Μικροπλαστικά σε ανθρώπινους όρχεις. Τι σημαίνει για την ανδρική γονιμότητα;



Όταν τα μικροπλαστικά ήρθαν για πρώτη φορά στην προσοχή της κοινότητας υγείας, οι ερευνητές ανησυχούσαν κυρίως για τον αντίκτυπό τους στη θαλάσσια ζωή.

Όλο και περισσότερο, τα μικροπλαστικά αποτελούν πλέον θέμα ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία. Οι ερευνητές έχουν βρει μικροπλαστικά σχεδόν σε κάθε σημείο του ανθρώπινου σώματος, από το αίμα μέχρι τους ιστούς των πνευμόνων.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Toxicological Sciences εντόπισε μικροπλαστικά και στα 23 δείγματα ανθρώπινων όρχεων και 47 όρχεις από σκύλους κατοικίδιων ζώων.

Οι ανθρώπινοι όρχεις είχαν σχεδόν τριπλάσια ποσότητα μικροπλαστικών από τους όρχεις του σκύλου. Οι ερευνητές επέλεξαν να δοκιμάσουν δείγματα από σκύλους, επειδή τόσο οι σκύλοι όσο και οι άνθρωποι έχουν δείξει ιστορική μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και οι σκύλοι τείνουν να μοιράζονται παρόμοια περιβαλλοντική έκθεση με τον άνθρωπο.

Όλα τα δείγματα που δοκιμάστηκαν περιείχαν τουλάχιστον ένα από τα 12 μικροπλαστικά, με τις υψηλότερες μέσες συγκεντρώσεις που βρέθηκαν να είναι το πολυαιθυλένιο (που βρίσκεται σε πλαστικές σακούλες και μεμβράνες) και το ακρυλονιτρίλιο βουταδιένιο στυρόλιο (ABS).

Άλλα πλαστικά που χρησιμοποιούνται συνήθως ήταν το πολυβινυλοχλωρίδιο (σε σωληνώσεις PVC), η πολυουρεθάνη, το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET, που χρησιμοποιείται ευρέως σε δοχεία τροφίμων και ποτών) και το πολυπροπυλένιο.

Η Amy Pearlman, MD, πιστοποιημένη ουρολόγος στο Prime Institute της Φλόριντα, είπε ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη αλλά ανησυχούν.

«Συνήθως πιστεύουμε ότι οι άντρες που έχουν μη φυσιολογικές ορμόνες ή αναπαραγωγικά προβλήματα έχουν πολλές συννοσηρότητες»,  «Τι γίνεται όμως με τον άντρα που φαίνεται πολύ υγιής, δεν έχει άλλες συννοσηρότητες, αλλά εξακολουθεί να έχει δραστικά προβλήματα με τις ορμόνες και την αναπαραγωγική του υγεία;»

Είπε ότι το περιβάλλον του ασθενούς είναι συνήθως αυτό που έρχεται στο μυαλό, εκτός από την πιθανότητα ιδιοπαθούς χαμηλής τεστοστερόνης. Ωστόσο, τα μικροπλαστικά σπάνια συζητούνται ως παράγοντας κινδύνου για την αναπαραγωγική υγεία.

Ο αριθμός των δειγμάτων των όρχεων ήταν περιορισμένος σε αυτή τη μελέτη και οι ερευνητές είχαν ελάχιστες βασικές πληροφορίες σχετικά με την αιτία θανάτου για τα ανθρώπινα υποκείμενα. Ανέφεραν επίσης το μικρό μέγεθος δείγματος ως λόγο για τη διεύρυνση και τη διαφοροποίηση των μελλοντικών μελετών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι όρχεις σκύλων με υψηλότερες συγκεντρώσεις ορισμένων πολυμερών, όπως το PVC, συσχετίστηκαν με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και βάρος των όρχεων. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα μικροπλαστικά είχαν οδηγήσει σε αυτά τα αποτελέσματα.

Σε μια συστηματική ανασκόπηση του 2022 οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να μεταφέρουν χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και φυτοφάρμακα που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές.

Αυτές οι χημικές ουσίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή σπέρματος και τις ορμόνες του σώματος, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση των αναπαραγωγικών διαδικασιών.

Ο Pearlman πρότεινε ότι μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν όρχεις που αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης μετά από καταστάσεις όπως ο καρκίνος του προστάτη.

Εφόσον τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά είναι πανταχού παρόντα, πώς θα πρέπει οι επιστήμονες να μελετήσουν την επίδραση αυτών των σωματιδίων στην ανθρώπινη υγεία όταν είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί μια ομάδα ελέγχου ανθρώπων χωρίς μικροπλαστικά στο σώμα τους;

Αν και ο κίνδυνος για την αναπαραγωγική υγεία παραμένει ασαφής, οι απλές ενέργειες, όπως η χρήση λιγότερων πλαστικών σακουλών, θα μπορούσαν να μειώσουν την έκθεση κάποιου σε μικροπλαστικά.

«Όταν σκέφτομαι πώς αποθηκεύω το φαγητό μου, να χρησιμοποιώ περισσότερα γυάλινα δοχεία έναντι πλαστικών»

«Όταν πίνω νερό, να προσπαθώ να μειώσω την πρόσληψη νερού από ένα πλαστικό μπουκάλι». 

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !