4 λόγοι για τους οποίους τα αμύγδαλα κάνουν καλό



Όλοι έχουμε ακούσει ότι οι ξηροί καρποί μας κάνουν καλό. 

Υπάρχει όμως κάποιο που να βασιλεύει πάνω από όλα τα άλλα; 

Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι το αμύγδαλο μπορεί να είναι στο τρέξιμο όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία.

Όπως πολλοί άλλοι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά - αλλά αυτό δεν είναι κακό. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι γεμάτα με υγιή μονοακόρεστα λιπαρά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα μονοακόρεστα λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στη μεσογειακή διατροφή, έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς σας.

Επιπλέον, τα αμύγδαλα είναι γνωστό ότι είναι ένα εύκολο σνακ. Μπορείτε να τα απολαύσετε με διάφορους τρόπους, όπως πλήρες γάλα αμυγδάλου, βούτυρο αμυγδάλου και αλεύρι αμυγδάλου, καθιστώντας τα ένα ευέλικτο και βολικό συστατικό για πολλές συνταγές.

Γιατί τα αμύγδαλα είναι υγιεινά;

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, πρωτεϊνών, υγιών λιπαρών, βιταμίνης Ε, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν κρίσιμους ρόλους σε πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως η παραγωγή ενέργειας, η ανάπτυξη των κυττάρων και η λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Δείτε τι κάνει τα αμύγδαλα υγιή για εσάς:

Καλή πηγή υγιεινών λιπαρών

Εάν διαβάσετε τη διατροφική ετικέτα για τα αμύγδαλα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχουν υψηλότερα λιπαρά από άλλα τρόφιμα που έχετε συνηθίσει να καταναλώνετε. Μην ανησυχείτε από αυτό. Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία θεωρούνται «υγιεινά» λιπαρά.

Γιατί είναι σημαντικό? Λοιπόν, αυτά τα λίπη είναι καλά για την καρδιά σας επειδή μπορούν να μειώσουν την κακή χοληστερόλη σας και να αυξήσουν την καλή σας χοληστερόλη. Έτσι, αν προσπαθείτε να διαχειριστείτε τη χοληστερόλη σας, τα αμύγδαλα είναι μια καλή επιλογή σνακ για να τα κρατάτε.

Χαμηλό σε υδατάνθρακες

Επιπλέον, τα αμύγδαλα έχουν ελαφρώς λιγότερους υδατάνθρακες σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς και αποτελούν μια καλή επιλογή σνακ για άτομα με διαβήτη ή όσους ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Η ποσότητα των φυτικών ινών που βρίσκονται στα αμύγδαλα είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν έχετε διαβήτη τύπου 2. Οι φυτικές ίνες στα αμύγδαλα κρατούν το σάκχαρο στο αίμα σας πιο σταθερό, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο αύξησης του σακχάρου στο αίμα.

Υψηλό σε ασβέστιο

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ασβέστιο, τα αμύγδαλα μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την υγεία των οστών και των δοντιών. Ειδικά αν δεν καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα ή έχετε ευαισθησία στα γαλακτοκομικά, μια χούφτα αμύγδαλα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ισορροπημένη τη διατροφή σας. Επιπλέον, περιέχουν μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Κ και μαγγάνιο, τα οποία μπορούν επίσης να συμβάλουν στην υγεία των οστών.

Υψηλή σε αντιοξειδωτικά

Τα αμύγδαλα είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε και των φλαβονοειδών. Αυτά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Μια μετα-ανάλυση του 2022 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου 60 γραμμαρίων (περίπου 2,25 ουγκιές) αμυγδάλων την ημέρα βοήθησε στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. 

Τα αμύγδαλα είναι ιδιαίτερα γνωστά για την υψηλή τους αφθονία σε βιταμίνη Ε, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ καβουρδισμένων, αλατισμένων και αρωματισμένων αμυγδάλων;

Μπορεί να αναρωτιέστε εάν τα αμύγδαλα που έχουν λίγο επιπλέον γεύση ή μπαχαρικό μπορεί να σας προσφέρει τα ίδια οφέλη για την υγεία. Τα ψητά αμύγδαλα είναι απλά αμύγδαλα που έχουν ζεσταθεί σε φούρνο ή σε εστίες μαγειρέματος. 

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανάδειξη των φυσικών ελαίων στα αμύγδαλα, καθιστώντας τα πιο γευστικά. «Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά μπορεί να χαθούν κατά τη διαδικασία θέρμανσης», επισημαίνει ο Zumpano. «Έτσι, για το πιο διατροφικό όφελος επιλέξτε ωμά αμύγδαλα».

Τα αρωματισμένα αμύγδαλα, από την άλλη πλευρά, είναι αμύγδαλα που έχουν επικαλυφθεί με ένα άρωμα ή καρύκευμα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει γλυκές γεύσεις όπως μέλι, κανέλα ή σοκολάτα ή αλμυρές γεύσεις όπως αλάτι και ξύδι, μπάρμπεκιου ή σκόρδο. Τα αρωματικά μπορούν να προστεθούν στα αμύγδαλα πριν ή μετά το ψήσιμο, ανάλογα με τη συνταγή.

Είτε ψάχνετε για καβουρδισμένα, αρωματισμένα ή απλά αμύγδαλα, πιθανότατα θα λαμβάνετε την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών ανεξάρτητα από το τι επιλέξετε. 

Ενώ τόσο τα καβουρδισμένα όσο και τα αρωματισμένα αμύγδαλα μπορεί να είναι ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ, να θυμάστε ότι μπορεί να περιλαμβάνουν ανθυγιεινά έλαια, πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένα σάκχαρα στο αίμα, στην αρτηριακή πίεση, στη φλεγμονή και ακόμη και στη χοληστερόλη λόγω των πρόσθετων ελαίων. 

«Είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες και να επιλέγετε μάρκες που χρησιμοποιούν φυσικά συστατικά και να αποφεύγετε υπερβολικές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων, αλατιού ή τεχνητών γεύσεων».

Αν θέλετε να προσθέσετε έναν υγιεινό ξηρό καρπό στο εναλλασσόμενο σνακ ή στη ρουτίνα των γευμάτων σας, τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική επιλογή για να τα βάλετε στο μείγμα, στη σαλάτα ή ακόμα και σε μια αγαπημένη σας συνταγή για δείπνο.

Μερικές φορές, όλοι χρειαζόμαστε μια εύκολη λιχουδιά σε μέγεθος μπουκιάς που δίνει στο σώμα μας ακριβώς αυτό που χρειάζεται.

Καλό τσιμπολόγημα!

 

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !