Εάν έχετε πεπτικό έλκος, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα θέλετε να κάνετε είναι να προσαρμόσετε τη διατροφή σας, επιλέγοντας τροφές που είναι ήπιες για το στομάχι και αποφεύγοντας τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του πεπτικού έλκους.
Τα πεπτικά έλκη είναι επώδυνες, ανοιχτές πληγές που αναπτύσσονται στην επένδυση του πεπτικού σωλήνα. Τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα ελικοβακτηριδίου του πυλωρού
(H. pylori) λοίμωξη.
Narayanan M. Πεπτικό έλκος και λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Mo Med. 2018 Μάιος-Ιούνιος;115(3):219–24.
Ορισμένες τροφές μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή οξέων του στομάχου που προκαλούν φλεγμονή της ανοιχτής πληγής. Αυτές οι τροφές προσθέτουν στον καυστικό, πόνο που προκαλούν τα πεπτικά έλκη και μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την επούλωση.
Αντίθετα, οι τροφές που είναι ήπιες για το στομάχι—συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες ή προβιοτικά βακτήρια—μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην προώθηση της επούλωσης.
Αυτό το άρθρο προσφέρει μια λίστα με τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε εάν έχετε πεπτικό έλκος, καθώς και τροφές που μπορείτε να φάτε ενώ βρίσκεστε στο δρόμο προς την ανάκαμψη.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε με πεπτικό έλκος
Διάφορες αρχές διέπουν ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε πεπτικό έλκος. Τα τρόφιμα που είναι πικάντικα ή όξινα είναι αυτά που πρέπει να αποφεύγετε, αλλά υπάρχουν και άλλοι λιγότερο γνωστοί ένοχοι που πρέπει να λάβετε υπόψη.
Για παράδειγμα, τα γαλακτοκομικά -που κάποτε θεωρούνταν η καλύτερη θεραπεία για το πεπτικό έλκος- μπορεί να αυξήσουν την ποσότητα των οξέων του στομάχου καθώς διασπάται η λακτόζη στα γαλακτοκομικά.2 Το ίδιο ισχύει για τον καφέ και τον καφέ χωρίς καφεΐνη, που και τα δύο μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή οξέος
Τα λιπαρά τρόφιμα είναι προβληματικά για τα έλκη με διάφορους τρόπους. Είναι πιο δύσκολα στην πέψη και απαιτούν μεγαλύτερες ποσότητες πεπτικών οξέων για να διασπαστούν. Τα κορεσμένα λίπη παρέχουν επίσης ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου (σε αντίθεση με τα πολυακόρεστα ή μονοακόρεστα λίπη που αναστέλλουν την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού).
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε πεπτικό έλκος περιλαμβάνουν:
Αρτοσκευάσματα, όπως cupcakes, μπισκότα, μάφιν, ντόνατς και αρτοσκευάσματα, τα οποία είναι συχνά πλούσια σε υδρογονωμένο λίπος
Τυρί, συμπεριλαμβανομένων των σαλτσών τυριών
Σούπες κρέμας
Εσπεριδοειδή
Σοκολάτα, που περιέχει καφεΐνη
Γαλακτοκομικά επιδόρπια, όπως παγωτό, κρέμα, πουτίγκα και μιλκσέικ
Λιπαρά κόκκινα κρέατα, όπως μπριζόλα και χάμπουργκερ
Τηγανητά ή λιπαρά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων φαστ φουντ, πίτσα, τηγανιτές πατάτες, τηγανητό κοτόπουλο, χτυπημένο και τηγανητό ψάρι και πατατάκια
Σάλτσα και σάλτσες, όπως σάλτσα hollandaise, σάλτσες κρέμας και σάλτσες βουτύρου
Καρυκεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως σάλτσα σόγιας, σάλτσα μπριζόλας και σάλτσα μπάρμπεκιου
Ανανάς, φρέσκος ή σε κονσέρβα
Επεξεργασμένα κρέατα, όπως χοτ ντογκ, μπέικον, λουκάνικα και σαλάμι
Ντρέσινγκ για σαλάτες, οι οποίες είναι συχνά λιπαρές, πικάντικες ή όξινες
Πικάντικα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου τσίλι ή μεξικάνικο φαγητό
Ντομάτες, συμπεριλαμβανομένης της σάλτσας ζυμαρικών, και σάλτσες, σούπες ή μαγειρευτά με βάση την ντομάτα
Ποτά που πρέπει να αποφεύγετε με πεπτικό έλκος
Υπάρχουν ορισμένα ποτά που πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε πεπτικό έλκος, όπως:
Οινόπνευμα, συμπεριλαμβανομένων ψυκτών κρασιού και σκληρών παγομηχανών
Ροφήματα με καφεΐνη, όπως μαύρο τσάι, πράσινο τσάι, κόλα και ενεργειακά ποτά
Καφές, τόσο με καφεΐνη όσο και χωρίς καφεΐνη
Ποτά εσπεριδοειδών, συμπεριλαμβανομένου του χυμού πορτοκαλιού, του χυμού γκρέιπφρουτ και του χυμού εσπεριδοειδών
Ανθρακούχα ποτά με ζάχαρη, τα οποία μπορούν να αυξήσουν το οξύ του στομάχου
Χυμός ντομάτας, συμπεριλαμβανομένων των V8 και Clamato
Τροφές που πρέπει να φάτε με πεπτικό έλκος
Μια ήπια διατροφή είναι γενικά το καλύτερο στοίχημά σας όταν αντιμετωπίζετε ένα πεπτικό έλκος. Αυτά τα τρόφιμα έχουν χαμηλή οξύτητα, κορεσμένα λιπαρά και πικάντικα.
Ένας άλλος εμπειρικός κανόνας είναι να επιλέγετε τρόφιμα που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο πεπτικού έλκους μειώνοντας το οξύ του στομάχου. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α έχουν παρόμοια αποτελέσματα.
Οι τροφές που περιέχουν προβιοτικά (μικροοργανισμοί ωφέλιμοι για το πεπτικό σύστημα) μπορούν να επιταχύνουν την επούλωση εμποδίζοντας το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού να προσκολληθεί στην επένδυση του στομάχου. Οι τροφές πλούσιες σε προβιοτικά περιλαμβάνουν λαχανικά τουρσί καθώς και ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι και το κεφίρ.
Τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή
πιστεύεται επίσης ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στο έντερο. Αυτά τα φυτικά θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στα μούρα και σε πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά.6
Μεταξύ των τροφών που μπορείτε να φάτε εάν έχετε πεπτικό έλκος είναι:
Φασόλια και όσπρια, που είναι καλές πηγές φυτικών ινών
Τα αυγά, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη Α
Ψάρια, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών
Φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως μήλα, μπανάνες, φράουλες και σμέουρα
Τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή, όπως τα κράνμπερι, το λάχανο, το μπρόκολο, το σέλινο και όλα τα μούρα
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη Α
Πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά, όπως οι γλυκοπατάτες και το καλοκαιρινό σκουός που είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Α
Τροφές τουρσί, όπως kimchi, ξινολάχανο και τουρσί άνηθου
Άπαχα κρέατα, ψάρια και πουλερικά
Miso, το οποίο είναι προβιοτικό
Ξηροί καρποί και σπόροι, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Ελαιόλαδο και άλλα υγιή μονοακόρεστα λίπη
Tofu και tempeh, που περιέχουν προβιοτικά
Λαχανικά, όπως τα καρότα, τα παντζάρια, το μπρόκολο και το κουνουπίδι
Δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως καστανό ρύζι, πλιγούρι, κεχρί και πλιγούρι βρώμης
Ψωμί ολικής αλέσεως και ζυμαρικά
Γιαούρτι, καλή πηγή προβιοτικών
Ποιο ποτό είναι καλό για το πεπτικό έλκος
Το απλό νερό είναι τελικά το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να πιείτε εάν έχετε πεπτικό έλκος. Άλλες "ασφαλείς" επιλογές περιλαμβάνουν:
Τσάι από βότανα χωρίς καφεΐνη
Χυμός κράνμπερι
Κεφίρ
Κομπούχα
Ροφήματα γιαουρτιού
Πώς να τρώτε με πεπτικό έλκος
Το πώς τρώτε όταν έχετε πεπτικό έλκος είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώτε.
Το πρώτο ένστικτο που μπορεί να έχετε όταν έχετε πεπτικό έλκος είναι να σταματήσετε να τρώτε και να αφήσετε το στομάχι να ξεκουραστεί. Αυτό όχι μόνο θα σας στερήσει την απαραίτητη διατροφή, αλλά μπορεί επίσης να κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Η κατανάλωση της σωστής τροφής ρυθμίζει το έλκος από τα οξέα του στομάχου. Αντίθετα, το να έχεις άδειο στομάχι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα επειδή το στομάχι θα συνεχίσει να βγάζει οξέα ακόμα κι αν δεν υπάρχει τροφή σε αυτό.7
Επιλέξτε τα τρόφιμα με σύνεση αντί να περιορίσετε τη διατροφή.
Πρόσθετες συμβουλές για τη μείωση των συμπτωμάτων του πεπτικού έλκους περιλαμβάνουν:
Τρώτε πέντε ή έξι μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί για τρία μεγάλα.
Καθίστε όρθια σε μια καρέκλα ενώ τρώτε για να αποφύγετε τη συμπίεση του στομάχου.
Τρώτε αργά και μασάτε καλά κάθε μπουκιά.
Χαλαρώστε λίγα λεπτά πριν και μετά από κάθε γεύμα.
Φάτε το τελευταίο σας γεύμα ή σνακ τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο
Πέρα από τη δίαιτα: Θεραπεία για το πεπτικό έλκος
Στο παρελθόν, τα άτομα με πεπτικό έλκος συχνά στέλνονταν στο σπίτι για να φροντίσουν τον εαυτό τους μέχρι να επουλωθεί η πληγή. Σήμερα, η εξάλειψη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού είναι συνήθως ο στόχος της θεραπείας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί πλήρως η υποτροπή.
Ενώ άλλα πράγματα μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά έλκη, όπως η υπερβολική χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ευθύνεται για το 85% έως 95% όλων των περιπτώσεων.
Εκτός από τις αλλαγές στη διατροφή, η θεραπεία του πεπτικού έλκους θα περιλαμβάνει συνήθως ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
Αντιβιοτικά: Τα συνταγογραφούμενα αντιβακτηριακά φάρμακα χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό για να σκοτώσουν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Οι επιλογές περιλαμβάνουν Flagyl (μετρονιδαζόλη), Amoxil (αμοξικιλλίνη), κλαριθρομυκίνη και τετρακυκλίνη.
Αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs): Αυτά είναι μη συνταγογραφούμενα και συνταγογραφούμενα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των οξέων του στομάχου. Οι επιλογές περιλαμβάνουν Konvomep (ομεπραζόλη και διττανθρακικό νάτριο), Prilosec (ομεπραζόλη), Prevacid (λανσοπραζόλη), Nexium (εσομεπραζόλη) και Protonix (παντοπραζόλη).
Αναστολείς του υποδοχέα ισταμίνης-2 (Η2): Πρόκειται για φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και συνταγογραφούνται επίσης για τη μείωση των οξέων του στομάχου. Οι επιλογές περιλαμβάνουν Pepcid AC (φαμοτιδίνη), Tagamet HB (σιμετιδίνη) και Axid AR (νιζατιδίνη).
Αντιόξινα: Αυτά είναι μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου. Αυτά περιλαμβάνουν Tums (ανθρακικό ασβέστιο), Milk of Magnesia (υδροξείδιο του μαγνησίου) και Pepto-Bismol (υποσαλικυλικό βισμούθιο).
Κυτταροπροστατευτικοί παράγοντες; Το Carafate (sucralfate) είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για την προστασία της επένδυσης του στομάχου και του λεπτού εντέρου σας.
Η θεραπεία των πεπτικών ελκών θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τη διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα όχι μόνο επιδεινώνει τα έλκη, αλλά είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για πεπτικά έλκη.
Περίληψη
Υπάρχουν τροφές που πρέπει και δεν πρέπει να τρώτε εάν έχετε πεπτικό έλκος. Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε είναι αυτά που είναι τηγανητά, λιπαρά, όξινα ή πικάντικα. Τα γαλακτοκομικά, η καφεΐνη, τα fast food, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το αλκοόλ είναι επίσης στη λίστα «αποφυγής».
Τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνετε περιλαμβάνουν εκείνα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή, βιταμίνη Α και προβιοτικά είναι επίσης καλές καθώς μπορούν να αναστέλλουν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το βακτήριο που ευθύνεται για την πλειοψηφία των πεπτικών ελκών.
Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)