Το φυσικό αλκαλικό ίζημα Shilajit τα μοναδικά οφέλη για την υγεία των γυναικών



Χρησιμοποιείται στην ιατρική της Αγιουρβέδα ως θεραπεία αυτό το φυσικό συμπλήρωμα για τις υποτιθέμενες αντιγηραντικές του ιδιότητες.

Υπάρχουν πολλά φυσικά συμπληρώματα και ουσίες στην αγορά σήμερα που διαφημίζουν μυριάδες οφέλη για την υγεία.

Μια τέτοια ουσία, το shilajit, έχει μακρά ιστορία στην ιατρική της Αγιουρβέδα και φέρεται να έχει βοηθήσει στη βελτίωση των πάντων, από την ασθένεια του υψομέτρου έως τη σεξουαλική υγεία.

Η συγκομιδή του shilajit για ιατρική χρήση δεν είναι εύκολη υπόθεση: 


Περιλαμβάνει την αναρρίχηση σε απότομους βράχους βουνών στα 12.000 πόδια και τη συλλογή των αποθέσεων με το χέρι.

Το Shilajit χρησιμοποιείται για περισσότερα από 4.000 χρόνια και πρόσφατα, έχει πιάσει ακόμη περισσότερο μεταξύ εκείνων που αναζητούν εντελώς φυσικές εναλλακτικές λύσεις στις παραδοσιακές ιατρικές θεραπείες.

Παρόλο που η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, υπήρξαν κάποια θετικά, ελπιδοφόρα αποτελέσματα σχετικά με το πώς μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία καθώς και συγκεκριμένες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων μελετών για τα οφέλη του shilajit για τις γυναίκες.

Τι είναι λοιπόν αυτή η μυστηριώδης ουσία και ποια έρευνα έχει γίνει μέχρι στιγμής για την αποτελεσματικότητά της; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τα πάντα για το shilajit και τα πιθανά οφέλη του.

Τούτου λεχθέντος, έχετε κατά νου ότι αυτό το άρθρο δεν είναι ιατρική συμβουλή και θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν δοκιμάσετε οτιδήποτε όπως το shilajit. Τι είναι το shilajit; Σύμφωνα με το Science Direct, το shilajit είναι μια καφε-μαύρη, κολλώδης ουσία που βρίσκεται σε ιζηματογενή πετρώματα.

Αν και το shilajit απαντάται φυσικά σε όλο τον κόσμο, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βρίσκονται στα Ιμαλάια. Αποτελούμενο από χούμο βράχου, μέταλλα και οργανικά υλικά, το shilajit χρησιμοποιείται για αιώνες στην ιατρική της Αγιουρβέδα ως θεραπεία για όλα.

Το Shilajit περιέχει 15 έως 20 τοις εκατό φουλβικό οξύ, ανά Healthline, το οποίο πιστεύεται ότι είναι η ρίζα πολλών από τα ισχυριζόμενα οφέλη για την υγεία της ουσίας.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, το shilajit βελτιώνει προβλήματα με την αρθρίτιδα, τη γήρανση και τις γνωστικές λειτουργίες, τη χοληστερόλη, τη στειρότητα, τον καρκίνο του ήπατος και πολλές άλλες ασθένειες, σύμφωνα με το Healthline.

Έχει επίσης ειπωθεί ότι βοηθά στη βελτίωση της λίμπιντο, της υγείας του εντέρου και της συνολικής ενέργειας.

Ορισμένες μελέτες σημειώνουν τη βιωσιμότητα του shilajit στον τομέα της έρευνας για το Αλτσχάιμερ, ενώ άλλες μελέτες έχουν διερευνήσει τις δυνατότητές του για την πρόληψη και τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του HIV.

Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του shilajit ως θεραπείας για διάφορες ιατρικές καταστάσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένη και προκαταρκτική και ο FDA δεν έχει εγκρίνει τη χρήση του shilajit.

Η κυβερνητική υπηρεσία έχει επίσης εκδώσει συμβουλευτικές και προειδοποιητικές επιστολές σε εταιρείες που πωλούν προϊόντα shilajit χρησιμοποιώντας μη υποστηριζόμενους ισχυρισμούς μάρκετινγκ σχετικά με την απόδοσή του ως φάρμακο.

Τούτου λεχθέντος, οι λίγες μελέτες που έχουν διεξαχθεί δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ενθαρρυντικών ερευνών για τις γυναίκες.

Οφέλη του shilajit για τις γυναίκες:

Το Shilajit φέρεται επίσης να έχει δείξει θετικές επιπτώσεις ειδικά στην υγεία των γυναικών, όπως:

Οστική απώλεια: Μια μελέτη του 2022 που διεξήχθη σε 60 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπενία (απώλεια της πυκνότητας του μυελού των οστών που προκαλεί εύθραυστα οστά που σπάνε εύκολα), διαπίστωσε ότι το shilajit θα μπορούσε ενδεχομένως να αποθαρρύνει την οστική απώλεια και να μειώσει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.

Αναπαραγωγή: Μια μελέτη του 2023 σε 48 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που έπαιρναν δισκία shilajit διαπίστωσε ότι μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία, ενώ μια μελέτη του 2010 σε 60 υπογόνιμους άνδρες βρήκε αυξήσεις στα επίπεδα σπέρματος και στα επίπεδα τεστοστερόνης ορού σε 28 από τους συμμετέχοντες.

Περιποίηση δέρματος: Μια κλινική δοκιμή για μια κατοχυρωμένη έκδοση του εκχυλίσματος shilajit σε υγιείς ενήλικες γυναίκες βρήκε βελτιώσεις στην αιμάτωση του δέρματος, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να έχει αντιγηραντικά οφέλη στο δέρμα.

Τριχόπτωση: Μια άλλη μελέτη με ένα διαφορετικό ιδιόκτητο συμπλήρωμα shilajit έδειξε τη δυνατότητα για τις γυναίκες που πάσχουν από τριχόπτωση να ξαναβγάλουν τα μαλλιά σε μόλις τρεις μήνες.

Απέδειξε επίσης ότι ο μέσος αριθμός τριχών στην περιοχή στόχο στο τριχωτό της κεφαλής υπερδιπλασιάστηκε μετά από έξι μήνες.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες του shilajit;

Συνολικά, οι τρέχουσες μελέτες που έγιναν σε καθαρισμένο, έτοιμο προς χρήση shilajit έχουν βρει ότι είναι ασφαλές για χρήση χωρίς επικίνδυνες παρενέργειες.

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει αρκετή έρευνα για να πούμε οριστικά ότι είναι απολύτως ασφαλές.

Και πάλι, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν σκεφτείτε τη χρήση του shilajit, σε περίπτωση που εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση ή άλλα απροσδόκητα προβλήματα.

Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη λήψη shilajit;

Δεδομένου ότι δεν έχει μελετηθεί ευρέως (ακόμα), τα παιδιά και οι έγκυοι ή οι θηλάζοντες θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη shilajit, σύμφωνα με την Verywell Health.

Οι μελέτες προειδοποιούν επίσης ότι το shilajit στην ακατέργαστη μορφή του ενέχει κινδύνους για την υγεία λόγω της παρουσίας ιόντων βαρέων μετάλλων, μυκοτοξινών (μια φυσική τοξίνη που βρίσκεται στους μύκητες), ελεύθερων ριζών και άλλων ουσιών.

Τα περιεχόμενα του ιστοτόπου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία. (alert-success)


#buttons=(Accept !) #days=(20)

Σε αυτόν τον ιστοχώρο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Learn More
Accept !