες στο σπίτι μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα, αλλά δεν μπορούν να θεραπεύσουν μια υποκείμενη αιτία της λαρυγγίτιδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή που μπορούν να βοηθήσουν στα συμπτώματα, όπως το Mucinex (γουαϊφενεσίνη)
για να βοηθήσει την αραιή βλέννα.

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συζητήσει μαζί σας τις επιλογές σας, αλλά εδώ είναι μερικές φυσικές θεραπείες για τη λαρυγγίτιδα που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Ξεκουράζει τη φωνή σου

Οι δάσκαλοι, οι άνθρωποι που εργάζονται στις πωλήσεις και οι τραγουδιστές είναι μεταξύ εκείνων που είναι πιθανό να εμφανίσουν φωνητική κόπωση, με συμπτώματα βραχνάδας και πονόλαιμο λόγω υπερβολικής χρήσης.

Πολυάριθμες μελέτες διαπιστώνουν ότι η φωνητική ανάπαυση, συμπεριλαμβανομένης της μη ομιλίας ή του καθαρισμού του λαιμού, είναι μια από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις για την ανακούφιση από λαρυγγίτιδα και άλλες παθήσεις, αλλά οι άνθρωποι δεν συμμορφώνονται πλήρως (ακόμη και μετά από χειρουργική επέμβαση) με τη φωνητική τους ανάπαυση.6 Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με την καλύτερη προσέγγιση.

Πόσιμο νερό

Η αποφυγή της αφυδάτωσης είναι σημαντική για να βοηθήσετε τις φωνητικές σας χορδές να ανακάμψουν. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Duke συνιστούν 64 ουγγιές νερού την ημέρα, αλλά θα πρέπει να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε κάποια κατάσταση υγείας (όπως νεφρική νόσο ή προβλήματα στους πνεύμονες) που θα μπορούσε να σημαίνει περιορισμούς πρόσληψης.

Δοκιμάστε νερό με άρωμα και τροφές όπως τα αγγούρια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Αποφύγετε όμως το αλκοόλ και την καφεΐνη, γιατί τείνουν να στεγνώνουν τις φωνητικές χορδές.

Χρήση υγραντήρα

Η εισπνοή ατμού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση και επούλωση των φωνητικών χορδών. Τα συμπτώματά σας μπορεί να βελτιωθούν εισπνέοντας ατμό από τη μύτη σας για τρία έως πέντε λεπτά, μερικές φορές την ημέρα, είτε από το ντους του μπάνιου σας είτε ακόμη και χρησιμοποιώντας ένα υγρό σκουπάκι που κρατάτε πάνω από τη μύτη.

Ένας υγραντήρας που διατηρεί την υγρασία του δωματίου μεταξύ 30% και 50% μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αλλά φροντίστε να τα διατηρείτε καθαρά και αποφύγετε εντελώς τη χρήση υγραντήρα εάν έχετε αλλεργίες στη μούχλα ή στο ωίδιο.

Εισπνοή ελαίου ευκαλύπτου

Ο ξηρός αέρας μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα λαρυγγίτιδας. Εάν δοκιμάζετε εισπνοή ατμού στο σπίτι, προσθέστε λάδι ευκαλύπτου. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της λαρυγγίτιδας, καθώς και των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης, της ιγμορίτιδας και των λοιμώξεων του λαιμού.

Χρησιμοποιώντας παστίλιες

Οι παστίλιες για το λαιμό που λειτουργούν καλύτερα περιλαμβάνουν την ολισθηρή φτελιά ή εκείνες που περιέχουν πηκτίνες και γλυκερίνες.

Ένα βότανο που πιστεύεται ότι καταπραΰνει την αναπνευστική οδό, ο φλόμος

(Verbascum thapsus) είναι διαθέσιμο τόσο σε μορφή τσαγιού όσο και σε μορφή παστίλιας. Ορισμένες ενώσεις στα φύλλα και τα άνθη του φλόμου πιστεύεται ότι δρουν ως καταπραϋντικά που καταπραΰνουν τη φλεγμονή στο δέρμα και το λαιμό.

Πίνοντας τσάι από βότανα

Η κατανάλωση τσαγιού από βότανα μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας. 

Μεταξύ των επιλογών είναι: 

Ρίζα γλυκόριζας

Τζίντζερ

Χαμομήλι

Slippery Elm

Τσάι μέντας

Πάντα να μιλάτε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για φυτικά προϊόντα ή συμπληρώματα. Σε μερικούς ανθρώπους το γλυκυρριζικό οξύ στη γλυκόριζα έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση, επομένως είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε προϊόντα που είναι εκχύλισμα απογλυκυρριζίνης γλυκόριζας (ή DGL).

Πότε να επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης

Τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας, συμπεριλαμβανομένων των φωνητικών αλλαγών, αναμένεται να διαρκέσουν από επτά έως 10 ημέρες. Εάν εξακολουθείτε να έχετε βραχνή φωνή και πόνο στο λαιμό που δεν έχει βελτιωθεί, επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Θα πρέπει επίσης να επισκεφτείτε τον παροχέα σας εάν ο πυρετός επιμένει ή εάν έχετε άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων διογκωμένων λεμφαδένων ή δυσκολίας στην αναπνοή.

Μπορεί να χρειαστείτε μια διάγνωση για αλλεργίες, ΓΟΠΝ ή λοίμωξη που προκαλεί τη λαρυγγίτιδα σας. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη διάγνωση της βραχνάδας, για παράδειγμα, συνιστούν λαρυγγοσκόπηση (οπτική απεικόνιση των φωνητικών χορδών) εάν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες.

Μπορεί επίσης να χρειαστείτε τεστ και θεραπεία αλλεργίας, συνταγογραφούμενα φάρμακα για λοίμωξη ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση οζιδίων ή πολυπόδων, εάν άλλες θεραπείες δεν βοηθούν.

Λάβετε υπόψη ότι συμπτώματα όπως η βραχνάδα μπορεί να είναι σημάδι μιας σοβαρής πάθησης. συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του λάρυγγα.

 

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !